ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Τι ετοιμάζουν με τον «Καποδίστρια 2»

Συμπεράσματα από το πρόσφατο συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

Μεταξύ άλλων με τον «Καποδίστρια 2» προωθούν τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Παιδείας, που, με τη δήθεν αποκέντρωσή της, θα ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα και θα παραδοθεί στις υπηρεσίες των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους
Μεταξύ άλλων με τον «Καποδίστρια 2» προωθούν τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Παιδείας, που, με τη δήθεν αποκέντρωσή της, θα ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα και θα παραδοθεί στις υπηρεσίες των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν το έκτακτο θεματικό συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15 και 16 του Μάη. Το αντικείμενό του ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση, που πρόκειται να εφαρμοστεί με το όνομα «Καποδίστριας 2». Πρόκειται, σύμφωνα με όσα λένε οι υποστηρικτές της, για αλλαγές που αφορούν το διοικητικό σύστημα της χώρας και την Αυτοδιοίκηση, Τοπική και Νομαρχιακή. Για αλλαγές που σχετίζονται με την περιφερειακή αποκέντρωση και αποσκοπούν στο να βελτιώσουν τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του διοικητικού μηχανισμού.

Επιδιώκουν ένα σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του κρατικού μηχανισμού, που αφορά τα δημόσια έργα, τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων των εργαζομένων και το σύστημα παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας, να μεταφερθεί σε διευρυμένα αυτοδιοικητικά σχήματα, που θα προκύψουν από τη συνένωση δήμων και νομαρχιών.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Προσπαθούν να φτιάξουν διοικητικά σχήματα μεγαλύτερα, διευκολύνοντας τη δραστηριότητα μονοπωλιακών ομίλων γύρω από τα όποια έργα θα γίνονται. Προετοιμάζουν μηχανισμούς που θα διευκολύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε κάθε πρόσφορο γι' αυτούς πεδίο δράσης.

2. Θέλουν να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες. Γι' αυτό μιλούν για λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης, που δεν πρέπει - σύμφωνα με την άποψή τους - να ζητά κονδύλια από το κράτος. Πρέπει η ίδια να βρίσκει πόρους φορολογώντας το λαό, ξεπουλώντας λαϊκή περιουσία και δικαιώματα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια.

3. Επιδιώκουν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στα νέα σχήματα της Αυτοδιοίκησης, που προκειμένου να τις υλοποιήσουν θα επιβαρύνουν παραπέρα το λαό, στη βάση της λογικής της ανταποδοτικότητας.

4. Προωθούν τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας και της Πρόνοιας, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες γι' αυτά τα ζητήματα από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή με τη σειρά της, προκειμένου να βρει τους απαραίτητους πόρους θα στραφεί στο λαό, που θα επιβαρυνθεί παραπέρα. Τελικά, τα δημόσια νοσοκομεία και οι υπηρεσίες Υγείας θα φυτοζωούν, δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να τα ανταγωνίζεται επιτυχώς αυξάνοντας την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου που αναπτύσσει τη δράση του σε αυτόν τον τομέα.

5. Προωθούν τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Παιδείας, που, με τη δήθεν αποκέντρωσή της, θα ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα και θα παραδοθεί στις υπηρεσίες των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

6. Επιδιώκουν να προχωρήσει παραπέρα η λειτουργία των νέων σχημάτων της Αυτοδιοίκησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που σημαίνει επέκταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών που καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και συνυπολογισμό του οικονομικού κόστους σε κάθε λαϊκό αίτημα. Σημαίνει ενεργότερη και πιο αποφασιστική συμμετοχή στην επέκταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με τα σύμφωνα απασχόλησης και τις ιδιωτικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης

Χωρίς καμιά αμφιβολία, αυτές οι αλλαγές αφορούν το πολιτικό εποικοδόμημα και το σύστημα διακυβέρνησης και διαχείρισης των προβλημάτων του λαού, που - φυσικά - γίνεται πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Σχετίζονται με τη διευκόλυνση της ολιγαρχίας του πλούτου και, των μονοπωλίων να αυξήσουν την κερδοφορία τους διασφαλίζοντας την κυριαρχία τους και φυσικά αυξάνοντας την εκμεταλλευτική τους δραστηριότητα απέναντι στο λαό.

Πρόκειται για αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, που επιδιώκεται να εξυπηρετήσουν καλύτερα, αποφασιστικότερα και με ασφαλέστερο - για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών - τρόπο, την εφαρμογή των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Είναι αλλαγές με αντιλαϊκό περιεχόμενο, που θα δυσκολέψουν παραπέρα τη ζωή των εργαζομένων. Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι και κατηγορηματικά αντίθετο με τη διοικητική μεταρρύθμιση και επιδιώκει, ενημερώνοντας το λαό, να διαμορφωθεί κίνημα αντίστασης και πάλης.

Η δική τους πρόταση κινείται στο πλαίσιο της διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος και προβλέπει αλλαγές που είναι χρήσιμες για το κεφάλαιο και την κερδοφόρα δραστηριοποίησή του, χειροτερεύοντας ουσιαστικά τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων και όλου του λαού.

Η δική μας πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής, αφού κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς να υπερασπίζεται το σημερινό ισχύον σύστημα.

  • Επιδιώκουμε να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα της εξουσίας και του διοικητικού μηχανισμού, που θα εξυπηρετούν το λαό και την προοπτική της απαλλαγής του από την καταπίεση και την εκμετάλλευση.
  • Επιδιώκουμε μια εξουσία υπέρ των εργαζομένων και κατά της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων.
  • Επιδιώκουμε μια διαφορετική εξουσία, που θα στηρίζεται σε αλλαγή της ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Σε μια οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Η πρόταση του Κόμματος, για λαϊκή εξουσία και οικονομία, ξεκάθαρα, υπερβαίνει τα όρια του σημερινού συστήματος και τη διαχείρισή του. Προϋποθέτει, φυσικά, και τη διαμόρφωση νέων θεσμών - μορφών οργάνωσης που θα χρειάζεται ο λαός στο πλαίσιο της νέας κατάστασης η οποία θα είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. Με άλλο προσανατολισμό, που θα εξασφαλίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και θα διασφαλίζει τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο.

Επιδιώκουμε συσπείρωση δυνάμεων

Σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκουμε τη συσπείρωση δυνάμεων που θα αντιστέκονται στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια 2» και παλεύοντας για όσα δικαιούνται και τους ανήκουν, θα ανοίγουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Για ουσιαστικές αλλαγές που θα οδηγούν στην κοινωνική απελευθέρωση των εργαζόμενων που ζουν την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Σε μια τέτοια πορεία έχουν ιδιαίτερη αξία οι καθημερινοί μας αγώνες:

  • Για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Για δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες, υψηλής ποιότητας, που θα χρηματοδοτούνται από τov κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για τις αναγκαίες υποδομές στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, χωρίς καμιά επιβάρυνση του λαού.
  • Για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάσωση της λαϊκής περιουσίας από τη λαίλαπα της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.
  • Για μέτρα προστασίας του λαού από φυσικές καταστροφές.
  • Για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στην υγεία, την πρόνοια και την παιδεία.
  • Για αξιοποίηση κάθε πόρου από την ΕΕ, που μας ανήκει, χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για τον λαό.

Ολα αυτά δεν ήθελαν να ακουστούν στο συνέδριο της ΕΝΑΕ, γι' αυτό προσπάθησαν να μας φιμώσουν. Προσπάθησαν και προσπαθούν να αποσιωπήσουν πως υπάρχει και άλλη άποψη πέραν αυτής που συναινούσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, στο πλαίσιο της διαχείρισης του συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, εμφανίστηκε υπέρμαχο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και απλώς ψέλλισε κάποιες διαδικαστικές διαφωνίες, που δεν το εμπόδισαν να ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ το κοινό ψήφισμα.

Η στάση του ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ φέρθηκε πιο πολιτικάντικα. Παρότι μέχρι τώρα συμφωνούσε πλήρως με το δικομματισμό, που τον βοήθησε να εκλέξει και αντιπρόσωπο στο ΔΣ της ΕΝΑΕ, χωρίς να υπάρξει τίποτε καινούριο, διαφώνησε σε επιμέρους και διαδικαστικά ζητήματα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατέβασε δική του πρόταση.

Αυτό δε σημαίνει πως διαφωνεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Την αποδέχεται και την περιγράφει με δικά του χρώματα και μεγαλοστομίες, που δεν ακυρώνουν το αντιδραστικό της περιεχόμενο. Η τακτική αυτή ήταν επιβεβλημένη στη θέληση του να δημαγωγεί. Να μπορεί να λέει στους εργαζόμενους άλλα από αυτά που πιστεύει και κάνει. Να έχει άλλοθι στην πολυγλωσσία του.

Να μιλήσουμε στο λαό

Οι δυνάμεις, που διαθέτουμε στην ΕΝΑΕ, έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να αποκαλυφθεί το αντιδραστικό περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και οι πολιτικές των άλλων δυνάμεων, προβάλλοντας τις θέσεις μας. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να απευθυνθούμε και να μιλήσουμε στο λαό. Να τον ενημερώσουμε. Να τον ευαισθητοποιήσουμε και να συμβάλλουμε στην κινητοποίησή του.

Στη διαμόρφωση ενός ζωντανού, μαζικού μετώπου πάλης ενάντια στις αντιδραστικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια 2» που θα κατανοεί την ανάγκη της πάλης για την κάλυψη των ώριμων λαϊκών αναγκών, προσδοκώντας και προσβλέποντας στις αλλαγές που χρειάζονται οι εργαζόμενοι και ο τόπος.


Τάσος ΧΡΟΝΑΣ
μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ -νομαρχιακός σύμβουλος Φθιώτιδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ