ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΕΝΓΕ
Αντεργατικά παζάρια για το χρόνο εργασίας

Με εξαίρεση τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το σύνολο των δυνάμεων που συμμετείχαν στο πρόσφατο θεματικό συνέδριο υπερασπίστηκαν τη διευθέτηση του ωραρίου των γιατρών στη βάση των οδηγιών της ΕΕ

Λίγα μόλις 24ωρα πριν τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για εργάσιμη βδομάδα 65 ωρών και πάνω, καθώς και για το σπάσιμο της εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» χρόνο, οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών αποφάσιζαν να προλειάνουν το έδαφος προκειμένου η αντιδραστική νομοθεσία της ΕΕ για τη διευθέτηση να βρει άμεση εφαρμογή στο ωράριο εργασίας των υγειονομικών, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Στο έκτακτο θεματικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, με θέμα την πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με το χρόνο εργασίας και τα θέματα που αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αναδείχτηκε ο ρόλος της παράταξης του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και της παράταξης ΝΥΣΤΕΡΙ στον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση του κινήματος των γιατρών.

Η απόφαση που τελικά πάρθηκε, κινείται αντίθετα προς τα συμφέροντα των γιατρών, αφού αφήνει στο απυρόβλητο τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες (ΕΟ) και τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Η αντιδραστική απόφαση δε θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από τη συντονισμένη επίθεση ενάντια στη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ), τη μόνη παράταξη που στο πλαίσιό της αναδεικνύει το ρόλο και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, καταδικάζει κάθε προσπάθεια εφαρμογής των ΕΟ και απαιτεί την κατάργηση των σχετικών ΠΔ.

Η απόφαση του συνεδρίου στηρίχτηκε από την ανασυσταθείσα συμμαχία των «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ΑΡΣΙ (παράταξη που στηρίζεται από δυνάμεις της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και από δυνάμεις που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ) και ΝΥΣΤΕΡΙ (τροτσκιστές). Είναι βασισμένη στην προηγούμενη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, το Νοέμβρη του 2006, που τότε είχαν στηρίξει από κοινού οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ (ΔΑΚΕ), ΠΑΣΚΕ, ΑΕΓ, ΑΡΣΙ, ΝΥΣΤΕΡΙ. Στη βάση αυτής της απόφασης στήθηκε ο «διάλογος» με το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή των ΕΟ, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την ελαστικοποίηση του ωραρίου των γιατρών.

Παζάρι σε βάρος των γιατρών

Η απόφαση του Σαββάτου, με κάποια «προαπαιτούμενα» (5.000 προσλήψεις γιατρών, κ.ά.), θέτει τις βάσεις για τη συνέχιση του διαλόγου με το υπουργείο Υγείας. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι το «παζάρεμα», για τη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, θα το κάνει πλέον άλλη «διαπραγματευτική ομάδα» και όχι το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Αποφασίστηκε ακόμα 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 12 και 13 του Ιούνη σε συνεργασία με τους υγειονομικούς.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο συνέδριο είπαν ξεκάθαρο ΟΧΙ στην απαράδεκτη πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη ΣΣΕ, αντιπαλεύοντας ταυτόχρονα τις ΕΟ και τα ΠΔ που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Τόσο η συμμαχία ΑΕΓ-ΑΡΣΙ-ΝΥΣΤΕΡΙ όσο και οι ΔΗΚΝΙ - ΠΑΣΚΕ στις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο επιδίωξαν να υποβαθμίσουν την κεντρική στόχευση της κυβέρνησης, που είναι η εφαρμογή των ΕΟ και ΠΔ. Απέκρυψαν συνειδητά ότι όλοι τους στήριξαν την έναρξη του διαλόγου με το υπουργείο στη βάση της απόφασης του Νοέμβρη 2006 και με κατεύθυνση τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Απέκρυψαν ότι αυτός ο διάλογος οδήγησε στην απαράδεκτη πρόταση «Αβραμόπουλου - Αλογοσκούφη».

Στο συνέδριο έγινε ελιγμός της ΔΗΚΝΙ και τμήματος της ΠΑΣΚΕ, που ψήφισαν την πρόταση της ΔΗΠΑΚ, χωρίς να συμφωνούν με το περιεχόμενό της, δίνοντας αφορμή για να εκδηλωθεί για ακόμα μια φορά ο αντικομμουνισμός των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και των διαφόρων τροτσκιστικών ομάδων. Εκπρόσωποι της ΑΡΣΙ φρόντισαν να δώσουν γρήγορα δείγματα «καλής διαγωγής» προς το υπουργείο και την αστική τάξη και επιδόθηκαν σε συστηματικό αντικομμουνισμό βρίζοντας το ΚΚΕ.

Να καταδικαστούν οι υπέρμαχοι της διευθέτησης

Σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τους γιατρούς να βγάλουν συμπεράσματα για τον επικίνδυνο ρόλο των δήθεν αριστερών ψευτοεπαναστατών στη διάλυση και τον αποπροσανατολισμό του κινήματος των γιατρών. Να είναι σε επαγρύπνηση, να στηρίξουν και να ισχυροποιήσουν αποφασιστικά το ΠΑΜΕ. Να καταδικάσουν κάθε παζάρεμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με το υπουργείο, είτε αυτό γίνεται από την ΟΕΝΓΕ είτε από οποιαδήποτε διαπραγματευτική ομάδα εμπνευσμένη από τη συμμαχία των ΑΕΓ-ΑΡΣΙ-ΝΥΣΤΕΡΙ.

Να απαιτήσουν:

  • Τη μείωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας χωρίς καμιά μορφή ελαστικού ωραρίου, ή διευθέτησης του χρόνου εργασίας. 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μια εφημερία το πολύ κάθε βδομάδα. Μαζικές προσλήψεις γιατρών ειδικευμένων και ειδικευόμενων.
  • 1.700 ευρώ καθαρά κατώτερο βασικό μισθό στον ειδικευόμενο γιατρό με κλιμάκωση. Αφορολόγητο συνολικό εισόδημα έως τις 30.000 ευρώ. Αποδέσμευση μισθού - βαθμού. Να είναι συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών.
  • Ενιαίο καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που να παρέχει υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ