ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανδαισία ηχοχρωμάτων στο «1ο Εθνικ και Τζαζ Φεστιβάλ»
Με «όχημα» τις μουσικές του κόσμου

Από το φλαμένκο και τη φλογερή κουβανέζικη μουσική, στις μελαγχολικές μελωδίες του Πράσινου Ακρωτηρίου και της Σενεγάλης και από εκεί στα Βαλκάνια μουσικά τοπία...

O Σενεγαλέζος Ismael Lo
O Σενεγαλέζος Ismael Lo
Τρεις μέρες, παραδομένες σε μουσικές πολυπολιτισμικές «συνομιλίες», ένα τριήμερο με εναλλαγές ήχων και συναισθημάτων θα έχει την ευκαιρία να γευτεί το αθηναϊκό κοινό, από τις 5 μέχρι 7 Μάη, στις ανανεωμένες αίθουσες «Διογένης Στούντιο» και «Απόλλων» (Λ. Συγγρού και Αμφιθέας), στο πλαίσιο του 1ο Εθνικ και Τζαζ Φεστιβάλ. Μια διοργάνωση - παράθυρο με θέα στις μουσικές του κόσμου - με τη συμμετοχή μουσικών, συνθετών και ερμηνευτών από διάφορες γωνιές του πλανήτη: Από Αρμενία, Αμερική, Κούβα, Πράσινο Ακρωτήριο, Ισπανία, Βραζιλία, Σκόπια, Βουλγαρία, Βραζιλία και, φυσικά, την Ελλάδα. Πολιτισμικοί συνδυασμοί και αναπάντεχες συνυπάρξεις δίνουν το στίγμα του τριήμερου, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να εμφανιστούν διαδοχικά 16 συγκροτήματα, ενώ θα υπάρξουν και έκτακτες συμμετοχές, εκπλήξεις και χάπενινγκ, μέσα κι έξω από τους συναυλιακούς χώρους. Τα γνωστά κέντρα αποκτούν νέο πρόσωπο, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτούν ένα διαφορετικό κοινό, χάρη στην εικαστική παρέμβαση του Μανόλη Παντελιδάκη (εσωτερικά και εξωτερικά), ενώ ειδικά για το Φεστιβάλ γίνεται καινούρια ηχητική και φωτιστική εγκατάσταση. Οι δύο αίθουσες επικοινωνούν εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ το πρόγραμμα θα είναι διαμορφωμένο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να παρακολουθήσει όσες συναυλίες επιθυμεί.

Από την Ελλάδα στη Σιέρα Μαέστρα

Ο Κώστας Μπαλταζάνης με τους «Iasis»
Ο Κώστας Μπαλταζάνης με τους «Iasis»
Η αυλαία θα ανοίξει την Παρασκευή (5/5), στις 8.30 μ.μ., με τους δικούς μας «Mode Plagal» επί σκηνής, το τριμελές σχήμα των Θοδωρή Ρέλλου, Κλέωνα Αντωνίου και Τάκη Κανέλλου, που επιτυχημένα από το 1987 επιχειρεί μια προσέγγιση διαφορετικών μουσικών ειδών με επιρροές από τη σόουλ, την τζαζ και την ελληνική παράδοση. Θα ακολουθήσουν οι «Anastasia», από τα Σκόπια, παρουσιάζοντας τη δική τους μουσική πρόταση - ένα μοναδικό μείγμα από βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, εμπλουτισμένη με έθνικ ρυθμούς. Το συγκρότημα, που τελευταία συνεργάστηκε με τον Coti K. (από τους Στέρεο Νόβα), χρησιμοποιεί ακουστικά κατά βάση όργανα, όπως φλάουτο, γκάιντα, κρουστά, αλλά εφαρμόζουν και τη μοντέρνα τεχνολογία, μέσω υπολογιστών, σάμπλερ και σινθεσάιζερ. Στις 10 μ.μ., στη σκηνή, θ' ανεβεί ο Σενεγαλέζος Ismael Lo , γνωστός από τη συνεργασία του με τη Μάριαν Φέιθφουλ, αλλά και με τον Ισπανό σκηνοθέτη Π. Αλμοντοβάρ, στην ταινία του «Ολα για τη μητέρα μου», μ' ένα πρόγραμμα αφρικάνικης μελωδικής μουσικής. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι Αμερικανο-Αρμένιοι «Night Ark», γνωστοί στο ελληνικό κοινό από τις συναυλίες τους και τη συνεργασία τους με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, ένα σχήμα που έδωσε νέα πνοή στην πολυσυζητημένη συνάντηση Ανατολής - Δύσης. Η πρώτη βραδιά θα κλείσει με την «Sierra Maestra», ένα από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα συγκροτήματα της Κούβας. Το όνομα της ορχήστρας προέρχεται από τα γνωστά βουνά στο ανατολικό μέρος της Κούβας, απ' όπου ξεκίνησε η επανάσταση με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά και το «σον», είδος που αποτελεί τον πυρήνα της κουβανέζικης μουσικής. Το γκρουπ γεννήθηκε από τις φοιτητικές συντροφιές του Πανεπιστημίου της Αβάνας, στα μέσα της δεκαετίας του '70, με στόχο την αναβίωση της παράδοσης.

Πράσινο Ακρωτήρι, Ισπανία, Κούβα

Η κουβανέζικη μουσική κολεκτίβα «Orquestra Aragon»
Η κουβανέζικη μουσική κολεκτίβα «Orquestra Aragon»
Η βραδιά του Σαββάτου θα ξεκινήσει με τους Κ. Θεοδώρου και Τ. Σπάσοφ και θ' ακολουθήσουν τα «Κρόταλα», το τετραμελές συγκρότημα, που μελετά τον ήχο των κρουστών και αντιμετωπίζει τα κρουστά ως αυτόνομα όργανα. Τη δική του πρωτοποριακή πρόταση για το φλαμένκο θα καταθέσει στη συνέχεια ο Ισπανός David Pena Dorantes με το πιάνο του. Ακολουθώντας τη μεγάλη φλαμένκο παράδοση της οικογενείας του, ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης έχει μεταφέρει στο πιάνο όλο το ντουέντε που παραδοσιακά στο φλαμένκο κατέχουν η κιθάρα και η φωνή, αναπτύσσοντάς το με τζαζ τρόπους ή ενορχηστρώνοντάς το με κλασικές και μπαρόκ τεχνοτροπίες. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο Πράσινο Ακρωτήρι (10 μ.μ.). Μελαγχολική, μελωδική μουσική από δύο συνθέτες και συνεργάτες της Σεζάρια Εβόρα, με σημαντικές διεθνείς κριτικές: Τον Theofilo Chantre και τον Tito Paris. Αυτή τη φορά θα τους συναντήσουμε ως αυτόνομες προσωπικότητες, μαζί με την αξιόλογη ερμηνεύτρια των «μόρνας» (η κυριότερη τραγουδιστική φόρμα των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου), Maria Alice. Στη σκηνή, αργότερα θ' ανεβεί ο Ronny Jordan, μουσικός γνωστός στη χώρα μας και από τις ζωντανές του εμφανίσεις, με ανοιχτούς ορίζοντες στη ρυθμική τζαζ και σόουλ μουσική. Η κουβανέζικη μουσική θα πλημμυρίσει το χώρο του Φεστιβάλ, για δεύτερη συνεχή βραδιά, καθώς το πρόγραμμα του Σαββάτου θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση της «Orquestra Aragon», μια ορχήστρα, που η 60χρονη ιστορία της συμβαδίζει με την εξέλιξη της σύγχρονης κουβανέζικης μουσικής. Δημιούργημα του μπασίστα Orestes Aragon Cantero, ξεκίνησε το 1939 σαν μια τυπική «charanga» (βιολιά, πιάνο, φλάουτο, κρουστά, τραγούδι) παίζοντας «danson». Αν και επρόκειτο για γκρουπ, που περιλάμβανε αστέρια, ο Aragon, σοσιαλιστής στην ιδεολογία και την πράξη, επέβαλε ένα πρωτοφανές στάτους: Δεν υπήρχε διαχωρισμός σε πρώτα και δεύτερα ονόματα, όλοι οι μουσικοί μοιράζονταν εξίσου την αμοιβή και, ουσιαστικά, η ορχήστρα λειτουργούσε με καθαρά συλλογικό τρόπο. «Θέλω να δημιουργήσω μια μουσική οικογένεια», έλεγε. «Δεν ψάχνω για βιρτουόζους, αλλά για μουσικούς με ανθρώπινη ποιότητα». Η επικράτηση της επανάστασης ισχυροποίησε τη θέση της ορχήστρας, που λειτουργεί σαν καλλιτεχνική κολεκτίβα, στην υπηρεσία του λαού, παίζοντας χορευτική μουσική απ' άκρη σε άκρη στο νησί, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Με λυρισμό και ρυθμό

Βράδυ Παρασκευής με τους «Night Ark»
Βράδυ Παρασκευής με τους «Night Ark»
Ηχους και αναπνοές, που πηγάζουν από τις οροσειρές των Ανδεων και το Περού, κομίζουν οι αγαπητοί στο ελληνικό κοινό «Apurimac», που θ' ανοίξουν το πρόγραμμα της Κυριακής (7 μ.μ.). Για ν' ακολουθήσουν οι «Human Touch», το σχήμα που απαρτίζουν τρεις καταξιωμένοι μουσικοί, οι Ντέιβιντ Λιντς, Γιώτης Κιουρτσόγλου και Σταύρος Λάντσιας, στο σαξόφωνο, μπάσο και πλήκτρα, αντιστοίχως. Τζαζ με ηλεκτρισμό, αλλά και λυρισμό και μουσική με ελληνικά και έθνικ στοιχεία δίνουν το στίγμα του συγκροτήματος. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι «Iasis» των Κώστα Μπαλταζάνη, Πέτρου Κούρτη, Γιώργου Παλαμιώτη και Σωκράτη Σινόπουλου, σε μια δημιουργική «συνομιλία» με το εκπληκτικό «Bulgarian Vocal Trio». Ο αλχημιστής των ήχων Rene Aubry, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Γάλλους συνθέτες και τραγουδοποιούς, θα δώσει στη συνέχεια (9 μ.μ.) μια «γεύση» από τη δική του δημιουργική διαδρομή. Θα ακολουθήσει η συναυλία των «Afro Celt Sound System», ενός σχήματος που αποτελείται από κορυφαίους Ιρλανδούς και Αφρικανούς μουσικούς. Μια εκπληκτική συνάντηση αφρικανικής και κέλτικης μουσικής, δύο κόσμων διαφορετικών, που γίνονται ένας, καθώς μπλέκονται εκλεκτικά τα φυσικά ηχοχρώματα και οι ρυθμοί, τα φυσικά όργανα και οι ηλεκτρονικοί ήχοι, η παράδοση και ο μοντερνισμός. Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει με τους «Zuko 103», το ρυθμικό τρίο του Γερμανού Στέφαν Σμιντ (πλήκτρα), του Ολλανδού Στέφαν Κρούγκερ (κρουστά) και της Βραζιλιάνας Λίλιαν Βιέιρα (φωνή).

Και για τις δύο αίθουσες, για κάθε μέρα, θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 8.000 δρχ., ενώ για κάθε αίθουσα το εισιτήριο κοστίζει 6.000 δρχ.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ