ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενικευμένη πολιτική μάχη οι ευρωεκλογές

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και για άλλα επίκαιρα ζητήματα με τους δημοσιογράφους, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ρωτήθηκε χτες, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, για τη σημασία των ευρωεκλογών. Η απάντησή της έχει ως εξής:

«Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, πολιτικό χαρακτήρα, δε λέω στενά κομματικό, αλλά πολιτικό χαρακτήρα έχουν και οι εκλογές και σε έναν κλάδο και σε ένα σωματείο. Γιατί ψηφίζει ο κόσμος; Για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις να ασκηθεί πίεση, να ασκηθεί αγώνας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επομένως, είναι αδύνατον οι ευρωεκλογές να μην έχουν γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα. Αλλωστε, η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα πάντα σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα πάντα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, πτυχή της ζωής μας που δε σχετίζεται μ' αυτήν και λέω "σχετίζεται" για τον εξής λόγο:

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να έχει διπλό στόχο. Ψηφίζεις και για την πολιτική της κυβέρνησης και για τα προγράμματα, για τις θέσεις των άλλων κομμάτων, ψηφίζεις και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εμείς τον πήχη τον βάζουμε πάντα πολύ ψηλά, με πολλά κριτήρια. Οταν λέμε "πολύ ψηλά ο πήχης" δεν εννοούμε απλώς την ώρα της κάλπης. Μεγάλη σημασία έχει τι αγώνες θα αναπτυχθούν έως τότε, πώς θα μεταπλαστεί, να το πω έτσι, η συνείδηση των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι απλώς δυσαρεστημένοι, είναι υποψιασμένοι. Ξέρουν πολύ καλά ότι και τα δυο κόμματα στηρίζουν ανεπιφύλακτα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζεται από τα δύο κόμματα. Είναι αμφίδρομη η σχέση. Και επομένως με την ψήφο τους πρέπει να ξεκαθαρίσουν: Θα δεχτούν, παραδείγματος χάριν, ότι οι 65 ώρες εργασίας είναι κάτι το αναπόφευκτο; Μπορεί τώρα ναι μεν υποκριτικά η κα υπουργός να έκανε αποχή, αλλά όταν θα γίνει ο νόμος, τότε θα μας πει: "Μα τι να κάνουμε; Πρέπει να τον εφαρμόσουμε για να μην είμαστε απομονωμένοι".

Θέλω να πω ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα, πολύ σοβαρά πράγματα για τους εργαζόμενους τα οποία πρέπει να μπουν σε κρίση.

Είναι ένα εφαλτήριο μάχης. Αν δεν το χρησιμοποιήσεις μπορεί να βρεθείς και τρία σκαλοπάτια κάτω. Εδώ ή ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια ή πέφτεις. Μ' αυτή την έννοια η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια γενικευμένη πολιτική μάχη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία διότι την ίδια μέρα θα ψηφίζουν οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης. Για μια συντονισμένη λαϊκή αντεπίθεση, μια συντονισμένη εργατική καταδίκη της ευρωπαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που τη στηρίζουν».

Δεν κρύβουμε θέσεις για να υφαρπάσουμε ψήφους

«Βεβαίως, δίνεται και μια ευκαιρία στη μάχη των ευρωεκλογών. Εμείς μάλιστα θα επιδιώξουμε να απαντήσουμε σε πολύ απλά πράγματα: Για ποιον είναι καλύτερα και για ποιον είναι χειρότερα μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Τι σημαίνει απειθαρχία, ανυπακοή, αντίσταση, ρήξη, ανατροπή, αποδέσμευση; Θα τα συζητήσουμε.

Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα που κρύβουμε τις θέσεις μας και πάμε να υφαρπάσουμε ψήφους. Είναι και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να γίνει και ένας απολογισμός, όχι μόνο των προβλημάτων, μα και της πείρας του λαού.

Εμείς πολύ σύντομα θα κηρύξουμε την έναρξη της δράσης μας για τις ευρωεκλογές που, όμως, θα μας δώσει ώθηση για την ανάπτυξη, για τον καθημερινό αγώνα. Δε θα είναι μια εκλογικίστικη μάχη».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Δεν έχουμε ανάγκη τις δημοσκοπήσεις. Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς σκέφτεται ένα μεγάλο μέρος του λαού. Είμαστε μέσα στο λαό. Συνεχώς δουλεύουμε και δίνουμε σημασία στη δουλειά στη βάση και αυτό που καταλαβαίνουμε και επιδιώκουμε, είναι να αντιστοιχίσει, όχι η λαϊκή δυσαρέσκεια, η λαϊκή δυσαρέσκεια κρύβει και κάτι το αυθόρμητο, αλλά η λαϊκή πείρα. Να αντιστοιχίσει αυτό που λέει ο λαός σήμερα και εναντίον και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εναντίον των κομμάτων εξουσίας και εναντίον του ευρωμονόδρομου και με την ψήφο. Γιατί συνήθως αυτό το πρόβλημα που υπάρχει είναι η αναντιστοιχία ψήφου με αυτό που σκέφτεται ο εργαζόμενος.

Βεβαίως, δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί κάποιος σε όλα με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για να υποστηρίξει μαζί μας τη θέση της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην ΕΕ. Αρκεί να συμφωνήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ωφελεί τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και είναι σε βάρος των λαών. Είμαστε το κόμμα που με συνέπεια στέκεται σ' αυτή την αντίθεση. Οι άλλοι είναι και του "ναι μεν, αλλά"».

Εχουμε άλλη αντίληψη για την αντιπολίτευση

Σε άλλη ερώτηση για τα κριτήρια των εργαζομένων και την αντιπολίτευση που ασκεί το ΚΚΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

«Μας απασχολεί πάρα πολύ πώς σκέφτεται ο κάθε εργαζόμενος γιατί παλεύουμε για τους εργαζόμενους και γιατί μάλιστα τους εργαζόμενους τους θέλουμε και πρωταγωνιστές σε αυτή την πάλη. Δεν τους θέλουμε απλώς ψηφοφόρους. Διότι όσο και αν ξέρουμε το αξιόμαχο των δυνάμεών μας δε φτάνουμε εμείς για να υπάρξει μια ανατροπή της σημερινής εξαιρετικά ανησυχητικής, και ακόμα περισσότερο στην πορεία, κατάστασης. Εμάς μας απασχολεί πώς σκέφτονται. Ταυτόχρονα, όμως, ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τα κριτήρια, τις σκέψεις των εργαζομένων.

Να σας πω, αν γίνει μια ερώτηση στους εργαζόμενους: Το ΚΚΕ παλεύει για τα προβλήματά σας; Το βρίσκετε κοντά σας; Το 90% των εργαζομένων θα απαντήσει "ναι". Δε θα απαντήσει το ίδιο για τα άλλα κόμματα.

Αν τώρα κάνεις μια ερώτηση γενικά για την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, τότε θα πάρεις διαφορετική απάντηση. Πολλές φορές αντιπολίτευση στην κυβέρνηση εννοείται το θέατρο μέσα στη Βουλή.

Να συζητάμε για την Ευρωσυνθήκη και να ασχολούμαστε με τη "Ζήμενς", όχι ότι δεν είναι πρόβλημα σοβαρό, αλλά ακριβώς για να πούμε λίγο απ' όλα κι ανάκατα. Μας ενδιαφέρει η "Ζήμενς"; Βεβαίως και μάλιστα σας δίνω και ένα παράδειγμα. Τι λένε τα στοιχεία; Οτι τα δύο κόμματα εξουσίας είναι μπλεγμένα στο σκάνδαλο της "Ζήμενς" και στελέχη τους. Πώς το χειριστήκαμε αυτό; Βεβαίως, ζητάμε εξεταστική επιτροπή. Δεν το έχουμε κάνει όμως το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα της επικαιρότητας, για να πάρουμε μια φέτα από τα δύο κόμματα στη βάση αυτή.

Εμείς, βεβαίως, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για ένα τέτοιο γεγονός, αλλά δε μεταχειριζόμαστε την αντιπολίτευση για εκλογικούς σκοπούς.

Εχουμε άλλη αντίληψη για την αντιπολίτευση. Οταν πεις στον άλλο "είσαι κόμμα του κεφαλαίου", αυτό για μας είναι αντιπολίτευση. Οταν του πεις "είσαι ένας πρωθυπουργός φοβικός, κλεισμένος στα ανάκτορά σου", όταν του πεις ότι "είσαι ψεύτης και απατεώνας", όταν λέει ο ένας για τον άλλον "είσαι βλάκας", αυτό δεν είναι αντιπολίτευση.

Οι άλλοι χρησιμοποιούν τη φραστική παρεκτροπή για να κρύψουν και την πολιτική σύμπλευση και, αν θέλετε, και τη διάθεσή τους, η αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας να είναι ελεγχόμενη, να μην απειλήσει το σύστημα. Εμείς επειδή θέλουμε να απειλήσουμε το σύστημα επιλέγουμε άλλους τρόπους αντιπαράθεσης.

Με την ευκαιρία, θέλω να πω το εξής: Εμείς ποτέ δεν κρίνουμε έναν πολιτικό ούτε από την ηλικία, ούτε από την ομορφιά του, ούτε από την κορμοστασιά του, ούτε τίποτα. Κρίνουμε τη γενική του πολιτική. Σε ένα κανάλι που είχε πάει χτες ο νεαρότερος βουλευτής μας, ο Γιάννης ο Γκιόκας, του είπε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: "Είσαι μικρός, ρώτα τους μεγάλους πώς είναι το πράγμα". Καταλαβαίνετε τώρα, ευτυχώς ο Γιάννης δεν παρασύρθηκε να του πει "εμείς οι νέοι βλέπουμε καλύτερα από τους μεγαλύτερους"».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκας θα περιοδεύσει στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου στις 9.30 π.μ., στο ΙΚΑ Μαρκόπουλου στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια στις 11.30 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων.

Αύριο, Σάββατο

-- Στην κεντρική αγορά του Πειραιά θα περιοδεύσει, στις 11 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 21/6:

-- Στις 7.30 μ.μ., στη πλατεία Λαύκου Μαγνησίας, για ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Απ. Νάνος, μέλος της ΝΕ Μαγνησίας.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη πλατεία Σούρπης Μαγνησίας, θα μιλήσει ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ