ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Ανοιχτή επίθεση στους συμβασιούχους

Αναπαράγοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, στρέφεται ενάντια σε σωματεία που αναγνωρίζουν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα σε συμβασιούχους συναδέλφους

Αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα στα μάτια των χιλιάδων εργαζόμενων του κλάδου ο φιλοκυβερνητικός - φιλοεργοδοτικός ρόλος της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία στρέφεται ξεκάθαρα, πλέον, ενάντια στους εργαζόμενους που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Τους αρνείται το δικαίωμα να συνδικαλίζονται, αφήνοντας τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες να τους εκμεταλλεύονται στο έπακρο και να τους χρησιμοποιούν ως «Δούρειο Ιππο» για το χτύπημα των δικαιωμάτων και των μονίμων εργαζομένων.

Με προχτεσινό έγγραφό της, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ επιχείρησε να αποτρέψει την απόφαση που πήρε χτες η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ελληνικού, σύμφωνα με την οποία στις εκλογές που θα γίνουν στις 10 Ιούνη για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στο επόμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας θα συμμετέχουν και οι συμβασιούχοι. Στο έγγραφό της, η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με προγράμματα stage δεν μπορούν να είναι μέλη του Σωματείου, με το πρόσχημα ότι «συνάπτουν συμβάσεις με τον ΟΑΕΔ και αμείβονται αποκλειστικά από αυτόν»!

Η ίδια πλειοψηφία έσυρε χτες στα δικαστήρια το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους του Νομού Λάρισας, για τον ίδιο λόγο. Απαίτησε να μην ψηφίσουν οι συμβασιούχοι στις εκλογές που γίνονται σήμερα για την ανάδειξη νέας διοίκησης και για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο. Ενα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε στη δίκη είναι ότι όσοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου δεν είναι εργαζόμενοι με βάση το νόμο και για αυτό δεν μπορούν να ψηφίσουν! Υιοθετεί δηλαδή τη λογική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν τους εργαζόμενους αυτούς εργολάβους και αυτοαπασχολούμενος, προκειμένου να διαιωνίσουν το καθεστώς ομηρίας.

Η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη δέχτηκε εν μέρει το αίτημα της Ομοσπονδίας, αποφασίζοντας ότι οι συμβασιούχοι δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για την ανάδειξη αντιπροσώπων. Ομως το Σωματείο είναι αποφασισμένο να απαντήσει δυναμικά καλώντας τους συμβασιούχους να συμμετέχουν στο σύνολο της εκλογικής διαδικασίας.

Να τιμωρηθούν από τους εργαζόμενους

Ολα τα παραπάνω δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της κυβερνητικής και εργοδοτικής συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Δείχνουν την υποκρισία και τον άκρατο λαϊκισμό τους, όταν κατά περιόδους επιχειρούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τάχα εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Ενώ η αλήθεια είναι ότι είναι πλήρως υποταγμένες στα όσα προστάζει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπρόσωποι.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ εφαρμόζει τη λογική "όταν η πραγματικότητα δε μας βολεύει τόσο το χειρότερο για αυτήν"». Και πιο κάτω τονίζει: «Τέτοιες πρακτικές επιβεβαιώνουν τη θέση της ΔΑΣ ότι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας είναι η απαίτηση ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης με ενιαίο πλαίσιο διεκδικήσεων για σταθερή και μόνιμη εργασία, ίση αμοιβή για ίση εργασία, ενάντια στην ενιαία επίθεση της ΕΕ, κυβερνήσεων και κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού που αποδεικνύεται έμπρακτα ως δεκανίκι υποστήριξης των αντεργατικών πολιτικών».

Τσιφλίκια των ιδιωτών λιμάνια και θάλασσες

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την παράδοση των ΣΕΜΠΟ, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές καταδικάζουν ολόκληρα νησιά σε απομόνωση

Καθημερινά αποδεικνύεται το αδιέξοδο της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης στις ακτοπλοϊκές γραμμές και στα λιμάνια που συνδιαμορφώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με βάση την πολιτική και τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Γ. Βουλγαράκης δεν παρέλειψε να θριαμβολογήσει και χτες για τα ποσά που προσφέρουν οι πολυεθνικές για να παραλάβουν το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των λιμανιών και των εργαζόμενων, με τη σφραγίδα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των προσφορών που παρουσιάστηκαν χτες, οι κινέζικες εταιρείες «Cosco» και «Hutchison» προσφέρουν 4,3 και 4,06 δισ. ευρώ για το ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ.

Την ίδια ώρα, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές αποθρασυμένοι από την ίδια πολιτική, έχουν μετατρέψει σε ομήρους τους νησιώτες, ναυτεργάτες, συνολικά το επιβατικό κοινό, δηλαδή τους εργαζόμενους της χώρας που για ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι πληρώνουν τιμές κρουαζιέρας.

Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την αύξηση των ήδη δυσθεώρατων κερδών τους, διαμορφώνουν μονοπωλιακές καταστάσεις και από προχτές διαρρέουν ότι θα επιβάλουν και νέες αυξήσεις για το επόμενο διάστημα ως και 30%! Πρόσχημα αποτελεί η αύξηση των καυσίμων, ενώ για να πείσουν για το «δίκιο» τους (!) σήμερα το μεσημέρι η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, οι Β. Σποράδες, αντί να έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, το Αγιο Κωνσταντίνο, προσπαθούν να επιβιώσουν με ένα καράβι δύο φορές τη βδομάδα από το Βόλο. Ο νομός Σάμου έχει αποκοπεί πλέον από τη Β. Ελλάδα καθώς το μοναδικό καράβι που έκανε το δρομολόγιο σταμάτησε. Το Καστελόριζο έχει μείνει χωρίς σύνδεση με το πρώτο λιμάνι της χώρας και πάει λέγοντας.

Και ενώ οι διαμαρτυρίες πυκνώνουν, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης, εμφανίστηκε και χτες προκλητικός δηλώνοντας: «Είναι θετικό το γεγονός ότι η συνεχής διαβούλευση που έχουμε ως υπουργείο με την Ενωση Ακτοπλόων αλλά και τις εταιρείες μεμονωμένα έχει παράξει ήδη τα αποτελέσματά της (...) Συνεπώς η απελευθέρωση των γραμμών και των ναύλων έχει λειτουργήσει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα στην ακτοπλοΐα»!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»: Στο κεφάλι, ευτυχώς όχι σοβαρά, τραυματίστηκε ο Χρήστος Ρηγούτσος, 43 ετών από το Κερατσίνι, την ώρα που εκτελούσε εργασίες μονταρίσματος σε περιστροφικό φούρνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, «Club Mediterranne» («Κλαμπ Μεντιτερανέ»), στον Αγιο Γεώργιο Λιχάδας, στη Βόρεια Εύβοια. Το ατύχημα έγινε την περασμένη Κυριακή, 25 Μάη, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Την απόσυρση της επαίσχυντης τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση στοχεύει ουσιαστικά στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Τρίωρη στάση εργασίας (12 μ.- 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12.30 μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Διεκδικούν προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, άμεση προκήρυξη για την πρόσληψη των επί συμβάσει υπαλλήλων (κοινωνικών φροντιστών και φυλάκων), θεσμοθέτηση του επιδόματος ετοιμότητας.

«ΕΑΒ»: Στάσεις εργασίας (7.30 π.μ.- 8.30 π.μ.) πραγματοποιούν καθημερινά, από την προηγούμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» (ΕΑΒ), διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για το 2008.

ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Στάσεις εργασίας

Στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 π.μ. και από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της κυκλοφορίας, έχουν αποφασίσει για σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία της Αθήνας), μετά την άρνηση της διοίκησης για ουσιαστικές αυξήσεις το 2008, αντί των 0,23 ευρώ τη μέρα που προτείνει η ίδια.

ΚΚΕ
Το λαϊκό συμφέρον δεν κοστολογείται

Σε σχόλιο για την παράδοση σε ιδιώτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μη συμμεριστούν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το υψηλό αντίτιμο που η κυβέρνηση εκποιεί τον εμπορευματικό σταθμό του λιμανιού του Πειραιά. Τα 4,3 δισ. ευρώ που φιλοδοξεί να εισπράξει η κυβέρνηση, μπορεί να είναι απάντηση σε όσους συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση και η όποια διαφωνία τους έχει σχέση μόνο με το αντίτιμο και το ποιας εθνότητας κεφάλαιο θα εκμεταλλευτεί το λιμάνι. Δεν αποτελεί όμως απάντηση στο συμφέρον του λαού. Το λαϊκό συμφέρον απαιτεί αποκλειστικά δημόσια λιμάνια. Η ζωτική ανάγκη ελέγχου των εισαγόμενων προϊόντων από το κράτος δεν μπορεί να κοστολογηθεί. Το ίδιο και ο ρόλος των λιμανιών για το κόστος και την ασφάλεια της ακτοπλοΐας και γενικότερα της οικονομίας. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των λιμανιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ