ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Νέες βάρβαρες αστυνομικές επιθέσεις κατά κατοίκων

Σε πεδίο μάχης, τρομοκράτησης και καταστολής μετατράπηκε για άλλη μια φορά, την περασμένη Κυριακή, η περιοχή της Λευκίμμης στην Κέρκυρα, λίγες μόλις μέρες μετά το θάνατο 43χρονης γυναίκας από την τρομοκρατική δολοφονική επίθεση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σε ανάλογη κινητοποίηση των κατοίκων, που διαμαρτύρονται για την κατασκευή μιας νέας σύγχρονης χωματερής στην περιοχή τους.

Με ρίψεις δακρυγόνων και χημικών, ανελέητο κυνηγητό μέσα και έξω από το χώρο κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με χρήση ακόμη και πλαστικών σφαιρών, συλλήψεις δυο ατόμων - τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί - στήθηκε το σκηνικό εκφοβισμού και τρομοκράτησης στην περιοχή, όταν οι κάτοικοι επιχείρησαν να σταματήσουν τις εργασίες για το ΧΥΤΑ.

Τη συσσωρευμένη εδώ και καιρό αγανάκτηση των κατοίκων από την κυβερνητική στάση και τη στάση των υπερασπιστών αυτής της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής, που «κωφεύουν» στα δίκαια αιτήματά τους, πυροδότησε η καταπάτηση ιδιοκτησιών και καλλιεργειών από μηχανήματα του εργολάβου προκειμένου να διανοιχτεί δρόμος προς τον ΧΥΤΑ. Η κατάληξη ήταν νέα επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων που διεκδικούν να σταματήσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ. Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η περίπτωση του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι όπου αποδείχτηκε ότι αποτελεί μια σύγχρονη χωματερή, στη δε περίπτωση της Λευκίμμης, σύμφωνα και με έκθεση του ΙΓΜΕ, υπάρχει και κίνδυνος διατροφικής μόλυνσης από την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή Μεσοράχια.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ο Γραμματέας της, Δημήτρης Πιτσιάβας, σχετικά με τις εξελίξεις αυτές στη Λευκίμμη σημείωσε: «Οι κάτοικοι της Λευκίμμης έχουν πλημμυρίσει από οργή και αγανάκτηση λόγω της απαράδεκτης, άκαμπτης στάσης της κυβέρνησης που προκλητικά αγνοεί το παγκερκυραϊκό αίτημα της απομάκρυνσης των ΜΑΤ από την περιοχή». Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα των κατοίκων, όπως αυτή εκφράστηκε και στην πρόσφατη απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, «δίνοντας πλήρη κάλυψη στη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής που έστειλε στην Κέρκυρα...».

Καταλήγοντας ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, αφού σημείωσε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των αιρετών της ΤΑ που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, κάλεσε τους κατοίκους της Λευκίμμης να μετατρέψουν τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση σε μαζικό λαϊκό πολιτικό αγώνα ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μορφές πάλης που να συσπειρώνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις. Να απαιτήσουν μια άλλη πολιτική που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και όχι τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων.

«Μόνο ένα μαζικό, ισχυρό λαϊκό κίνημα, που θα συμπορεύεται με τα ταξικά εργατικά σωματεία, είπε, θα έχει την υποστήριξη των κατοίκων του νομού της Κέρκυρας, για να φύγουν τα ΜΑΤ, να σταματήσει το αντιπεριβαλλοντικό έργο στη Λευκίμμη και να υπάρξει άμεσα επανακαθορισμός του σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων». Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε την ανάγκη η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πάρουν την υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος, της ίδιας τους της ζωής, στα χέρια τους, να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί, στις 27 του Ιούνη στην πλατεία Σαρόκο, στις 8 το βράδυ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοιξαν ακόμα δύο διαπραγματευτικά κεφάλαια

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Δύο νέα κεφάλαια του διαπραγματευτικού κύκλου της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ άνοιξαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, στο Λουξεμβούργο, παρουσία και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν. Τα κεφάλαια αφορούν το επιχειρηματικό δίκαιο και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ανεβάζοντας τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια στα οκτώ.

«Αναμένουμε ότι η γαλλική Προεδρία θα είναι μία δίκαιη, αμερόληπτη και διαφανής Προεδρία, όπως μας έχουν πει σε διάφορες περιστάσεις. Πιστεύουμε ότι η ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ θα προχωρήσει περαιτέρω κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας», δήλωσε ο Α. Μπαμπατζάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά.

Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να ανοίξει διαπραγματευτικά κεφάλαια με την Τουρκία όταν αυτή ανταποκριθεί στις τεχνικές απαιτήσεις για το άνοιγμά τους, πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν.

«Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να προχωρήσουν ανάλογα με την τεχνική ετοιμότητα της Τουρκίας», είπε.

Ο Μπαμπατζάν εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας προχωρούν με «αργό ρυθμό» και καταδίκασε τα «πολιτικά» εμπόδια που βάζουν στο δρόμο της ορισμένα κράτη - μέλη, μολονότι το άνοιγμα των κεφαλαίων θα πρέπει να στηρίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο σε «τεχνικά κριτήρια».

Δεύτερη εισαγγελική έφοδος στη «Ζήμενς»

Οκτώ ογκώδεις φάκελοι ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα «λεία» του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που ερευνά το σκάνδαλο «Ζήμενς» από τη δεύτερη έφοδο που πραγματοποίησε στα γραφεία της εταιρείας. Οι φάκελοι αυτοί περιέχουν παραστατικά και τιμολόγια και θα βοηθήσουν τον εισαγγελέα στο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται σε σχέση με τις χορηγίες ή τις δωρεές που φέρεται να έχει δώσει η «Ζήμενς» σε πολιτικά πρόσωπα. Η νέα «επίσκεψη» του δικαστικού λειτουργού έγινε μετά από καταθέσεις που είχε πάρει τις προηγούμενες μέρες από πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος φέρεται να έχει πει πως πάγια πολιτική της «Ζήμενς» ήταν να προχωρά σε διευκολύνσεις ή χορηγίες προς πολιτικά πρόσωπα, όταν αυτό της εζητείτο.

Στο μεταξύ χτες σε άλλα τρία πρόσωπα στάλθηκαν κλήσεις πρόσκλησης στο εισαγγελικό γραφείο, τα δύο εκ των οποίων εμφανίζονται να συμμετέχουν σε εταιρείες που εμπλέκονται σε συμβάσεις της «Ζήμενς» για τους «Πάτριοτ». Χτες εξάλλου κατέθεσε στον εισαγγελέα ως μάρτυρας εκπρόσωπος της εταιρείας που εμπλέκεται στην αγοραπωλησία μεγάλης έκτασης στην Τήνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ποτέ δεν ήρθε σε συνεννόηση με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, αλλά με κάποια δικηγορική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται δύο φάκελοι με 136 τιμολόγια, από τα οποία φαίνονται τα δώρα που έστελνε η «Ζήμενς» σε πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, αλλά και σε όσους βοηθούσαν στην προώθηση των συμφερόντων της. Στα τιμολόγια δεν αναγράφονται πάντοτε τα ονοματεπώνυμα των παραληπτών, αλλά στα περισσότερα αναφέρονται αρχικά κάποιοι κωδικοί ή απλώς η τοποθεσία παράδοσης.

Εκδήλωση για τα Βαλκάνια

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ν. Ηρακλείου και Ν. Ιωνίας διοργανώνουν εκδήλωση, την Παρασκευή 20 Ιούνη, στην πλατεία ΗΣΑΠ Ηρακλείου, στις 8.30 μ.μ. με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Θα μιλήσουν ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και ο Ν. Τζοβλάς, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Εκδήλωση του Επιμορφωτικού Κέντρου «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»

Θέμα: Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στους «δρόμους των πετρελαίων». Τα 100χρονα ενός «αμετάκλητου στόχου»

Πάνω από έναν αιώνα, το πετρέλαιο παραμένει, ως «μαύρος χρυσός», βασικό συστατικό στοιχείο όλων των γεωπολιτικών στρατηγικών σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού, που σχετίζονται με το συνεχές ξαναμοίρασμα του κόσμου. Η σπουδαία του σημασία για τη βιομηχανία, οι πλούσιες σε κοιτάσματα περιοχές του κόσμου, όσο και οι δρόμοι μεταφοράς του αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν «το μήλον της Εριδος» για πλείστες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Ο ρόλος του πετρελαίου, τόσο στις αρχές του 20ού αιώνα όσο και σήμερα, αποτελεί και αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», τη Δευτέρα 23 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στην έδρα του (Χ. Φλωράκη - πρώην Πυθίας - 6, πλησίον Πλατείας Κένεντι, στο Χαλάνδρι), με ομιλητές τους:

-- Γιώργο Μαργαρίτη - ιστορικό, καθηγητή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

-- Μάκη Παπαδόπουλο - υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η διάθεση προσκλήσεων γίνεται μέσω του Επιμορφωτικού Κέντρου.

Η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Στην τελική ευθεία έχει μπει η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ, ενόψει της κλήρωσης που θα γίνει την Τετάρτη 23 Ιούλη 2008, παρουσία συμβολαιογράφου στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210-3844853 και 210-3844854). Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο volkswagen fox 1.200 κυβικών. Η τιμή του λαχνού είναι 5 ευρώ και διατίθεται απ' όλες τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ