ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2008
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Ανετη επικράτηση

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στο δεύτερο ματς με το άνετο 71-55 (32-20 ημίχρονο) στη σειρά των τελικών στο ΣΕΦ απέναντι στον ΠΑΟ και ισοφάρισε τις νίκες σε 1-1. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν ανώτερη από την αρχή του αγώνα και σε καμιά στιγμή δεν απειλήθηκε από το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι ερυθρόλευκοι είχαν σε εξαιρετική μέρα τους Γκριρ και Βασιλόπουλο και τώρα το σίριαλ του τίτλου μεταφέρεται στο επόμενο ματς αύριο, στις 8 το βράδυ, στο κλειστό του ΟΑΚΑ με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό.

  • Ενα... βήμα (νίκη) πριν από την κατάκτηση της τρίτης θέσης, που θα του επιτρέψει να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του και στην Ευρωλίγκα, βρίσκεται το Μαρούσι. Με αντεπίθεση διαρκείας επιβλήθηκε χτες του Πανιωνίου (76 - 65), στο κλειστό του Αγίου Θωμά, και χρειάζεται πλέον μια νίκη για να υλοποιήσει το στόχο του.

Το πρώτο ημίχρονο ανήκε στους «κυανέρυθρους». Οι οποίοι με πολύ καλή απόδοση σε άμυνα και επίθεση καθώς και υψηλά ποσοστά στα τρίποντα, προηγούνταν και έδειχναν πιο έτοιμοι για τη νίκη. Ομως στην επανάληψη οι «κιτρινόμαυροι», με αντεπίθεση διαρκείας, πάθος και αποφασιστικότητα, «γύρισαν» το παιχνίδι και πήραν το ροζ φύλλο αγώνα.

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Αγωνιστική υπό... σκιά

Στη σκιά αλλεπάλληλων συμπτώσεων (;) κωμικοτραγικών γεγονότων... ψιθύρων και πλήρους αδιαφορίας ή στρουθοκαμηλισμού των αρμοδίων (διαλέγετε ό,τι θέλετε) για όσα διαδραματίζονται, διεξάγεται σήμερα η 33η αγωνιστική της Β' Εθνικής. Ο απόηχος από διάφορες... ομορφιές, που έλαβαν χώρα την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα (συμπλοκή παιχτών Ολυμπιακού Βόλου και ΠΑΣ Γιάννενα, σε εστιατόριο στο Αντίρριο), δεν έχει κοπάσει. Αυτό όμως δε συγκινεί κανέναν «ταγό» και δεν αποτελεί, για τους ιθύνοντες και τους εμπλεκόμενους, λόγο... αναστάτωσης του πρωταθλήματος.

Ξεπερνώντας λοιπόν τις... λεπτομέρειες, οι ομάδες θα παραταχθούν στη σέντρα, με τα διακυβευόμενα - επίσημα - να είναι τέσσερα. Οι δύο θέσεις που οδηγούν στη Σούπερ Λίγκα και ισάριθμες για τη Γ' Εθνική. Το πλήρες πρόγραμμα (17.30) έχει ως εξής: ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΣΚ Ολυμπιακός (ΕΤ3), Καστοριά - Ιωνικός (ΕΤ3), Αιγάλεω - Καλαμάτα, Πιερικός - Χαϊδάρι (ΕΤ3), Θρασύβουλος - Εθνικός, Εθνικός Αστέρας - Ηλυσιακός, Αγιος Δημήτριος - Πανσερραϊκός, Πανθρακικός - Κέρκυρα (ΕΤ3), Καλλιθέα - Αγροτικός Αστέρας.

Εντός έδρας θα παίξουν οι πρωτοπόροι του 1ου ομίλου στη Γ' Εθνική, για την 32η αγωνιστική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις συναντήσεις (17.00): Θήβα - Παναιγιάλειος, Αιολικός - Θύελλα Πατρών, Μεσσηνιακός - Κορωπί, Διαγόρας - Ατσαλένιος, Φωστήρας - Αίας Σαλαμίνας, Ηλιούπολη - Αχαρναϊκός, Παναιτωλικός - Ρόδος, Παναχαϊκή - Κόρινθος, Βύζας - Αστέρας Ρεθύμνου.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Αλλάζει η αντίπαλος του Πανιωνίου, στο Ιντερτότο; Δεν αποκλείεται. Η οριστική απάντηση θα δοθεί, μάλλον, σήμερα. Ως τώρα ήταν γνωστό, στη Σερβία, ότι η Ζέμουν (υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία) θα αγωνιστεί στο κύπελλο UEFA (ως φιναλίστ του εγχώριου κυπέλλου). Ομως δεν έχει εξασφαλίσει την προβλεπόμενη άδεια συμμετοχής από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Αν λοιπόν δεν εξασφαλίσει την άδεια, τη θέση της θα πάρει η (4η της βαθμολογίας και αντίπαλος του Πανιωνίου) Μπόρατς. Και οι «κυανέρυθροι» θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την (5η στο σερβικό πρωτάθλημα) Νάπρεντακ.

Αρση απαγόρευσης

Σε αναστολή, έστω και προσωρινή, της απόφασης για απαγόρευση διεξαγωγής διεθνών αγώνων στη Βολιβία, προχώρησε η FIFA. Το Δεκέμβη η Παγκόσμια Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε αποφασίσει την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων σε υψόμετρο άνω των 2.750 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Μοναδική εξαίρεση γινόταν σε περιπτώσεις που οι ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας είχαν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις συνθήκες μία βδομάδα πριν τον αγώνα και για 15 ημέρες σε περίπτωση διεξαγωγής του αγώνα σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων.

Αυτό το μέτρο ουσιαστικά καθιστούσε αδύνατο να γίνουν αγώνες της Εθνικής Βολιβίας στη φυσική της έδρα, το Λα Παζ (υψόμετρο 3.600 μέτρων). Η FIFA ανέστειλε την απόφαση της, μέχρι να ολοκληρωθεί σχετική έρευνα για το πόσο επηρεάζεται η απόδοση των ποδοσφαιριστών όταν αγωνίζονται σε ακραίες συνθήκες. Πλέον η Βολιβία (στο πλευρό της οποίας είχαν ταχθεί 9 Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες της Λατινικής Αμερικής) μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φυσική της έδρα, στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2010.

Πρώτευσε η Μικιτένκο

Της πάει το Λονδίνο της Ιρίνα Μικιτένκο. Τον Απρίλη είχε κερδίσει στο Μαραθώνιο, τώρα έκοψε πρώτη το νήμα, στον 1ο αγώνα δρόμου 10.000 επί δημοσίας οδού (συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα), που έγινε στην αγγλική πρωτεύουσα. Η 35χρονη Γερμανίδα τερμάτισε σε 32:02, αφήνοντας δεύτερη τη Βρετανή Μάρα Γιαμαούτσι με 32:26 και τρίτη την Ουγγαρέζα Ανίκο Κάλοβιτς με 32:59. Στους άνδρες πρώτευσε ο Κενυάτης Μίκα Κόγκο (28:08) και τον ακολούθησαν ο Ζερσενάι Ταντέσε από την Ερυθραία (28:15) και ο Βρετανός Μο Φάραχ (28:39). Να σημειώσουμε ότι ο αγώνας έγινε σε τμήμα της διαδρομής που θα διεξαχθεί και ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος το 2012.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
Τριμελής συμμετοχή

Τον Ντανιέλ Τσιόκα επέλεξε η Ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης, για να «κλείσει» η τριάδα που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο 37χρονος αθλητής θα έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο στο ομαδικό και θα πλαισιώσει τον Καλλίνικο Κρεάνγκα και τον Παναγιώτη Γκιώνη. Επίσης, στην πρωτεύουσα της Κίνας θα μεταβεί και ο Κώστας Παπαγεωργίου, ως αναπληρωματικός αθλητής για το ομαδικό και ως βοηθός προπόνησης. «Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσω την ομάδα όσο γίνεται περισσότερο. Εχω την τύχη να παίζω σε δυνατό πρωτάθλημα στην Ιταλία, στα οκτώ τελευταία παιχνίδια μου είχα μόνο νίκες απέναντι σε πολύ αξιόλογους αθλητές και μέχρι το Ολυμπιακό τουρνουά θα εμφανιστώ ακόμα καλύτερος. Ο βασικός στόχος μας είναι να μπούμε στην οκτάδα, κάτι διόλου εύκολο, αλλά εγώ θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω και να δημιουργήσουμε κάποια έκπληξη» δήλωσε ο Τσιόκας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Φαβορί Βαλβέρδε - Περέν

Τέλος, ο Ερνέστο Βαλβέρδε από την Εσπανιόλ! Οπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο και τη διοίκηση του συλλόγου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η συνεργασία των δύο πλευρών λύθηκε κοινή συναινέσει. «Ηταν δύο υπέροχα χρόνια. Με πονάει που φεύγω από την ομάδα και τη Βαρκελώνη, όπου ένιωθα σαν στο σπίτι μου» δήλωσε ο 44χρονος τεχνικός που προβάρει ως το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Ο Βαλβέρδε δε δέχτηκε ερωτήσεις για το μέλλον του, ενώ ο ισπανικός Τύπος εκτιμά πως θα συνεχίσει την καριέρα του στη Χετάφε. Κι όλα αυτά ενώ τη Δευτέρα δημοσίευμα ιστοσελίδας έφερε τον Αλέν Περέν πρώτο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με το goal.com ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση της Λιόν και τονίζεται πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία, ώστε να αποδεσμεύσει ο γαλλικός σύλλογος τον 51χρονο προπονητή, που έχει συμβόλαιο με τη Λιόν έως το καλοκαίρι του 2009. Στο μεταξύ, διαψεύδουν από τον Ολυμπιακό ότι έχει γίνει πρόταση της Μαρσέιγ για την απόκτηση του Βασίλη Τοροσίδη.

ΒΟΛΕΪ
Ολα ανοιχτά

Επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα στους αγώνες που θα γίνουν στη Γλυφάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα κριθεί η πρόκριση της εθνικής ανδρών στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τουρκίας του 2009. Μετά την ολοκλήρωσή της στην Αμβέρσα της Α` φάσης του Δ' ομίλου όπου συμμετέχει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τα πάντα έμειναν ανοιχτά για την πρώτη θέση. Στον τελευταίο αγώνα η εθνική Ελλάδας γνώρισε την ήττα από την αντίστοιχη του Βελγίου με 3-2 (21-25, 25-23, 25-17, 23-25, 15-09) ενώ στην υπόθεση μπήκε (τουλάχιστον μαθηματικά) και η Σουηδία που νίκησε με 3-1 τη Μεγ. Βρετανία. Αναλυτικά η βαθμολογία (σε 3 αγώνες): Βέλγιο 6, Ελλάδα 5, Σουηδία 4, Μεγ. Βρετανία 3.

ΠΑΟ
Σε αναζήτηση προπονητή

Η πρόσληψη προπονητή είναι η πρώτη... αποστολή του νέου προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Νίκου Πατέρα, ο οποίος εκτός από τα νέα του καθήκοντα θα μετέχει και στο νέο πολυμετοχικό σχήμα της ΠΑΕ με ποσοστό τουλάχιστον 5%. Από τα πολλά ονόματα που εξετάζονται από τους «πράσινους» για τη θέση του προπονητή, αυτό του Μίκαελ Λάουντρουπ φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις, αν και οι δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας με το Δανό τεχνικό της Χετάφε είναι αρκετές. Εξετάζονται και άλλες λύσεις, με την ισπανική αγορά να θεωρείται η πλέον ελκυστική παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει.

Οσο για τα νέα στελέχη της ΠΑΕ, ο διευθυντής ποδοσφαίρου Κώστας Αντωνίου, που στα πρώτα του βήματα στο συγκεκριμένο πόστο θα έχει συνεργασία με τον Γιάσμινκο Βέλιτς, έπιασε ήδη δουλειά. Διεθνείς σχέσεις, σύνδεσμοι και παλαίμαχοι θα είναι τα μέτωπα που θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Αντώνης Αντωνιάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ