ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
Σελ. /32
Σαν να μην έγινε τίποτα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι μπίζνες συνεχίζονται: Ορμάτε στη νοθεία». Αυτό είναι το μήνυμα που στην πραγματικότητα στέλνει στις πολυεθνικές η κυβέρνηση με την απόφασή της να ...επιστρέψουν στα ράφια οι ποσότητες του ηλιελαίου που είχαν αποδεσμευτεί μετά το σκάνδαλο με το νοθευμένο ηλιέλαιο. Αν και ποτέ δε μαθεύτηκε ποια ήταν η πηγή της νοθείας, πόσες ποσότητες του «επιμολυσμένου» ηλιελαίου καταναλώθηκαν, η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» να συνεχιστεί η διακίνηση του ηλιελαίου, αναθέτοντας ...στις επιχειρήσεις τον έλεγχο για πιθανή παρουσία ορυκτελαίων. Επίσης με ευθύνη των επιχειρήσεων, πραγματοποιείται η διαδικασία καταστροφής ή αξιοποίησης για άλλη χρήση, εκτός της διατροφικής αλυσίδας, του ακατάλληλου ηλιελαίου που έχει δεσμευτεί... Σαν να μην έγινε τίποτα λοιπόν, η κυβέρνηση πιστεύει προφανώς ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας εκτός από καταναλωτές ορυκτελαίου είναι και καταναλωτές ...λωτού. Δε θα αργήσει πάντως να πληρώσει και μάλιστα πανάκριβα γι' αυτήν τη συμπεριφορά. Ωστόσο, για να πιάσει τόπο η «τιμωρία» του λαού, πρέπει αυτός να πλήξει όλα τα κόμματα που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, γενικότερα το καθεστώς των μονοπωλίων.

Αποθέωση της... δημοκρατίας τους

Χτες και προχτές διεξάγονταν οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΛΤΑ και τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία. Και σε αυτές τις εκλογές η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην Ομοσπονδία των Εργαζομένων επιχειρούν να «πνίξουν» κάθε φωνή που έρχεται σε αντίθεση με τις δικές τους «κοινωνικο-εταιρικές» επιλογές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, η «Δημοκρατική Συνεργασία».

Στις εκλογές που έγιναν και τελείωσαν προχτές στην Κεφαλλονιά, η Εφορευτική Επιτροπή που απαρτίζεται μόνο από μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, μαζί με τον δικαστικό αντιπρόσωπο, έκαναν το εξής: Μετά την ψηφοφορία άνοιξαν τους φακέλους και καταμέτρησαν τα ψηφοδέλτια ενώ έπρεπε να στείλουν τους φακέλους κλειστούς στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν κατά λάθος...). Εντελώς συμπτωματικά, τηλεφώνησε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής - μέλος της ΠΑΣΚΕ - ο οποίος μαθαίνοντας τι έγινε είπε ότι οι εκλογές πρέπει να επαναληφθούν. Και πάλι εντελώς συμπτωματικά τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: σε σύνολο 27 ψηφισάντων, το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων ψήφισαν οι 15! Η αποθέωση της δημοκρατίας τους και ο φόβος για κάθε φωνή που αντιστέκεται στις πομπές τους.

Εκσυγχρονισμός για τα μεγάλα κέρδη

Με ομάδα Αλγερινών επιχειρηματιών συναντήθηκε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας και ήταν μεγάλη η χαρά του, καθώς τα πεδία δράσης του κεφαλαίου των δύο χωρών φαίνονται πολλά και υποσχόμενα.

Ετσι πέρα από τα ενεργειακά θέματα (ήδη εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία) και τη νέα αγορά που προωθείται από την ΕΕ στην περιοχή, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των αλγερινών λιμενικών εγκαταστάσεων».

Ετσι παίζεται το παιχνίδι. Δίνουμε εμείς τα δικά μας για «εκσυγχρονισμό» και παίρνουμε άλλων, επίσης για «εκσυγχρονισμό». Γέμισε η παγκόσμια αγορά από «εκσυγχρονιστές» που πάνε σε ξένους τόπους να «βοηθήσουν» στην αναβάθμιση των υποδομών. Το κεφάλαιο όντως δεν έχει πατρίδα, αλλά φαίνεται να έχει μεγάλη «καρδιά». Αφού θέλει να εκσυγχρονίσει και τα νοσοκομεία και τις ενεργειακές υποδομές και τους δρόμους και ό,τι άλλο βρει μπροστά του.

Κι εμείς τους είχαμε παρεξηγήσει τους πλουτοκράτες... για μας δουλεύουν οι άνθρωποι...

Υποκριτική «αδιαλλαξία»

Να κάτι που μας διέφευγε και το μάθαμε χτες: Οτι οι «συστάσεις» προς επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία περιλαμβάνονται μεταξύ των ...«διοικητικών κυρώσεων»! Οπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, «επέβαλε τη διοικητική κύρωση της σύστασης για συμμόρφωση» σε τέσσερα ινστιτούτα αισθητικής και σε δύο γυμναστήρια γιατί κατά παράβαση του νόμου δεν απάντησαν σε καταγγελίες καταναλωτών. Για να γίνει ακόμα πιο ...«αυστηρή» η συγκεκριμένη «διοικητική κύρωση», συμπληρώθηκε από την «προειδοποίηση της επιβολής χρηματικού προστίμου»! Είπαμε, όχι και τέτοια ...«αδιαλλαξία» προς τους παραβάτες επιχειρηματίες!


Γύρω γύρω στην ίδια πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ, αλλά και οι αβρότητες αβρότητες. «Αγαπητέ Γιώργο» ο ένας, «Αγαπητέ Κώστα» ο άλλος...

`Η έχουμε πολιτισμό ή δεν έχουμε! (Ασε που για (την) πολιτική (τους) μιλάμε. Δεν ξέρεις τι γίνεται αύριο - μεθαύριο).

ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ και κάτι, όμως. Τον Σημίτη διαγράψανε. Οχι το έργο του. Αυτό το σέβονται και το τιμούν.

Το λέει ξεκάθαρα στην επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου. (Λες και μπορούσε να πει οτιδήποτε άλλο χωρίς να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι).

Το πόσες «ατάκες» που εκθειάζουν την κυβέρνηση Σημίτη στις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου τα τελευταία δέκα χρόνια μπορεί να βρει κανείς, καλύτερα να μην το ψάξουμε.

Ολόκληρο βιβλίο μπορεί να γράψει κανείς, αν τις αναζητήσει.

Τώρα, ποια είναι αυτά τα «ερωτήματα» που - κατά τη γνώμη του - προκαλεί η στάση του πρώην πρωθυπουργού, δε μας τα διευκρίνισε.

Μια φορά, οι ομιλίες Σημίτη και Παπανδρέου προχτές στη Βουλή όσον αφορά τον χαρακτήρα της Ευρωσυνθήκης ήταν ...ταυτόσημες και ακριβώς το ίδιο το συμπέρασμά τους.

Πρέπει να ψηφιστεί, είπαν και οι δύο. Κι ας υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα, κι ας δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για επεμβάσεις τύπου Αφγανιστάν.

Ας καταργεί, επίσης, το ελληνικό Σύνταγμα, το Δίκαιο και το Κοινοβούλιο. (Τους θεσμούς που - κατά τα άλλα - αμφότεροι σέβονται και τιμούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ: Λέτε τέτοιες καταστάσεις να είναι αυτό που εννοούσε ο Αλαβάνος, όταν τόνιζε ότι αναμένει «αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό»;

Αλλαγές στις οποίες - εννοείται - ότι θα έχει παίξει σοβαρότατο ρόλο ο Συνασπισμός.

Για να δούμε, για να δούμε. Μπορεί τώρα το ΠΑΣΟΚ χωρίς Σημίτη (αλλά με την πολιτική Σημίτη) να τους φαίνεται (ακόμα) πιο καλό...

Ο ΣΥΝ, η Μπολόνια και οι τριετείς σπουδές

Μέσα στη γενικότερη σύγχυση που προκαλεί στο ΣΥΝ η σύμπλευσή του με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της ΕΕ, έχουμε κατά καιρούς εντοπίσει ατυχέστατες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία της Μπολόνια. Η διαδικασία αυτή έχει «αγκαλιαστεί» από την ΕΕ και κωδικοποιεί τις αναγκαίες για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την έχουν συνυπογράψει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στο όνομα αυτών των υπογραφών, επιβλήθηκαν και στη χώρα μας όλοι οι νόμοι των τελευταίων χρόνων για την ανώτατη εκπαίδευση (από την ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ επί ΠΑΣΟΚ, μέχρι το νόμο - πλαίσιο της ΝΔ).

Οταν όμως συμφωνείς με την κατεύθυνση σε επίπεδο ΕΕ και στο εσωτερικό της χώρας θέλεις να «πουλήσεις αγωνιστικότητα», πέφτεις σε αντιφάσεις, λες μέχρι και ψέματα. Ετσι, στελέχη του ΣΥΝ (Αρ. Μπαλτάς στη συνέντευξη Τύπου του κόμματος για την παιδεία) και του ΣΥΡΙΖΑ (Τ. Κουράκης στη Βουλή) έχουν υποστηρίξει ότι δήθεν η Μπολόνια δεν εφαρμόζεται στην Ευρώπη. (Μοιάζει λίγο με τη θέση τους ότι ο νόμος - πλαίσιο είναι ανεφάρμοστος, την ώρα που μια σειρά πλευρές του προχωρούν μέσα στα ιδρύματα). Κι όμως ήδη, ιδρύματα και ολόκληρα συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη «μετρούν τις πληγές τους» από τις συνέπειες αυτών των αναδιαρθρώσεων.

Λέγοντας ότι η Μπολόνια δεν εφαρμόζεται, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν εφαρμόζεται αυτό που - παραπληροφορημένος - έχει στο μυαλό του ο πολύς κόσμος για την Μπολόνια: Οι τριετείς προπτυχιακές σπουδές. Μπολόνια, όμως σημαίνει σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους (προπτυχιακά - μεταπτυχιακά), σημαίνει «αξιολόγηση» από τις επιχειρήσεις, πιστωτικές μονάδες, «άνοιγμα» των ιδρυμάτων προς τις επιχειρήσεις, σημαίνει προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στο περιεχόμενό τους στις κυρίαρχες «αξίες» της ΕΕ και του κεφαλαίου... Ολα αυτά εφαρμόζονται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό.

Ακόμα όμως και γι' αυτές τις τριετείς προπτυχιακές σπουδές, η θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ! Με την πρότασή του για τη δήθεν «ελεύθερη πρόσβαση» στην ανώτατη εκπαίδευση, μιλάει για ένα «προπαρασκευαστικό έτος», με μαθήματα ολίγον λυκειακά και ολίγον πανεπιστημιακά, στο τέλος του οποίου θα κρίνεται (με σύστημα επιλογής από τα ίδια τα πανεπιστήμια) ποιοι θα συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση και ποιοι όχι. Αυτοί που θα συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση θα παρακολουθούν, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΝ, τριετείς προπτυχιακές σπουδές, έχοντας απλώς κατοχυρώσει κάποια μαθήματα από το προπαρασκευαστικό έτος - σούπα.

Και φυσικά μια τέτοια πρόταση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τη συζητήσει, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, τώρα που ανοίγει τον ψευδεπίγραφο διάλογο για την πρόσβαση. Τι βρήκε να πει ο ΣΥΝ για την υιοθέτηση της πρότασής του για την πρόσβαση: «Παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα», κατά το στίχο του τραγουδιού... Μάλλον ήθελε να πει: Παίρνεις την αλήθεια μου και με κάνεις λιώμα, γιατί τώρα πώς θα δείξω ότι έχουμε τάχα διαφορετική πολιτική;

`Η μπορεί πάλι ο ΣΥΝ (όπως κάνει και με τις τροπολογίες του για το νόμο - πλαίσιο που είναι πανομοιότυπες με το νόμο της κυβέρνησης) να ισχυριστεί ότι αυτά είναι προτάσεις που τοποθετούνται «σε ένα... άλλο πλαίσιο». Ποιο όμως; Ενα πλαίσιο... άλλης διαχείρισης του υπάρχοντος συστήματος.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ