ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Καθυστερημένες κινήσεις εντυπωσιασμού

Την απόσυρση όλων των ηλιελαίων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αποπέμφθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ. Αλλο «μη κανονικό» και άλλο «επικίνδυνο», λένε οι κυβερνώντες, για να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους

Σε απόσυρση όλων των συσκευασιών ηλιελαίου εξαναγκάζεται τώρα η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις διαστάσεις που παίρνει το σκάνδαλο με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο με ορυκτέλαιο και καθώς αργά χτες υπήρχαν πληροφορίες ότι σε αποθήκες πολυεθνικής εντοπίστηκαν αρκετές ακόμα χιλιάδες τόνοι. Επιβεβαιώνεται, έτσι, με δραματικό τρόπο ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» δεν μπορεί να υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι και προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χτες, μετά τη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και ο μέχρι χτες αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ και εκτελών πλέον χρέη προέδρου Αντ. Ζαμπέλας, μετά την αποπομπή του Β. Λάζου, στο πλαίσιο της αναζήτησης εξιλαστήριου θύματος για την όλη υπόθεση.

Μετά και την προχτεσινή αποκάλυψη ότι, εκτός από τους 3.356 περίπου τόνους μολυσμένου ηλιελαίου που εντοπίστηκαν αρχικά, διαπιστώθηκε, δύο ολόκληρους μήνες αργότερα, ότι και η παρτίδα εισαγωγής 3.060 τόνων στις 17 του Μάρτη ήταν επίσης επιμολυσμένη, έγινε ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση. Με αυτό το δεδομένο αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι καλεί τις επιχειρήσεις να αποσύρουν από τα ράφια των καταστημάτων όλες τις παρτίδες ηλιελαίου που έχουν εισαχθεί από την αρχή του 2008. Οπως, μάλιστα, ομολόγησε ο Αντ. Ζαμπέλας, αυτό γίνεται γιατί «δεν μπορούμε να δεσμευτούμε» ότι δεν κυκλοφορούν και άλλες επιμολυσμένες παρτίδες. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που περιέχουν σαν πρώτη ύλη το ηλιέλαιο, γι' αυτά υποστήριξε «ακολουθούμε τις οδηγίες που μας έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Αυτές οι οδηγίες λένε ότι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα όσα προϊόντα έχουν λιγότερο από 10% επιμολυσμένο ηλιέλαιο και «μπορεί να αποδειχτεί» ότι η περιεκτικότητα είναι μικρότερη από 300 ppm. Μέχρι στιγμής, η τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ αναφέρει ότι για τα δείγματα που ελήφθησαν από προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές αναλύσεις και το μόνο προϊόν που επισήμως αποσύρεται είναι η μαγιονέζα KRAFT της «Unilever».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αντ. Ζαμπέλας, σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο στοιχειώδες, δηλαδή, στην απόσυρση όλων των ηλιέλαιων από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα της επιμόλυνσης, είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι ποσότητες των 3.000 τόνων που γνωστοποιήθηκε αρχικά ότι εισήχθησαν δεν ήταν αρκετά ...ανησυχητικό στοιχείο! «Δεν υπήρχε καμία άλλη πληροφόρηση για να αρχίσουμε να κοιτάμε κάτι το οποίο θεωρείται ότι δεν έχει να κάνει με άμεσο πρόβλημα δημόσιας υγείας», απάντησε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι είναι πλέον ολοφάνερο ότι ανυπολόγιστες ποσότητες μολυσμένου ηλιέλαιου όχι μόνο διατέθηκαν στην αγορά αλλά και καταναλώθηκαν, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τα λαϊκά στρώματα, επικαλούμενη κοινοτικές ...κατηγοριοποιήσεις και υποστηρίζοντας την άποψη ότι η συγκεκριμένη επιμόλυνση δεν καθιστά το προϊόν «επικίνδυνο», αλλά ...«μη κανονικό»! «Αλλο μη κανονικό προϊόν, άλλο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία προϊόν», είπε προκλητικά ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Οικονόμου!

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Στο -10% τον Μάρτη

Αξιολογείται ως μήνυμα επερχόμενης επιβράδυνσης

Σημάδια επιβράδυνσης ή και κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στους κλάδους της βιομηχανίας δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους δείκτες της βιομηχανίας «νέες παραγγελίες» και «Κύκλος Εργασιών». Οι αθρόες ανατιμήσεις στις οποίες προέβησαν οι επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα - με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου - φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση της ζήτησης, αφού πολλά νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Η υποχώρηση εμφανίζεται ιδιαίτερα αισθητή στις νέες παραγγελίες και σαφώς μικρότερη στο επίπεδο του τζίρου (κύκλο εργασιών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία το Μάρτη ήταν μειωμένος κατά 10,4%, σε σχέση με το Μάρτη του 2007, όταν είχε εμφανιστεί αύξηση 10,6%, σε σχέση με το Μάρτη του 2006. Ο δείκτης του δωδεκάμηνου Απρίλης 2007 - Μάρτης 2008, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δωδεκάμηνο μειώθηκε 2,8%, έναντι αύξησης 12,4% που είχε σημειωθεί κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Αρνητικά αποτελέσματα προκύπτουν και στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία. Ετσι, ο δείκτης του φετινού Μάρτη εμφανίζει μείωση 0,9% σε σχέση με το Μάρτη του 2007 και έναντι ανόδου 4,6% που σημειωθεί πέρσι έναντι του Μάρτη του 2006. Αντίθετα, από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων δωδεκαμήνου, προκύπτει αύξηση του τζίρου κατά 5,7%, έναντι αύξησης 9,4% που είχε σημειωθεί την ίδια περσινή περίοδο.

Παρά την υποχώρηση που φαίνεται να υπάρχει στη ζήτηση νέων κατοικιών, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, το ανατιμητικό κλίμα στα υλικά κατασκευής νέων οικοδομών, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία στο διάστημα Απρίλης 2007 - 2008, οι τιμές των οικοδομικών υλικών για νέες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 5,6%, έναντι αυξήσεων 7,4% και 4,5% που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη διετία. Σε μέσα επίπεδα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,7%, έναντι αυξήσεων 6,5% και 3,5% που είχαν σημειωθεί αντίστοιχα κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια.

«ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Ανακοινώθηκαν οι τελικές αρνητικές προτάσεις

Τις τελικές προτάσεις για τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας» ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, οι οποίες κινούνται στην αντιαγροτική κατεύθυνση που έχει χαράξει η ΕΕ και η νέα ΚΑΠ.

Βασικά, αυτό που επιδιώκεται μέσω του «ελέγχου υγείας» είναι να μεταφερθούν σημαντικά κονδύλια από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα. Δηλαδή, να μεταφερθούν μεγάλα ποσά, από τις αγροτικές επιδοτήσεις που πηγαίνουν στους αγρότες, στους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό και άλλες εξωαγροτικές δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα. Επίσης, επιδιώκεται η δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, από 45% το 2006 στο 35% το 2013, που στην πράξη σημαίνει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Εκτός αυτών, η Κομισιόν προτείνει:

-- Αύξηση του ποσοστού διαφοροποίησης (της παρακράτησης των επιδοτήσεων) από 5% που είναι τώρα σε 13% το 2013.

-- Αύξηση της ελάχιστης έκτασης όπου δε θα δίνονται επιδοτήσεις, που είναι τα 3 στρέμματα, στα 10 στρέμματα και αν θέλουν τα κράτη - μέλη τα κάνουν και 20 στρέμματα. Πράγμα που σημαίνει αποκλεισμό των μικροαγροτών από τις επιδοτήσεις.

Προτείνεται, ακόμα, η κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, που υποτίθεται ότι καθιερώθηκαν για να μη μειωθεί η αγροτική παραγωγή, η κατάργηση σε ό,τι απέμεινε από παρέμβαση στα σιτηρά, με εξαίρεση το μαλακό σιτάρι, το βούτυρο και το γάλα σκόνη, όπως αναφέρεται, η κατάργηση των επιδοτήσεων στις ενεργειακές καλλιέργειες, η κατάργηση του υπολογισμού των επιδοτήσεων με βάση την ιστορική περίοδο, όπως γινόταν μέχρι τώρα, καθώς και η κατάργηση και της αγρανάπαυσης και των ποσοστώσεων γάλακτος έως το 2015.

ΚΚΕ
Να μην εφησυχάσει ο λαός

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ:

«Η παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ για την επικίνδυνη, ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία και στην εμπορία τροφίμων. Ο λαός δεν πρέπει να καθησυχάσει από ανούσιες υποσχέσεις και διακηρύξεις. Το ίδιο έργο παίζεται εδώ και χρόνια, πότε με το ΠΑΣΟΚ, τώρα με τη ΝΔ. Για να περιοριστεί το φαινόμενο της διατροφικής απειλής, χρειάζεται επειγόντως ουσιαστικός προληπτικός κρατικός έλεγχος σε όλες τις φάσεις παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας. Για να εξαλειφθεί, απαιτείται κατάργηση των καπιταλιστικών μονοπωλίων και οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

Οι προθεσμίες κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ είναι οι εξής:

  • Σήμερα 21 Μάη: σε 7
  • Μέχρι 23 Μάη: σε 8
  • Μέχρι 27 Μάη: σε 9
  • Μέχρι 29 Μάη: σε 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 2 Ιούνη: σε 60, 70, 80, 90 και 00

Με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 19456 οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την εκκαθάριση των δηλώσεών τους. Το κόστος εγγραφής είναι 0,25 ευρώ (συν ΦΠΑ) και καλύπτει όλα τα απαντητικά μηνύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ