ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις, ανελευθερία και φτώχεια

Πυκνώνουν οι διαδηλώσεις από τον πακιστανικό λαό για δημοκρατικά δικαιώματα

Associated Press

Πυκνώνουν οι διαδηλώσεις από τον πακιστανικό λαό για δημοκρατικά δικαιώματα
Εντείνεται η πολιτική κρίση στο Πακιστάν, καθώς τόσο η νέα κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής το κόμμα του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), της δολοφονηθείσης Μπεναζίρ Μπούτο, όσο και ο «Πρόεδρος», Περβέζ Μουσάραφ, δεν μπόρεσαν ακόμα να λύσουν θεμελιώδη προβλήματα της χώρας. Ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια, η διαφθορά κυριαρχεί, οι επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν εντείνονται συνεχώς, το σύστημα δε δείχνει να μπορεί να αποβάλει τα δικτατορικά του στοιχεία, ενώ εξακολουθούν και οι αμερικανικές επιθέσεις σε χωριά των φυλών με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, στην πλειοψηφία τους με θύματα αμάχους, προκαλώντας ακόμα και τη δυσαρέσκεια της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

H ταυτότητα του δικτάτορα

Ο «Πρόεδρος» του Πακιστάν, πρώην αρχηγός του στρατού και «αγαπημένο παιδί» των ΗΠΑ, Περβέζ Μουσάραφ, μετά και την τελευταία σκανδαλώδη εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, εξακολουθεί να διοικεί το κράτος, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, με επικεφαλής τους δικηγόρους και τους δικαστές της χώρας.

Η απόφαση του Π. Μουσάραφ κατά τις προεδρικές εκλογές, τον περασμένο χρόνο, να προχωρήσει σε αναστολή της συνταγματικής λειτουργίας, προκειμένου να καθαιρέσει τους μη φίλα προς αυτόν προσκείμενους δικαστές και να ανασυνθέσει το Δικαστήριο, έκανε την κατάσταση εκρηκτική. Η ανασύνθεση του Δικαστηρίου αποφασίστηκε μετά την προσφυγή εναντίον του Π. Μουσάραφ, στην οποία καταγγελλόταν η υποψηφιότητά του για την προεδρεία της χώρας, όντας ηγέτης του στρατού. Δεδομένου ότι ο Ιφτιχάρ Τσόντρι, πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας είχε τοποθετηθεί και δηλώσει ότι και ο ίδιος κρίνει την υποψηφιότητα παράνομη και καταχρηστική, ο «Πρόεδρος» θεώρησε ότι για να κερδίσει το θώκο θα πρέπει να δράσει με ένα μίνι πραξικόπημα, έως ότου να αποφασιστεί η «νομιμότητα» της υποψηφιότητά τους και επομένως και της εκλογής του και να παραδώσει τα ηνία του στρατού σε ένα στενό και της απολύτου εμπιστοσύνης συνεργάτη του. Ετσι για να μη χάσει ποτέ τον έλεγχο, άλλαξε όλη τη σύνθεση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να είναι και αυτό πλέον απόλυτα ελεγχόμενο.

Ενώ το ΡΡΡ είχε υποσχεθεί την αποκατάσταση των δικαστών και μείωση των εξουσιών του Προέδρου, επί του παρόντος αναλώνεται σε διαμάχη με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η κατάσταση διαιωνίζεται.

Διαρκείς κινητοποιήσεις

Οι δικηγόροι του Πακιστάν καθώς και πολλοί δικαστές πραγματοποιούν καθημερινά σχεδόν κινητοποιήσεις και οργανώνουν δράσεις προκειμένου να πετύχουν την αποκατάσταση του δικαστικού σώματος και την επαναφορά όσων δικαστών απομακρύνθηκαν, με αίτημα την παραίτηση του Π. Μουσάραφ, ενώ πρόσφατα επισκέφθηκαν και την Ελλάδα ζητώντας στήριξη προς το λαό της χώρας τους. Οι επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου της χώρας, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, είχαν επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία, σε μία προσπάθεια να διεθνοποιήσουν το ζήτημα. Στη συνάντησή τους με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενημέρωσαν για την ασφυκτική δικτατορική κατάσταση που επικρατεί στο Πακιστάν και ζήτησαν τη συμβολή του Κόμματος στην άσκηση πιέσεων, προκειμένου να δρομολογηθούν κάποιες αλλαγές. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποσχέθηκε να φέρει το θέμα τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις, αλλά και να οργανωθεί κομματική αποστολή στο Πακιστάν, εάν κριθεί αναγκαίο.

Η στάση του ΚΚΕ κρίθηκε ως ιδιαίτερης σημασίας από τους εκπροσώπους του Πακιστάν, που τόνισαν ότι βρήκαν ανταπόκριση και απόλυτη στήριξη, σημαντική στον αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία του Π. Μουσάραφ.

«Ο καταλληλότερος σύμμαχος»

Στενός σύμμαχος στο πλευρό του «καταλληλότερου ηγέτη» για τη χώρα, ήταν οι ΗΠΑ, που τόσο με την ανοχή τους όσο και με τις δηλώσεις τους στήριξαν το πραξικόπημα, ανανεώνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο στρατηγό Μουσάραφ, καθώς χαρακτηρίζεται ένας από τους πιο απαραίτητους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Εκείνη τη χρονική στιγμή επαναβεβαιώθηκε και η συμμαχία Ουάσιγκτον - Ισλαμαμπάντ στη «μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με στόχο τους «ισλαμιστές μαχητές που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν» και οι θέσεις τους προσδιορίζονται στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Μία περιοχή η οποία σφυροκοπείται από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, με θύματα κυρίως αμάχους.

Και ενώ η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση «προσπάθησε» να κάνει εκεχειρία με τους αντάρτες και οι επιθέσεις σταμάτησαν, οι ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι στόχος τους είναι η διατήρηση της έντασης στη χώρα, με πρόσχημα την τρομοκρατία, ώστε να ελέγχουν απόλυτα την πολιτική ηγεσία της και να εκφοβίζουν το λαό. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία επίθεση την περασμένη Τετάρτη, κατά την οποία έπληξαν με πυραύλους πακιστανικά εδάφη. Παρά το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις που αμερικανικές δυνάμεις του κατοχικού στρατού του Αφγανιστάν έπλητταν χωριά στις περιοχές των φυλών αποδεκατίζοντας αμάχους, στρατός και κράτος του Ισλαμαμπάντ, δεν αντιδρούσαν, αντίθετα δικαιολογούσαν την κατάσταση στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού αγώνα», αυτή τη φορά που θύματα ήταν 11 στρατιώτες και όχι άμαχοι, καταδίκασαν με ανακοίνωσή τους την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «απρόκλητη, δειλή και αδικαιολόγητη»...

Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι ο διχασμός στο Πακιστάν διατηρείται και θα διατηρείται όσο εξυπηρετεί τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς και ο πρώην στρατηγός και νυν «Πρόεδρος» Περβέζ Μουσάραφ, ως κομμάτια του ίδιου παζλ, με στόχο τον έλεγχο της περιοχής και την ύπαρξη μίας βάσης με σταθερούς συμμάχους.

Μετά και την επίσκεψη αντιπροσωπείας δικηγόρων της χώρας, στην Ελλάδα, οι φορείς:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (ΕΕΔΥΕ) - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΕΔΔΑ) - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ) - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΝΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, καθώς και ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, προσυπογράφουν δύο επιστολές προς τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι και τον πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, Ιφτιχάρ Τσόντρι, εκφράζοντας «την αλληλεγγύη στον αγώνα του Πακιστανικού Λαού για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που ποδοπατήθηκαν βάναυσα από την εννιάχρονη χούντα του στρατηγού Μουσάραφ».

Απευθυνόμενοι προς τον Ι. Τσόντρι εκφράζεται «η συμπαράσταση στο αίτημα της πλήρους αποκατάστασης του ιδίου και 44 ακόμη ανώτατων και ανώτερων δικαστών, που εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, επειδή αντιτάχθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς του Π. Μουσάραφ, στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Πακιστανών πολιτών από τις "αντιτρομοκρατικές" υπηρεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και στην εκποίηση του πλούτου της πατρίδας σας», ενώ υπάρχει διαβεβαίωση ανάληψης πρωτοβουλιών για ενδυνάμωση του κινήματος αλληλεγγύης στο λαό του Πακιστάν, αλλά και στην πακιστανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα.

Η δεύτερη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, απευθύνει έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου να υπάρξει «ταχεία και πλήρης αποκατάσταση των διωχθέντων δικαστικών, καθώς και κάθε πολίτη που διώχτηκε από το στρατιωτικό καθεστώς για τις προοδευτικές πολιτικές του ιδέες και τη δράση του» και εκφράζεται η πεποίθηση ότι «η επάνοδος των πολιτικά διωχθέντων δικαστών στις θέσεις τους, αφ' ενός, θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος τους, αφ' ετέρου, θα συμβάλει στο γενικότερο δημοκρατικό κίνημα του πακιστανικού λαού, αλλά και κάθε λαού που παλεύει για ανεξαρτησία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη».


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ