ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Αντιμέτωποι και με την έξαρση της τοκογλυφίας

Ο Ζ. Κ. Τρισέ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, προκειμένου να ...χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός!

Μετά τις ανατιμήσεις και την αφόρητη ακρίβεια στην αγορά, οι εργαζόμενοι έρχονται τώρα αντιμέτωποι και με την έξαρση της τοκογλυφίας. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέας αύξησης του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - 4% σήμερα - από τον ερχόμενο Ιούλη ο πρόεδρός της Ζ. Κ. Τρισέ, επικαλούμενος... την αναγκαιότητα χαλιναγώγησης των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της ευρωζώνης. Ετσι προετοιμάζοντας το έδαφος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ, δήλωσε: «Εχοντας μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα, ενδέχεται να αποφασίσουμε μικρή αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή μας. Δεν λέω είναι βέβαιο, αλλά ότι είναι πιθανό»...

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων της Ευρώπης, οι οποίοι - μέσω μιας νέας αύξησης των επιτοκίων - θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες τόσο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης (που έπληξε τις τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη), όσο και της αλματώδους ανόδου των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου (οι οποίες πυροδότησαν, κατ' αρχάς, την πληθωριστική έκρηξη). Σημειώνεται πως όσοι έχουν πάρει μέχρι σήμερα καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, πληρώνουν ήδη όλο και μεγαλύτερες τοκοχρεολυτικές δόσεις στις τράπεζες, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (αποτελεί τη βάση υπολογισμού των επιτοκίων των εμπορικών τραπεζών) έχει διπλασιαστεί (από 2% το Δεκέμβρη του 2006 σήμερα είναι 4%) και μια νέα αύξησή του θα μεταφερθεί αυτούσια στα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών. Οι τελευταίες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, επικαλούμενες αντίστοιχη αύξηση του κόστους δανεισμού του χρήματος στη διατραπεζική αγορά, όπου οι εμπορικές τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους σε βραχυχρόνια περίοδο. Το δε επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς (euridor) έχει εκτιναχτεί στο 5,2% συμπαρασύροντας και τα επιτόκια των δανείων που είναι συνδεδεμένα με το διατραπεζικό επιτόκιο.

  • Ακολουθώντας τις άλλες εμπορικές τράπεζες, η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες αυξήσεις στα επιτόκια των πιστωτικών της καρτών, επικαλούμενη την αύξηση του κόστους του χρήματος... Από 9/6/08, για τις κάρτες «Silver» και «Electron» αυξάνουν σε 15,70% και 16,20% αντίστοιχα και για τις κάρτες «Gold» σε 15,45% και 15,95%. Το επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπου διατηρείται στο 4,75%.
ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Η ανάπτυξή του στους ιδιώτες με... κρατικό χρήμα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες σε συνέδριο της ΕΕΤΤ, έκανε ειδική αναφορά στα 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν μέχρι το 2013 για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων, τα οποία στη συνέχεια θα εκχωρηθούν για εκμετάλλευση στους ιδιώτες

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πλήρη «άλωση» του κλάδου των τηλεπικοινωνιών με τους τεράστιους τζίρους, από το μεγάλο κεφάλαιο, αναδείχτηκε στο χτεσινό διεθνές συνέδριο για το Ευρυζωνικό Δίκτυο, που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οπως προανήγγειλε η αρμόδια επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας Β. Ρέντινγκ, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, εξετάζονται και «προτάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να καταστούν ευκολότερα προσβάσιμες από τους επιχειρηματίες οι επενδυτικές ευκαιρίες».

Με την πολιτική αυτή συντάχθηκαν πλήρως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε με έμφαση στη «Στρατηγική για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την περίοδο 2008 - 2013. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, ύψους 3 δισ. ευρώ, με το οποίο το κράτος χρηματοδοτεί τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων (γρήγορο ίντερνετ), όπως προβλέπεται από τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Με δεδομένες τις επιλογές της κυβέρνησης και των θιασωτών του ευρωμονόδρομου, τα δίκτυα αυτά θα εκχωρηθούν για εκμετάλλευση στους ιδιώτες.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο πρόγραμμα των 3 δισ. ευρώ» και στη σημαντική συμβολή που θα έχει στην «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του «ανταγωνισμού» στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές προς όφελος του καταναλωτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Σηφουνάκης, αφού υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμπόρευση με την ΕΕ στις πολιτικές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δεσμεύτηκε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα τονώσει «την επιχειρηματική δραστηριότητα στις περιοχές κατασκευής του δικτύου».

Σημειώνεται ότι η αναφορά του προέδρου της ΕΕΤΤ Ν. Αλεξανδρίδη ότι «ο ΟΤΕ με τη δυσκαμψία του δυσχέρανε την πρόοδο και τη διάδοση της ευρυζωνικότητας», προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη, ο οποίος αποχώρησε αμέσως από το συνέδριο. Στην ομιλία που διένειμε στους δημοσιογράφους, αλλά δεν απηύθυνε στο συνέδριο, ο Π. Βουρλούμης - αφού εγκαλεί την ΕΕΤΤ για «δογματισμό» - υποστηρίζει ότι «οι επιλογές τεχνολογίας και στρατηγικής που υπαγόρευσαν στον ΟΤΕ προμηθευτές πριν από το 2004 ήταν έγκλημα εναντίον της οικονομίας της χώρας και του ΟΤΕ».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θυσιάζει τη δημόσια υγεία στο βωμό του κέρδους

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου Δρούτσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρέμβαση, με την οποία καταγγέλλει την Πρόταση για την τροποποίηση της Οδηγίας για την Υγιεινή των Τροφίμων, πραγματοποίησε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Δρούτσας.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η EE θυσιάζει τη δημόσια υγεία στο βωμό των κερδών των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών επιχειρήσεων, που απαιτούν λιγότερους ελέγχους και μεγαλύτερη ασυδοσία. Χαρακτηριστικό για την πολιτική της ΕΕ είναι το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο αναμεμειγμένο με ορυκτέλαια καταστροφικά για την υγεία. H ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, αντί να πάρουν μέτρα περιορισμού έστω της ασυδοσίας των πολυεθνικών που δρουν ανεξέλεγκτες, περιορίζονται στην παρέμβαση στις εξαγωγές ηλιέλαιου από την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, με την οδηγία της ΕΕ για την υγιεινή των τροφίμων, επιτρέπουν τη μεταφορά ελαίων και άλλων υγρών φορτίων που προορίζονται για τη διατροφή από βυτιοφόρα πλοία που μεταφέρουν έλαια και άλλα τοξικά υγρά».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η «πρόταση της Επιτροπής με πρόφαση τη μείωση του διοικητικού κόστους για τις μικρές επιχειρήσεις ζητά ακόμη μία παρέκκλιση από την ούτως ή άλλως ανεπαρκή οδηγία για την υγιεινή των τροφίμων, που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τους ελέγχους των τροφίμων, αφού οι μεγάλες πολυεθνικές χρησιμοποιούν και κρύβονται πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις για τις επικίνδυνες και καταστροφικές για τη δημόσια υγεία δραστηριότητες, ώστε να αποφεύγουν κάθε ευθύνη».

Καταλήγοντας, ο Κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι «τρόφιμα ασφαλή, σε επαρκείς ποσότητες και φτηνές τιμές για τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να υπάρξουν, αν δεν αντισταθούν και δεν ανατρέψουν την πολιτική της ΕΕ που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών τροφίμων και την αύξηση των κερδών τους».

ΔΕΗ ΑΕ
Προσφορές από 4 για τη μονάδα στη Ρόδο

Σε 4 ανέρχονται οι εταιρείες και κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορές στο Στάδιο ΙΙ του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 110 - 120MW στη Ρόδο. Η μονάδα αυτή, θα πρέπει να καίει μαζούτ χαμηλού θείου ή φυσικό αέριο. Προσφορές κατέθεσαν οι: WARTSILA FINLAND OY, ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ, κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΑΕΓΕΚ - ΕΝΕΤ, η κοινοπραξία ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η κοινοπραξία J&P (O) LTD - J&P - ΑΒΑΞ δεν έλαβε μέρος σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού για λόγους αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς η J&P - ΑΒΑΞ συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό στην επίσης διαγωνιζόμενη ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ