ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2008
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει τις «στροφές» της επίθεσης

Την ένταση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα επιλέγει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας από τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται.

Η γραμμή που κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η εφαρμογή της δοκιμασμένης τακτικής, της επίδειξης αποφασιστικότητας και ανυποχώρητης στάσης παντού, θεωρώντας ότι το πολιτικό κόστος από τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προσωρινό, αφού μακροπρόθεσμα εκτιμούν ότι έχουν εξασφαλισμένη τη στήριξη των αφεντικών, εξαιτίας της «συνέπειας» που επιδεικνύει στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Δείγματα αυτής της στάσης αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μη συμπεριλάβει τελικά στα μέτρα για την ακρίβεια ορισμένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «τριβές» στις σχέσεις της με τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας των κερδοσκόπων, η επέκταση του μέτρου της «διατίμησης» κ.ά. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετοί οι γαλάζιοι βουλευτές που πίεζαν στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να υπάρξει μια εκτόνωση, έστω προσωρινή, της λαϊκής δυσαρέσκειας και φυσικά και των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Αντί για κλίμα «αναμέτρησης» με τους «κερδοσκόπους», το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε τη «συνεννόηση» και τις «φιλικές συστάσεις» στις πολυεθνικές, προσδοκώντας προφανώς από τον «πατριωτισμό» τους... Τα μηνύματα ωστόσο δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά, αφού τόσο οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης όσο και οι τραπεζίτες δε δέχονται ούτε κατά διάνοια να υπάρξουν «φραγμοί» στην ελεύθερη δράση τους και περιορισμοί στην κερδοφορία τους. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί και να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση με την οποία θα έμπαινε πλαφόν (10% σήμερα) στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Κι αυτό παρόλο που υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου από το 2001. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι παρερμηνεύτηκαν οι σχετικές δηλώσεις του ΓΓ Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, λέγοντας ότι «ο ΓΓ Καταναλωτή δε μίλησε για πλαφόν στα επιτόκια, κάτι άλλωστε που αντίκειται και στους κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ».

Γενικότερα, στο ζήτημα της ακρίβειας αυτό που απέμεινε στην κυβέρνηση είναι να συστήνει στις λαϊκές οικογένειες ...να κάνουν υπομονή και ταυτόχρονα να τις διαβεβαιώνει ότι δίνει τη μάχη αλλά είναι διαρκής και τα «μέτρα» δε θα έχουν αποτελέσματα από τη μία μέρα στην άλλη...

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί στο έπακρο τα στημένα επεισόδια στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να δημιουργήσει μια «δυναμική» και μια «κοινωνικοπολιτική» συμμαχία για να προχωρήσει η εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου και τα διακηρυγμένα σχέδιά της για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ιδιαίτερα τη βοήθεια που από την πρώτη στιγμή απλόχερα προσφέρουν στην κυβέρνηση τα συγκροτήματα των ΜΜΕ, δημιουργώντας την πολύ βολική εικόνα των Πανεπιστημίων ως χώρων «βίας» και «χάους». Η πίεση πλέον μεταφέρεται στις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές των ΑΕΙ, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την «επιβολή της δημοκρατίας» και της «τάξης», αξιοποιώντας και τις διατάξεις του νόμου - πλαισίου που καταργούν στην πραγματικότητα το πανεπιστημιακό άσυλο. Οι σχέσεις του Μαξίμου με τα συγκροτήματα των ΜΜΕ έχουν βελτιωθεί σημαντικά και ενδεικτικό από την άποψη αυτή είναι το γεύμα που είχε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος με τον άλλοτε «εθνικό εργολάβο» Γ. Μπόμπολα...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ενα κράτος, ένας λαός, μία δημοκρατία»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνάντηση με επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας, είχε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνοντας «προσβλέπω ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε ορισμένα μέτρα στην πράξη», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και Επιτροπές όπου υπάρχει συναντίληψη σε διάφορα μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, που υποστήριξε ότι το πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση του Δ. Χριστόφια με τον Μ. Ταλάτ, υιοθετεί στοιχεία του ανακοινωθέντος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού με βάση τα δύο κράτη, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει θέμα ταύτισης με την ανακοίνωση του ΣΕΑ». Αναφερόμενος στο «συνεταιρισμό» και τις παρερμηνείες που μπορεί να δεχτεί, είπε χαρακτηριστικά ότι «το σχέδιο Ανάν μιλά για νέο συνεταιρισμό. Εμείς μιλούμε για συνεταιρισμό. Δε δέχομαι να μπει η λέξη νέος συνεταιρισμός», ξεκαθαρίζοντας ότι το Κυπριακό «είναι ανοιχτό, θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή και να μην περιμένει η άλλη πλευρά από εμάς ότι θα μετακινηθούμε εύκολα από τις θέσεις μας. Εάν η Τουρκία δε μετακινηθεί από τις θέσεις που είναι απαράδεκτες, δε θα υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Πώς θα γίνει; Το κράτος θα είναι ένα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτό είναι η βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην οποία θα χτίσουμε». Ο Κύπριος Πρόεδρος συνέστησε «ψυχραιμία, συγκράτηση, ασφαλώς και υπεράσπιση αρχών και κάνω ξεκάθαρο ότι θα υπερασπίζομαι τις αρχές ανεξαρτήτως των κατηγοριών που εκτοξεύονται από όπου και αν προέρχονται».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις θέσεις του Α. Μπαμπατσάν, επανέλαβε ότι δεν υφίσταται θέμα παρθενογένεσης και κανενός νέου συνεταιρισμού δύο κρατών στην Κύπρο αλλά συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα πρέπει να είναι ο στόχος της λύσης στο Κυπριακό και αυτός είναι ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεκαθάρισε ότι το κοινό ανακοινωθέν «ούτε για δύο κράτη μιλά, ούτε για δύο λαούς και δύο δημοκρατίες αλλά για μια ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», υπογραμμίζοντας ότι «οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφείς και ξεκάθαρες και δεν μπορεί να τύχουν καμίας παρερμηνείας».

Οπως τόνισε ο Σ. Στεφάνου στην Κύπρο «υπάρχει ένα κράτος και μια δημοκρατία, η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και μέλος από της ίδρυσής της στον ΟΗΕ και από το 2004 είναι μέλος της ΕΕ. Στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένας λαός, ο κυπριακός λαός, που αποτελείται από δυο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης που συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, εντάσσονται και οι παρακάτω δραστηριότητες:

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει ο Γ. Γκιόκας.

-- Ο Αγγ. Τζέκης θα μιλήσει στις 8 μ.μ. στην πλατεία στο Πλαγιάρι.

-- Ο Γ. Ζιώγας στο πλαίσιο περιοδείας του στο Νομό Ροδόπης θα έχει τις παρακάτω δραστηριότητες: Στις 9.45 θα επισκεφτεί το σχολείο Ιδαδιέ. Στις 10.45 το ΙΚΑ. Στις 11.15 συνάντηση με τον διευθυντή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ. Στις 12.00 επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Σαπών. Στις 13.30 στην εταιρεία DΙΑΧΟΝ. Στις 18.30 με την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Στις 19.15 σε γειτονιές της Κομοτηνής. Στις 21.00 στα χωριά Κάλχας και Κικίδιο.

Αύριο Σάββατο

-- Ο Κ. Αβραμόπουλος θα μιλήσει στις 9 μ.μ. στη Θέρμη (Πεζόδρομος Καραολή).

-- Η Αχτίδα Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί στη θεατρική παράσταση με θέμα τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι, στην αίθουσα του 1ου Λυκείου Καλλιθέας (Αιγέως 41-43 και Αγησιλάου, Τζιτζιφιές), στις 8 μ.μ.

-- Η ΚΟΒ Αγίου Νικολάου Λασιθίου πραγματοποιεί τα εγκαίνια των νέων της γραφείων, στις 6 το απόγευμα. Θα μιλήσει ο Μ. Συντυχάκης. Στις 8.30 μ.μ., θα ακολουθήσει συνεστίαση της ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ σε υπαίθριο χώρο στο 1ο χιλιόμετρο Αγ. Νικολάου - Κριτσά (παλιά γραφεία).

-- Στη Μαρμαρίνη Λάρισας στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Αντ. Σκυλλάκος.

-- Στο Συκούριο Λάρισας, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Τ. Τσιόγκας.

Η συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα», λόγω μη απαρτίας της γενικής συνέλευσης που είχε οριστεί για τις 28 Μάη, θα πραγματοποιήσει τη συνέλευση την Τετάρτη 4 Ιούνη, στις 6 μ.μ., με τα ίδια θέματα, στο Σύλλογο Λογιστών, Κάνιγγος 27.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ