ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανθρώπινη «αλυσίδα» σωτηρίας για τη λίμνη Κορώνεια

Κινητοποίηση της ΚΟΘ του ΚΚΕ με κατοίκους της περιοχής

Motion Team

Μια ανθρώπινη αλυσίδα σωτηρίας μπροστά από τη λίμνη Κορώνεια και λαϊκή συγκέντρωση στο διπλανό χωριό του Αγίου Βασιλείου, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και νεολαία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για αγώνα, με σκοπό την αποκατάσταση της κατεστραμμένης Κορώνειας και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Η λίμνη Κορώνεια είναι ένας υδροβιότοπος, που κυριολεκτικά κινδυνεύει να σβηστεί από το χάρτη. Εχει μετατραπεί σε τοξικό βάλτο, αν και υποτίθεται ότι προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Δεν είναι μόνο ότι συρρικνώθηκε η έκταση της υδάτινης επιφάνειας, αλλά και τα νερά της λίμνης είναι μολυσμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004 και το 2007 χιλιάδες πουλιά της λίμνης χάθηκαν από τις τοξίνες που είχαν παραχθεί.

Ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση του χωριού, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το συντελούμενο έγκλημα στην Κορώνεια επιβαρύνει μια περιοχή με τεράστια προβλήματα. Εγκατάλειψη των χωριών της επαρχίας Λαγκαδά, ανεργία, ανέχεια για τα λαϊκά στρώματα, μείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, συγκοινωνιακή απομόνωση, καταστροφή της Κορώνειας, και τώρα τα εγκαίνια ενός ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια λειτουργίας του», σημείωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι πρώτοι και κύριοι ένοχοι για την καταστροφή της Κορώνειας είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν επιτρέψει σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και δήμους να ρυπαίνουν τη λίμνη με τα λύματά τους και να κάνουν υπεράντληση νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες της Νομαρχίας, μαζί και του νομάρχη Π. Ψωμιάδη. «Μας χόρτασαν με δεξιώσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις, ενώ δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τους παρανομούντες», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο Ηλ. Γκουτζιγιάννης αναπτύσσοντας στη συνέχεια την πρόταση της ΚΟΘ του ΚΚΕ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας υπογράμμισε:

«Την άμεση διακοπή λειτουργίας των Ταγαράδων. Τη λειτουργία πάνω από 2 ΧΥΤΑ με όλες τις επιστημονικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές, και με λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης και διαλογής. Τη δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων. Αμεση αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν διατεθεί για την πραγματοποίηση ολοκληρωμένων έργων για σωτηρία της λίμνης. Να τεθεί τέρμα στην ασυδοσία και ασυλία των βιομηχανιών. Παραδειγματικές ποινές για τους παρανομούντες, αυστηρός έλεγχος για να σταματήσει η υπεράντληση νερού. Να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός σε όλους τους δήμους. Ολοκληρωμένα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα για εξοικονόμηση νερού για τη γεωργία και για αποκατάσταση της λίμνης. Αμεσα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση της λίμνης από βιομηχανίες, βιοτεχνίες δήμους. Εργα για εκτροπή χειμάρρων, ώστε να καταλήγουν στη λίμνη. Να γίνουν εργασίες εκβάθυνσης και καθαρισμού της λίμνης. Να ολοκληρωθούν οι βιολογικοί καθαρισμοί των δήμων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης».

Κάλεσε το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στο σημερινό χάλι και να κάνουν δική τους υπόθεση την αποκατάσταση της Κορώνειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στην προσπάθεια να ξεκληριστούν ακόμα πιο γρήγορα οι μικροί αγρότες της περιοχής λόγω της καταστροφής της λίμνης Κορώνεια, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που στηρίζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί με τους υπόλοιπους ευρωλάγνους ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ.

«Κλιμακώνουμε τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας, την προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε τους εργαζόμενους, για να αποκατασταθεί η Κορώνεια, για ένα περιβάλλον όπου να μπορούμε να ζήσουμε», κατέληξε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας. Η κινητοποίηση της ΚΟΘ εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε η ΚΟΘ για τη σωτηρία της Κορώνειας και για τη λύση άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εξόρμηση για «ανοιχτές» ακτές και παραλίες

Τραμπούκικη επίθεση από ανθρώπους επιχειρηματιών κατά μελών του ΚΚΕ που τραυματίστηκαν

Εξόρμηση στις ακτές του Πειραιά, ορισμένες από τις οποίες έχουν πέσει στα χέρια επιχειρηματιών που τις εκμεταλλεύονται προς όφελός τους, έχοντας στήσει μαγαζιά, έκαναν προχτές μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.

Μοιράζοντας την ανακοίνωση με τις θέσεις του ΚΚΕ για ακτές και παραλίες, στην κουβέντα με τον κόσμο, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνιζε πως οι ακτές ανήκουν στο λαό, ο οποίος πρέπει να έχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτές. Παράλληλα, τον καλούσε να συστρατευτεί με το μαζικό λαϊκό κίνημα και να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια επιχειρηματικής τους εκμετάλλευσης.

Το γεγονός ότι ο κόσμος ανταποκρινόταν θετικά στο κάλεσμα των μελών της ΚΟΠ και εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την «άλωση» των ακτών, φαίνεται πως ενόχλησε τους επιχειρηματίες. Ετσι, μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ, που πραγματοποιούσαν εξόρμηση στα μαγαζιά της μαρίνας Ζέας, δέχτηκαν τραμπούκικη και απρόκλητη επίθεση στην καφετέρια «ΠΙΣΙΝΑ», με αποτέλεσμα δύο μέλη του Κόμματος να τραυματιστούν. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο αρμόδιο Λιμεναρχείο και κατατέθηκε μήνυση κατά της ιδιοκτησίας του καταστήματος.

Την επίθεση σε βάρος μελών της, κατόπιν εντολής της ιδιοκτησίας της εν λόγω καφετέριας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ: «Η πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, είναι αυτή που δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο ώστε δήμαρχοι και νομάρχες να παραχωρούν ελεύθερους χώρους σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ιδιώτη να συμπεριφέρεται ως γενικός κουμανταδόρος και τσιφλικάς σε μια ολόκληρη περιοχή, που μοναδικό ιδιοκτήτη θα έπρεπε να έχει το λαό και τη νεολαία της περιοχής», τονίζεται.

Παράλληλα, καλεί το λαό του Πειραιά να καταδικάσει ακριβώς αυτή την πολιτική που θυσιάζει το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους, εμπορευματοποιεί και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, τις ακτές, υπογραμμίζοντας πως η τρομοκρατία δε θα περάσει. «Κανείς, τονίζει η ΚΟΠ, δεν κατάφερε στην 90χρονη ιστορική του πορεία να φιμώσει το ΚΚΕ, έτσι και τώρα κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη φωνή του ΚΚΕ να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους και στο λαό του Πειραιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ