ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2008
Σελ. /40

Πίτσα, μπίρα,

Καλομοίρα...

«Χάρμα»...

Ως γνωστόν «η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης», σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Οσον αφορά την Παιδεία, και μόνο το 3% του προϋπολογισμού αποδεικνύει το αληθές των λόγων του κ. Καραμανλή.

Στον Πολιτισμό, τώρα, η έγνοια της κυβέρνησης προκύπτει, εκτός των άλλων, και από το ενδιαφέρον της για τους ανθρώπους που τον υπηρετούν.

Τελευταία απόδειξη τούτη:

Την περασμένη Παρασκευή κοινοποιήθηκε προς τον Τόλη Χάρμα, έναν από τους τελευταίους της παλιάς φρουράς του λαϊκού τραγουδιού (σ.σ.: «Ενα τραγούδι απ' τ' Αλγέρι», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Η Μπαρμπαριά» και άλλα πολλά τραγούδια συνδέθηκαν με τη φωνή του) η απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι θα ξεκινούσαν οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών για τη συνταξιοδότησή του.

Αναγκαία λεπτομέρεια: Ο Χάρμας, που δούλευε μέχρι και τα 91 του χρόνια, «έμαθε» ότι η πολιτεία τον έκρινε άξιο συνταξιοδότησης μια μέρα μετά το... θάνατό του! Πέθανε την περασμένη Πέμπτη. Η κοινοποίηση της έγκρισης του συνταξιοδοτικού του φακέλου, του στάλθηκε ανήμερα της κηδείας του!..

27 Μάη 1963, ώρα 1.22 πρωινή. Ο Λαμπράκης χάνει τη μάχη για τη ζωή. Το επίσημο κράτος και ο ανεπίσημος βραχίονάς του, το πανταχού παρόν παρακράτος, έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.

Στα 45 χρόνια που πέρασαν από τότε ουδείς εκ των δολοφόνων λογοδότησε. Οσο για τους «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;», συνεχίζουν να κυβερνούν...

1898 Κλείνεται στο Παρίσι η σύμβαση ανάμεσα στη Ρωσία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα σχετικά με τα ελληνικά οικονομικά.

1912 Υπογράφεται στη Σόφια το Σύμφωνο Συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Δημιουργείται η Βαλκανική Συμμαχία.

1927 Η ευρεία ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς ψηφίζει τις θέσεις «Μπρος στον κίνδυνο του πολέμου» με κεντρικό σύνθημα: «Υπεράσπιση της κινέζικης και ρώσικης επανάστασης».

1963 Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Ελλάδα η ΑΧΕΠΑ.

1985 Σαράντα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ φιλάθλων στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ των ομάδων Γιουβέντους και Λίβερπουλ.


Το ΝΑΤΟ... πρεζέμπορας

Γιατί αλήθεια να μην είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ; Οι λαοί θα είχαν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες των σπουδαίων ιδεών που κατά καιρούς ακούγονται σε αυτό το «δημοκρατικό» όργανο του «φιλειρηνικού» οργανισμού. Μια τέτοια ιδέα ακούστηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, το περασμένο Σάββατο:

Η καταστροφή των φυτειών παπαρούνας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στις «ασταθείς» επαρχίες του Αφγανιστάν δυναμώνουν τους Ταλιμπάν, γιατί - κατά τον Βρετανό οξυδερκή βουλευτή, που έκανε τη σχετική τοποθέτηση - στερούν από τους αγρότες τη βασική πηγή του εισοδήματός τους. Επομένως, κατά τον κύριο βουλευτή, σε μια πράξη συναδέλφωσης των Αφγανών με το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να ληφθεί ως μέτρο η καλλιέργεια παπαρούνας υπό την άμεση εποπτεία του ΝΑΤΟ και επιπλέον η νόμιμη αγορά της από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις για την παρασκευή παυσίπονων φαρμάκων!

Δεν ξέρουμε αν η εισήγηση θα γίνει δεκτή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση και κατ' επέκταση από την επιτροπή του ΝΑΤΟ. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και χωρίς απόφαση, αυτή τη στιγμή το κατεχόμενο Αφγανιστάν είναι ο παραγωγός του 95% της ηρωίνης που κυκλοφορεί παγκοσμίως. Αν θα αποφασίσουν οι «απελευθερωτές» των λαών να δηλώσουν και επίσημα ότι «το ΝΑΤΟ πουλάει την ηρωίνη»; Δε φαίνεται πιθανό αυτή την ώρα. Η «ιδέα», πάντως έπεσε...

«Μυστικός συνδυασμός»

Ο «πολιτισμός» της ελληνοαμερικανιάς θριάμβευσε. Το κιτς αποθεώθηκε. Η πολτώδης ομογενοποίηση, ο αχταρμάς του παγκοσμιοποιημένου οδοστρωτήρα σάρωσε στο πέρασμά του ακροαματικότητες και τηλεθεάσεις.

«Το 95% των Ελλήνων τηλεθεατών είδαν "Γιουροβίζιον"», πανηγυρίζει η κρατική τηλεόραση, αυτός ο στυλοβάτης της Τέχνης και του Πνεύματος. Ο μυστικός τους συνδυασμός - το «σίκρετ κομπινέισον» που έχουν στη διάθεσή τους και περιλαμβάνει τεράστιες ποσότητες τηλεκατευθυνόμενης βλακείας, χρυσοποίκιλτα στρας, απαστράπτοντα φλας, πλυντήρια εγκεφάλων και διοξινούχα καταναλωτικά πρότυπα - νίκησε.

Αλλά οι «νικητές» δεν πέτυχαν και κάτι το τόσο εξαιρετικό, όσο θέλουν να διαφημίζουν. Εξήντα χρόνια πριν, δηλαδή πολύ καιρό πριν το φιλοθεάμον κοινό πιάσει στασίδι για να δει Γάλλους, Ρώσους, Αρμένιους και Αζέρους να διαγωνίζονται στα... εγγλέζικα, ένας ολόκληρος λαός, ένα ολόκληρο έθνος, είχε πειστεί από μια ραδιοφωνική εκπομπή ότι στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο είχε γίνει απόβαση... Αρειανών.

Οι Αρειανοί, τελικά, δεν ήρθαν. Από «ούφο» πάντως, ποτέ δεν υπήρξε έλλειψη. Η επιβεβαίωση του φαινομένου, επομένως, ούτε πρωτοφανής είναι, ούτε κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία συνιστά.

Ο Κακλαμάνης... «πρύτανης»!

Ο κύριος Κακλαμάνης επιτελεί ακριβώς το ρόλο τον οποίο ανέλαβε άμα τη εκλογή του ως δήμαρχος Αθήνας. Ρόλος «λαγού» της κυβέρνησης.

Η τελευταία κίνηση του κ. Κακλαμάνη, σε μια περίοδο που η ΝΔ προωθεί με κάθε μέσο την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης ακολουθώντας την τακτική της «διασταλτικής» παρέκκλισης από το Σύνταγμα, ήταν να δηλώσει ότι η ΚΕΔΚΕ, της οποίας προΐσταται, διεκδικεί την ίδρυση «Πανεπιστημίου»...

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι δήμοι, στους οποίους το κράτος χρωστάει 9 δισ. ευρώ, αλλά ο κ. Κακλαμάνης δε δείχνει να δυσανασχετεί, δεν μπορούν σήμερα να καλύψουν ούτε τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, αρμοδιότητα που τους έχει ανατεθεί από την πολιτεία. Εντούτοις ο κ. Κακλαμάνης ονειρεύεται «Πανεπιστήμιο»...

Το δεύτερο έχει να κάνει με το γενικότερο ρόλο τον οποίο θέλουν - και έχουν προσδώσει - για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «μακρύ χέρι» του κράτους και πολιορκητικό κριό όλων των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων»:

Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υπερφορολόγηση των δημοτών, ιδιωτικοποιήσεις, απαγορεύσεις και περιορισμοί λαϊκών κινητοποιήσεων (κι άλλος τομέας προνομιακής δράσης του κ. Κακλαμάνη), ένταση και ενίσχυση των κατασταλτικών αρμοδιοτήτων.

Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που πέρασαν και περνούν μέσα από τους Δήμους.

Ο κ. Κακλαμάνης εζήλωσε μια επιπλέον «δόξα»: Εκείνη του «πρύτανη» στην υπηρεσία της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης εκπαίδευσης!

Το παπαδαριό των Σκοπίων χτύπησε.

Ο «Θεός» του εθνικισμού δε γνωρίζει σύνορα.

Οι «Αγιοι» αλλάζουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ