Ανακοίνωση της Παράταξης για τις συνέπειες από τον 3660/08 που ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με το νόμο υλοποιεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της, η ΔΑΣ - ΟΤΑ σημειώνει:
«Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος, με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις, εδώ και 20 χρόνια έχει δώσει σκληρούς πολυήμερους αγώνες για την ένταξη στα ΒΑΕ σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων. Μόνο τα τελευταία χρόνια, με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουμε πάνω από 50 ημέρες απεργίας για να ενταχθεί ο κλάδος στα ΒΑΕ. Μάλιστα, στην απεργία τον Απρίλη του 2006, η μαζική συμμετοχή και ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων ανάγκασε την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αδιαλλαξία της και να υποσχεθεί ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, στο πνεύμα του κανονισμού του ΙΚΑ.
Δύο χρόνια μετά από αυτήν την απεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού ψήφισε τον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά, επιταχύνει τώρα την αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, με όχημα το νόμο 3029/02 (νόμο Ρέππα) του ΠΑΣΟΚ, αποχαρακτηρίζει επαγγέλματα από τα ΒΑΕ που περιέχει ακόμα και ο παρωχημένος κανονισμός του ΙΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 18 ειδικότητες των οικοδόμων που περιέχει ο κανονισμός του ΙΚΑ, μόνο 2 συμπεριλαμβάνονται στο νόμο για τα ΒΑΕ των ΟΤΑ.
Οι ειδικότητες των ΟΤΑ που εντάσσονται στα ΒΑΕ, περιορίζονται στις εξής: εργαζόμενοι που ασχολούνται με τη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οδοκαθαριστές, εργάτες αφοδευτηρίων, χειριστές μηχανημάτων σαρώθρων, εργάτες ταφής - εκταφής νεκρών, καθαριστές οστών, εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών και εναερίτες ηλεκτρολόγοι.
Αυτές οι ειδικότητες, σύμφωνα με το νόμο, δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, εφόσον έχουν συμπληρώσει οι μεν άνδρες το 58ο έτος της ηλικίας τους, οι δε γυναίκες το 53ο, χωρίς η σύνταξη που θα πάρουν να είναι πλήρης, αλλά πολύ μικρότερη με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, και βέβαια πολύ - πολύ μικρότερη για τις γυναίκες.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο νόμο "το ανωτέρω προσωπικό υπόκειται στην καταβολή πρόσθετης ειδικής εισφοράς 4,3% επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, αναδρομικά από 8 - 4 - 1999 του διορισμού του ή της μονιμοποίησής του". Δηλαδή, ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει 50 έως 60 ευρώ το μήνα από το 1999 μέχρι σήμερα (δηλαδή, 9 χρόνια Χ 12 μήνες = 108 μήνες Χ 60 ευρώ το μήνα = 6.480 ευρώ) για να ενταχθεί και βέβαια θα συνεχίσει να πληρώνει μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού αυτόν τον νόμο επιβεβαιώνει ότι τα δύο κόμματα είναι συνένοχα στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και στόχος τους είναι το «πετσόκομμα» της λίστας των ΒΑΕ, κατ' εντολή της Ευρωένωσης και των βιομηχάνων.
Ο κλάδος έχει εμπειρία από τέτοιους αντεργατικούς νόμους και ένας τέτοιος ήταν και ο 2703/99, ο οποίος ήταν ένας ασύμφορος και αποτρεπτικός νόμος. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν έκαναν χρήση, για το λόγο ότι έπρεπε να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα. Το ίδιο θα συμβεί και με το νέο νόμο».
Για το ρόλο της πλειοψηφίας στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, που υπονόμευσε τους αγώνες των εργαζομένων και πρόβαλε αιτήματα ενσωματωμένα στην αντεργατική λογική των κυβερνήσεων, η ΔΑΣ - ΟΤΑ τονίζει:
«Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ [ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ)]. Με την πρόταση που κατέθεσαν στο υπουργείο για τα ΒΑΕ αποδεικνύεται ο κατάπτυστος συμβιβασμός και οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού η πρότασή τους είναι χειρότερη και από τον κανονισμό του ΙΚΑ (π.χ. επασφάλιστρο, ειδικότητες κλπ.). Από κοινού, αυτές οι παρατάξεις συμφώνησαν με την κυβέρνηση για το σταμάτημα της απεργίας τον Απρίλη του 2006 και βέβαια οι προτάσεις τους βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων σήμερα.
Αντί να διεκδικήσουν την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και να απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πρότασή τους βοήθησε ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης, που αποχαρακτηρίζει επαγγέλματα από τα ΒΑΕ.
Αντί να αποκαλύψουν και να καταδικάσουν τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για τα οικονομικά των Ταμείων που χάθηκαν στο χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα, αντί να διεκδικήσουν πίσω τα κλεμμένα, αντί να απαιτήσουν να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στον τζόγο, αντί να αναδείξουν την τεράστια εισφοροδιαφυγή από κράτος και εργοδότες (τους Δήμους), πρότειναν - και η κυβέρνηση έκανε αποδεκτό - επασφάλιστρο 4,3%, ζητώντας ουσιαστικά από τον εργαζόμενο να ξαναπληρώσει για ένταξη στα ΒΑΕ, αφήνοντας τους εργοδότες στο απυρόβλητο.
Δε μας προκαλούν εντύπωση οι ανακοινώσεις τόσο της ΠΑΣΚΕ όσο και της ΑΣΚ (ΣΥΝ), που ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν συμφωνήσει και πρωτοστατήσει για την κατάπτυστη πρόταση της ΠΟΕ - ΟΤΑ για τα ΒΑΕ, σήμερα που η κυβέρνηση την έκανε νόμο επιχειρούν για λόγους αποφυγής του πολιτικού κόστους να διαφοροποιηθούν. Αυτές οι δυνάμεις πρωτοστάτησαν στον αποκλεισμό της ΔΑΣ - ΟΤΑ από το προεδρείο, μετά την άρνηση του γραμματέα της ομοσπονδίας και στελέχους του ΠΑΜΕ να υπογράψει αυτή την κατάπτυστη πρόταση».
«Οι εργαζόμενοι - σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ - πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση αυτών των παρατάξεων και να καταδικάσουν όχι μόνο την ΠΑΣΚΕ αλλά και την ΑΣΚ (ΣΥΝ), γιατί αποτελεί το "αριστερό" δεκανίκι στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οσο για τη ΔΑΚΕ, είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με τις κυβερνητικές εντολές.
Οσο αποδυναμώνονται οι δυνάμεις που εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντεργατική πολιτική, όσο αποδυναμώνονται οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και των ΣΥΝεταίρων τους, τόσο πιο αποτελεσματικά θα διεκδικούμε τα αιτήματά μας, θα αναπτύσσουμε τους αγώνες μας. Για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.
Η ΔΑΣ - ΟΤΑ, με βάση τα παραπάνω, θεωρεί ότι αυτός ο νόμος είναι σε βάρος των εργαζομένων μιας και θα πληρώσουν τεράστια ποσά για να ενταχθούν στα ΒΑΕ και βέβαια θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Δεν περιλαμβάνονται πάρα πολλές ειδικότητες και γενικά είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες σήμερα. Γι' αυτό, καλεί τους εργαζομένους του κλάδου να παλέψουν μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τα παρακάτω:
Θα εντείνουμε τη δράση μας, επιδιώκοντας το συντονισμό όλων των εργαζομένων στις βαριές επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας το πλαίσιο των αιτημάτων που ανταποκρίνεται και ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας».