ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στη Σύνοδο Πρυτάνεων

Το Σάββατο 14 Ιούνη διαδηλώνουν στην Κρήτη

Η Σύνοδος Πρυτάνεων, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, 13 και 14 Ιούνη, στα Χανιά, φιλοξενούμενη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, δίνει αφορμή για το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, που έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση που δέχεται η ανώτατη εκπαίδευση. Φοιτητές και σπουδαστές βάζουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης την προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» των δημόσιων ΑΕΙ, μέσω της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου (μαζί με τους υπόλοιπους νόμους που εφαρμόζουν στην πράξη την πολιτική της ΕΕ), αλλά και μέσω της προσπάθειας αναγνώρισης των ΚΕΣ.

Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι της Κρήτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΚΣ, οργανώνουν κινητοποίηση στη Σύνοδο, στις 14 Ιούνη, ημέρα που θα παραβρεθεί στην Κρήτη και θα έχει κοινή σύσκεψη με τους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι σύλλογοι Νηπιαγωγών και Δασκάλων (από Ρέθυμνο) καθώς και οι σύλλογοι Ρεθύμνου του ΤΕΙ Κρήτης. Επίσης, οι σύλλογοι Φυσικού Αθήνας, Γεωλογικού Θεσσαλονίκης και Εστίας Πάτρας έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση με αντιπροσωπείες των διοικητικών τους συμβουλίων. Οι σχετικές αποφάσεις, από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες.

«Αυτοτέλεια» σημαίνει μπίζνες

Οι πρυτάνεις (παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους) έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα ενεργό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής επίθεσης, αποπροσανατολίζοντας από την ουσία των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται και ανάγοντας σε κύρια προβλήματα των ιδρυμάτων τις «"δυναμικές μειοψηφίες" που καταλύουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων» και τις «κομματικές αντιπαραθέσεις για την παιδεία».

Η λεγόμενη «αυτονομία», «αυτοτέλεια» ή «αυτοδιοίκηση» των ιδρυμάτων είναι το συνδετικό νήμα πάνω στο οποίο πλέκεται η συμφωνία των πρυτάνεων με την ουσία των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται. Στο όνομα της ίδιας αυτής «αυτονομίας», εκφράζονται και οι όποιες - δευτερεύουσες - διαφωνίες των πρυτάνεων με το νόμο - πλαίσιο. Κάποιοι από τους πρυτάνεις σήμερα εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να φτιαχτεί νέο νομοθετικό πλαίσιο, πιο λιτό, που θα τους δίνει μεγαλύτερη «αυτοτέλεια». Ανάλογη είναι και η επίσημη πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. «Αυτοτέλεια» όμως, σήμερα, σημαίνει ότι τα ιδρύματα θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο σαν επιχειρήσεις.

Εξάλλου, καμιά από τις επόμενες Συνόδους δεν έχει αναιρέσει τους πανηγυρισμούς της 53ης Συνόδου για το νόμο - πλαίσιο (Φλεβάρης 2007), όπου ο προεδρεύων της Συνόδου, Κ. Μπαγιάτης (πρύτανης του Παν. Θεσσαλίας), είχε δηλώσει ότι «σε κάποια σημεία ξεπερνά και τις δικές μας προσδοκίες (...) ανησυχώ εάν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ένα νόμο σαν κι αυτό που μας υποσχέθηκε η κα Υπουργός»!

Βασικό θέμα συζήτησης της 58ης Συνόδου των Πρυτάνεων, που θα διεξαχθεί τώρα στα Χανιά, είναι η περιβόητη «αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση» των Πανεπιστημίων. Από αυτό το πρίσμα θα εξετάσουν «προβλήματα που απορρέουν από το νομοθετικό πλαίσιο 1982-2008», «τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των αποθεματικών των ΕΛΚΕ» (σ.σ. Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας, δηλαδή του βασικού «κρίκου» μέσω του οποίου τα ιδρύματα κάνουν μπίζνες με τις επιχειρήσεις), «θέσεις των πανεπιστημίων για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές και την Ερευνα» κ.ά.


Να κερδίσουμε τα δίκια της τάξης μας

Ολοκληρώθηκε το 8ο Φεστιβάλ των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) και Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) με την αυξημένη συμμετοχή των σπουδαστών να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των πολυήμερων και ποικιλόμορφων εκδηλώσεων. Τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου, προβολές ταινιών, συναυλίες σπουδαστικών συγκροτημάτων, εκδήλωση - συζήτηση για την ανάγκη κάθε σπουδαστή να «μάθει τα δικαιώματά του, να οργανωθεί στο Σωματείο του», ήταν μερικές από τις εκδηλώσεις που έγιναν, «ως συνέχεια των δραστηριοτήτων και των πρωτοβουλιών που έχουν παρθεί από τους Συλλόγους - που πλέον έχουν αποκτήσει παναττικό χαρακτήρα - όλο το προηγούμενο διάστημα», όπως υπογράμμισε ο Νίκος Λάππας, πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ.

«Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να υπερασπίζουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Να κερδίζουμε και να ατσαλώνουμε συνειδήσεις της εργατικής τάξης, για να χαράζουμε καθημερινά το δρόμο προς τον κόσμο του μέλλοντός μας, το σοσιαλισμό», σημείωσε ο Αλέξανδρος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τα ταξικά σωματεία, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο «ΣΥΡΜΟ».

Ενώ ο Γιώργος Χαρβαλιάς, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να καταλάβουν οι νέοι ποια είναι τα σωματεία εργαζομένων για εργαζόμενους, να βρεθούν μέσα στους χώρους δουλειάς. Οι νέοι να γίνουν μέλη των ταξικών σωματείων, των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, γιατί είναι το μοναδικό όργανο που ακουμπάει στις ανάγκες των εργαζομένων».

Η Ελένη Κατσάκου, εκ μέρους της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας, με δήλωσή της στον «Ρ», υπογράμμισε ότι «ένας σπουδαστής είτε έχει μπει στην αγορά εργασίας είτε όχι, πρέπει να μάθει πώς θα διεκδικεί τα δικαιώματά του. Μόνο όταν ενισχύσουμε μαζικά τα σωματεία, τις ομοσπονδίες μας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τα δίκια της τάξης μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ