ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ ΣΤΗ ΔΟΕ
Να καταργηθεί καταστατικά η ισοτιμία των ωρομισθίων!

Πρόταση που καταστρατηγεί την ισότιμη συμμετοχή των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις διαδικασίες των συλλόγων και που τους καθιστά εκπαιδευτικούς β΄ κατηγορίας, στα χνάρια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν «κατεβάσει» από κοινού οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ προς τις Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων ενόψει του συνεδρίου αντιπροσώπων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στα τέλη Ιούνη.

Η πρόταση για την οριστική ημερήσια διάταξη της 77ης καταστατικής γενικής συνέλευσης με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού, αφορά και το άρθρο 39 και είναι η εξής: Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για ανάδειξη αντιπροσώπων στη ΔΟΕ θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν. Να είναι μέλη ενός και μόνο πρωτοβάθμιου σωματείου και να έχουν γίνει μέλη των συλλόγων εκπαιδευτικών ΠΕ τουλάχιστον δύο μήνες πριν την εκλογική διαδικασία για ανάδειξη αντιπροσώπων στο σύλλογό τους.

«Εχουμε δηλώσει, ότι δεν είναι το καταστατικό που ευθύνεται για την πορεία ενσωμάτωσης που ακολουθεί η ΔΟΕ. Το πρόβλημα είναι οι συσχετισμοί στο ΔΣ της ΔΟΕ, η γραμμή του υποταγμένου συνδικαλισμού, που με συνέπεια υπηρετούν οι κάθε φορά διαμορφούμενες πλειοψηφίες. Οσον αφορά στο θέμα της συμμετοχής των ωρομισθίων συναδέλφων ισότιμα στις διαδικασίες των συλλόγων, δε χρειάζεται καμιά καταστατική τροποποίηση γι' αυτό αφού το υπάρχον καταστατικό δεν το απαγορεύει. Σε αντίθεση μάλιστα, με τη βούληση της ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ και παρά τις απειλές τους, με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις, η συμμετοχή των ωρομισθίων ισότιμα σε όλες τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, είχε επιβληθεί από την 74η γενική συνέλευση της ΔΟΕ(πριν 3 χρόνια)», σημειώνει ο Κώστας Παπλωματάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Και συνεχίζει τονίζοντας, πως «το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια έχει καταγγείλει με τον πιο έντονο τρόπο την άρνηση ουσιαστικά των πλειοψηφιών στη ΔΟΕ να δεχτούν στους διδασκαλικούς συλλόγους ως μέλη με πλήρη δικαιώματα τους ωρομίσθιους συναδέλφους. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη στάση που εκτός των άλλων αντιμετωπίζει τους ωρομίσθιους συναδέλφους ως εκπαιδευτικούς β΄ κατηγορίας, υπονομεύει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, διευκολύνει την κυβέρνηση στην υλοποίηση του δόγματος "διαίρει και βασίλευε" στο χώρο των εκπαιδευτικών και καλλιεργεί συντεχνιακές αντιλήψεις διασπώντας και αποδυναμώνοντας τους αγώνες.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν μια τέτοια στάση αναλαμβάνουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες. Ολοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται και πληρώνονται από το ΥΠΕΠΘ, εγγράφονται ως μέλη στα πρωτοβάθμια σωματεία ανάλογα από πού προσλήφθηκε και πληρώνεται ο καθένας, έχοντας πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με το καταστατικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ