ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ντίνος Καπέλας
Ντίνος Καπέλας
Φωτ.

Στις 11 Ιούνη έκλεισαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, μέλος του ΚΚΕ, αταλάντευτος αγωνιστής, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν με πίστη και σταθερότητα για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βότση Καλαμαριάς.

Η σύζυγος: Πελαγία

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 2 Ιούνη έκλεισαν 11 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΠΕΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων-Νεάπολης.

Η συντρόφισσά του Κατίνα Καπέλα

* * *

Φωτ.

Η Κίτσα Παπαδοπούλου, το γένος Αυγιτίδου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης στη μνήμη του συζύγου της ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (φωτογραφία), της αδελφής της ΣΟΦΙΑΣ και των αδελφών της ΓΙΑΝΝΗ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΥΓΙΤΙΔΗ και της νύφης της ΑΡΤΕΜΗΣ ΑΥΓΙΤΙΔΟΥ.

  • Η Κίτσα Παπαδοπούλου προσφέρει άλλα 50 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη των αγωνιστών από Ιμερα, που σκοτώθηκαν στους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας, την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Ηλίας Χωριανόπουλος
Ηλίας Χωριανόπουλος
* * *

Φωτ.2

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αλεξάνδρου ΜΠΕΡΜΠΕΡΗΣ γεννήθηκε το 1924 από γονείς φτωχούς αγρότες. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη και γνώρισε την αδικία και τη δύσκολη ζωή του αγρότη. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας. Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε από ΜΑΥδες. Το 1946 αναγκάστηκε να καταφύγει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ, μαζί με τα αδέλφια του. Ως διοικητής Διμοιρίας πολέμησε στο Βίτσι και στο Γράμμο. Τραυματίστηκε δυο φορές.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε στο εργοστάσιο «ΤΑΣ ΣΕΛΜΑΣ» και ήταν αγαπητός από τους συναδέλφους του. Εκεί δημιούργησε οικογένεια.

Εχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στις 25 Ιούλη 1953. Αφησε πίσω του τη σύζυγό του και δυο μικρά παιδιά.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΡΜΠΕΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Αιχμαλωτίστηκε το 1948, στάλθηκε στις φυλακές της Λάρισας και καταδικάστηκε σε θάνατο από Στρατοδικείο. Στη δίκη παρέμεινε αλύγιστος, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας και εκτελέστηκε στο Μεζούρλο Λάρισας. Μαζί του εκτελέστηκαν και άλλοι πατριώτες τους οποίους έθαψαν σε ομαδικό τάφο. Ο άλλος αδελφός τους, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΜΠΕΡΗΣ, αγνοείται από το 1948, ενώ πολεμούσε στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Στη μνήμη του η σύζυγος και τα παιδιά του Νικόλαου Μπερμπέρη πρόσφεραν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

* * *

Φωτ.

Κι όμως είναι αλήθεια. Εννιά χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μου σύντροφος ΗΛΙΑΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Αλλα όμως δεν ξεχνιέται.

Στη μνήμη του προσφέρω 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Νέας Σμύρνης.

Μήτσος Λένης
Μήτσος Λένης
Η συντρόφισσά του Μαίρη

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» η αγαπημένη ΣΤΕΛΛΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, σύζυγος του αγωνιστή Ευθύμιου Φραγκούλη.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Νέας Σμύρνης.

Η φίλη της Μαίρη Χωριανοπούλου

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΗΣΑΜΗΣ από το Κερατσίνι Πειραιά σκοτώθηκε στα 32 χρόνια του, ενώ μεταφερόταν κρατούμενος με το τρένο, που ανατινάχτηκε στη σήραγγα του Κούρνοβου Φθιώτιδας στις 2 Ιούνη 1943.

Με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τον ηρωικό θάνατό του, τιμώντας τη μνήμη του, ο ανιψιός του Γιάννης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω, 60 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 17 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΑΝΔΡΕΑ ΤΖΙΟΓΚΑ, αγνού αγωνιστή και πιστού στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου», 100 ευρώ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΟΥ, τον οποίον σκότωσαν στο Περιστέρι, του συζύγου μου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (φωτογραφία) και του κουνιάδου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, που σκοτώθηκε στο αντάρτικο, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 40 ευρώ.

Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος
Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος
Κατίνα Δημητρακόγιαννη

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του συντρόφου μου ΦΙΛΙΠΠΟΥ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Αθήνας.

Σπυριδούλα

* * *

Φωτ.

Στις 7 Ιούνη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΜΗΤΣΟΥ ΛΕΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα: Κωνσταντινιά

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 24 Μάη 2008 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΡΟΥΤΣΑΛΗΣ.

Γεννήθηκε το 1923 στον Πεντάλοφο Κοζάνης. Στην Κατοχή πολέμησε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ τους ξένους κατακτητές. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ και για τα ιδανικά του αγωνίστηκε περισσότερα από 65 χρόνια. Για τη δράση του αυτή διώχτηκε από το ξενόδουλο καθεστώς και το 1946 κατατάχθηκε στο ΔΣΕ. Πολέμησε γενναία και λόγω των στρατιωτικών του ικανοτήτων αναδείχτηκε στη θέση του Διοικητή Ταξιαρχίας - Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ραψάνης, ο Ζήσης Ζώκας 100 ευρώ και ο συμπολεμιστής του Φάνης Καλαμιώτης 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

* * *

Φωτ.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ (Κική) ΔΙΓΚΟΓΛΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ, η οποία πέθανε πιστή στα ιδανικά της, υπήρξε ανεκτίμητη σύζυγος, μάνα και γιαγιά.

Το χρονιάτικο μνημόσυνό της γίνεται στις 29 Ιούνη.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο σύζυγός της: Χρήστος

Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα

* * *

Φωτ.

Στις 6 Μάη συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1943, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στο Περιβόλι Δομοκού το 1921. Αντάρτης του ΕΛΑΣ, πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ στα Κερδύλλια Σερρών.

Στέφανος Δημητρακόγιαννης
Στέφανος Δημητρακόγιαννης
Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία από το φθινόπωρο του 1949 ως το 1982, που επέστρεψε στην πατρίδα.

Συνέχισε τους αγώνες του ως μέλος της ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

Η γυναίκα του: Δέσποινα

Τα παιδιά του: Βασιλική, Κώστας, Αλλίτσια

Τα εγγόνια του: Γιάννης, Δέσποινα

* * *

Στις 8 Μάη του 2008 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ από το Σπήλι Ρεθύμνου.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στην κηδεία του ο Εμμανουήλ Νικολάου Βασιλάκης προσφέρει 20 ευρώ για την αποπληρωμή των ιδιόκτητων γραφείων που απέκτησε πρόσφατα η ΝΕ Ρεθύμνου.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 13 Μάη 2008, υπήρξε αγωνιστής της προδικτατορικής ΕΔΑ και της αντιδικτατορικής δράσης.

Μετά τη μεταπολίτευση οικοδόμος-συνδικαλιστής, στέλεχος του σωματείου σοβατζήδων Αθήνας, εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στην κηδεία του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδιού: Η οικογένειά του 50 ευρώ και σύντροφοι και φίλοι του 70 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Την 1η Ιούνη, συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τότε που έφυγε» από κοντά μας ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΖΙΩΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε στη Ραψάνη Λάρισας το 1923. Πολέμησε ενάντια στους κατακτητές με το βαθμό του Λοχαγού σαμποτέρ του ΕΛΑΣ. Αξιωματικός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έλαβε μέρος σε μάχες στο Γράμμο, στο Βίτσι και τραυματίστηκε επανειλημμένα.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949 ως το 1977, που επέστρεψε στην πατρίδα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, 30 ευρώ για τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του: Σταυρούλα Μπατζιώλα

Δημήτρης Μπερμπέρης
Δημήτρης Μπερμπέρης
Η κόρη του: Αρετή Παπαδοπούλου

Τα εγγόνια του: Βασίλης-Ελισάβετ.

* * *

Φωτ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Λιτόχωρο, στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο Αξιωματικός του ΔΣΕ. Ελαβε μέρος σε μάχες στα Πιέρια, τον Ολυμπο, τα Χάσια στο Γράμμο, όπου τραυματίστηκε βαριά και έμεινε ανάπηρος.

Κατέφυγε στην Πολωνία ως πολιτικός πρόσφυγας, από το τέλος του Εμφύλιου και μετά τη μεταπολίτευση επαναπατρίστηκε. Ζούσε στις Συκιές Θεσσαλονίκης.

Παρά την αναπηρία του, συμμετείχε δραστήρια στο λαϊκό κίνημα.

Πέθανε πριν από 3 χρόνια. Η απουσία του είναι αισθητή σε όλους μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Νικηφορίδη» Θεσσαλονίκης, 250 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του: Ασημίνα Νίκα

Τα παιδιά του: Χρήστος και Σταματία

Τα εγγόνια του

* * *

Στις 2 του περασμένου Μάη «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, οπαδός του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, ο οποίος γεννήθηκε στην Παραλία Πατρών και κατοικούσε στο Μιντιλόγλι Πατρών. Από τα εφηβικά χρόνια του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του λαϊκού κινήματος. Για τους αγώνες του, τις προοδευτικές ιδέες του, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνια στον τάφο του, προσφέρουμε ως πρώτη δόση 70 ευρώ για την ανέγερση Γραφείων της ΝΕ Αχαΐας.

Η νύφη του: Μαρία Μαρκοπούλου

Τα εγγόνια και τα ανίψια του: Παύλος Μαρκόπουλος, Δημήτρης, Διονυσία Λεονάρδου, Ζωή Παπαγιαννοπούλου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από τις 12 Ιούνη 2005, που «χάσαμε» για πάντα τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΘΥΜΙΟ ΒΑΛΚΑΝΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Νικόλαος Μπερμπέρης
Νικόλαος Μπερμπέρης
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1915. Καταγόταν από τον Πόντο. Το 1923 ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Πτολεμαΐδα. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40-'41. Τον Απρίλη του 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ στο Βέρμιο, στο τάγμα του Ακρίτα. Αναδείχτηκε σε καπετάνιο τμήματος και έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την απελευθέρωση, τη συμφωνία της Βάρκιζας και το κύμα τρομοκρατίας που εξαπλώθηκε στη χώρα, αναγκάστηκε να καταφύγει και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Πολεμάει ως καπετάνιος τάγματος και τραυματίζεται επανειλημμένα.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το τέλος του Εμφυλίου, δουλεύει στην παραγωγή και διακρίνεται ως πρωτοπόρος. Με τον επαναπατρισμό του εγκαθίσταται στην Κατερίνη, συνδέεται με την ΚΟΒ της πόλης και εκλέγεται στο γραφείο της ΚΟΒ Κέντρου. Διατέλεσε επίσης και πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ. Συνεργάζεται με το περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και το «Ριζοσπάστη».

Σύμφωνα με την επιθυμία του, 70 τόμοι των βιβλίων του δόθηκαν στη ΝΕ Πιερίας.

Στη μνήμη του και για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ, η κουμπάρα του Γιαννούλα Τριανταφυλλίδου και τα βαφτιστήρια του Ανδρέας και Ειρήνη προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Παιδείας Εορδαίας.


Γιάννης Δασκαλόπουλος
Γιάννης Δασκαλόπουλος

Θύμιος Βαλκανάς
Θύμιος Βαλκανάς

Θανάσης Παπαθανασίου
Θανάσης Παπαθανασίου

Στέλλα Φραγκούλη
Στέλλα Φραγκούλη

Ανδρέας Τζιόγκας
Ανδρέας Τζιόγκας

Κυριακή Δίγκογλου
Κυριακή Δίγκογλου

Αχιλλέας Προυτσάλης
Αχιλλέας Προυτσάλης

Δημήτρης Τσαόπουλος
Δημήτρης Τσαόπουλος

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Γιάννης Χλωρός
Γιάννης Χλωρός
Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου παιδιού μου ΓΙΑΝΝΗ ΧΛΩΡΟΥ. Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγίου Παντελεήμονα» Αχαρνών.

Ελευθερία Χλωρού

***

Στις 2 Μάη του 2008 έφυγε από κοντά μας ο Μαρκόπουλος Γεώργιος που γεννήθηκε στην Παραλία Πατρών και κατοικούσε στο Μιντιλόγλι Πατρών. Πιστός οπαδός του Κόμματος έως το τέλος της ζωής του. Στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τα ιδανικά μας και το δίκιο της τάξης μας.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνια, προσφέρουμε 70 ευρώ στη ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σαν πρώτη δόση για την ανέγερση των γραφείων του κόμματος στην Πάτρα.

Η νύφη του Μαρκοπούλου Μαρία.

Τα ανίψια του και τα εγγόνια του Μαρκόπουλος Παύλος, Δημήτρης, Λεονάρδου Διονυσία, Παπαγιαννοπούλου Ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ