ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Επί τάπητος η επέκτασή της μέχρι και την Ελλάδα

Επί τάπητος μπαίνει η υπόθεση της υλοποίησης του αμερικανικού συστήματος «αντιπυραυλικής προστασίας» και της επέκτασής του στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, ως συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απρίλη στο Βουκουρέστι. Το θέμα φαίνεται πως απασχόλησε, μετά από παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, την εαρινή Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» που επικαλείται δήλωση υψηλού αξιωματούχου που συνόδευε τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, «οι ΗΠΑ θα πιέσουν τα μέλη της Συμμαχίας να συμφωνήσουν στην πρόταση για ένα αμυντικό σύστημα κατά των μικρών και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων. Αυτό το μελλοντικό ΝΑΤΟικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας θα καλύπτει και το νότιο άκρο και τους συμμάχους Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία. Μέρη αυτών των εθνών - περιλαμβανομένης σχεδόν όλης της Τουρκίας - δε θα καλύπτεται από το αντιπυραυλικό σύστημα για μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους, που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στην Πολωνία και την Τσεχία, και έτσι το ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένο να επεκτείνει την προστασία σε όλα τα 26 μέλη του και τους πληθυσμούς τους. Η τελική αρχιτεκτονική για το ΝΑΤΟικό αντιπυραυλικό σύστημα σχεδιάζεται να συζητηθεί στη συνάντηση της Συμμαχίας τον επόμενο χρόνο».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, που εκδόθηκε στις 4 Απρίλη, αναφορικά με τις αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο ζήτημα της επέκτασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας», επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα τα ακόλουθα: «Η απόφαση της Συνόδου να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη δημιουργεί νέους, τεράστιους κινδύνους για τους λαούς. Θα οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, θα δώσει νέα ώθηση στο κυνήγι των εξοπλισμών. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες που υποστήριξε αυτήν την απόφαση και αποδέχτηκε την ένταξη και τη συμμετοχή της χώρας μας, που σημαίνει ένταξη - παράδοση των πυραυλικών συστημάτων στον πλήρη έλεγχο του ΝΑΤΟ, καθώς και την επιβολή νέων οικονομικών βαρών στο λαό για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αμυντικές ανάγκες».

Να σημειωθεί πως ήδη έχει δρομολογηθεί εν κρυπτώ η είσοδος της Ελλάδας, στο «Πρόγραμμα Αντιπυραυλικής Αμυνας» των ΗΠΑ, δηλαδή στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που στήνουν οι Αμερικάνοι για να επιβάλουν την πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια πυραμίδα των εξοπλισμών, φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί. Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 4 Απρίλη 2008 «ως μέσον για την ελληνική εμπλοκή χρησιμοποιούνται τα αντιβαλλιστικά - αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot», αμερικανικής προέλευσης και «S-300», ρωσικής προέλευσης, που αποτελούν την ελληνική προσφορά στο πρόγραμμα των Αμερικανών (...) Μάλιστα, τα πράγματα, αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή, έχουν προχωρήσει περισσότερο απ' όσο αναμενόταν. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Γενάρη στο Μόναχο της Γερμανίας και σχετική άσκηση, όπου πήραν μέρος και στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση αυτή που αφορούσε μεν στην "αντιπυραυλική Αμυνα περιοχής" (TMD) έγινε ανταλλαγή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών των δυο συστημάτων ("Patriot" και "S-300"), στην ουσία δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες ένταξης των συστημάτων αυτών στην "αντιπυραυλική ασπίδα"».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θετικά αξιολογεί το κλίμα το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εγκρίθηκε χτες το βράδυ το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, σύμφωνα με το οποίο καλούνται οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν το σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, καλωσορίζοντας τη συμφωνία της 21ης Μάρτη και το Κοινό Ανακοινωθέν στις 23 Μάη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμά του καλεί τις ηγεσίες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να οικοδομήσουν στη βάση της κινητικότητας που έχει δημιουργηθεί και να αναπτύξουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βρουν «στο μέγιστο δυνατό βαθμό συγκλίσεις και να εργαστούν προκειμένου να αρχίσουν ομαλά διαπραγματεύσεις για λύση, σε ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία της 21ης Μαρτίου και του Κοινού Ανακοινωθέντος της 23ης Μαΐου». Παράλληλα, συμφωνεί στο ότι η «ευθύνη εξεύρεσης λύσης βρίσκεται πρώτα στα χέρια των Κυπρίων», τονίζοντας ότι «η συμφωνία και το ανακοινωθέν κατέδειξε την ανανεωμένη πολιτική βούληση για στήριξη και εμπλοκή με καλή πίστη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών» και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των δύο ηγετών στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως έχει διατυπωθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημείωσε την πρόθεση για εφαρμογή πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του αναφορικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου ΑΣφαλείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ψήφισμα είναι «ικανοποιητικό», λέγοντας ότι «με ένα αρκετά ολοκληρωμένο τρόπο προσεγγίζονται τα ζητήματα στη σημερινή τους μορφή και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο το οποίο θα συμβάλει στις προσπάθειες για να υπάρξει προώθηση στο κυπριακό πρόβλημα». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι «πιο προχωρημένη» στις ομάδες εργασίας, ο Α. Κυπριανού επανέλαβε ότι «εμάς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας ενδιαφέρει να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση στο Κυπριακό, γι' αυτό θα αποφύγουμε να παίξουμε λογοπαίγνια ή παιχνίδια τακτικής, εντυπώσεων για να δημιουργήσουμε θετικές εντυπώσεις για τη δική μας την πλευρά. Το ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία», υπογραμμίζοντας ότι «η ετοιμότητα η δική μας είναι δεδομένη και η πολιτική βούληση για να φτάσουμε σε συμφωνία η οποία θα βασίζεται σε αρχές. Ελπίζω και εύχομαι και η τουρκική πλευρά να ενδιαφέρεται να φτάσουμε σε μια συμφωνία η οποία επίσης θα βασίζεται σε αρχές».

Στο μεταξύ στη Λευκωσία θα βρεθεί τη Δευτέρα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο των εργασιών στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές.


ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Προτεραιότητα στην άμυνα και την οικονομία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σκληρό ιμπεριαλιστικό πρόσωπο, προσαρμοσμένο στα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, προτίθεται να δείξει και η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιούλη, με πρώτα θέματα στην ατζέντα την «ευρωπαϊκή άμυνα» και την «οικονομική σταθερότητα της ΕΕ», όπως και ήταν αναμενόμενο. Σύμφωνα με την παρουσίαση των προτεραιοτήτων, που πραγματοποιήθηκε χτες από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Γαλλίας στην ΕΕ, Πιερ Σελάλ, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες, κυρίαρχη θέση κατά τη γαλλική προεδρία θα έχουν η ευρωπαϊκή άμυνα, που «πρέπει να ενισχυθεί, ανάλογα με τα οικονομικά και στρατιωτικά μέσα τα οποία έχει σήμερα στη διάθεσή της η ΕΕ», η Κοινή Αγροτική Πολιτική - που αποτελεί και φλέγον ζήτημα για το Παρίσι - η μετανάστευση και οι κλιματικές αλλαγές...

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, η γαλλική προεδρία δεν μπορεί να μην επηρεαστεί και από τη διεθνή οικονομική συγκυρία, με τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και τη διατροφική κρίση και θα επιχειρήσει τη λήψη μέτρων με στόχο την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ. Οπως επισήμανε ο Π. Σελάλ, στους στόχους θα είναι και μία νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, ενώ αναφορικά με τη μετανάστευση υποστήριξε ότι «είναι ζήτημα που απαιτεί μια συνολική προσέγγιση και δράση, με στόχο την ενθάρρυνση της νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης», με την επίτευξη ισορροπίας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της πολιτικής παραχώρησης ασύλου, με τη γαλλική προεδρία να προτίθεται να προωθήσει ένα «ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση».

Δεδομένου ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία γίνεται στη σκιά του ιρλανδικού ΟΧΙ στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Γάλλος αντιπρόσωπος υποστήριξε ότι «υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας της ΕΕ με τους πολίτες της. Η Ευρώπη πρέπει να λογοδοτεί στους πολίτες της για τις επιλογές και τις αποφάσεις της», λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει «περισσότερο κατανοητή και προσβάσιμη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ