ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 2008
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΝΑΛΟΥ ΔΕ ΛΥΓΙΣΑΝ ΠΟΤΕ

Το ορμητήριο της λευτεριάς, το Μαίναλο, τη μήτρα της γενιάς των Κολοκοτρωνέων, όπου αντιλάλησε το καριοφίλι κατά της σκλαβιάς και το αντικατέστησε επάξια το οπλοπολυβόλο του μαχητή του ΔΣΕ, «ανίχνευσαν» εκατοντάδες νέοι της ΚΝΕ που «στρατοπέδευσαν» στο χώρο του ΞΕΝΙΑ στη Βυτίνα, από την Παρασκευή ως την Κυριακή, στο τριήμερο εκδηλώσεων Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ που οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Οι νέοι που βρέθηκαν στην κατασκήνωση της ΚΝΕ είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής, μέσα και από την παρουσίαση του βιβλίου του Αρίστου Καμαρινού, να τιμήσουν τον ήρωα του Μαίναλου, τον Πέρδικα, να βαδίσουν στα περάσματα των μαχητών του ΔΣΕ, να χορέψουν δημοτικά και αντάρτικα τραγούδια. Ηρθαν σε επαφή με τις αξίες που ξεπηδούν από τον αγώνα του ΔΣΕ, όπως η συλλογικότητα, η αυταπάρνηση, το ήθος. Στάθηκαν με συγκίνηση και σεβασμό στα «λημέρια» των λαϊκών αυτών ηρώων. Παράλληλα έστειλαν μήνυμα υπεράσπισης των δασών, ως κομμάτι λαϊκής περιουσίας, από τις πυρκαγιές και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της εποχής εκείνης, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο λαός δικαιούται να χρησιμοποιεί κάθε μορφή πάλης που ο ίδιος κρίνει και αποφασίζει. Δικαιούται να επιλέξει το δρόμο που εκείνος θέλει. Και στα 1946-1949 το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα επέλεξαν το δρόμο της τιμής και του χρέους». Το «παρών» στην κατασκήνωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Σακελλαρίου, δήμαρχος Βυτίνας. Οι εκδηλώσεις στο χώρο του Μαίναλου έκλεισαν με τον ύμνο της ΚΝΕ και την «Προσευχή του Αντάρτη»...


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Το άστρο του δε σβήνει!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η ένοπλη πάλη ήταν μονόδρομος. Και μόνο ως βλασφημία μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση αστών και οπορτουνιστών, ότι "κακώς έκανε ο λαός που πήρε τα όπλα", ότι ο ΔΣΕ αποτελεί μια σκοτεινή παρένθεση. Ο λαός δικαιούται να χρησιμοποιεί κάθε μορφή πάλης που ο ίδιος κρίνει και αποφασίζει. Δικαιούται να επιλέξει το δρόμο που εκείνος θέλει. Και στα 1946 - 1949 το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα επέλεξαν το δρόμο της τιμής και του χρέους».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το Σάββατο το βράδυ ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας σε πολλούς νέους, σε ανθρώπους του μόχθου, σε γυναίκες, σημείωσε πως το ΚΚΕ παλεύει να γίνει ο μαζικός πολιτικός αγώνας καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων. Στην πρώτη σειρά, «τιμώμενα πρόσωπα», οι ασπρομάλληδες σήμερα μαχητές του ΔΣΕ και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Με συγκίνηση και έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την προβολή ντοκιμαντέρ που ακολούθησε, με αφιέρωμα στη δράση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία:

«Τέκνο» της οξυμένης ταξικής πάλης

«Ο αγώνας του ΔΣΕ ξεπήδησε και αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης που πήρε η ταξική πάλη στην Ελλάδα. Και ήταν αγώνας δίκαιος, αντιιμπεριαλιστικός, διεθνιστικός. Εξέφραζε ανεκπλήρωτα λαϊκά οράματα, κόντρα στην επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του ΕΑΜικού κινήματος, κατά του ΚΚΕ, τα συνασπισμένα αστικά κόμματα. Ηταν αγώνας ενάντια στους συμμάχους της εγχώριας αστικής τάξης, στην εγγλέζικη και στην αμερικανική στρατιωτικοπολιτική και οικονομική δύναμη, στα ψυχροπολεμικά "σχέδιο Μάρσαλ" και "δόγμα Τρούμαν".

Αυτές οι δυνάμεις, αφού πέτυχαν μια πρώτη σημαντική νίκη το Δεκέμβρη του '44, επιδίωξαν να αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων, που δεν ήταν ικανοποιητικός για την αστική τάξη, παρότι είχε μεσολαβήσει η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα. Το επιχείρησαν με το τρομοκρατικό όργιο κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και με την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ για τη θωράκιση των αστικών μηχανισμών καταστολής.

Χιλιάδες αγωνιστές ανέβηκαν στα βουνά κυνηγημένοι από το στρατό και τα αποσπάσματα συμμοριών, που συγκροτούνταν από δοσίλογους της Κατοχής και άλλα αντικομμουνιστικά στοιχεία.

Ετσι, το λαϊκό κίνημα εκείνων των χρόνων βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση; Αν και με καθυστέρηση, επέλεξε το δεύτερο δρόμο. O ένοπλος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτελεί πηγή διαπαιδαγώγησης όλων μας, ιδιαίτερα των νέων γενεών και πρωταρχικά της ΚΝΕ».

Με «όπλο» την Ιστορία του Κόμματος

«Το ΚΚΕ σάς καλεί να μελετήσετε την 90χρονη Ιστορία του, την Ιστορία του ΔΣΕ. Θα δείτε τον πραγματικό ρόλο κάθε κόμματος στη διάρκεια του αιώνα που πέρασε, τα εγκλήματα που η αστική τάξη διέπραξε εναντίον του λαού. Με τη γνώση της Ιστορίας του ΚΚΕ θα γίνετε πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθεια να γνωρίσει και να βγάλει συμπεράσματα η νεολαία, πρώτα απ' όλα η εργατική και τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Θα βοηθήσετε ακόμα περισσότερο πλατιές μάζες της νεολαίας να συγκρίνουν τις αξίες του Κόμματός μας με εκείνες που παράγει η κυρίαρχη ιδεολογία και οι μηχανισμοί της, μέσα από το σχολείο και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το στρατό, τα έντυπα και τις τηλεοράσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου πλειοψηφούν οι υπηρέτες του κεφαλαίου.

Ο αγώνας του ΔΣΕ χαρακτηρίζεται από τη διεκδίκηση του δίκιου των λαϊκών μαζών, από τη συλλογικότητα, την αυταπάρνηση, το ήθος. Αξίες διαχρονικές, πολύτιμα εφόδια για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αξίες που συγκροτούσαν έναν γνήσια λαϊκό στρατό».

«Οργιάζει η αστική προπαγάνδα που βάλλει κατά της ταξικής πάλης», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Μάλιστα, ορισμένες "νέες" θεωρίες φτάνουν στο σημείο να εξορκίζουν ακόμα και τις αστικές επαναστάσεις, να ρίχνουν στον Καιάδα τις πιο αποφασιστικές στιγμές τους, αυτές που έκριναν τη νικηφόρα πορεία προς την εξουσία της ανερχόμενης τότε κοινωνικής δύναμης, της αστικής τάξης. Τόσος είναι ο βαθμός σήψης της ιμπεριαλιστικής ιδεολογίας».

Θέλουν να αφυδατώσουν το μυαλό και την ψυχή της νεολαίας

«Ιδεολογική βάση αυτών των αντιδραστικών απόψεων, είναι η αντίληψη ότι η ιστορική αλήθεια δεν είναι αντικειμενική και ότι, για το ίδιο ιστορικό γεγονός, η αλήθεια δεν είναι μία, αλλά πολλές», τόνισε. «Οτι η Ιστορία πρέπει να γράφεται με "σύγχρονες" μεθοδολογικές αντιλήψεις, καθότι ο διαλεκτικός και ο ιστορικός υλισμός αποτελούν μεθοδολογικά εργαλεία που πάλιωσαν, αν ήταν ποτέ χρήσιμα!».

«Η ιδεολογική επίθεση στρέφεται κυρίως κατά της νεολαίας. Θέλουν να αφυδατώσουν το μυαλό και την ψυχή της, τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητά της, για να την αλέσουν στο τούνελ των αδιεξόδων.

Δε θα το πετύχουν! Οι κοινωνικές αντιθέσεις δε χωράνε στη στρούγκα της λεγόμενης εθνικής ομοψυχίας. Το αστικό πολιτικό σύστημα δεν είναι όλων. Αποκαλύπτουμε τη βία του αστικού κράτους, που δεν εκφράζεται μόνο ένοπλα, μόνο με τη λειτουργία των μηχανισμών ωμής καταστολής. Εκφράζεται και με τη νομοθεσία, τους θεσμούς, με τη διπλωματία, διοχετεύεται με χιλιάδες νήματα, ορατά και μη ορατά.

Σε ποιο βαθμό το αστικό κράτος είναι κράτος που υπηρετεί όλους, μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας στο Σύνταγμα που κατοχυρώνει και υπερασπίζει την καπιταλιστική ιδιοκτησία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Μπορεί να το διαπιστώσει στους τόπους δουλειάς, στο περιεχόμενο των σπουδών, στην κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων».


Ανιχνεύοντας διδάγματα χρήσιμα για την πάλη μας

Ενα από τα βασικά περάσματα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου...
Ενα από τα βασικά περάσματα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου...
Κάτω από τις ελατόκλαρες, σε μια πλαγιά του δάσους του Μαίναλου, οι νεολαίοι της ΚΝΕ ως άλλα ανταρτόπουλα κάθισαν αμφιθεατρικά στο χώρο για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 1946-1949» του Αρίστου Καμαρινού, από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Νωρίτερα βάδισαν σε ένα από τα πιο βασικά περάσματα του Μαίναλου που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ΔΣΕ όταν έρχονταν ή πήγαιναν προς τους ορεινούς όγκους της Αχαΐας. Φωνάζοντας συνθήματα «Οι μαχητές του Μαίναλου δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ», «Το δρόμο του Πέρδικα διαλέγει ο λαός, δε γίνεται καλύτερος ο καπιταλισμός», πλησίασαν μια από τις ψηλότερες κορφές, τη Μαδέρα.

Ο ομιλητής, με τη ζωντανή και πλούσια παρουσίαση, μετέφερε τους παρευρισκομένους νοερά στα ηρωικά χρόνια της εποχής, σημειώνοντας πως «το Κόμμα και ο ΔΣΕ ανέπτυξαν πλούσια δράση, έγιναν "θρύλος" και το φάντασμά τους πλανιέται, θερμαίνοντας τα όνειρα της φτωχολογιάς και τρομοκρατώντας ακόμα τα παλιά και νέα "τζάκια" της πλουτοκρατίας (οικονομικά και πολιτικά)».

«Πού ξέρεις καμιά φορά...»

«Το έπος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο - επισήμανε - είναι αναμφισβήτητο και κανείς αντικειμενικός άνθρωπος, ακόμα και από τους αντιπάλους μας, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Δεν είναι κομπασμοί τα όσα λέει ο Καμαρινός για τα κατορθώματα της 3ης Μεραρχίας. Ουσιαστικά το ομολογεί και ο αντίπαλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΔΣΠ το φθινόπωρο του 1948 είχε υπό τον έλεγχό του τα 2/3 του Μοριά, έχοντας στη διάθεσή του μόλις 3.000 μαχητές και μαχήτριες χωρίς τα στοιχειώδη, όταν ο εθνικός στρατός έφτασε να διαθέτει μέχρι και 50.000 πάνοπλο στράτευμα».

Σε μια από τις πλαγιές του Μαίναλου, κάτω από τις ελατόκλαρες, εκεί που οι μαχητές του ΔΣΕ έπαιρναν τις τελευταίες εντολές για τη διεξαγωγή της μάχης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Καμαρινού
Σε μια από τις πλαγιές του Μαίναλου, κάτω από τις ελατόκλαρες, εκεί που οι μαχητές του ΔΣΕ έπαιρναν τις τελευταίες εντολές για τη διεξαγωγή της μάχης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Καμαρινού
«Αυτό έγινε γιατί ο ΔΣΕ και η 3η Μεραρχία του ήταν στρατός ανώτερος, με ιδανικά και αξίες ανώτερες, με στόχους που ανταποκρίνονταν στα λαϊκά συμφέροντα κι ήταν σε ευθεία αντίθεση με τους εκμεταλλευτές του λαού» και πρόσθεσε αναφορικά με την αξία της μελέτης εκείνης της περιόδου, η οποία μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε διδάγματα χρήσιμα για την πάλη μας στις σύγχρονες συνθήκες: «Διότι, όπως λέει κι ο συγγραφέας... πονηρά: "Η πείρα μας αυτή καλό είναι να καταγραφεί. Πού ξέρεις καμιά φορά..."».

Η παρουσίαση έκλεισε με την προτροπή του συγγραφέα: «Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι νέες γενιές. Εμείς πάντως, η γενιά του 1941 - 1949 τους δώσαμε ένα γερό μάθημα, τόσο στους γερμανοφασίστες κατακτητές όσο και στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές».


Ζωντανός στις καρδιές μας

Το Σάββατο το βράδυ, όταν το «γλέντι» με τα αντάρτικα τραγούδια πλησίαζε στο τέλος του, ήρθε μια αφιέρωση να φέρει δάκρυα στα μάτια μας και πείσμα στην ψυχή μας. Το τελευταίο τραγούδι χορεύτηκε και τραγουδήθηκε για τον σύντροφο Δημήτρη Κιάμο, τον καθοδηγητή της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο που «έφυγε» πέρυσι, με το κεφάλι ψηλά, όπως έτσι κι έζησε και πρόσφερε στον όμορφο αγώνα μας. Το τραγούδι «Σαν τον αετό φτερούγαγε στη στράτα (...) λεβέντης εροβόλαγε...» αντιλάλησε στην πλαγιά, ο χορός «άναψε» και τα βόλια από τις καραμπίνες έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό χαιρετισμό. Σύντροφε Μήτσο, το παράδειγμά σου μένει ζωντανό στις καρδιές μας...


ΒΥΤΙΝΑ - ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΤΣΙΚΑΣ
Οργάνωση του λαού και διεκδίκηση της εξουσίας

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ υπερασπίζονται το κτίριο
Οι νεολαίοι της ΚΝΕ υπερασπίζονται το κτίριο
«Να γίνει το κτίριο λαϊκή περιουσία, να σταματήσει τώρα η δημοπρασία», φώναξαν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες την Κυριακή το πρωί μαζί με εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής στη Βυτίνα. Υπερασπίστηκαν το κτίριο, το οποίο η εκκλησία θέλει να το πουλήσει σε ιδιώτες αντί στο δήμο για να το αξιοποιήσει για κοινωφελή σκοπό. Οι κάτοικοι «αναθάρρεψαν» και γέμισαν αισιοδοξία από τη δυναμική αγωνιστική παρουσία των νεολαίων, η οποία ματαίωσε την προγραμματισμένη δημοπρασία.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να στηθούν δυναμικές Λαϊκές Επιτροπές αγώνα και δράσης για την υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου. Οπως είπε, χρειάζονται πολιτικές αλλαγές, οργάνωση του λαού και σύγκρουση με την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Βυτίνας, Γιάννης Σακελλαρίου, καλώντας τους κατοίκους σε εγρήγορση.


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ
Να την πάρει ο λαός στα χέρια του

«Στο όνομα της πράσινης οικονομίας καιροφυλακτούν μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι προκειμένου να βάλουν στο χέρι ορεινούς όγκους και ακτές για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Εμείς σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα και καλούμε το λαό να πάρει την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια του με τη δημιουργία Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα ώστε να αποκρούσουμε την αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά τις αντεργατικές της επιλογές».

Αυτό τόνισε προχτές το βράδυ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Κόμματος στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στο Μαίναλο. Νωρίτερα προηγήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ