ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη
  • Το Σάββατο 14 Ιούνη η κινητοποίηση στη Σύνοδο των πρυτάνεων, με αποφάσεις 10 συλλόγων
  • Πικετοφορίες, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, σήμερα και αύριο

Με συλλογικές αποφάσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, οργανώνεται η νέα αγωνιστική απάντηση των φοιτητών και σπουδαστών στην επίθεση της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση. Φοιτητές και σπουδαστές διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και τη μεθόδευση αναγνώρισης των ΚΕΣ, με μαζική κινητοποίηση στην Κρήτη το Σάββατο 14 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στο χώρο όπου θα διεξάγεται η Σύνοδος Πρυτάνεων στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδη. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα απαιτήσουν να παρέμβουν στη Σύνοδο, για να εκφράσουν τα αιτήματα των συλλόγων και των φοιτητών. Αμέσως μετά, οι φοιτητές και σπουδαστές θα κάνουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

Ακόμα, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη, στο Ηράκλειο, στο χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, παρουσία και πάλι του υπουργού Παιδείας. Ενώ αύριο Παρασκευή, το απόγευμα, θα κάνουν πικετοφορία και θα μοιράσουν προκηρύξεις στον κόσμο, στην πόλη των Χανίων.

Αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στην Κρήτη έχουν πάρει οι σύλλογοι Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ψυχολογίας και Φιλοσοφικής (Ρεθύμνου), οι σύλλογοι Ρεθύμνου και Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης και ο σύλλογος ΣΤΕΦ του ΤΕΙ (Ηράκλειο). Πέρα από τους συλλόγους της Κρήτης, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει και οι σύλλογοι Φυσικού Αθήνας, Γεωλογικού Θεσσαλονίκης, Εστίας Πάτρας, Εστίας Χαλκίδας, που θα συμμετέχουν με αντιπροσώπους των διοικητικών τους συμβουλίων.

Κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης των συλλόγων

Η πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις στην Κρήτη ανήκει στην Πανσπουδαστική ΚΣ, εκπρόσωποι της οποίας παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη, στα Χανιά (στις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ). Η πρόταση της ΠΚΣ υιοθετήθηκε από τους παραπάνω 10 συλλόγους από όλη τη χώρα.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω συλλογικές αποφάσεις, η ΠΚΣ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ότι έγινε «προσπάθεια να παρακαμφθούν οι μαζικές διαδικασίες των φοιτητών και σπουδαστών, παρουσιάζοντας ως πρωτοβουλίες συλλόγων (Πολυτεχνείο Χανίων κλπ.) αποφάσεις συγκεκριμένης παράταξης χωρίς καν να έχουν συνεδριάσει όχι μόνο Γενικές Συνελεύσεις, αλλά ούτε τα Διοικητικά Συμβούλια από τις συγκεκριμένες σχολές». Η ΠΚΣ τονίζει ότι η προσπάθεια αυτή «αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της χρεοκοπημένης λογικής τους και του σχεδίου υπονόμευσης του κινήματος και των συλλόγων».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τη σκυτάλη παίρνει η Σπουδάζουσα Αθήνας

Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιούνη, οι εκδηλώσεις στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιούνη, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας, μαζί με την Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, δίνουν ραντεβού στους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια και όλους τους νέους και τις νέες στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις και του φετινού Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας (5ο κατά σειρά) γίνονται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το εισιτήριο είναι μόνο 3 ευρώ.

Το πολιτικό - πολιτιστικό περιεχόμενο του Φεστιβάλ είναι φέτος αφιερωμένο στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ. «Με πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό», είναι το σύνθημα του Φεστιβάλ, που στο πρόγραμμά του ξεχωρίζουν: Η ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ την Κυριακή, στις 9 το βράδυ, αλλά και η συζήτηση για το σοσιαλισμό όπου θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο στις 8 το βράδυ.

Οπως κάθε χρόνο όμως το Φεστιβάλ φιλοξενεί γνωστούς, αλλά και νέους, ερασιτέχνες καλλιτέχνες. Αναλυτικά, ολόκληρο το πρόγραμμα του διημέρου στις σκηνές και τους υπόλοιπους χώρους του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Σάββατο 14 Ιούνη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικό αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο με το συγκρότημα «Παρελθόντες χρόνοι». Συζήτηση (8 μ.μ.) με θέμα «Σοσιαλισμός επίκαιρος και αναγκαίος», με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θεατρική παράσταση «Μυστήριο Μπουφ» του Β. Μαγιακόφσκι, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Μεγάλη συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο. Λαϊκό - ρεμπέτικο πρόγραμμα.

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ: Τα συγκροτήματα «Beauty and the beasts» και «Εκτελούνται Εργα».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και η συνεισφορά της στο σύγχρονο κινηματογράφο».

Κυριακή 15 Ιούνη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Παρουσίαση της Σύγχρονης Λαϊκής Μουσικής Τραγωδίας του Μίκη Θεοδωράκη «Διόνυσος» από τους «Σημεία των Καιρών». Αφιέρωμα - παραγωγή της ΚΝΕ «Θα σταθούμε ορθές», με μαρτυρίες γυναικών από την Αντίσταση, τη Δικτατορία και τη σύγχρονη εποχή. Πολιτική ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη (9 μ.μ). Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι με τους Δημήτρη Γιαννακόπουλο και Νίκο Τάγκα.

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ: Τα συγκροτήματα «Μουσικό Μέτωπο» και «Anubis».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Προβολή των ταινιών «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» και «Τα πέτρινα χρόνια».

Εκδηλώσεις όλο το διήμερο

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας, στη Γεωπονική, διοργανώνονται ακόμα:

  • Αγώνες σκάκι (Σιμουλτανέ). Προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, θεματικοί χώροι, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Πρωτάθλημα μπάσκετ και διαγωνισμός τριπόντων με σύνθημα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, ανυπότακτη και αγωνιστική στάση ζωής».
  • Συνάντηση νέων καλλιτεχνών και δημιουργών.
ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
Απαιτείται μαζικός αγώνας

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της διοίκησης του ΤΕΙ Σερρών έκανε η Πανσπουδαστική Κ.Σ. μαζί με σπουδαστές. Απαιτεί την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου σπουδαστών του ΤΕΙ Σερρών για το πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας, με αφορμή και το γεγονός ότι ήδη δύο σπουδαστές ξεκίνησαν απεργία πείνας γιατί κόπηκε το επίδομα στέγασης και αυξήθηκε η τιμή του εισιτηρίου στα 1,20 ευρώ.

Με ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους σπουδαστές σε αγώνα για δημόσια και δωρεάν σίτιση - στέγαση - μεταφορά, ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Καταγγέλλει τη ΔΑΠ που αρνείται να συγκαλέσει ΔΣ με θέμα τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και την ΠΑΣΠ, που βάζει πλάτες για να περνάνε οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

424 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Να δοθεί στο Πανεπιστήμιο

και όχι να γίνει ξενώνας μακελάρηδων

Την αντίθεσή της στη χρήση του Γενικού Νοσοκομείου 424 ως ξενώνα του διερχόμενου στρατιωτικού προσωπικού στελεχών των στρατιωτικών σχολών και των «ειρηνευτικών αποστολών» προς και από το εξωτερικό, εκφράζει η Πανσπουδαστική ΚΣ με την απαίτηση να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή διεκδίκησης του 424 ΓΣΝΕ, που έχει συσταθεί για το κτιριακό πρόβλημα του ΠΑΜΑΚ και ζητάει το χώρο του 424 δίπλα από το Πανεπιστήμιο, έλαβε επίσημη απάντηση από το υπουργείο Αμυνας ότι το 424 είναι περιουσία του και πως το συγκεκριμένο τμήμα θα χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας διερχόμενου στρατιωτικού προσωπικού και «ειρηνευτικών αποστολών».

Με τη σχετική ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική ΚΣ, εκφράζοντας την αντίθεσή της για αξιοποίηση του 424 από τη μηχανή του πολέμου, το ΝΑΤΟ, καταγγέλλει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος δίνεται σε οργανισμούς που από καιρό σε καιρό ξαναχαράζουν τα σύνορα του κόσμου με το αίμα των λαών. Καλεί τους φοιτητές να συσπειρωθούν γύρω από τα αιτήματα για: Να δοθεί το 424 στο Πανεπιστήμιο και ύστερα από αναστήλωση να δοθεί για χρήση. Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών (σύγχρονα εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια και εξοπλισμός). Ανάπτυξη υποδομών για πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες και παράλληλα πρόσληψη μόνιμου ειδικού προσωπικού έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών. Γενναία έκπτωση σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες κλπ.

Βάζουν εμπόδια στους τετραετείς προγραμματισμούς

Συνεχίζεται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σε σχολές και Τμήματα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο - πλαίσιο. Ωστόσο, με ουσιαστικές αγωνιστικές παρεμβάσεις μέσα στα ιδρύματα, υπάρχουν περιπτώσεις που η προσπάθεια αυτή πέφτει στο κενό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χτεσινή Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δασκάλων) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μετά από πολιτική παρέμβαση της Πανσπουδαστικής ΚΣ, στάθηκε αρνητικά στην πρόταση για κατάρτιση τετραετούς προγραμματισμού και αποφάσισε να στείλει προς το υπουργείο τον προγραμματισμό που έστελνε μέχρι τώρα κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από προχτές ακόμα, μόλις ενημερώθηκε για το θέμα της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος η ΠΚΣ, συγκάλεσε το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου, προκειμένου να πάρουν θέση και οι υπόλοιπες παρατάξεις και να ενημερωθούν οι φοιτητές. Ομως, οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ ούτε καν πήγαν στο ΔΣ, ενώ στη Γενική Συνέλευση Τμήματος οι εκπρόσωποί τους δεν τοποθετήθηκαν.

«Τα τετραετή επιχειρησιακά, τα σχέδια πάνω στα οποία θα ελέγχεται αυστηρά το κάθε ίδρυμα για την επιχειρηματική δραστηριότητά του και την πορεία της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του πρέπει να βρουν τη μαζική καταδίκη μας. Εξω οι εταιρείες από τις σχολές! Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΚΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ