ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Εντείνεται η διεθνιστική αλληλεγγύη

Από την τελευταία διαδήλωση, που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην Αθήνα για την απελευθέρωση των «πέντε»
Από την τελευταία διαδήλωση, που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην Αθήνα για την απελευθέρωση των «πέντε»
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΟΛΟΜΠΟ - ΤΟΡΟΝΤΟ.--

Ολοένα και μαζικότερο χαρακτήρα παίρνει η διεθνιστική αλληλεγγύη στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, που βρίσκονται σχεδόν 10 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια ενάντια στην Κούβα που είχαν σκοπό να διαπράξουν αντικουβανικές ομάδες που δρουν ανενόχλητα στο έδαφος των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα, μετά την πρόσφατη απόφαση του 11ου Εφετείου της Ατλάντα να διατηρήσει τις καταδικαστικές ποινές τους.

Συγκεκριμένα, η 4η Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα χωρών της Ασίας - Ειρηνικού, που ξεκινά σήμερα για πρώτη φορά στη Σρι Λάνκα με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών, επικεφαλής κοινωνικών και εργατικών ενώσεων από 20 χώρες της περιοχής (Βιετνάμ, Λάος, Κίνα, Καμπότζη, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, ΛΔ Κορέας, Πακιστάν, Ινδία, Μαλαισία, Μογγολία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ινδονησία, Μιανμάρ, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Κούβα και Σρι Λάνκα), θα επικεντρωθεί στην από κοινού απόφαση διεξαγωγής σειράς δραστηριοτήτων για την αλληλεγγύη με την Κούβα, την καταδίκη του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί, καθώς και την απαίτηση της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών.

Παράλληλα, στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Καναδά - που αντιπροσωπεύει πάνω από 500.000 μέλη - αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, την Κοντολίζα Ράις, τον Μπάρακ Ομπάμα, τη Χίλαρι Κλίντον και την Τζον ΜακΚέιν, στην οποία θα απαιτείται η άμεση απελευθέρωση των «5». Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται μέσα στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευθυγραμμισμένη με ΕΕ και ΗΠΑ

Αρνήθηκε να υιοθετήσει το αίτημα για την απελευθέρωση των «5», που ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ

Με το πρόσχημα ότι «πρόκειται για θέμα της εσωτερικής έννομης τάξης άλλης χώρας και για μια δικαστική υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης», η ελληνική κυβέρνηση - εκπροσωπούμενη από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Βαληνάκη - αρνήθηκε χτες στη Βουλή να υιοθετήσει το αίτημα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται στις ΗΠΑ με σαθρές κατηγορίες. Για το θέμα συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση - που χρονίζει μια 10ετία - έχει προκαλέσει την παγκόσμια αντίδραση.

Ο Γ. Βαληνάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει δραστήρια σε κάθε δράση που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας και αφορά στην πρόληψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την άμεση αντίδραση σε περιπτώσεις παραβίασής τους».

«Το πρόβλημα της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών είναι ένα πρόβλημα διεθνές. Δεν είναι απλά ένα δικαστικό πρόβλημα», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Σπύρος Χαλβατζής. Θύμισε ότι « ήδη αρκετά κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο, εκτός από τη μεγάλη έκταση που έχει πάρει στο διεθνή Τύπο το πρόβλημα, συζήτησαν, είχαν αποφάσεις και ψηφίσματα και ζητούν την απελευθέρωσή τους. Ακόμα και το αγγλικό Κοινοβούλιο συζήτησε και είχε μια θετική στάση απέναντι στο πρόβλημα. Και αυτό γιατί αυτό που έκαναν οι πέντε Κουβανοί πατριώτες ήταν να διεισδύσουν μέσα σε συγκεκριμένες τρομοκρατικές ομάδες αντικουβανικών υπονομευτών στο Μαϊάμι, για να αποτρέψουν εγκληματικές και τρομοκρατικές πράξεις αυτών των ομάδων. Χτες κιόλας η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κούβας απευθύνει έκκληση σε όλα τα κοινοβούλια του κόσμου να πάρουν μέτρα, να ζητήσουν την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως «δεν είναι μικρό πράγμα να έχει μια θετική στάση κάτω από την πίεση των γεγονότων, της αλληλεγγύης, των διαμαρτυριών, των συγκεντρώσεων, η ομάδα εργασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις. Αυτή η ομάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε μια δίκαιη δίκη γι' αυτούς τους Κουβανούς πατριώτες και προέτρεψε προς αυτό την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το Εφετείο της 11ης περιφέρειας της Ατλάντα ομόφωνα με ένα κείμενο 93 σελίδων αποφαίνεται στην ανάγκη να παραπεμφθούν σε δίκη, αφού ακύρωσε τη δίκη - παρωδία. Υστερα απ' αυτό, με παρέμβαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, η ολομέλεια του Εφετείου της Ατλάντα επικύρωσε αυτές τις βαριές καταδίκες.

Συνολικά, ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι «σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση η οποία σε όλο τον κόσμο λειτουργεί ως χωροφύλακας - τρομοκράτης με το Γκουαντανάμο, με τα εγκλήματα στο Αμπού Γκάιμπ, με τα αεροπλάνα - φυλακές της CIA, με μυστικές φυλακές σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αποδεικνύει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τη δημοκρατία και τις ελευθερίες. Εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει αυτό το δίκαιο αίτημα για την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, να στηρίξει το αίτημα για μια δίκαιη δίκη. Ανταποκριθείτε και στο κάλεσμα της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να απελευθερωθούν τώρα οι 5 Κουβανοί

Με διακήρυξή της, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και τα Συνδικάτα - μέλη της απαιτούν την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Σε αυτήν, σημειώνουν: «Στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από την άδικη δικαστική καταδίκη των 5 υπερήφανων αντιτρομοκρατών Κουβανών αγωνιστών, γιατί επιτηρούσουν τις τρομοκρατικές κουβανο-αμερικανικές οργανώσεις που δρουν ατιμώρητοι από το έδαφος των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και έχουν προκαλέσει τόσο πόνο και δάκρυα στον κουβανικό λαό.

Οι ποινές τους απορρίφθηκαν από τρεις δικαστές στο 11ο Εφετείο της Ατλάντα, επίσης από την Ομάδα Εργασίας για τις παράνομες κρατήσεις, του ΟΗΕ, αλλά αυτό αγνοήθηκε από τις αμερικανικές αρχές με πολλούς ελιγμούς. Στις 4 Ιούνη, μια νέα εκστρατεία είναι σε εξέλιξη, όπου μια νέα σύνθεση του ίδιου δικαστηρίου υποτίμησε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των "5" και επαναβεβαίωσε την απόφαση για τις βαριές ποινές των 5 αγωνιστών με ένα άκρως αντιδραστικό πολιτικό αιτιολογικό της Διοίκησης.

Αυτή η απόφαση παίρνεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί όλα τα ψέματα για να προστατέψει τον γνωστό διεθνή τρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος σουλατσάρει μαζί με άλλους εγκληματίες τους δρόμους του Μαϊάμι, χωρίς να έχουν τύψεις προς τις εκατοντάδες οικογένειες που κλαίνε τους δικούς τους που δολοφονήθηκαν στις εγκληματικές ενέργειες που πραγματοποίησαν.

Η ΠΣΟ και τα συνδικάτα και οργανώσεις που τη συγκροτούν και εκπροσωπούν 65 εκατομμύρια μέλη, καταδικάζει τον νέο ελιγμό που δείχνει την υποκρισία και τη διπλή ηθική της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής εκστρατείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και καλεί όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του κόσμου να απαιτήσουν το τέλος αυτής της φάρσας και την άμεση απελευθέρωση αυτών των 5 πραγματικών αντιτρομοκρατών Κουβανών αγωνιστών.

Ενωνόμαστε στην υπεράσπιση της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης».

ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Προς δίκες σε πολιτικά δικαστήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πλήγμα για το Λευκό Οίκο θεωρήθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την οποία πλέον οι «αιχμάλωτοι πολέμου» που κρατούνται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόλπο του Γκουαντάναμο, στο γνωστό κολαστήριο, μπορούν να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά της κράτησής τους εκεί ενώπιον των αμερικανικών πολιτικών δικαστηρίων. Σε μια πρώτη αντίδρασή του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «πρόκειται να μελετηθεί η απόφαση».

Στην απόφαση αυτή, η οποία αναμενόταν με ζωηρό ενδιαφέρον, το Ανώτατο Δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία - 5 υπέρ έναντι 4 κατά - ευνόησε το αίτημα των για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αιχμαλώτων πολέμου καθώς ενώπιον των στρατοδικείων ΗΠΑ οι κρατούμενοι αυτοί αποκαλούνται, έως σήμερα, «μαχητές του εχθρού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ