ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μήτσος Λένης
Μήτσος Λένης
Φωτ.

Για τα 3 χρόνια απουσίας του χαρισματικού ηγέτη ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ η προσωπική φίλη του από την Κορομηλιά Κιλκίς Δόμνα Αλμαζίδου, με ιδιαίτερη αδυναμία στο ΚΚΕ και στον Χαρίλαο Φλωράκη, προσφέρει στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Κορομηλιάς, 500 κορόνες Σουηδίας.

* * *

Φωτ.

Αύριο 9 Ιούνη συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, και αδελφής ΛΟΥΛΗΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗ. Το κενό της απουσίας της είναι τεράστιο. Ζει όμως πάντα μέσα μας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος», 650 ευρώ στο ΚΚΕ, στο Κόμμα, στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστή ως το τέλος της ζωής της.

Ο σύζυγός της: Νίκος

Τα παιδιά της: Μαργαρίτα και Θοδωρής, Ιωάννα

Η αδελφή της: Βασιλική Σκανδάλη

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας, 200 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη του ΗΡΑΚΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και του πρώτου συζύγου μου ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, οι οποίοι εκτελέστηκαν το 1947 στο Μαυρονέρι Κιλκίς. Καθώς επίσης στη μνήμη του δεύτερου συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ και του αδελφού του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ για τη νέα πορεία του, 80 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Αθανάσιου» Θεσσαλονίκης.

Σπύρος Βελλής
Σπύρος Βελλής
Γεωργία Αρβανιτίδη

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΣΟΦΙΑΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗ, των αδελφών μου ΣΑΒΒΑ και ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗ και των θείων μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ και ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΚΡΙΤΙΔΗ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μοσχάτου.

Αργυρώ Στεφανή

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 2 μήνες από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΚΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Περάματος προσφέρουν 140 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 5 Μάη 2008 έφυγε από τη ζωή ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΜΠΡΟΥΚΙΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης-ΕΛΑΣ, ο οποίος για την πατριωτική δράση του πιάστηκε και φυλακίστηκε επανειλημμένα. Από το 1961 ως το 1963 ήταν εξόριστος στον Αϊ-Στράτη. Στις 21 Απρίλη 1967 πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στα Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας το 1970. Στα δύσκολα χρόνια της χούντας, οι συγχωριανοί του τον εξέλεξαν πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο Παλαιό Γυναικόκαστρο Κιλκίς, από όπου καταγόταν.

Ο Χρήστος Τομπρουκίδης, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΚΚΕ. Υπήρξε στέλεχος της ΝΕ Κιλκίς, πρόεδρος του Παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ και την αγωνιστική στάση ζωής την κράτησε ως το τέλος της ζωής του, ως μέλος της ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας» Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Τριάδας»: Τα παιδιά του 200 ευρώ και οι Αλέξανδρος Ξενιτίδης, Ανθή Δημητριάδου και Θεόφιλος Στεφανίδης 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΙΑΒΛΑΚΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Η σύζυγός του: Ιωάννα

Τα παιδιά του: Νίκος-Βάσω

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΣΠΥΡΟΣ Κωνσταντίνου ΒΕΛΛΗΣ (Ανύπαντρος) γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Παρασκευή Δεσκάτης Γρεβενών.

Θεόδωρος Σταμούλης
Θεόδωρος Σταμούλης
Πέθανε στις 10 Ιούνη 2003.

Ο Σπύρος Βελλής, ορφανός από πατέρα από τα 2 χρόνια του, μεγάλωσε με τις δυσκολίες της αγροτικής ζωής.

Μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ από το 1942, εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ το 1943. Ελαβε μέρος σε μάχες στην Κρανιά Ελασσόνας και σε άλλες. Το 1944 τοποθετήθηκε στην Πολιτοφυλακή Ολυμπιάδας-Καρυάς και πολέμησε ενάντια στους Γερμανούς ως τον Οκτώβρη 1944.

Το Σεπτέμβρη του 1946 διωκόμενος δεν παρουσιάστηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του και κατέφυγε στον ΔΣΕ. Συμμετείχε στη μάχη της Δεσκάτης, στο χτύπημα της συμμορίας του Σούρλα και σε άλλες.

Το 1947 υπηρετούσε στη φρουρά του ΓΑ του ΔΣΕ και το 1948 στάλθηκε στη Σχολή Αξιωματικών-Ε΄Σειρά ΣΑΓΑ. Τραυματίστηκε από αεροπλάνο στην Πυρσόγιαννη και μετά την αποθεραπεία του επέστρεψε στα τμήματα του ΔΣΕ στο Γράμμο.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, το 1958 συναντήθηκε με τη γυναίκα του και την 17χρονη κόρη του.

Επαναπατρίστηκε το 1975 για να συνεχίσει την αγωνιστική δράση του, ως μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Θεολογία προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

φΩΤ.

Στις 27 Μάη 2008 σε ηλικία 78 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης-μέλος του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ.

Στη μνήμη του πρόσφεραν: Η σύζυγός του Κατερίνα και η οικογένειά του 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και ένας φίλος του αντιστασιακός από τη Γαβαλού Μακρύνειας 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μακρύνειας.

* * *

Φωτ.

Ο ΚΟΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1912 στο Βεξίν Κιοΐ του Καρς. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του το 1922 και το 1924 εγκαταστάθηκαν στο Μεταλλικό Κιλκίς.

Από έφηβος έπαιρνε μέρος στους αγώνες της αγροτιάς της περιοχής και εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ. Το 1940 πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο.

Κώστας Γερογιάννης
Κώστας Γερογιάννης
Από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, το 1946 πιάστηκε και εξορίστηκε στη Λήμνο και στο Μακρονήσι. Αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο Μεταλλικό το 1951. Στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών διώχτηκε και πάλι.

Ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν από τις γραμμές του ΚΚΕ και παρά τις διώξεις και τις εξορίες, έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Η αγωνιστική δράση του αποτελεί παράδειγμα για τους νέους αγωνιστές του χωριού του.

Πέθανε τον Μάη του 2008.

Στη μνήμη του προσφέρουν στην ΚΟΒ Μεταλλικού: Η γυναίκα του και τα παιδιά του 300 ευρώ και η οικογένεια του Κοσμά Πολαετίδη 50 ευρώ.

** * *

Φωτ.

Σε ηλικία 45 ετών, έπειτα από σκληρό αγώνα πολλών χρόνων με την επάρατο νόσο, έφυγε από τη ζωή στις 29 Μάη 2008 και κηδεύτηκε στις 31 Μάη από το Γ΄ Νεκροταφείο Αθήνας η ΜΑΡΙΑ Ρήτα-ΜΩΡΑΪΤΗ. Γεννήθηκε στην ΕΣΣΔ, στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Τελείωσε το δεκατάξιο σχολείο και παράλληλα τη Μουσική Σχολή. Το 1983 αποφοίτησε με άριστα από τη Μέση Υγειονομική Σχολή «Μπορόφσκι» και απόχτησε άριστες γνώσεις στην ειδικότητα της μαίας στο κεντρικό Μαιευτήριο της Τασκένδης.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1982 και επαναπατρίστηκε το 1983. Εργάστηκε ως νοσηλεύτρια με ζήλο για το επάγγελμά της, με στοργή και αγάπη για τους ασθενείς και αναδείχτηκε προϊσταμένη στη χειρουργική Κλινική του Σισμανόγλειου νοσοκομείου.

Δημιούργησε οικογένεια και απόχτησε δυο γιους: Τον Παναγιώτη 24 και τον Στράτο 14 ετών σήμερα. Η Μαρία το 2000 «έχασε» τη στοργική αγαπημένη μητέρα της Μαντόλα. Υπήρξε υπόδειγμα συζύγου και μητέρας, φίλεργη, σεμνή και αγαπητή από τους συνανθρώπους της. Οσοι τη γνώρισαν θα τη θυμούνται για πάντα και θα μιλούν γι' αυτήν με τα καλύτερα λόγια.

Χαρίλαος Φλωράκης
Χαρίλαος Φλωράκης
Στη μνήμη της ο πατέρας της Γιώργος Ρήτας και ο αδελφός της Δημήτρης προσφέρουν, μέσω «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δημητρίου ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗ από την Καλλιράχη της Θάσου, ο οποίος γεννήθηκε το 1916 και πέθανε στις 29 Φλεβάρη 2008, προσφέρουν στο ΚΚΕ η κόρη του Πελαγία Σαλαχώνη 100 ευρώ και η ΚΟΒ Καλλιράχης 20 ευρώ.

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη της κόρης μου ΕΥΑΝΘΙΑΣ Μπουτζέκη-ΑΔΑΜΙΔΟΥ, η οποία πέθανε πρόσφατα, προσφέρω στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 100 ευρώ.

Γιάννης Μπουτζέκης

* * *

Φωτ.

Τον Απρίλη του 2008 πέθανε η ΑΡΑΒΕΛΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ, το γένος Στολτίδη. Γεννήθηκε το 1925 στο Μελισσουργιό Κιλκίς από γονείς πρόσφυγες. Αντάρτισσα του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, αθόρυβη και σεμνή, αγωνίστηκε και αυτή για την απελευθέρωση της πατρίδας και για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Εμεινε πιστή στα ιδανικά της ως το τέλος της ζωής της.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της τα παιδιά της προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

* * *

Στη μνήμη των πεθερικών μου ΓΙΩΡΓΟΥ και ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΑ, προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟ Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.

Αναστασία Πολυμερά

* * *

Φωτ.

Στις 7 Ιούνη συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΜΗΤΣΟΥ ΛΕΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα: Ζωή

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στις 8 Μάη 2008 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ, από το Σπήλι Ρεθύμνου, αγωνιστής - αντιστασιακός.

Ηταν πατέρας του συντρόφου Μιλτιάδη Βλαχάκη, ο οποίος μαζί με συντρόφους και φίλους του στη μνήμη του και αντί για στεφάνι προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σπηλίου, 600 ευρώ για την αποπληρωμή ιδιόκτητων γραφείων που πρόσφατα απέκτησε το Κόμμα στο Ρέθυμνο.


Λούλη Παλούμπη
Λούλη Παλούμπη

Κωνσταντίνος Λεονταράκης
Κωνσταντίνος Λεονταράκης

Βαγγέλης Λάκκας
Βαγγέλης Λάκκας

Νίκος Κωνσταντινίδης
Νίκος Κωνσταντινίδης

Χρήστος Τομπρουκίδης
Χρήστος Τομπρουκίδης

Αραβέλα Κουτσογιάννη
Αραβέλα Κουτσογιάννη

Ζιαβλάκης Παναγιώτης
Ζιαβλάκης Παναγιώτης

Μαρία Μωραϊτη
Μαρία Μωραϊτη

Ευανθία Αδαμίδου
Ευανθία Αδαμίδου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ