ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Στο «φουλ» για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Η κλαδική σύμβαση που θα υπογράψει το υπουργείο Υγείας με την ΟΕΝΓΕ γίνεται σε «εκπλήρωση των προβλεπόμενων από την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών

Η θέση για 6ωρο -5ήμερο - 30ωρο με μια εφημερία τη βδομάδα, όπως προτείνει το ΠΑΜΕ, είναι η μόνη που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών στα νοσοκομεία
Η θέση για 6ωρο -5ήμερο - 30ωρο με μια εφημερία τη βδομάδα, όπως προτείνει το ΠΑΜΕ, είναι η μόνη που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών στα νοσοκομεία
Με δέλεαρ την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης στη βάση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, υπέρ της οποίας τάχτηκαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξειδίκευσαν τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά την κοινή σύσκεψη των υπουργών (19.5.2008) «σχετικά με την προσαρμογή στην Κοινοτική Οδηγία του νέου ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών», όπως αναφέρεται σε χτεσινή κοινή ανακοίνωση των παραπάνω υπουργείων. «Σύμφωνα με την Οδηγία, το ωράριο πρέπει στην παρούσα φάση να διαμορφωθεί σε 56 ώρες για τους ειδικευόμενους και σε 48 ώρες για τους ειδικευμένους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών από τις εφημερίες», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση. Η παραπάνω απόφαση θα εφαρμοστεί μετά την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης.

Τα υπουργεία σκόπιμα παραλείπουν ότι - με βάση τις κοινοτικές οδηγίες - οι 56 ώρες εβδομαδιαίως υπολογίζονται σε τετράμηνη βάση και οι 48 ώρες στη διάρκεια 12 μηνών. Και το κάνουν αυτό ακριβώς, για να συγκαλύψουν το γεγονός της διευθέτησης, εναντίον της οποίας -παρά τον υπονομευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών - τάσσεται η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών.

Μάλιστα, αυτόν τον υπονομευτικό ρόλο εκείνων που συντάχτηκαν με τη συνομολόγηση της σύμβασης τον αποκαλύπτει και η χτεσινή ανακοίνωση που αναφέρει: «Οι αποφάσεις αφορούν τη σύναψη Ειδικής Κλαδικής Συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των νοσοκομειακών γιατρών που εκπροσωπούνται από την ΟΕΝΓΕ, σε εκπλήρωση των προβλεπομένων από την Κοινοτική Οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Οι ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στην Ειδική Κλαδική Συμφωνία θα κυρωθούν με νόμο από τη Βουλή».

Κατά τα άλλα, τα δύο υπουργεία επαναλαμβάνουν παλιότερες υποσχέσεις, όπως η πρόσληψη 4.500 γιατρών μέχρι το τέλος του 2009 «ώστε να είναι δυνατή η σταδιακή προσαρμογή του νέου ωραρίου». Δεν αναφέρουν όμως πουθενά το κονδύλι γι' αυτές, όταν η πρόσληψη 424 ειδικευομένων γιατρών στοιχίζει 15,5 εκ. ευρώ το χρόνο (βλέπε ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών της 13.5.2008) και όταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2008 έχουν εγγραφεί μόλις 10 εκ. ευρώ για όλες τις προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης, υπόσχονται τη μείωση κατά μια ώρα του τακτικού πρωινού ωραρίου και την παράλληλη δυνατότητα μιας μέρας ημερανάπαυσης μετά την 24ωρη εφημερία αργίας, το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης, την επαναπροσαρμογή της φορολογία των εφημεριών, την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος και νέο μισθολόγιο.

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Ιατρικά άλματα στο χρηματιστήριο του κέρδους

Μέχρι και 3.500 ευρώ κοστίζει στα υπογόνιμα ζευγάρια η λαχτάρα να αποκτήσουν παιδιά

Αλματα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ιατρική στους τομείς της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σήμερα, οι επιστήμονες είναι σε θέση καταψύξουν ωάρια μιας γυναίκας στα 25 χρόνια της και να τεκνοποιήσει με αυτά στα 45 της! Τα επιτεύγματα αυτά όμως της επιστήμης μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο όσα ζευγάρια έχουν να πληρώσουν, αφού το κόστος για την εξωσωματική είναι πολύ μεγάλο και η λαχτάρα των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί έχει πλήρως εμπορευματοποιηθεί.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας, ενόψει ημερίδας για την εξωσωματική γονιμοποίηση που θα γίνει το Σάββατο στην Αθήνα, επισημάνθηκε ότι στις μέρες μας 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άντρες μειώνεται, κυρίως εξαιτίας της περιβαλλοντικής μόλυνσης, των βιομηχανικών αποβλήτων αλλά και του τρόπου ζωής.

Τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες η γονιμότητα μειώνεται και εξαιτίας της απόφασης των ζευγαριών να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, όμως υπολογίζεται ότι γίνονται ετησίως 10.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, το 90% σε διάφορα ιδιωτικά κέντρα, που λειτουργούν χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί και χωρίς κρατικό έλεγχο. Το κόστος κυμαίνεται από 2.500 - 3.500 ευρώ και βαρύνει τα ίδια τα ζευγάρια. Τα ασφαλιστικά Ταμεία καλύπτουν μέρος του κόστους για φάρμακα που χρειάζονται, αλλά τα περισσότερα με συμμετοχή 25% του ασφαλισμένου.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντί να προχωρήσουν στη δημιουργία δημόσιων κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης, που θα λειτουργούν με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ προκρίνουν την κάλυψη των εξόδων για την εξωσωματική από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ελπιδοφόρα ήταν η ανακοίνωση ότι με τις νέες εξελίξεις είναι δυνατόν γυναίκες που θα υποστούν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για κακοήθεια να κρατήσουν τα ωάριά τους ή τις ωοθήκες τους, ώστε να τεκνοποιήσουν στο μέλλον.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΗ
Καθημερινές εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς

Καθημερινές είναι οι εξορμήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και τα Συναφή Επαγγέλματα Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), προκειμένου να φτάσει το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 2ας Ιούνη σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Με αιχμή την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης, η Ομοσπονδία συζητά πλατιά με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα (μείωση συντάξεων, διάλυση ΤΕΑΥΦΕ, επαγγελματικές ασθένειες, συνθήκες εργασίας κ.τ.λ.) αλλά και την αντιμετώπισή τους, που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ενίσχυση της οργανωμένης, συλλογικής πάλης, σε σύγκρουση με τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων.

Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής μάχης, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 26 Μάη, στις 5 μ.μ., στο θέατρο Ακάδημος (Ακαδημίας και Πανεπιστημίου). Επίσης, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται περιφερειακές συσκέψεις σε:

  • Σάββατο 24 Μάη, σε Γιάννενα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο, 7ος όροφος).
  • Τρίτη 27 Μάη, στη Λάρισα (Εργατικό Κέντρο, 6 μ.μ.).
  • Τετάρτη 28 Μάη, στην Πάτρα (Εργατικό Κέντρο, 6.30 μ.μ.).

Σήμερα, 23 Μάη έχουν προγραμματιστεί γίνουν εξορμήσεις σε ΠΡΟΕΛ, ΚΑΝΑ, ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ.

ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαζική πολιτική πάλη για την Υγεία

Τις σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των τοπικών τους εκπροσώπων για την πολιτική υποβάθμισης - εμπορευματοποίησης της Υγείας, καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με αφορμή το θάνατο Τσέχας παραθερίστριας στο Δήμο Κορισσίων, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων και της καθυστέρησης στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στο νησί. Ενόψει και της κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μάη στις 7 μ.μ. στο ύψος του Μαραθιά στο Δήμο Κορισσίων, από τους Δήμους Κορισσίων, Μελιτειέων, Λευκιμμαίων, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τον κερκυραϊκό λαό να μετατρέψουν την «οργή και αγανάκτηση σε μαζικό και πολιτικό αγώνα ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, που πουλιέται είτε από ιδιώτες είτε από δημόσιες υπηρεσίες».

Σε αναβρασμό το ΙΚΑ στα Μελίσσια

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ στα Μελίσσια πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι και γιατροί του, διεκδικώντας την καταβολή των εφημεριών και υπερωριών που τους οφείλονται από την 1/1/2008, το διαχωρισμό κατά την καταβολή των υγειονομικών από τους γιατρούς, την επαναλειτουργία του υπηρεσιακού λεωφορείου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας ο Αλέκος Τομαράς και η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου.

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του νοσοκομείου συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 26 Μάη και έως την Πέμπτη 30 Μάη. Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα πραγματοποιούν καθημερινά τρίωρες στάσεις από τη Δευτέρα 26 Μάη και έως την Τετάρτη 29 Μάη εργασίας, καθώς και την Πέμπτη 30 Ιούνη. Την Πέμπτη 30 Ιούνη στις 2.30 μ.μ. εργαζόμενοι και γιατροί θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ