ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
Σελ. /48

Ζήμενς, μίζενς

ξεφτιλίσμενς...

Ακρίβεια

Η ακρίβεια ούτε μοιραίο, ούτε «φυσικό» φαινόμενο είναι. Η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων είναι μια κατάσταση διαρκείας που προκύπτει ως αποτέλεσμα τόσο των συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και της αναπόφευκτης δράσης των νόμων της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς».

Από τη μια πλευρά έχουμε την αέναη πολιτική της λιτότητας, η οποία καταδικάζει πάνω από το 20% του πληθυσμού στη φτώχεια και τα 9/10 των εργαζομένων σε μισθούς πείνας.

Από την άλλη, όλα τα βασικά αγαθά που καλούνται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων, έχουν υπαχθεί, στα πλαίσια της ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας των πάντων, στη δικαιοδοσία του εκάστοτε κεφαλαιοκράτη, ο οποίος λειτουργεί με γνώμονα όχι βέβαια την καταγέλαστη «κοινωνική εταιρική ευθύνη» των επιχειρήσεων, αλλά τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Οι τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, ο τραπεζικός τομέας, ο τομέας της Παιδείας και της Υγείας, οι τομείς της παραγωγής και διανομής των τροφίμων, όπως κυνικά ομολογούν οι ιδιοκτήτες και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους, δρουν αποκλειστικά «προς όφελος των μετόχων τους». Ακόμα δε και στις περιπτώσεις που οι παραπάνω κλάδοι δεν έχουν παραδοθεί πλήρως και απευθείας στο μεγάλο κεφάλαιο, σε κάθε περίπτωση καλούνται να ασκούν την «τέχνη του επιχειρείν» εφαρμόζοντας πλήρως τους κανόνες της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας. Δηλαδή να λειτουργούν με βάση το νόμο του κέρδους.

Η ακρίβεια, επομένως, δεν είναι το παρεπόμενο των δήθεν «στρεβλώσεων» που επικρατούν στην αγορά. Είναι, αντίθετα, το συνώνυμο της αγοράς, είναι δομικό παράγωγο της εμπορευματοποίησης των αναγκών του λαού. Η ακρίβεια είναι το νομοτελειακό αποτέλεσμα του λεγόμενου «ανταγωνισμού», ο οποίος έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την κυριαρχία των καρτέλ και των μονοπωλίων και τη διπλή λεηλασία που αυτά επιβάλλουν: Μια στο χώρο της παραγωγής, αφαιμάζοντας την υπεραξία από τον εργάτη και μια στο χώρο της διανομής των προϊόντων, επιβάλλοντας τις μονοπωλιακές τιμές στα εμπορεύματα.

Ο αγώνας, επομένως, των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να κινείται σε όλα τα επίπεδα. Που σημαίνει: Αφ' ενός πάλη για μέτρα κατά της ακρίβειας που δεν μπορεί παρά να ξεκινούν από το βασικό, τη διεκδίκηση και κατάκτηση αυξήσεων στα μεροκάματα ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις κάλυψης των λαϊκών αναγκών. Αφ' ετέρου πολιτικός αγώνας με προοπτική την ανατροπή της πολιτικής και της τάξης που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες του λαού και κερδοσκοπεί διευρύνοντας τη φτώχεια.

Παίζουμε μπάλα για την Κούβα!

Αύριο παίζουμε μπάλα! Οχι από ανία, ούτε πολύ περισσότερο για λεφτά. Παίζουμε γιατί αισθανόμαστε το ποδόσφαιρο ως αυτό που είναι: Ενα παιχνίδι αποθέωσης της συλλογικότητας, της φιλίας και της αλληλεγγύης. Αυτή μας την αλληλεγγύη θα εκφράσουμε παίζοντας με τους φίλους μας σε μια εκδήλωση συμπαράστασης προς τον αγωνιστή λαό της Κούβας.

*

Αφορμή αυτής της συνάντησης αποτελεί η παρουσία στη χώρα μας του συμπολεμιστή του Τσε Γκεβάρα, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ουλίσες Εστράδα.

Η ανταπόκριση στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας και θα πραγματοποιηθεί με τη συμπαράσταση του Δήμου Νίκαιας και της NEW STAR, ήταν αυτονόητη, τόσο από την πλευρά της ποδοσφαιρικής ομάδας του «Ριζοσπάστη» όσο και από την πλευρά της πολιτιστικής, οικολογικής, αθλητικής κίνησης «Hasta la victoria siempre/ Che» και του ποδοσφαιρικού τμήματός της, το οποίο πλαισιώνεται από σπουδαίους, εν ενεργεία και μη, ποδοσφαιριστές (Κωφίδης, Ατματζίδης, Κυριακίδης, Ρότσα, Βαζέχα, Καραδήμος, Βαλαώρας, Γεροθόδωρος κ.ά.).

*

Το ραντεβού μας είναι αύριο, Σάββατο 7 Ιούνη, στις 20.00 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Νεάπολης της Νίκαιας (οδός Γρ. Λαμπράκη) και πρόκειται για μια πολιτιστική - αθλητική εκδήλωση που πέρα από το μουσικό αφιέρωμα στην Κούβα με τη συμμετοχή του τραγουδοποιού Πάνου Τζαβέλα και της Νατάσας Παπαδοπούλου και τον ποδοσφαιρικό αγώνα που θα ακολουθήσει ανάμεσα στις ομάδες «Hasta la victoria siempre/ Che» - «Ριζοσπάστης», θα τιμηθεί από τους χαιρετισμούς τόσο της κουβανικής πρεσβείας όσο και του Ουλίσες Εστράδα.

1821 H μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία στις 6 και 7 του Ιούνη και η νίκη των Τούρκων σήμανε το άδοξο τέλος της εκστρατείας του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

1909 Απεργία τροχιοδρομικών Αθήνας με αίτημα 10ωρη εργάσιμη μέρα. Η απεργία έληξε με επιτυχία.

1933 Γίνεται απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου, που, όπως αποδείχτηκε, οργανώθηκε από το διευθυντή της Γενικής Ασφαλείας, Ι. Πολυχρονόπουλο, σε συνεργασία με το λήσταρχο Καραθανάση. Ο Βενιζέλος στην κατάθεσή του είπε: «Δε θεωρώ αμέτοχο και τον Μεταξά της ποινικής ευθύνης».

1943 Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν 106 πατριώτες στο Κούρνοβο. Λίγες μέρες πριν, τη νύχτα της 1ης προς 2α του Ιούνη, ένα τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ Ρούμελης, με την προστασία τμημάτων του Αρχηγείου Δομοκού, ανατίναξε τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κουρνόβου την ώρα που περνούσε ιταλική αμαξοστοιχία γεμάτη στρατό και υλικά. Σκοτώθηκαν 550 - 600 Ιταλοί φασίστες και η συγκοινωνία διακόπηκε για αρκετές μέρες.

1944 Εκτελέστηκε ο Κώστας Χατζήμαλης, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1908 στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας.

«Φτήνια» (1)

Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην Κομισιόν και τον κ. Μπαρόζο προσωπικά, ώστε να απευθύνει «έκκληση για μέτρα κατά της ακρίβειας» από την ΕΕ.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του εμπαιγμού, σημειώστε τούτο: Αμέσως μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εδώ στην Ελλάδα (όπου κυβερνάει ο κ. Καραμανλής) προγραμματίζεται νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 7% και της ΕΥΔΑΠ κατά 4,5%.

Λέτε ο πρωθυπουργός να στείλει κάποια επιστολή προς τις διοικήσεις των δυο εταιρειών;..

«Φτήνια» (2)

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει, λέει, πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη λήψη μέτρων υπέρ των εισοδημάτων των εργαζομένων, που εξανεμίζονται λόγω της κερδοσκοπικής δράσης παραγόντων της αγοράς.

Αλήθεια, όμως, ποιοι είναι αυτοί οι «παράγοντες της αγοράς»; Και τι είδους σχέσεις έχει η ΓΣΕΕ μαζί τους; Προφανώς, μεταξύ αυτών των παραγόντων, είναι και οι βιομήχανοι στο χώρο των τροφίμων, που είδαν τα κέρδη τους εντός του 2008 να αυξάνονται κατά 270%! Αλλά με αυτούς δεν ήταν που πριν από λίγο διάστημα η ΓΣΕΕ συμφώνησε και υπέγραψε να δοθεί στους εργάτες, που βαρυγκωμούν με την ακρίβεια, εκείνη η «αύξηση» του ...ενός ευρώ, για την οποία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει «υπερήφανος»;..

Ξεχειλίσαμε από «αγάπη»» για το περιβάλλον χτες, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Πρώτοι και καλύτεροι στο «χορό» οι γαλαζοπράσινοι «οικολόγοι» της εξουσίας, που για κάθε 11 στρέμματα δάσους που καίγονται στην Ελλάδα, αναδασώνουν μόλις το ένα!!!

Το θέμα ξεκαθαρίστηκε με το προχτεσινό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας»: «Το ΠΑΣΟΚ δε ζητάει κρατικοποίηση του ΟΤΕ, αλλά τον έλεγχο του Δημοσίου».

Είπαμε και εμείς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ