ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φΩΤ.

Πέρασαν 11 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΟΝΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Πειραιά.

Η συντρόφισσά του Ζιμπουλιά Σπόντη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ, η γυναίκα του και ο γιος του προσφέρουν 10.000 δρχ. στη «Δημοκρατική Μέριμνα» και η αδελφή του Φρόσω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 13 Απρίλη, συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε μακριά μας ο ακριβός μας σύντροφος, πατέρας και παππούς ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1938. Γεννήθηκε το 1920 στην Αγία Θέκλη Πάλλης Κεφαλονιάς. Εφηβος προσανατολίστηκε στο αριστερό κίνημα. Εκλέχτηκε γραμματέας της ΠΕ του ΚΚΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στην Kατοχή εντάχθηκε στις οργανώσεις ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Το 1946 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Αργοστόλι και στην Πάτρα. Εξορίζεται για ένα χρόνο στην Ικαρία. Δραπετεύει και έρχεται στην Αθήνα. Δουλεύει παράνομα στις ΚΟ του ΚΚΕ. Τον Οκτώβρη του 1947, ανεβαίνει στο βουνό, στην περιοχή Ρούμελης - Θεσσαλίας, ως αξιωματικός του Επιτελείου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Το φθινόπωρο του 1949, πέρασε στις ανατολικές χώρες. Στην αρχή, ήταν γραμματέας του Συλλόγου των Ελλήνων Πολ. Προσφύγων στην Ουγγαρία και αργότερα στη Ρουμανία. Από το 1969 ως το 1972, είναι γραμματέας της ΚΟ Δυτικής Ευρώπης. Στο 8ο Συνέδριο, το 1961, εκλέγεται μέλος της ΚΕ. Επανεκλέγεται στο 9ο Συνέδριο το 1973, στο 10ο το 1978 και στο 11ο το 1982.

Επαναπατρίζεται το 1976. Το 1978 είναι γραμματέας της ΚΟ Δυτικής Πελοποννήσου, Δυτ. Στερεάς, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου. Από το 1979 και για 12 χρόνια, δάσκαλος και διευθυντής της Κομ. Σχολής του ΚΚΕ και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής. Στις εκλογές του 1977, 1981 και 1985 υποψήφιος βουλευτής στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ηταν μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ και μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η συντρόφισσά του Δέσποινα, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

  • Επίσης στη μνήμη του Γ. Στεφανάτου, η οικογένεια του αδερφού του Βαγγέλη Στεφανάτου πρόσφερε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του έμεινε ακλόνητος υποστηριχτής των ιδανικών του μαρξισμού - λενινισμού και έδινε καθημερινά από διάφορα μετερίζια - ως καθοδηγητής, αγροτοσυνδικαλιστής, βουλευτής - τη μάχη για την επικράτηση του σοσιαλισμού, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 50.000 δρχ.

Η σύζυγός του Ελένη Παπαδημητρίου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΥΡΙΑΖΗ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω στην ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω 50.000 δρχ.

Παναγιώτα Κυριαζή

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΩΙΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

Η πίστη του στα ιδανικά του σοσιαλισμού, το ήθος του, η σεμνότητά του θα μείνουν παρακαταθήκη στις νέες γενιές.

Δημήτρης Εξαρχος

* * *

Φωτ.

Στις 14 Απρίλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΖΟΓΚΑ, μέλους του ΚΚΕ από το 1943 και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΣ. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Γαλατεινή Κοζάνης. Το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά.

Το 1983 επαναπατρίστηκε και συνέχισε την αγωνιστική δράση του ως μέλος της ΚΟΒ Καλαμακίου και αργότερα, ως μέλος της ΚΟ Λαμίας, ως το τέλος της ζωής του.

Αυτό που ιδιαίτερα χαρακτήριζε τον Δημήτρη Λαζόγκα ήταν η σεμνότητα και η καλοσύνη του.

Ολα τα χρόνια της ζωής του υπηρέτησε το κόμμα μας, το ΚΚΕ και την υπόθεση της εργατικής τάξης, με απλότητα και ανιδιοτέλεια.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του Γιάννης και Θωμάς

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΛΑΜΠΡΟΥ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, σύντροφοι και φίλοι του από την Αμφιλοχία πρόσφεραν στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1913. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41 και στην Κατοχή, από το 1942, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αργότερα πέρασε στον ΕΛΑΣ.

Αρτεργάτης στο επάγγελμα, δούλευε στους μύλους «Αλλατίνη».

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ανάληψης προσφέρουν στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών γονιών μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΥΛΑ προσφέρω στην ΚΟΒ Α. Ιλισίων 15.000 δρχ. για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου μας.

Η κόρη τους Βάσω Γεωργούλη

***

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΣΥΡΤΑΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Γενάρη του 1943, γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Τριφύλλι Γρεβενών. Το 1940 πήρε μέρος στον πόλεμο. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ και από το Μάρτη του 1942 εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ.

Μετά τη Βάρκιζα, πιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε άγρια από την Ασφάλεια. Την άνοιξη του 1947 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ, στο τμήμα του Κώστα Γαλάνη.

Τον Αύγουστο του 1949, με εντολή του ΓΑ του ΔΣΕ, μαζί με άλλους μαχητές, παρέμεινε στην Ελλάδα. Με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού, μέσα σε δύσκολες συνθήκες βαρυχειμωνιάς, το χειμώνα του 1950, αφού πολλοί από τους συναγωνιστές του αιχμαλωτίστηκαν, κατάφερε με μια ομάδα να περάσει στην Αλβανία και από κει στην Ουγγαρία, όπου έζησε 34 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας.

Επαναπατρίστηκε το Νοέμβρη του 1984.

Η καρδιά του έπαψε να χτυπά στις 4 Μάρτη 2000.

Ο Κώστας Συρτάρης πέθανε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε με συνέπεια. Σε ιδιόχειρο σημείωμά του, αναφέρει ότι από τα χρήματα που αφήνει, να δοθούν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Γρεβενών, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 10.000 δρχ. στην Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισμένων Πολ. Προσφύγων.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του έγινε στις 9 Απρίλη στο χωριό Τριφύλλι.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του, που είναι περήφανοι για το ήθος και την αγωνιστικότητά του, πρόσφεραν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Γρεβενών.

* * *

φΩΤ.

Την περασμένη Κυριακή, 16 Απρίλη, έκλεισαν 40 μέρες από το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ.

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 χρόνων.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ «Αγ. Σπυρίδωνα» Αιγάλεω.

Ο φίλος και σύντροφός του Γιώργος Α. Παπαδημητρίου

* * *

Φωτ. 2

Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (φωτογραφία) γεννήθηκε το 1926 στο Μελισσουργιό Κιλκίς. Στην Κατοχή ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ στο χωριό του. Ως αντάρτης του ΕΛΑΣ, πολέμησε με παλικαριά τους κατακτητές για την απελευθέρωση της πατρίδας. Μετά τη Βάρκιζα γνώρισε και αυτός διώξεις από τους παρακρατικούς.τρομοκράτες. Αναγκάστηκε και πάλι να πάρει το δρόμο του βουνού. Το Σεπτέμβρη του 1946, κατέφυγε στις πρώτες ομάδες των καταδιωκόμενων στα Κρούσια, ως μαχητής του ΔΣΕ. Αργότερα πήγε στο Αρχηγείο Γράμμου, στην 67η ταξιαρχία.

Σκοτώθηκε στις 25 Δεκέμβρη 1947 στη φονική μάχη στα Πατώματα της Κόνιτσας.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, του συζύγου μου ΤΑΣΟΥ ΓΛΕΡΙΔΗ (φωτογραφία), του πατέρα μου ΓΡΗΓΟΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών που ζήσαμε μαζί στη Βουδαπέστη ΕΥΓΕΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΗΝΑΣ ΛΥΚΟΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο Περιοδικό της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο περιοδικό των Πολ. Προσφύγων.

Κούλα Γλερίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΑΓΛΑΪΑΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, που πέθανε στις 22 Απρίλη 1992, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 70.000 δρχ.

Η κόρη της Ελένη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ανιψιάς μου ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της εξαδέλφης μου ΚΑΤΙΝΑΣ Σωτηροπούλου -ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΕΠΟΝίτισσας στην Κατοχή, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΛΑ, μέλους του ΚΚΕ, καπνεργάτη συνδικαλιστή Καβάλας.

Κυνηγήθηκε για την αντιστασιακή δράση του και το 1947 δικάστηκε και εξορίστηκε στη Γιούρα.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1951. Εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Το 1958, ως γραμματέας της ΕΔΑ Καβάλας, πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη. Τέσσερα χρόνια ήταν γραμματέας του Σωματείου Καπνεργατών Καβάλας. Υπήρξε συνεπής αγωνιστής ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστριών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα Παλατίτσια Ημαθίας: ΜΑΡΙΚΑΣ ΣΤΙΛΠΝΟΠΟΎΛΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗΣ, ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΣΤΥΛΙΔΟΥ,ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΧΑΛΚΙΔΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ, ΚΛΕΑΝΘΗ και ΙΣΑΑΚ ΣΤΥΛΙΔΗ, ΙΩΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ, ΜΙΛΤΙΑΔΗ και ΤΕΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω 20.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας και 5.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Μαρία Μπουλά - Χαλκίδου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αντάρτης του ΔΣΕ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. Κατηγορήθηκε για τα γεγονότα του Λιτόχωρου και καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε ισόβια. Κρατήθηκε στις φυλακές του Επταπύργιου, της Κέρκυρας, της Αλικαρνασσού Κρήτης και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Στην εικοσάχρονη φυλάκισή του και εξορία, κατέβαλε προσπάθεια για την αυτομόρφωσή του και την αυτομόρφωση των συντρόφων του, συγκρατουμένων.

Σύντροφος πράος, ήρεμος, πρόθυμος πάντα να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Μάρω Χουρτσόγλου προσφέρει 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 4

Πριν από 54 χρόνια, τρομοκράτης δολοφόνησε τον πατέρα μας ΓΙΩΡΓΗ ΒΟΥΤΥΡΑ, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Στη μνήμη του, του αδελφού μας ΜΙΧΑΛΗ ΒΟΥΤΥΡΑ, ο οποίος πέθανε έπειτα από βασανιστήρια στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, της μάνας μας ΔΟΜΝΑΣ και του θείου μας ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στο Βέρμιο το 1948, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών ΚΩΣΤΑ ΡΑΦΤΗ (Νεμέρτσικα) και ΝΙΚΟΥ ΖΑΓΚΑΛΗ, ταγματάρχη του ΔΣΕ, που πέθανε πρόσφατα, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στην ΚΟ Συκεών Θεσσαλονίκης.

Φάνης και Βικτωρία Γεράση

* * *

φωτο 4

Ο Γιώργος Παλιούρας από το χωριό Σπαθάδες προσφέρει 10.000 δρχ. στη ΝΕ Τρικάλων, στη μνήμη του γαμπρού του ΚΩΣΤΑ ΧΑΛΚΙΑ, της μητέρας του ΦΩΤΕΙΝΗΣ, της νύφης του ΔΗΜΗΤΡΑΣ και του αδελφού του ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Ο Αποστόλης και η Δήμητρα Παλιούρα πέθαναν το 1985 στο Νόβι Σαντ της Γιουγκοσλαβίας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ανιψιάς μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

Γαβριήλ Νικολάου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ