ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ
«Παλεύουμε για τη ζωή μας»

Η Επιτροπή παρουσιάζει το διεκδικητικό της πλαίσιο, που γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα πυρόπληκτα χωριά, και καλεί το λαό να οργανωθεί και να αγωνιστεί

Associated Press

«Παλεύουμε για τη ζωή μας, οργανώνουμε τον αγώνα μας, απαιτούμε ένα καλύτερο αύριο».

Με αυτό το σύνθημα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας παρουσιάζει το νέο διεκδικητικό της πλαίσιο - μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης που περικόπτει τις αποζημιώσεις - το οποίο γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα πυρόπληκτα χωριά και καλεί το λαό να πάρει την υπόθεση του αγώνα στα χέρια του και να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει όλα εκείνα τα μέτρα που στέλνουν στην πόρτα της εξόδου, μια ώρα αρχύτερα, τους πυρόπληκτους.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή: «Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα πίσω και να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής Πυροπλήκτων». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να καλυφθεί 100% με δωρεάν κρατική επιχορήγηση η ανακατασκευή όλων των κατοικιών, αποθηκών, στάβλων. Να διαγραφούν τα χρέη των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή άτοκη περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά. Για όλους όσοι έπαθαν καταστροφές από τις πυρκαγιές (αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες), 100% αποζημίωση για το κατεστραμμένο κεφάλαιο. Αναπλήρωση του εισοδήματος στο 100% των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για φέτος και για τις υπόλοιπες χρονιές.

«Παράλληλα - τονίζεται στην ανακοίνωση - συντονίζουμε τη δράση μας και παλεύουμε:

  • Για τη δημιουργία λαϊκών επιτροπών περιφρούρησης, όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις που δεν έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
  • Να δοθούν χρήματα για την ενίσχυση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών σε δασοφύλακες και πυροσβέστες.
  • Να σταματήσει κάθε παρέμβαση και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος στους ποταμούς της περιοχής από την ανεξέλεγκτη λήψη αδρανών υλικών στο όνομα των αντιπλημμυρικών έργων από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες».
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δωρεάν πρόγραμμα για παιδιά λαϊκών οικογενειών

Το πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης ξεκινά στο δήμο από 30 Ιούνη μέχρι 1 Αυγούστου

Για 6η χρονιά θα πραγματοποιηθεί και φέτος το πρόγραμμα του Δήμου Νίκαιας για Θερινή Δημιουργική Απασχόληση. Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων της πόλης και στόχο έχει τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, διευκολύνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους γονείς και δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αθλητικές και εικαστικές δραστηριότητες.

To πρόγραμμα που υλοποιείται από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, τον Αθλητικό Οργανισμό και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου θα πραγματοποιηθεί από 30 Ιούνη - 1η Αυγούστου και θα πραγματοποιηθεί στο 6ο Γυμνάσιο Νίκαιας (δίπλα στο Κρατικό Νοσοκομείο) και στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Πλάτωνας». Προϋποθέσεις συμμετοχής είναι το παιδί να είναι μαθητής Δημοτικού και να κατοικεί στη Νίκαια. Δηλαδή συμμετέχουν παιδιά κατοίκων της πόλης, όχι μόνο δημοτών, ανεξάρτητα αν φοιτούν σε σχολείο της Νίκαιας. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά των οποίων εργάζονται και οι δυο γονείς.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, γιατί, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος,«ως Δημοτική Αρχή Νίκαιας θεωρούμε ότι οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής δεν μπορούν να εμπορευματοποιούνται».

Φέτος, το πρόγραμμα είναι αναβαθμισμένο και περιλαμβάνει: Αθλητικές δραστηριότητες, από τους γυμναστές του Αθλητικού Οργανισμού, όπως τεχνικές κολύμβησης, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο και άλλα. Εικαστικές δραστηριότητες, από τους ζωγράφους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, εκπαιδευτικά παιχνίδια, ζωγραφική, πηλοπλαστική, χειροτεχνία, γλυπτική. Μουσικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων θεωρία μουσικής, μουσικοκινητική, θεατρικό παιχνίδι, χορωδία, γνωριμία με μουσικά όργανα.

Πληροφορίες - εγγραφές στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής (3ος όροφος Νέου Δημαρχείου, Π. Τσαλδάρη 10, τηλ. 210 4278131). Οι αιτήσεις θα σταματήσουν με τη συμπλήρωση 150 εγγραφών.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Πρώτα εθίζεται μετά προστατεύεται...

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά αναζητήθηκε στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, χωρίς, όμως, να θιχτούν οι βασικές αιτίες του προβλήματος, δηλαδή η εμπορευματοποίηση του διαδικτύου και η εξώθηση από πολύ μικρή ηλικία στη χρήση του, με στόχο να καλυφθούν οι στόχοι της ΕΕ και οι ανάγκες του κεφαλαίου σε ανθρώπους με δεξιότητες στον τομέα αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Διαδίκτυο - Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο», τα μέτρα προστασίας από τη χρήση του διαδικτύου εστιάστηκαν στους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και επίβλεψη των παιδιών. Ταυτόχρονα, υπερθεματίστηκε η χρήση του διαδικτύου μέσα στο σχολείο, όπου υποτίθεται ότι το παιδί προστατεύεται από την επαφή με συγκεκριμένο υλικό. Η προώθηση όμως των στόχων της ΕΕ για μεγαλύτερη διείσδυση του διαδικτύου στον πληθυσμό, αρχίζοντας ακόμα και από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, έμεινε στο απυρόβλητο. Η ουσιαστική προστασία του παιδιού από το διαδίκτυο, που σημαίνει χρήση του για συγκεκριμένους σκοπούς και αφού έχει αναπτυχθεί σε επαρκή βαθμό η προσωπικότητα και η κριτική του ικανότητα, επίσης δε θίχτηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ένας στους 100 εφήβους έχει κάνει κατάχρηση του διαδικτύου και έχει υποστεί παρενόχληση. Ερευνα που έγινε σε δείγμα 900 παιδιών από την Αττική, έδειξε ότι στο 12,8% η χρήση του διαδικτύου είχε αρνητικές επιπτώσεις. Το 4,2% είχε λάβει απειλητικά μηνύματα. Το 19,4% είχε επισκεφτεί πορνογραφικές ιστοσελίδες. Το 6,2% συμμετείχε σε τυχερά παιχνίδια. Στους 35 εφήβους με μέσο όρο ηλικίας τα 15,3 χρόνια, που επισκέφθηκαν τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας σχετικά με προβλήματα διαδικτύου, διαπιστώθηκε ότι όλοι παρουσίαζαν πτώση στις σχολικές τους επιδόσεις. Το 51,4% είχε πολλές απουσίες και συγκρούσεις με την οικογένεια, το 42,9% διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, το 28,6% κατάθλιψη και το 5,7% εκδήλωσε διαταραχή στο πλαίσιο του αυτισμού.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ βρέθηκε, νωρίς χτες το πρωί, στο διαμέρισμά του στο Παγκράτι, ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος. Το σώμα του 56χρονου, εντόπισε στον καναπέ του σπιτιού του, η οικιακή βοηθός που τον επισκεπτόταν. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο άτυχος ηθοποιός ήταν γυμνός, είχε δεχτεί επτά μαχαιριές στο σώμα και στο λαιμό, ενώ το διαμέρισμα είχε παραβιαστεί από μέσα και ήταν ακατάστατο. Η αστυνομία, ανακάλυψε το μαχαίρι με το οποίο έγινε ο φόνος.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ Σ. ΜΠΑΓΙΑ: «Η προστασία της ελευθερίας του λόγου των δικαστών κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις». Αυτό επισημαίνει σε γνωμοδότησή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σ. Μπάγια, επειδή άσκησε κριτική για τα κακώς κείμενα στη Δικαιοσύνη. Σχετικά με την κριτική του Σ. Μπάγια στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, η Εθνική Επιτροπή σημειώνει ότι «οι δικαστικές αρχές δε δύνανται να εκφύγουν της κριτικής και του δημοσίου ελέγχου».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αντίστοιχο πρόγραμμα αλλά με... 150 ευρώ

Τη στιγμή που ο Δήμος Νίκαιας υλοποιεί το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά δωρεάν, η άλλη αντίληψη για το ίδιο θέμα είναι αυτή του Δήμου Καισαριανής που πρόσκειται στο ΣΥΝ. Ετσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ο δήμος θα υλοποιήσει πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης για παιδιά 5 - 12 ετών, με τη διαφορά ότι οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν 120 ευρώ για κάθε παιδί για διάστημα 5 βδομάδων. Μάλιστα, για όσους γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να μείνουν περισσότερο στο πρόγραμμα, για μία βδομάδα θα πρέπει να πληρώσουν άλλα 30 ευρώ...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση τιμής στους 101 εκτελεσμένους αγωνιστές από τα στρατεύματα κατοχής, την Κυριακή 8 Ιούνη στις 7 μ.μ. στο προαύλιο του Δημαρχείου Σταυρούπολης.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης, σήμερα Πέμπτη 5/6/08 και ώρα 7 μ.μ., διοργανώνει, στην πλατεία Σκαντζουράκη (9ης Μάη), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ν. Σμύρνης την περίοδο 1941-45 που έπεσαν μαχόμενοι, εκτελέστηκαν, πέθαναν από βίαιο ή φυσικό θάνατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ