ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40
Αντί να κλαις, οργανώσου

Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου από το ΕΘΝΟΣ
Να κλαις, δήθεν, για τους μισθούς και να βρίσκεις αιτία την ακρίβεια είναι κουκούλωμα στο βασικό πρόβλημα που είναι η τιμή πώλησης του προϊόντος εργατική δύναμη. Οσο πιο φτηνή αυτή, τόσο πιο εξαθλιωμένος ο εργάτης, τόσο πιο ανταγωνιστικός ο κεφαλαιοκράτης. Αυτό πρέπει να λυθεί.

Αν δεν έχεις σκοπό να λύσεις αυτό το πρόβλημα, βρίσκεις χιλιάδες λύσεις στο πρόβλημα της ...ακρίβειας.

Οταν, πάλι, προτείνεις εφαρμογή της «εργατικής» νομοθεσίας, ξανά κουκουλώνεις την αλήθεια που λέει ότι στο όνομα της «εργατικής» νομοθεσίας είναι που επιτρέπεται το ξέσκισμα των εργατών και μισθολογικά. Είναι άλλο πράγμα τι κατοχύρωσαν με νόμο οι εργάτες παλεύοντας κι άλλο πράγμα τι εφαρμογή έχει αυτός ο νόμος όταν οι συσχετισμοί είναι ενάντια στους εργάτες. Οι συμβάσεις της ΓΣΕΕ με 740 ευρώ μεικτά είναι νόμος του κράτους. Οι ενοικιαζόμενοι εργάτες είναι νόμος του κράτους. Οι εποχικοί κι αυτοί με νόμο. Το χάρισμα των ασφαλίστρων κι αυτό με νόμο γίνεται. Η εφαρμογή αυτών των νόμων είναι ενάντια στους εργάτες. Ο εργάτης που ζητάει 1.400 ευρώ μισθό βρίσκει απέναντί του το νόμο της ΓΣΕΕ. Για να εφαρμοστεί νόμος υπέρ του εργάτη, πρέπει ο εργάτης να έχει και τη δύναμη - εξουσία να το επιβάλει.

Εκεί που το κουκούλωμα γίνεται απόλυτο είναι όταν προτείνονται μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης χωρίς κόστος! Δηλαδή ψάχνουν και για άλλα θύματα! Που εθελοντικά θα παρέχουν κοινωνικό έργο για να κερδίζουν ατομικά οι κεφαλαιοκράτες και απ' αυτά που είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν μέσα από το κράτος τους - δικό τους είναι αυτό το κράτος - ώστε να μπορεί ο εργάτης να πάει και την επομένη μέρα για δουλειά.

Το ωραίο είναι πως στην κατακλείδα θεωρούν αδιανόητο να υπάρχουν αποκλεισμένοι από τα κέρδη της ανάπτυξης. Μα, κύριέ μου, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι αποκλεισμένοι από τα κέρδη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δε θα μπορούσατε στα Μέγαρά σας να πίνετε στην υγεία των κορόιδων που στενάζουν και ψηφίζουν το ίδιο κόμμα με το αφεντικό τους.

Οταν αύριο ακούσεις να μιλάνε ξανά για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, ρώτα: Υπάρχει πιο ωμή αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου από αυτήν που βάζει τον εργάτη να πληρώνει για να δουλέψει - αυτό κάνει ο εργάτης σε επιδοτούμενη θέση, πληρώνει για να δουλέψει - και τον πλούτο που παράγει τον εισπράττει ολόκληρο - χωρίς «μισθολογικό κόστος» - το αφεντικό;

Θες να προσγειωθείς; Δες πώς μετρά την προοπτική ο αστός. Καθαρά σου λέει: Διαμορφώνουμε εμείς ατζέντα και περίμενε εσύ τις εκλογές για να εκφράσεις τη λαϊκή βούληση. Μια ποδηγετημένη συνείδηση που θα έχει διαμορφωθεί με ψευδοσυλλαλητήριο από τη ΓΣΕΕ για την ακρίβεια και μια καμπάνια του ΣΥΝ για τη «γενιά των 700» που ζητάει ...να εφαρμοστεί ο νόμος. Ετσι ο εργάτης εκλέγει το αφεντικό του.

Ξανά απ' την αρχή, λοιπόν: Ολος ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν και την εξουσία. Για να την πάρουν, πρέπει να χτίσουν μέτωπο ικανό να τη διεκδικήσει. Για να χτιστεί τέτοιο μέτωπο, πρέπει ο άνεργος, ο 700άρης, ο συνταξιούχος, ο υπάλληλος, η γυναίκα, ο φοιτητής να ενώνουν τον πολιτικό και συνδικαλιστικό αγώνα τους στην πράξη ενάντια στον πυρήνα της πολιτικής που έχουν απέναντι και γενικά και στα επιμέρους μέτωπα.

Παράδειγμα: Μόνο το ΚΚΕ έπιασε απ' τη μούρη τον Κακλαμάνη μόλις τόλμησε να μιλήσει για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και είναι το ΠΑΜΕ, μαζί με την Πανσπουδαστική και γονείς αυτοί που πάνε σήμερα έξω από του Κακλαμάνη να του ψιθυρίσουν τη δική τους ενιαία θέση για τα πανεπιστήμια που θέλουν. Αυτό είναι ένα καλό δείγμα του πώς πρέπει να δίνονται οι μάχες ώστε να εξασφαλίζεται ενιαίο μέτωπο που ξέρει γιατί παλεύει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑ, ΣΕ ΣΤΥΒΟΥΝ, ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ: «Είναι η πρώτη φορά που σε τέτοια μεγάλη κλίμακα ο μισθός ο οποίος προσφέρεται στον ιδιωτικό κυρίως τομέα απέχει τόσο πολύ από το να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες ενός νέου (...) αιτίες υπάρχουν πολλές με πιο σημαντική την έκρηξη της ακρίβειας (...) επείγει να δοθούν πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις (...) εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας (...) πληρωμή των υπερωριών (...) καταβολή των ασφαλίστρων (...) ένα πλέγμα μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης που θα διασφαλίζει ένα κατώτατο όριο διαβίωσης (...) προτάσεις υπάρχουν πολλές και δεν έχουν όλες απαγορευτικό κόστος (...) δε νοείται στην εποχή μας να υπάρχουν αποκλεισμένοι από τα κέρδη της ανάπτυξης» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΣΤΥΜΜΕΝΕΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ: «Προσωρινή "λύση" στο πρόβλημα της ανεργίας δίνουν οι επιδοτήσεις των προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ, αφού οι 7 στους 10 επιδοτούμενοι ως "μισθωτοί" στις επιχειρήσεις, ξαναμπαίνουν στην ανεργία μετά τη λήξη της επιδότησης της θέσης εργασίας τους» (στοιχείο από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ: «Η επόμενη πολιτική σεζόν είναι κατά πάσα πιθανότητα εκλογική και ως εκ τούτου τα πάντα θα καθοριστούν από το σκηνικό που θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο. Ως τα Χριστούγεννα και ο χρόνος των εκλογών αλλά ενδεχομένως και το αποτέλεσμά τους θα έχουν ήδη κριθεί - άλλωστε το ένα είναι συνήθως συνάρτηση του άλλου» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ του κεφαλαίου στη ζωή των εργαζομένων

ΤΑ ΝΕΑ: Νέος, πτυχιούχος εργαζόμενος και ...άφραγκος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέα στρατηγική της ΕΤΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οταν οι ΕΦΕΤ λειτουργούν οι κολοσσοί υποχωρούν

Η ΑΥΓΗ: Ορυκτέλαιο από το 2004

ΕΘΝΟΣ: ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ σε τέσσερα μαθήματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βόμβα: Υποκλοπές από την D. Telekom

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 60% ΤΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΟΛΑ Η Ν.Δ.

Η ΧΩΡΑ: Τα έφαγε όλα η πολική αρκούδα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βάφτισαν δική τους και τη Θεσσαλονίκη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Τι αλλάζει στις προαγωγές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκθεση - σοκ επιθεωρητών για σκάνδαλα στο ΕΣΥ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΜΑΥΡΟΣ ΘΕΜΟΣ για 4.616.979,2 ευρώ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα παρασκήνια της Αποστασίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Φάε γράσο κάνει καλό

«Πρέπει πρακτικά "ένας ενήλικας βάρους 60 κιλών να καταναλώνει 4 κιλά προϊόντων που περιέχουν ηλιέλαιο επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο, όταν η επιμόλυνση συνίσταται σε συγκέντρωση ορυκτελαίου πάνω από 0,3 γραμμάρια ανά λίτρο ή κιλό προϊόντος (300 ppm), καθημερινά για όλη του τη ζωή, προκειμένου να υπερβεί το αποδεκτό όριο πρόσληψης" (...) με βάση τις οδηγίες της ΕΕ θα πρέπει να αποσυρθούν προϊόντα που περιέχουν πάνω από 10% επιμολυσμένο ηλιέλαιο και μόνο όταν η επιμόλυνση συνίσταται σε συγκέντρωση ορυκτελαίου πάνω από 0,3 γραμμάρια ανά λίτρο ή κιλό προϊόντος (300 ppm). Μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημερωθεί για την ύπαρξη τέτοιας περίπτωσης σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» (από ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώρηση του ΕΦΕΤ στις εφημερίδες).

Για το Derre όλος ο σαματάς;

«Το σύνθημα της εκκίνησης για να ξεκινήσει η "κούρσα" του μη κρατικού μοντέλου ανώτατης εκπαίδευσης υπό τη σκιά του άρθρου 16 έδωσε από το βήμα του ΤΕΙ Σερρών ο πρωθυπουργός (...) επιχειρηματικοί κύκλοι που παρακολουθούν στενά τη σχετική ατζέντα απέδιδαν το άγχος της κυβέρνησης κυρίως στο "αμερικάνικο πρόβλημα" (...) να βρει τη φόρμουλα που θα επιτρέψει σε ιδρύματα όπως είναι το Derre και το "Ανατόλια" (κατά σύμπτωση μη κερδοσκοπικά και τα δύο) να συνυπάρξουν επί ίσοις όροις με τα ευρωπαϊκών συμφερόντων κολέγια» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ