ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται ειδική κρατική φροντίδα και άμεσες λύσεις

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ρομ

Η ανάγκη να υπάρξει ειδική κρατική φροντίδα για ουσιαστική και άμεση λύση στα προβλήματα στέγασης, εργασίας, μόρφωσης και υγειονομικής φροντίδας των Ρομ, καθώς οι συνθήκες ζωής τους επιδεινώνονται συνεχώς και οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων τους εμπαίζουν με δήθεν προγράμματα και δάνεια που δεν προσφέρουν καμία βελτίωση, υπογραμμίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ρομ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Διαρκής επιδείνωση, καμία διέξοδος

«Τα παιδάκια στους καταυλισμούς των Τσιγγάνων ζουν παρέα με τα ποντίκια, παίζουν μ' αυτά σαν να είναι σκυλάκια. Η ηπατίτιδα και η φυματίωση θερίζουν», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της Ομοσπονδίας, Βασίλης Παπαδόπουλος, συμπυκνώνοντας σε μια φράση τις άθλιες συνθήκες που πηγάζουν από την έλλειψη στέγης, εργασίας, εκπαίδευσης, υγειονομικής φροντίδας και για αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.

Οπως, τόνισε, όλα τα παραπάνω πρέπει να εξεταστούν και να λυθούν μαζί, είναι αλληλένδετα και καίρια προκειμένου να ζήσουν ανθρώπινα οι Ρομ. «Μειώνεται συνέχεια ο αριθμός των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο, λόγω αντικειμενικών προβλημάτων. Οταν μένουν σε σκηνές, πώς να πάνε σχολείο; Ούτε το γάλα τους δεν είναι εξασφαλισμένο πάντα. Πώς να πάνε ξυπόλυτα, βρώμικα, χωρίς τσάντα;», είπε. Και εξήγησε, ότι τα τελευταία χρόνια οξύνεται η εξαθλίωση και άρα ο ρατσισμός, εμποδίζεται η ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία. «Αν υπήρχε μόνιμη στέγη και εργασία θα πήγαιναν στο σχολείο, θα άλλαζε η ζωή τους και κάποιες αρνητικές συνήθειες, όπως να παντρεύονται από μικρά», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην παραβατικότητα που τους εξωθεί η ανυπαρξία διεξόδου και κοινωνικής πολιτικής. Καθώς είναι αγράμματοι και ανειδίκευτοι, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και επιπλέον το κράτος δεν κάνει τίποτα ώστε να διευκολύνει την κατάστασή τους. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι «ποινικοποιεί» τη φτώχεια τους, με πρόστιμα σε μικροπωλητές, παλιατζήδες και πλανόδιους, που είναι τα συνηθέστερα επαγγέλματά τους.

«Ψέμα στο ψέμα»...

«Μας χαρακτηρίζουν ευπαθή ομάδα και είμαστε», ωστόσο δεν υπάρχει καμιά μέριμνα. Οπως είπε, είχαν συνάντηση με τον ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης «για τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των Τσιγγάνων. Συνεχώς μειώνουν τα προβλεπόμενα χρήματα. Το 55% των χρημάτων για να ανοίξουμε κάποιο μαγαζάκι το βάζει η ΕΕ και το 45% εμείς. Σήμερα μας είπαν πως αν δεν έχουμε λεφτά δε γίνεται. Πού να τα βρούμε;». Οπως υπογράμμισαν, «μας είχαν πει ότι θα εφαρμοστούν αυτά τα προγράμματα μετά τις εκλογές, για να μας έχουν εγκλωβισμένους».

«Οποιος πάρει επιχειρηματικά δάνεια έχει καταστραφεί», συνέχισε. «Αν δηλαδή χρειάζεται ένας Τσιγγάνος 100.000 ευρώ τις 45.000 θα πρέπει να τις βάλει μόνος του. Θα μπει στο λούκι να χρωστάει και θα έχει και το ρίσκο της αποτυχίας. Τόσα μαγαζιά κλείνουν κάθε μέρα...», είπε. «Και με τα στεγαστικά δάνεια τίποτα δεν έχει γίνει», πρόσθεσε. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για 9.000 στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους ύψους 60.000 ευρώ. Οχι απλά σαν μέτρο είναι πολύ πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά ούτε και αυτό δεν έχει προχωρήσει.

«Χρειάζεται ειδική πολιτική»

Μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για εμάς ο χώρος των Ρομ είναι πάνω απ' όλα αναπόσπαστο κομμάτι της φτωχολογιάς και των λαϊκών στρωμάτων του τόπου μας και πραγματικά δεν πάει άλλο να τους γεμίζουν κάθε χρόνο με ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες, και ιδιαίτερα προεκλογικά. Ολα τα προγράμματα, τα οποία τους έχουν υποσχεθεί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και αν τα δεχτούν μάλλον θα βρεθούν καταχρεωμένοι στις τράπεζες και σε πλήρη χρεοκοπία.

Συμπαραστεκόμαστε στα μεγάλα προβλήματα που έχουν και που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνδυασμένα. Το οικιστικό με προγράμματα λαϊκής στέγης και όχι με ατομικές λύσεις, το πρόβλημα της δουλειάς, το πρόβλημα της μόρφωσης και το πρόβλημα της υγείας.

Ναι, χρειάζεται ειδική πολιτική, που σημαίνει και υπηρεσίες δωρεάν, σύγχρονες, αφιερωμένες ειδικά σε αυτό το χώρο και εκεί που είναι συγκεντρωμένοι».

Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας, Βασίλης Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε το ΚΚΕ λέγοντας ότι «είναι το μοναδικό κόμμα που συμπαραστέκεται στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Θέματα στέγασης, εργασίας, παιδείας, υγείας. Είναι οι μόνοι, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα μας στους καταυλισμούς - δεν πλησιάζει κανένας άλλος - έρχονται, ακούν, και προσπαθούν να μας βοηθήσουν να λύσουμε τα προβλήματα».

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Για την εκπαίδευση στην Ευρώπη

Στις 27 Μάη θα γίνει στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, η 3η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Η συνάντηση θα ασχοληθεί με:

1. Την εκτίμηση της πορείας των αναδιαρθρώσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με τους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

2. Την κοινή αντιμετώπιση των πρόσφατων αντικομμουνιστικών επιθέσεων στην ΕΕ και των μέτρων για την απαγόρευση της δράσης της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας.

Το ΚΚΕ θα συμμετέχει με πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν στελέχη του Κόμματος από την κοινοβουλευτική ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο, τα Τμήματα Παιδείας και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Από τις άλλες χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή αντιπροσωπείες:

-- του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας,

-- της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας,

-- του Κόμματος Εργασίας Βελγίου,

-- του Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας,

-- του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία,

-- του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας,

-- του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος,

-- του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εσθονίας,

-- του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών Ισπανίας,

-- του Κόμματος των Βουλγάρων Κομμουνιστών,

-- του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας,

-- του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας,

-- του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας,

-- του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση από τη Γαλλία,

-- του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας,

-- του Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας και

-- του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Συνάντηση με την ΟΤΟΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ τη Δευτέρα 26/5 στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης

Σε πολιτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ στο λαό, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Σάββατο, 24 Μάη και ώρα 21.00, στην πλατεία Λιονταριών. Νωρίτερα, στις 12.00 το μεσημέρι, η Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

«Βομβαρδίστε» με μηνύματα το Λευκό Οίκο

Οργανώσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο καλούν τους φίλους της Κούβας να «βομβαρδίσουν» το Λευκό Οίκο με ηλεκτρονικά μηνύματα (comments@whitehouse.gov, vicepresident@whitehouse.gov και φαξ στο 001.660.202.456.2461) με περιεχόμενο σχετικό με την υπεράσπιση της Κούβας, της Επανάστασης και του κουβανικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ