ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2008
Σελ. /48
... και διάβαζε πολύ

Κάτι παράξενα πράγματα... Κνίτες έστησαν χορευτικό και πήγαν κι έδωσαν παράσταση μέσα στα καρνάγια στο Πέραμα. Πάει, χάλασε η τέχνη...
Κάτι παράξενα πράγματα... Κνίτες έστησαν χορευτικό και πήγαν κι έδωσαν παράσταση μέσα στα καρνάγια στο Πέραμα. Πάει, χάλασε η τέχνη...
Δεν πά' να κάνει πως βρέχει, σκέρτσο είναι. Πά' να πει, ό,τι κι αν γράφουν οι εφημερίδες, το καλοκαίρι ήρθε για να μείνει. Που σημαίνει καιρός και για κανένα βιβλίο. Δηλαδή, κάτι πέρα από το εφήμερο. Να μπορείς να σταθείς στις λέξεις του, να αποκτήσεις μια σχέση με τις έννοιες. Κι άσε τα σκυλιά να αναλύουν πίσω από την κλειδαρότρυπα τον κόσμο τους.

Κι άμα είναι να φύγεις, δώσ' του μια να πας λίγο πιο έξω. Στη Λυκόρραχη, για παράδειγμα. Αντε, έστω ως το Κυπαρίσσι των Γρεβενών. Δίπλα είναι, άμα το σκεφτείς. Σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο. Για να καθαρίσει λίγο το μυαλό, να ξαναβρεί ένα μέτρο για τα πράγματα. Κι αν είσαι αυτό που λένε «Αθηναίος», που δεν το κουνά δηλαδή απ' το μαγκανοπήγαδο, εδώ παραδίπλα, στο Πέραμα, τα παιδιά απ' το Καματερό θα παίξουν τον καλό στρατιώτη Σβέικ. Ενώ λίγο πριν θα γίνεται συζήτηση για τις δυο γραμμές που βρίσκονται σε αντιπαράθεση στο εργατικό κίνημα. Αυτά για σήμερα. Γιατί συνεχίζουν και αύριο: Με συζήτηση για το ρόλο της τέχνης - της Τέχνης! - στη συνείδηση της εργατικής τάξης. Βεβαίως και θα το γλεντήσουν μετά.

Πάμε γι' άλλα: Τι σου είναι αυτή η ιστορία; Ολο επαναλαμβάνεται. Κι όχι σαν φάρσα, αλλά σαν μια απλή εμπορική συναλλαγή, που όπως κάθε παζάρι ντύνεται με διάφορα περήφανα «για την ειρήνη, ρε γαμώτο». Κι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί πλήρως ο ευρωστρατός. Ενώ ο Μπους υπογράφει, λένε τα ραπόρτα, συμφωνία με το Ιράκ για 50 βάσεις και εσαεί παρουσία. Πρέπει να το ομολογήσουμε, έχουν βάσανα οι ιμπεριαλιστές. Τα πληρώνουν, βέβαια, σκληρά οι από κάτω, αλλά πού θα πάει... Θα γυρίσει ο τροχός και τότε θα πληρώσουν μια και καλή οι από πάνω.

Κεφάλαια πάνε κι έρχονται, συμπεράσματα επί συμπερασμάτων ακολουθούν, για να ενισχύσουν αυτό που διατυπώθηκε σαν αξίωση από το 1992 ακόμα για «την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου που θα βασίζεται στη γνώση». Πίσω από τις λέξεις, μια εργατική τάξη στις πλάτες της οποίας πατάει η ανταγωνιστικότητα. Η οποία εργατική τάξη, παρότι της τάζουν λαγούς με πετραχήλια για να γίνει ακόμα πιο κινητική, όχι μόνο αλλάζοντας αφεντικά διά βίου, αλλά και μετακινούμενη από χώρα σε χώρα, έχει μουλαρώσει και μένει κολλημένη σε μια ακτίνα δέκα χιλιομέτρων γύρω από το σπίτι της. Μια ζωή ενάντια στην πρόοδο οι εργάτες της γηραιάς Ευρώπης. Οχι σαν κάτι Αμερικανάκια που κάθε χρόνο αλλάζουν πολιτεία κι ενισχύουν έτσι την οικοδομική δραστηριότητα. Και δεν καταλαβαίνουμε την μπηχτή «δεν έχουν βγει από τη χώρα τους». Σ' όλο τον πλανήτη πάνε. Απλά το κάνουν καβάλα σε αεροπλανοφόρα.

Ασχετο: Ωραία. Να μην ασχοληθούμε με το αίμα και το σπέρμα. Ούτε με την ιερή αγανάκτηση για τη σκύλευση. Αλλά και Παζολίνι ο Σεργιανόπουλος; Δεν τους φτάνει που είναι χωμένος στο χώμα, πρέπει να τον κάνουνε τέλεια ρόμπα;


ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΦΗΜΕΡΑ

ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ; «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε στιγμές εθνικής πικρίας για την εισβολή της Τουρκίας (χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ) στην Κύπρο απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (...) Κώστας Καραμανλής και Νικολά Σαρκοζί συνεχίζουν την πολιτική της ελληνογαλλικής προσέγγισης προς όφελος των δύο λαών, της δυτικής συμμαχίας και της ειρήνης και σταθερότητας στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια» (από το πρώτο θέμα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΟΙ: «Ο μέσος Ελληνας συνήθως γεννιέται και πεθαίνει στην ίδια πόλη. Αντιθέτως ο μέσος Αμερικανός από τη γέννησή του μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του βίου του, αλλάζει περίπου 14 τόπους κατοικίας, ανάλογα με το πού θα βρει δουλειά. Ετσι υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ που ενώ δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό, κάθε χρόνο μετακινούνται από πολιτεία σε πολιτεία. Αυτή η φρενήρης εσωτερική κινητικότητα δημιουργεί νέες ανάγκες στέγασης» (το άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ 'ΝΑ ΧΕΡΙ ΝΙΒΕΙ Τ' ΑΛΛΟ: «Ο,τι είχε αποφύγει σε όλη του τη ζωή ο Νίκος Σεργιανόπουλος το λούστηκε μετά θάνατον από τα κανάλια. Από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα "ενημερωτικές" και κουτσομπολίστικες εκπομπές επιδόθηκαν με ζήλο στη σκύλευση του πτώματος. Κάθε σχετικός κι άσχετος παρήλαυνε από τα κανάλια λέγοντας το μακρύ και το κοντό του (...) μπορεί η δολοφονία του Ν. Σεργιανόπουλου να κυριάρχησε στα κανάλια, αλλά δεν ξέχασαν και τη διαμάχη για το γάμο ομοφύλων στην Τήλο. Εχω μια απορία: η Ευαγγελία Βλάμη ή ο Γ. Βαλιανάτος, εκπρόσωποι της ΟΚΕ γιατί συνεχίζουν να βγαίνουν και ν' αντιπαρατίθενται με τον κάθε Πλεύρη, Βελόπουλο, Αναγνωστάτο;» (η Μ. Πετ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑΣ: «Υπάρχουν άνθρωποι που κοίταξαν τον θάνατο στα μάτια του εραστή τους. Καταστροφικά πάθη, μοιραίες σχέσεις, ερωτικά εγκλήματα ως αναπόφευκτο επακόλουθο ενός εξαιρετικά επικινδύνως ζην (...) πάντα οι δολοφονίες αυτού του είδους κεντρίζουν το ανθρώπινο ενδιαφέρον πολύ περισσότερο όμως όταν οι πρωταγωνιστές ο θύτης και το θύμα συνδέονται από μια μοιραία ομοφυλοφιλική σχέση. Οσοι αναζητούν εραστές σε πάρκα και πλατείες ξέρουν καλά ότι φλερτάρουν με έναν "παζολινικό" θάνατο» (από δισέλιδο αφιέρωμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενιαίο σχέδιο για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηξη με την υπόθεση Siemens

ΤΑ ΝΕΑ: Σκιές Ζίμενς για Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΘΝΟΣ: ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ του Κυριάκου στη Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προμήθειες Μητσοτάκη από Siemens

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΕΝ «ΑΓΓΙΖΟΥΝ» τους καταναλωτές οι μειώσεις τιμών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σημάδια διαπλοκής με τη Siemens

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία Νο 2

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΥΤΑΝΕΥΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ στα Πανεπιστήμια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Αθήνα στα δίχτυα της Siemens

Η ΧΩΡΑ: Mon ami Κώστα

Η ΑΥΓΗ: Με τη ΔΑΠ σε 15 λεπτά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βόμβα Τρισέ για επιτόκια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κινητικότητα...

«Οι ξένοι επενδυτές δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα υπηρεσιών στη Δυτική Ευρώπη απ' ό,τι στη βιομηχανία για πρώτη φορά το περασμένο έτος (...) ο Μαρκ Λερμ Ιτ, συνεταίρος στην Ernst & Young Advisory προειδοποίησε πως η μετάβαση ενέχει ορισμένες επικίνδυνες απειλές για τον δυναμισμό της περιοχής. Κι αυτό επειδή όχι μόνον ο τομέας των υπηρεσιών τείνει να δημιουργεί λιγότερες θέσεις εργασίας αλλά και επειδή "οι υπηρεσίες είναι υπηρεσίες σε κάτι και αυτό το κάτι είναι η βιομηχανία. Περίπου το 60% των θέσεων εργασίας που δημιούργησαν άμεσες ξένες επενδύσεις συνδέονται με ορισμένο τμήμα του βιομηχανικού τομέα". Η προειδοποίησή του θα ενισχυθεί στην έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από τη Στρογγυλή Τράπεζα των Ευρωπαίων Βιομηχάνων. Η ομάδα των 45 κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών χρειάστηκε ένα έτος για να προσδιορίσει τη συνολική συνεισφορά των μελών της στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η έκθεση θα υποστηρίξει πως οι 45 εταιρείες εν συνόλω διατηρούν 6,6 εκατ. θέσεις εργασίας, δηλαδή ποσοστό 5% της συνολικής απασχόλησης, χρηματοδοτούν το 14% των ευρωπαϊκών δαπανών στην έρευνα και ανάπτυξη και είναι εργοδότες στο 11% των ευρωπαίων ερευνητών. Η συνεισφορά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ υπερβαίνει εκείνο των 21 από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

...και ακινησία

«Ερευνητές παρακολούθησαν τις μετακινήσεις 100.000 ατόμων, μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, για διάστημα έξι μηνών εξετάζοντας διάφορα δεδομένα που προέκυπταν από τη χρήση των τηλεφώνων. Οι καταγραφές έδειχναν με ποιους σταθμούς βάσης (κεραίες) επικοινωνούσαν οι χρήστες όταν τηλεφωνούσαν ή έστελναν μηνύματα. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους σε μια ακτίνα δέκα χιλιομέτρων γύρω από το σπίτι τους» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ