ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2008
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Αντίδραση της ΔΑΣ στην πρόταση για νέα χαράτσια

Η λογική της αύξησης των τιμολογίων του νερού ώστε να ανακτηθεί το κόστος ύδρευσης κυριάρχησε στις εργασίες του συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), στην Καλαμάτα, με θέμα «Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και την προστασία των υδατικών πόρων».

Οι εργασίες έληξαν χτες, με επικύρωση μελέτης του ΙΤΑ, που εστιάζει στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής από τους δήμους και για υλοποίηση της αποπροσανατολιστικής λογικής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Την επισήμανση ότι «χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης υπέρ αυτών που βλέπουν το νερό ως φυσικό αγαθό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι μέσο κερδοφορίας των πολυεθνικών και παράδοσής του σε ιδιώτες», έκανε στην ομιλία του, εκ μέρους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), ο Χρήστος Τέγος.

Τοποθετούμενος στο ζήτημα ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ υπογράμμισε: «Κάθε προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης μιας βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων οφείλει να τοποθετείται σε δύο βασικά ζητήματα. Το ένα είναι αν και κατά πόσο οι υδάτινοι πόροι θα αποτελέσουν εμπόρευμα ή θα κατοχυρωθούν σαν κοινωνικό αγαθό. Και το δεύτερο αν οι υδάτινοι πόροι θα αξιοποιηθούν για το σύνολο των λαϊκών αναγκών ή θα μετατραπούν σε μέσο συγκέντρωσης και κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η πολιτική της ΕΕ οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού»...

Ασκώντας κριτική στην κοινοτική οδηγία που «από τις δυνάμεις του δικομματισμού προβάλλεται σαν η πανάκεια στο υδατικό πρόβλημα της χώρας», ο Χρ. Τέγος τόνισε ότι «τη χαρακτηρίζει μια διαχειριστική λογική της φθίνουσας πορείας των υδατικών πόρων. Στηρίζεται στην αντιδραστική αρχή ο "ρυπαίνων πληρώνει" που νομιμοποιεί τη ρύπανση και δεν προστατεύει σε καμία περίπτωση το νερό και τους ανθρώπους από τη μόλυνση».

Στη συνέχεια ο Χρ. Τέγος στηλίτευσε την αποπροσανατολιστική επιχειρηματολογία που προβάλλεται, ότι δηλαδή συντηρούμε μια αγροτική οικονομία που υπερβαίνει τις φυσικές δυνατότητες και δεν είναι συμβατή με τις ικανότητες των υδατικών συστημάτων της χώρας. Σύμφωνα και με τα επίσημα υπάρχοντα στοιχεία, «στην Ελλάδα ως γεωγραφική περιοχή δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έλλειψης νερού, απλά το διαθέσιμο υδάτινο δυναμικό δεν αξιοποιείται, αφού δεν υπάρχουν τα αναγκαία έργα υποδομής για τη συγκέντρωση, τη διοχέτευση και την κατανομή των διαθέσιμων υδάτων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Προκρίνει τη συντήρηση του προβλήματος

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους σε συζήτηση Επερώτησης στη Βουλή

Η κυβέρνηση όχι απλά υποχρηματοδοτεί τις υποδομές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των μονάδων υποκατάστασης και όχι των μονάδων θεραπείας.

Τα παραπάνω επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, τοποθετούμενος στην Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Την τοποθέτηση του Χ. Χαραλάμπους επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος που υποστήριξε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα χρήματα προς το υπουργείο Υγείας. Πρέπει να δουλέψω με συγκεκριμένα χρήματα, τα οποία έχω. Να διεκδικήσω και άλλα, αυτά όμως τα οποία έχω πρέπει να τα διοχετεύσω εκεί που θα έχω τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση». Επεξηγώντας την έννοια της απόδοσης σημείωσε αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη όπου υποχρηματοδοτείται ένα στεγνό πρόγραμμα ότι «με τα χρήματα τα οποία δίναμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φτιάχνουμε πέντε καινούρια κέντρα μεθαδόνης. Εκεί έχουμε μεγαλύτερη πίεση, εκεί έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη»!

Εμφανής ήταν η πρόθεση των επερωτώντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσουν εντυπωσιοθηρικά την Επερώτηση, αφού δε διαθέτουν ουσιαστικά εναλλακτική πολιτική. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην «άσκηση δίωξης σε βάρος συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται από την Εισαγγελία Ρεθύμνης για πολύ σοβαρό έγκλημα, υπόθαλψης εγκληματία, ο οποίος διακινούσε ναρκωτικά».

«Τα ναρκωτικά είναι συνυφασμένα με το καπιταλιστικό σύστημα» τόνισε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους, τονίζοντας πως «διδάσκει τους νέους ότι ο θάνατός σου είναι η ζωή μου, ότι πρέπει να πατούν επί πτωμάτων, που τους προσφέρει όμως αβεβαιότητα, ανασφάλεια, ανεργία».

Ειδικά για τα Κέντρα Πρόληψης Ουσιών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση εγκαλείται, διότι ουσιαστικά τα έχει εγκαταλείψει στο έλεος της τύχης τους». Εξηγώντας στη συνέχεια τα πολιτικά αίτια του προβλήματος, επισήμανε πως «υποχρηματοδοτείτε σκόπιμα και τα κέντρα πρόληψης, όπως και τα στεγνά προγράμματα ουσιαστικά για να απελπιστεί ο κόσμος, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν το πρόβλημα μέσα στο σπίτι και να στραφούν στους ιδιώτες». Ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι «με το νέο εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών είναι ολοφάνερο πια ότι τα πάντα παραδίδονται πια και επίσημα στους ιδιώτες. Χρειάζεται ένας φορέας αποκλειστικά δημόσιος με παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια του υπουργείου Υγείας, με επαρκή χρηματοδότηση και εξειδικευμένο προσωπικό, καμιά εμπλοκή ιδιωτών σε καμιά δομή του συστήματος» κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αμεσης προτεραιότητας η πυροπροστασία των νησιών

Σοβαρότατοι κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιβατών στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω και της Καρπάθου δημιουργούνται από μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα, πολύ περισσότερο τώρα που αρχίζει η τουριστική περίοδος.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης ισχυρίστηκε ότι τα αεροδρόμια της Κω και της Ρόδου πρέπει να καλύπτονται από τρία πυροσβεστικά οχήματα, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο (εκτός από τα Σαββατοκύριακα στη Ρόδο όπου προστίθεται ένα ακόμη). Υποσχέθηκε ότι από τις αρχές Ιούνη θα βρίσκονται στα αεροδρόμια από τρία οχήματα, ενώ είπε ότι ανακατασκευάζονται και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του πυροσβεστικού σταθμού στη Ρόδο. Αναφερόμενος στο συνολικότερο πρόβλημα των ελλείψεων, είπε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μελετάται η πρόσληψη 600 ατόμων κάθε χρόνο για την κάλυψη των κενών.

Τα προβλήματα δεν τα ανακαλύψαμε εμείς, αλλά μας τα έθεσαν υπόψη οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων, οι οποίοι περιγράφουν την κατάσταση «ως δραματική», τόνισε στην παρέμβασή του ο Στ. Σκοπελίτης. Τα κενά είναι μεγάλα, είπε, και εάν συμβεί κάτι υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ο βουλευτής τόνισε ότι τα προβλήματα της στέγασης των πυροσβεστικών υπηρεσιών είναι μεγάλα και θυμίζουν περισσότερο στάβλους παρά κατοικίες.

Το θέμα της πυροπροστασίας των νησιών πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας, είπε ο Στ. Σκοπελίτης, αφού σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι δύσκολη η έγκαιρη προσέγγιση πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ τέθηκε προχτές αστυνομικός στο πατρικό σπίτι του οποίου βρέθηκαν 82,5 γραμμάρια σπόρων ινδικής κάνναβης και 13 δισκία «Λεξοτανίλ». Το περιστατικό συνέβη στο Λεοντάρι Αρκαδίας, ενώ ο αστυνομικός υπηρετούσε στην Κρήτη. Επίσης, την περασμένη Δευτέρα συνταξιούχος αστυνομικός συνελήφθη στα Γιάννενα, έχοντας στην κατοχή του 100 κιλά χασίς, τα οποία προόριζε να μεταφέρει στην Αθήνα. Στην ίδια υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται άλλοι τέσσερις αστυνομικοί για τους οποίους αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο θέμα της τέλεσης πολιτικού γάμου στην Τήλο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέστειλε έγγραφο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Ρόδου, όπου αναφέρει ότι μια τέτοια πράξη είναι άκυρη και ανίσχυρη και πως αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος, που προστατεύει την οικογένεια και το γάμο. Τέλος, ο Γ. Σανιδάς σημειώνει πως στην περίπτωση που ο δήμαρχος τελέσει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων η εισαγγελική αρχή να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

Εκδήλωση για τα δάση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Προστασία των δασών και του δασικού περιβάλλοντος της χώρας μας», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Την εκδήλωση διοργανώνουν: Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γεωτεχνικών.

Εκδήλωση για την πρώην βάση Γουρνών

Η Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών και την αξιοποίηση της έκτασης προς όφελος του λαού και της περιοχής, διοργανώνει, αύριο Κυριακή και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα της Αγγλικανικής εκκλησίας, στην πρώην βάση Γουρνών, με θέμα: «Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πρώην αμερικανική βάση και η άποψη της Επιτροπής για την ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος». Θα γίνει συζήτηση με τους προσκεκλημένους, ενώ η συγκέντρωση θα ολοκληρωθεί με συμβολική δεντροφύτευση και μουσική εκδήλωση στο Ενυδρείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ