ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Εργαλείο για το βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και των κρατών - μελών της για την απασχόληση έχουν σαν επίκεντρο την περιβόητη «ευελφάλεια», που επιδιώκει να επιβάλει στους εργαζόμενους έναν «εργασιακό Μεσαίωνα» που αυξάνει απίστευτα το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης για να πετύχει τον κύριο στόχο της ΕΕ, τη μεγιστοποίηση των κερδών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τις κατευθυντήριες γραμμές των πολιτικών απασχόλησης των κρατών - μελών για το 2008.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «επίκεντρο της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων είναι η περιβόητη "ευελφάλεια", δηλαδή η πλήρης κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. H ΕΕ χρησιμοποιεί την ανεργία σαν μέσο τρομοκράτησης των εργαζομένων προκειμένου να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την πλήρη και σταθερή απασχόληση και να τις αντικαταστήσει με εξατομικευμένες συμβάσεις εργασίας, κυριαρχία των μερικών μορφών απασχόλησης με ελάχιστα ή καθόλου εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αποφασιστικό χτύπημα επιδιώκει στα δημόσια συστήματα κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας, ασφάλισης και συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Ρεαλιστική λύση για τους εργαζόμενους, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «δεν είναι η υποταγή τους στις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά η ανατροπή αυτής της βαθιά αντιδραστικής πολιτικής, η πάλη τους για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, που θα έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Οξύνουν την επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις

Η «Εθνική» ανακοίνωσε χτες «αυξήσεις» στα όρια της ΓΣΕΕ, συνεχίζοντας να αρνείται τη συμμετοχή εκπροσώπου της στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στην επιφάνεια οι ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Ευθεία βολή κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί η χτεσινή απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, να ανακοινώσει μονομερώς αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων για το έτος 2008, την ίδια στιγμή που αρνείται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Ενέργεια που εκφράζει την ένταση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να τις αντικαταστήσει με ατομικές για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του.

Επιπλέον, το έγγραφο της Τράπεζας σχετικά με τις αυξήσεις, σημειώνει ότι αυτές «θα συμψηφιστούν με τα ποσά άλλων αυξήσεων των αποδοχών εν γένει ή/και πάσης φύσεως επιδομάτων για το 2008, που ενδεχομένως προκύψουν με οποιοδήποτε τρόπο από οποιαδήποτε πηγή».

Ακόμα όμως και αυτά τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η διοίκηση της «Εθνικής» για να καταλήξει στις «αυξήσεις» που ανακοίνωσε χτες, είναι αποκαλυπτικά των τεράστιων ευθυνών που φέρουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ. Δύο από τα κριτήρια είναι: «Το ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά στην οποία λειτουργεί. Το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων τόσο στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα γενικότερα, όσο και στις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Με άλλα λόγια η διοίκηση επικαλείται τον ανταγωνισμό, τον οποίο στηρίζουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ, όπως και την απελευθέρωση των αγορών. Ενώ καθαρά λέγεται ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις δόθηκαν στη βάση της κατάπτυστης σύμβασης του ενός ευρώ που υπέγραψε πρόσφατα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αλλωστε ο τρόπος παροχής των αυξήσεων που έδωσε η Εθνική (1/1 - 1/9/2008) όσο και το ύψος των αυξήσεων που κυμαίνεται σε λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα, αποτελεί σχεδόν αντίγραφο της σύμβασης της ΓΣΕΕ.

Κινητοποιήσεις «ελαστικής μορφής»!

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ προσπαθεί με λεονταρισμούς να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Χτες απέφυγε να τοποθετηθεί στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση 24ωρη απεργία με πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμό της πάλης με άλλους κλάδους και σωματεία που διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ.

Στη συνέχεια, έδωσε συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου και του αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ, Αλ. Καλύβη. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Στ. Κούκος, προανήγγειλε «κινητοποιήσεις ελαστικής μορφής». Ενώ περίσσεψαν τα λόγια για καταστρατήγηση του ευρωπαϊκού δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και άλλα παρόμοια.

Οι σημερινές εξελίξεις θυμίζουν έντονα τα όσα είχαν προηγηθεί της τελευταίας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2006-2007. Οι τραπεζίτες αρνούνταν και τότε να διαπραγματευτούν για την Κλαδική Σύμβαση, την ώρα που η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είχε θέσει ως μοναδικό στόχο την υπογραφή της, ανεξαρτήτως του περιεχομένου.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπογραφεί Σύμβαση που μεταξύ άλλων νομιμοποίησε τα παράνομα μέχρι τότε ειδικά ωράρια, απελευθέρωσε το ωράριο λειτουργίας για ένα ορισμένο αριθμό καταστημάτων ανά τράπεζα (τα οποία πλέον λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ τις καθημερινές αλλά και τα πρωινά του Σαββάτου, σπάζοντας την πενθήμερη λειτουργία).

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΗ
Περιφερειακές συσκέψεις και εξορμήσεις

Το πανό της Ομοσπονδίας Φαρμάκου στη φετινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Το πανό της Ομοσπονδίας Φαρμάκου στη φετινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Με περιφερειακές συσκέψεις, καθημερινές εξορμήσεις και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες, οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο κλιμακώνουν την πάλη τους με στόχο την επιτυχία της απεργίας που έχουν εξαγγείλει για τις 2 του Ιούνη, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και την κλαδική Συλλογική Σύμβαση.

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω περιφερειακές συσκέψεις:

  • Σάββατο 24 Μάη, στα Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο).
  • Επίσης, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο, 7ος όροφος).
  • Τρίτη 27 Μάη, στη Λάρισα (Εργατικό Κέντρο, 6 μ.μ.).
  • Τετάρτη 28 Μάη, στην Πάτρα (Εργατικό Κέντρο, 6.30 μ.μ.).

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μάη, το ταξικό Συνδικάτο της Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Για τις επόμενες μέρες στην Αθήνα προγραμματίζονται και οι παρακάτω περιοδείες:

  • Σήμερα Τετάρτη 21/5: ΝΟΒΑΡΤΙΣ, ΒΙΑΝΕΞ, ΓΙΟΥΜΙΦΑΡΜΑ, ΚΛΕΒΑ Φαρμακαποθήκες Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Λιοσίων κ.ά.
  • Πέμπτη 22/5: ΝΙΒΕΑ, ΦΑΜΑΡ, ΖΗΚΙΔΗΣ, ΦΑΡΜΑΤΕΝ, ΕΛΠΕΝ, ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ΒΙΑΝΕΞ 1 και ΒΙΑΝΕΞ 2.
  • Παρασκευή 23/5: ΠΡΟΕΛ, ΚΑΝΑ, ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή

Νέα συγκέντρωση, την Παρασκευή 23 Μάη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΕΒΕ, ΟΣΕ, ΟΤΑ, ΤΣΑ, ΤΑΕ και ΠΕΣ - ΝΑΤ, καταγγέλλοντας την πολιτική της ακρίβειας και της λιτότητας και διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν οι συνταξιούχοι της Αθήνας και της Νότιας Ελλάδας. Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της κινητοποίησης οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων παραχωρούν σήμερα, στις 11 το πρωί, Συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ (Σωκράτους 23), προκειμένου να γνωστοποιήσουν για ακόμα μια φορά, τη δραματική θέση που βιώνουν, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Αύριο στο πόδι όλη η Νάουσα

Καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των σωματείων εργαζομένων της Νάουσας που δηλώνουν συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στην πρόθεση του ομίλου Λαναρά να κλείσει τα εναπομείναντα εργοστάσια και με αιτήματα που απαντούν στην ανάγκη για ουσιαστική προστασία των ανέργων. Το πανναουσαϊκό συλλαλητήριο που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο της πόλης θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καρατάσου.

Οι εργαζόμενοι της Νάουσας διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα:

  • Σταθερή και πλήρη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
  • ΟΧΙ στις απολύσεις, στην ανεργία και σ' όλες τις μορφές εργασιακής ευελιξίας
  • Επτάωρο, 5ήμερο, 35ωρο και 30ωρο για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με καθολική εφαρμογή
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων
  • ΟΧΙ στη διπλή και αυθαίρετη φορολογία των ελευθεροεπαγγελματιών κλπ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξική απάντηση στη νέα πρόκληση

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη χτεσινή απόφαση της διοίκησης της ΕΤΕ:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας να αναγγείλει μονομερείς αυξήσεις και γιατί με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πλήξει το θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που αποτελεί στόχο του τραπεζιτικού κεφαλαίου, αλλά και γιατί οι αυξήσεις κινούνται στο απαράδεκτο επίπεδο της σύμβασης που υπέγραψε η ΓΣΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να απαντήσουν αγωνιστικά και ταξικά στη διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα των τραπεζιτών. Να εγκαταλείψουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΟΤΟΕ, της συναίνεσης και της υποταγής, να συσπειρωθούν σε κοινό αποφασιστικό αγώνα, διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις, σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ