ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Η φρίκη των «ειρηνευτών» κυανόκρανων

Αλλη μια πληγή για τα παιδιά της πολύπαθης Αφρικής είναι οι φρικαλεότητες των κυανοκράνων

Associated Press

Αλλη μια πληγή για τα παιδιά της πολύπαθης Αφρικής είναι οι φρικαλεότητες των κυανοκράνων
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σπείρες παιδεραστών, βιαστών και άλλων εκμεταλλευτών της παιδικής σάρκας ελλοχεύουν στις «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ και τις «ανθρωπιστικές» επιχειρήσεις λεγόμενων «Μη Κυβερνητικών Οργανισμών» σε περιοχές πολέμων και αποσταθεροποίησης δεκάδων αναπτυσσόμενων χωρών, κατήγγειλε χτες η βρετανική οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» (Save the Children).

Η οργάνωση σημείωσε ότι κάθε χρόνο σημειώνονται δεκάδες κρούσματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών από στρατιώτες του ΟΗΕ που υποτίθεται πως θα τα προστάτευαν. Παρά την υποτιθέμενη «μηδενική ανοχή» που υποτίθεται ότι επιφυλάσσει ο ΟΗΕ απέναντι στους δράστες, τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε πέρσι η βρετανική οργάνωση σε νότιο Σουδάν, Αϊτή και Ακτή Ελεφαντοστού δείχνουν:

  • Τουλάχιστον το 50% των 120 αγοριών και των 130 κοριτσιών που συνεντευξιάστηκαν γνώριζαν πάνω από 10 κρούσματα βιασμού, κακοποίησης και εκπόρνευσης συνομηλίκων τους.
  • Κανένα δε γνώριζε να έχει γίνει ούτε μία καταγγελία βιασμού, ούτε μία περίπτωση σύλληψης ή τιμωρίας του δράστη.
  • Τα θύματα αποσιωπούσαν τα πάθη τους από το φόβο αντιποίνων και στιγματισμού.

Ο Νικ Μπέρμπακ, εκπρόσωπος του τμήματος «ειρηνευτικών» αποστολών του ΟΗΕ, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις καταγγελίες, αλλά και αδυναμία ακόμη και να... ελεγχθούν τέτοια εγκλήματα από το σύνολο των περίπου 200.000 κυανόκρανων.

Σχεδόν κάθε χρόνο αναφέρονται ανατριχιαστικές ιστορίες παιδιών που βιάστηκαν ή εκπορνεύτηκαν από κυανόκρανους με αντάλλαγμα λίγο φαγητό, χρήματα, ή κινητά τηλέφωνα.

  • Το 2003 καταγγέλθηκαν Νεπαλέζοι κυανόκρανοι για βιασμούς παιδιών στη ΛΔ Κονγκό.
  • Το 2004 κυανόκρανοι παύτηκαν απ' τα καθήκοντά τους μετά από καταγγελίες πως κακοποιούσαν σεξουαλικά παιδιά στο Μπουρούντι.
  • Το 2005 κυανόκρανοι κατηγορήθηκαν για βιασμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στο νότιο Σουδάν.
  • Το 2006 κυανόκρανοι κατηγορήθηκαν για βιασμούς και εκμετάλλευση παιδιών σε Αϊτή και Λιβερία.
  • Το 2007 ο ΟΗΕ διέταξε έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων παιδιών στην Ακτή Ελεφαντοστού.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταθερά κρατεί η πολιτική εκτοπισμού

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εκτός από συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας, η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρά κανονικά και με τη μέθοδο της κατεδάφισης παλαιστινιακών σπιτιών με τη δικαιολογία ότι δε διαθέτουν οικοδομική άδεια, δεδομένων των προσχημάτων που εφευρίσκουν διαρκώς οι ισραηλινές αρχές για να μην τις χορηγήσουν. Οπως κατήγγειλε, χτες, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, οι ισραηλινές αρχές έχουν εκδώσει εντολή κατεδάφισης για 3.000 παλαιστινιακά σπίτια και κτίρια.

Τα κτίσματα αυτά βρίσκονται στην περιοχή «Γ» της Δυτικής Οχθης, δηλαδή αυτή που, με βάση τη συμφωνία του Οσλο, βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Ισραήλ. Αν εκτελεστούν οι εντολές κατεδάφισης, τότε θα εξαφανιστούν από το χάρτη 10 μικρές κοινότητες, των οποίων οι κάτοικοι θα υποχρεωθούν σε εκτοπισμό. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ίδιο έχει γίνει με άλλους 435 Παλαιστινίους το πρώτο τρίμηνο του 2008, καθώς κατεδαφίστηκαν 124 κτίρια στην ίδια πάντα ζώνη «Γ». Ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις μιλούν για πολιτική «σιωπηλής μεταφοράς και εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Νέα «αγκάθια» στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

«Η ιρανική κυβέρνηση δεν έδωσε απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων που αφορούν συγκεκριμένα τις πληροφορίες περί τροποποιήσεων πυραυλικών κεφαλών και περί εκρηκτικών, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό». Αυτό αναφέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη νέα έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που αναμένεται να συζητηθεί στις 2 Ιούνη.

Ιρανός αξιωματούχος υποστήριζε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αλλάξει κατεύθυνση. Από την άλλη, η Ουάσιγκτον, που είχε δώσει και τις σχετικές πληροφορίες στη ΔΕΑΕ, χαρακτήριζε «εξαιρετικά ανησυχητική» την ιρανική στάση.

«Πρώτη» του Κοινοβουλίου

Σε σώμα συγκροτήθηκε χτες, το νέο 290μελές Κοινοβούλιο του Ιράν που προέκυψε από τις εκλογές του Μάρτη. Οι επικριτές του Αχμαντινετζάντ, και από το «συντηρητικό» στρατόπεδο, έχουν ενισχύσει την παρουσία τους και επιμένουν στην άποψή τους ότι ο Πρόεδρος βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας με το ύφος της αντιπαράθεσης που έχει επιλέξει με τη Δύση, αλλά και με την ανικανότητά του να βελτιώσει την οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει επισήμως με 15% και ανεπισήμως με 30%.

Σε αυτό το κλίμα, μάλλον βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η εκλογή του Αλί Λαριτζάνι, πρώην διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, στη θέση του Προέδρου. Ο Λαριτζάνι έχει διαφωνήσει με τον Αχμαντινετζάντ και αναμένεται να είναι ο ισχυρότερος αντίπαλός του στις προεδρικές του 2009.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Υπέρ της Γεωργίας ο ΟΗΕ

ΤΜΠΙΛΙΣΙ, ΜΟΣΧΑ, ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

«Επίσημη συγνώμη» και καταβολή ανάλογης αποζημίωσης ζήτησε χτες η Γεωργία από τη Ρωσία, μετά και τη δημοσιοποίηση σχετικής έκθεσης του ΟΗΕ, βάσει της οποίας εξάγεται το συμπέρασμα ότι μη επανδρωμένο γεωργιανό αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 20 Απρίλη από ρωσικό καταδιωκτικό πάνω από την Αμπχαζία. Σε ανακοίνωση του γεωργιανού υπουργείου Εξωτερικών αξιώνεται «αποφασιστικά από τη Ρωσική Ομοσπονδία να διατυπώσει επίσημα συγγνώμη για την επιθετική της ενέργεια κατά της Γεωργίας και να καταβάλει ανάλογη αποζημίωση για την υλική απώλεια».

Η Ρωσία από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών που τάσσεται υπέρ της γεωργιανής θέσης, ενώ ζήτησε αποστολή του βίντεο στο οποίο βασίστηκε η απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς «οι Ρώσοι ειδικοί που είδαν το βίντεο στην τηλεόραση παρατήρησαν ασυναρτησίες και αντιφάσεις που η Γεωργία πρέπει να εξηγήσει».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέοι νεκροί - αποτέλεσμα του... «καλού πολέμου»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες σε μικρό λεωφορείο, στο Αφγανιστάν, στην περιοχή Ντελαράμ της επαρχίας Φαράχ, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί ακόμα να τραυματιστούν. Και ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη χώρα και οι νεκροί, ως αποτέλεσμα της αμερικανο-ΝΑΤΟικής κατοχής αυξάνονται καθημερινά, η βρετανική εφημερίδα «Economist» δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι ο «καλός πόλεμος» του Αφγανιστάν παραμελήθηκε για να γίνει «ο κακός πόλεμος στο Ιράκ»... Το άρθρο αναζητά «λύση» προκειμένου να «μη χαθεί ο πόλεμος» και αγνοώντας τη βούληση του αφγανικού λαού, που τάσσεται όλο και περισσότερο στο πλευρό των Ταλιμπάν, προκειμένου να απαλλαγεί από την κατοχή, η «Economist» υποστηρίζει ότι στην έκβαση του πολέμου θα παίξει ρόλο η πολιτική. Φτάνει δε στο σημείο να αξιώνει από ένα κατοχικό καθεστώς να «οικοδομήσει θεσμούς και να ασκήσει πίεση στην κατεύθυνση της πολιτικής συμφιλίωσης»...

ΗΠΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Με ρυθμούς χελώνας η αναγνώριση του προτεκτοράτου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τη δυσαρέσκειά της με τη διαδικασία αναγνώρισης της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου από χώρες - μέλη του ΟΗΕ εξέφρασε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Ρόζμαρι Ντικάρλο, στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στο Κοσσυφοπέδιο. Η υφυπουργός φέρεται να έριξε ευθύνες και στην κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών για τον έως τώρα σχετικά μικρό αριθμό αναγνωρίσεων της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου. Συμπλήρωσε δε πως εάν δεν υπάρξει «βελτίωση» θα αποτύχει το «κοινό σχέδιο ΗΠΑ - Κοσσυφοπεδίου» για 97 αναγνωρίσεις ως το τέλος καλοκαιριού προκειμένου η Πρίστινα να μπορέσει να υποβάλλει αίτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για ένταξη στον Οργανισμό στις αρχές Σεπτέμβρη...

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι προέβλεψε πως η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο θα καθυστερήσει ως το ερχόμενο φθινόπωρο (αντί για τα μέσα Ιούνη). Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ΑΝΣΑ», ο Φρατίνι ζήτησε «νέα παρέμβαση από τον ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο» για την εξασφάλιση «ασφάλειας σε μία μεταβατική φάση», μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «ή μία επίσημη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ή του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας» ώστε να δοθεί πέπλο νομιμότητας στην αποστολή της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ