ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Συντεταγμένοι με τις αναδιαρθρώσεις οι πρυτάνεις

Αγωνιστική απάντηση από φοιτητές και σπουδαστές

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις τους το προηγούμενο διάστημα, οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων με την τελευταία σύνοδό τους (περασμένη Παρασκευή και Σάββατο) παρείχαν την απαιτούμενη στήριξη στην κυβέρνηση για τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων, καλώντας μάλιστα σε διακομματική συναίνεση σ' αυτές τις αντιδραστικές τομές.

Στο ψήφισμα και τη «διακήρυξη αρχών» της 58ης Συνόδου των Πρυτάνεων που διεξήχθη στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδη, διαγράφεται η βία που ασκεί καθημερινά το αστικό κράτος πάνω στην εργατική τάξη και τα παιδιά της και ανάγεται γενικά η «βία» κάποιων περιθωριακών ομάδων ως κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων σήμερα, ενώ εκφράζεται η πλήρης υποταγή των διοικήσεων στο νόμο - πλαίσιο. «Σε μια σύγχρονη ευνομούμενη Δημοκρατία δεν μπορεί να τίθεται επισήμως ζήτημα μη εφαρμογής Νόμου», λένε οι πρυτάνεις, που βρίσκουν ότι ο νόμος έχει θετικά σημεία και ως τέτοια αναφέρουν την αξιολόγηση, τους τετραετείς προγραμματισμούς, την καθολική ψηφοφορία για την εκλογή τους κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρυτάνεις έκαναν προτάσεις για τους δείκτες κατανομής των κρατικών κονδυλίων προς τα ΑΕΙ (στο πλαίσιο των τετραετών προγραμματισμών) και για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων των Ειδικών Λογαριασμών (από τους οποίους περνούν όλες οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις προς τα ιδρύματα). Με άλλα λόγια, δεν τους βρίσκουν αντίθετους οι διατάξεις που αφορούν τις «μπίζνες» των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το νόμο - πλαίσιο, οι πρυτάνεις εντόπισαν και κάποιες «δυσλειτουργίες» (δεν τις κατονόμασαν) για τις οποίες κάλεσαν την κυβέρνηση να παρέμβει διορθωτικά, για να εισπράξουν από τον υπουργό Παιδείας τα εύσημα για «τη συμβολή τους στο να μπουν στο τραπέζι κάποιες νέες ιδέες προκειμένου να συμπληρώσουμε κενά ή παραλείψεις και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ενδεικτική της ικανοποίησης της κυβέρνησης για τη στάση των πρυτάνεων είναι η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, αμέσως μετά τη Σύνοδο, που δήλωσε ότι «υπάρχει συναντίληψη, πιστεύουμε ότι η προσπάθεια είναι κοινή».

Στον αντίποδα οι φοιτητές και σπουδαστές

Με πορεία στο λιμάνι των Χανίων ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο οι τριήμερες κινητοποιήσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στην Κρήτη, με αφορμή τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα ενάντια στο νόμο -πλαίσιο και την αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των βιομηχάνων, φοιτητές και σπουδαστές έκαναν σαφές και στην Κρήτη ότι δεν πρόκειται να μείνουν με δεμένα τα χέρια, αλλά με τους αγώνες τους θα βάλουν εμπόδια τόσο στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου όσο και σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων και επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα σε αυτά.

Η κινητοποίηση των συλλόγων ξεκίνησε στις 11 το πρωί από την περιοχή Καλαμάκι στα Χανιά και οι διαδηλωτές με πορεία κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο «Πανόραμα» στην περιοχή Γαλατά. Οταν η πορεία έφτασε έξω από το ξενοδοχείο, αντιπροσωπεία από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, στον οποίο επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το χώρο και λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης των Χανίων και το παλιό λιμάνι.

Δυναμική ήταν και η συμμετοχή εργαζομένων μετά από πλατύ κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ, που τόνιζε ότι η υπόθεση της Παιδείας και της μόρφωσης είναι πρωτίστως υπόθεση της εργατικής τάξης.

Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, που κάλεσε σπουδαστές, φοιτητές και γονείς να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα που έρχονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά την κοινοτική οδηγία που αφορά την εξίσωση των πτυχίων με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και το νέο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά. Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ θέλει ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα που όχι μόνο θα αντιπαλεύει αυτά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πλήρη ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση ενός πανεπιστημίου στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

  • Αργά το απόγευμα μια ομάδα φοιτητών επιδόθηκε στο γνωστό πετροπόλεμο με αστυνομικές δυνάμεις έξω από το χώρο της Συνόδου, γεγονός που ο υπουργός Παιδείας έσπευσε για άλλη μια φορά να αξιοποιήσει, χρεώνοντας αυτές τις τυχοδιωκτικές ενέργειες σε όσους αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική, προσπαθώντας έτσι να αμαυρώσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις του κινήματος.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Υποβάθμιση, δίδακτρα και ιδιωτικοποίηση

Σε περικύκλωση της Βουλής προχωράει αύριο η ΠΚΣ, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου

Motion Team

«Να αποσυρθεί τώρα» το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά που προωθεί την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των σπουδών, ζητά η Πανσπουδαστική ΚΣ και διοργανώνει συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής αύριο Πέμπτη, μετά από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην ακρίβεια. Από σήμερα Τετάρτη, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οπως σημειώνει η ΠΚΣ, «το νομοσχέδιο έρχεται να θεσμοθετήσει αλλαγές στις μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια, με μοχλό τα κοινοτικά κονδύλια, συνεχίζοντας την πολιτική της ΕΕ και των βιομηχάνων που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θέλουν η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών να είναι ευέλικτο εργατικό δυναμικό με εφόδια μεταλυκειακού επιπέδου, γιατί θα είναι πιο φτηνοί, θύματα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης. Με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, αυτό επιδιώκουν να προχωρήσουν! Αποκαλύπτονται τα "εγκαίνια" του β' κύκλου των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση!».

Η ΠΚΣ, αποκαλύπτοντας τι κρύβεται πίσω από τις διατάξεις, σημειώνει ότι το νομοσχέδιο:

  • Νομιμοποιεί τα δίδακτρα και τους επιχειρηματίες στις σχολές.
  • Ανοίγει το δρόμο για την εισβολή των επιχειρηματιών και των διδάκτρων στον προπτυχιακό κύκλο.
  • Διασπά στην πράξη το ενιαίο των σπουδών.
  • Υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον προπτυχιακό κύκλο.
  • Είναι κοροϊδία για τα ΤΕΙ! Οι σπουδαστές έχουν εμπειρία από την «ανωτατοποίηση» και την «πανεπιστημιακή εξέλιξη»...

Απέναντι σε αυτά, η ΠΚΣ απαιτεί: «Αναδιαμόρφωση μιας πραγματικά ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και των φοιτητών, με: Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία τουλάχιστον στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές - σπουδαστές. Κατάργηση του αναχρονιστικού διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης».

«Φίλοι» και «εχθροί» του ιδιωτικού πανεπιστημίου!

«

Δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» (Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος ΣΥΝ, «Σημερινή» Κύπρου, 16/6/2008).

Στη ...σωστή τους διάσταση βάζει τις θέσεις του ΣΥΝ ο Α. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή»...

Το γεγονός ότι ο ΣΥΝ δεν έχει πρόβλημα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε. Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίρρηση στη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος έχει ως ευρωβουλευτής του ΣΥΝ απευθύνει Ερωτήσεις προς την Κομισιόν για τα ΚΕΣ. Με δηλώσεις του τόνιζε: «Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν αναγνωρίζει τους πανεπιστημιακούς τίτλους αλλοδαπής που παρέχουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών», ενώ σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη εκπαίδευση ο Α. Αλαβάνος, μιλώντας για τα κολέγια, ζήτησε «να σταματήσει η δικαιόχρηση. Δηλαδή, όσες ιδιωτικές σχολές - όχι όλες, δε λέμε όλες - συνεργάζονται με ξένο πανεπιστήμιο απ' αυτές να αφαιρείται άμεσα, από το υπουργείο Εμπορίου κιόλας που ανήκει σήμερα, να αφαιρείται το δικαίωμα λειτουργίας τους». Η υποκρισία και ο αποπροσανατολισμός σε όλο τους το μεγαλείο...

Αλλωστε, και μόνο η θέση του ΣΥΝ, διά στόματος Α. Τσίπρα, ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δε θίγουν το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι ενδεικτική. Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποκρύπτει την ουσία της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια, δεν αγγίζει την ουσία, ότι δηλαδή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λειτουργούν ως μοχλός πίεσης προς τα δημόσια, που εξαιτίας της ανταγωνιστικότητας θα οδηγηθούν και αυτά να λειτουργούν ως ιδιωτικά.

Βέβαια, εντός των τειχών, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιστρατεύοντας τη διγλωσσία του, κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει το λαό ότι είναι ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλλον τα στελέχη του ΣΥΝ, όταν τοποθετούνται σε Μέσα εκτός συνόρων... παρασύρονται και παραδέχονται τις πραγματικές θέσεις του κόμματός τους.


Ε. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ