ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Ασπίδα προστασίας υπέρ των πολυεθνικών
  • Μέτρα υποστήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων υπερασπίζονται οι ηγέτες της ΕΕ, αδιαφορώντας προκλητικά για την ακρίβεια που πλήττει τα λαϊκά στρώματα
  • Συντονισμένες προσπάθειες για τη διάσωση της Ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας
  • Χαιρετίζουν θερμά την οδηγία για τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των 65 ωρών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Μέτρα προστασίας ...της κερδοφορίας των πολυεθνικών προωθούν, για μια ακόμα φορά, οι ηγέτες της ΕΕ, αδιαφορώντας προκλητικά για την εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης στους λαούς.

Ταυτόχρονα, προωθούν μέτρα θεσμικής (Ευρωσυνθήκη Λισαβόνας) θωράκισης του ευρωοικοδομήματος, αλλά και μηχανισμούς τρομοκράτησης των λαών.

Η ενδυνάμωση της υπερεθνικής και προληπτικής καταστολής προωθείται συστηματικά από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, καθώς, την ίδια στιγμή, εντείνεται η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγέτες της ΕΕ σπεύδουν, μέσα από το κείμενο των συμπερασμάτων, να χαιρετίσουν «θερμά» την οδηγία για εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 65 ωρών, καλώντας μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο να την ψηφίσει πριν τις ευρωεκλογές...

Διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους καλλιεργούσαν ψευδαισθήσεις ότι θα όρθωναν «ασπίδα προστασίας» κατά της ακρίβειας, οι 27 ηγέτες της ΕΕ έριξαν το βάρος τους για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, «απαγορεύοντας» ουσιαστικά τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς και στη διάθεση κονδυλίων για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.

Η βούληση των ηγετών της ΕΕ προκύπτει σαφέστατα μέσα από το κείμενο των συμπερασμάτων, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα όποια μέτρα στήριξης λάβουν τα κράτη - μέλη προς τους οικονομικά ασθενέστερους «είναι προσωρινά και στοχευμένα» και ακόμα δε «θα προκαλούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της ΕΕ». Μ' άλλα λόγια, δεν «περισσεύουν» κονδύλια για τα «θύματα» της ακρίβειας.

Μετά απ' αυτά, οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών, «μοιράζοντας» λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, «ιδέες» για διανομή κουπονιών σίτισης απόρων και παρατηρητήρια τιμών των πρώτων υλών...

Ασφαιρες και ανούσιες είναι και οι προτάσεις για την αύξηση των δημητριακών, αν και δε διστάζουν να αξιοποιήσουν τη «διατροφική κρίση» για να δώσουν ώθηση στη διάδοση των μεταλλαγμένων.

Αρνητικό ήταν το κλίμα για την πρόταση που θα παρουσίαζε στο δείπνο ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα. Η πρόταση αυτή έχει ήδη απορριφθεί από το ΕΚΟΦΙΝ και την Κομισιόν, ενώ αντίθετες εμφανίζονται και οι περισσότερες κυβερνήσεις, μηδέ εξαιρουμένης της ελληνικής.

Περισσότερο σαφής η Γερμανίδα καγκελάριος, έσπευσε να δηλώσει ότι «η παρέμβαση στην οικονομική πολιτική πρέπει να αποφευχθεί».

Προκειμένου να εκτονώσει την οργή του κόσμου, η Κομισιόν εμφανιζόταν θετική στην πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας επί των κερδών των πετρελαϊκών εταιρειών...

Στο θέατρο παραπλάνησης των λαών «πρωταγωνιστικό» ρόλο διαδραματίζει και ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος διαπίστωσε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας «πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη και, βεβαίως, ιδιαίτερα τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες»...

Σε ό,τι αφορά τη «συμβολή» του στην αντιμετώπιση του προβλήματος «καθάρισε», παραπέμποντας στην επιστολή - πυροτέχνημα, που έστειλε πρόσφατα στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, την εξής μία: τη δημιουργία του Ταμείου κατά της φτώχειας το Σεπτέμβρη και βλέπουμε...

Παράταση στο αδιέξοδο...

Η διάσωση και η υπεράσπιση της Ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας είναι η άλλη βασική προτεραιότητα των «27» που συζήτησαν το θέμα στο χτεσινοβραδινό δείπνο.

Η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι το «ΟΧΙ» του ιρλανδικού λαού δεν μπορεί να σταματήσει την υλοποίηση της αντιδραστικής Ευρωσυνθήκης.

Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσει η επικύρωσή της κι από τα υπόλοιπα 7 (μετά την επικύρωση από τη Βρετανία) κράτη - μέλη και να τεθεί «χρονοδιάγραμμα» στην Ιρλανδία μέχρι τον Οκτώβρη να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει...

Ωστόσο, υπήρχαν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των ηγετών για το αν θα προχωρήσει η ΕΕ δίχως την Ιρλανδία ή θα βρουν «φόρμουλα» να επικυρώσει κι αυτή την Ευρωσυνθήκη.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν ζήτησε χτες χρόνο, εκτιμώντας ότι είναι «υπερβολικά νωρίς» για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που προκλήθηκε, μετά το «ΟΧΙ» του ιρλανδικού λαού. «Είναι υπερβολικά νωρίς για να παρουσιάσουμε πιθανές λύσεις», δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρόνος στην ιρλανδική κυβέρνηση για να βρει λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά το «ΟΧΙ», αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει «οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή στο κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως αυτό εγκρίθηκε». Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Μ. Μπαρόζο αποδοκιμάζει την ιδέα να υπάρξει κάποια πρόσθετη «δήλωση» στο κείμενο, που θα επιτρέψει στην ιρλανδική κυβέρνηση να την επικαλεστεί, προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητες να κερδίσει το «ναι» σ' ένα νέο δημοψήφισμα.

Υπέρ της «κοινής λύσης» στο αδιέξοδο που έχει παρουσιαστεί για την Ευρωσυνθήκη τάχθηκε η Α. Μέρκελ, δηλώνοντας ότι «οι Συνθήκες της ΕΕ θα προωθούνται ομόφωνα», συμπληρώνοντας πως μια «ΕΕ δύο ταχυτήτων θα μας απομακρύνει από το στόχο». Ταυτόχρονα, όμως, υπερασπίστηκε την ανάγκη εφαρμογής της συνθήκης της Λισαβόνας.

Εκτός «κλίματος» η Τσεχία, που εμφανίζεται αποφασισμένη ακόμα και να μπλοκάρει μια αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων υπέρ της συνέχισης της επικύρωσης της Ευρωσυνθήκης από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. Την πρόθεση αυτή προανήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξή του ο Τσέχος υπουργός, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα μιας ΕΕ χωρίς την Ιρλανδία, στην οποία πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και να μην ασκηθεί καμία πίεση.

«Ραντεβού» τον Οκτώβρη έδωσε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας ότι δε θα υπάρξει μια οριστική απόφαση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Στη «σκιά» των παραπάνω, οι «27» προωθούν αθόρυβα τα (αντι)τρομοκρατικά μέτρα σε βάρος των λαών.

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων εκφράζεται η ικανοποίηση για την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες για την «αντιτρομοκρατική» στρατηγική της ΕΕ και καλείται η Κομισιόν να προωθήσει την πολιτική για την «πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης στην τρομοκρατία» και μάλιστα να συνεργαστεί, για το σκοπό αυτό, με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ασίας...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ολα καλά» στο απεργοσπαστικό λιμάνι

Πλήρη κάλυψη στην εργοδοτική αυθαιρεσία στο λιμάνι του Αστακού, στο Πλατυγιάλι, παρείχε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας Σοφία Καλατζάκου, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος έκανε λόγο για ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και ελαστικές εργασιακές σχέσεις υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Η υφυπουργός αρκέστηκε να πει ότι για το θέμα «δεν έχουμε καταγγελία στο ΣΕΠΕ», προσθέτοντας πως «η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση ISO 90001» ενώ σε δυο ελέγχους που έκανε η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας δε διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Για ένα λιμάνι που δωρίστηκε σε ιδιώτες και «λειτουργεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας» έκανε λόγο ο Νίκος Μωραΐτης. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «δεν υπάρχει στην περιοχή του λιμανιού κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας», ενώ «το ότι δεν υπήρξαν ατυχήματα στην περιοχή είναι καθαρά θέμα τύχης». Πρόσθεσε ότι «ανειδίκευτοι εργαζόμενοι χειρίζονται ανυψωτικά μηχανήματα», ενώ πρόσφατα «διέρρευσαν υγρά απόβλητα στη θάλασσα του Πλατυγιαλίου». Συνέχισε λέγοντας ότι «εκεί λειτουργεί το 65ωρο», αφού οι εργοδότες «πατάνε πάνω στην ανεργία και τη φτώχεια που σκορπίζουν στην περιοχή οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, που έδιωξαν δεκάδες χιλιάδες αγρότες και τους έσπρωξαν στην ανεργία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΑΒ
Απέρριψαν τις προτάσεις της εργοδοσίας

Το δρόμο του αγώνα και όχι του συμβιβασμού και της υποταγής, επέλεξαν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση, απορρίπτοντας την πρόταση της εργοδοσίας, την οποία αποδέχτηκαν και μετέφεραν η ΔΑΚΕ και ένα κομμάτι της ΠΑΣΚΕ.

Με συντριπτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία που έγινε, οι εργαζόμενοι απέρριψαν την ελάχιστη «αύξηση» στο μισθό που είχε προταθεί και είπαν «όχι» στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας για την υπογραφή διετούς σύμβασης, την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας κλπ. Αποφάσισαν την αγωνιστική διεκδίκηση, με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας, όπως πρότεινε ο ταξικός συνδυασμός της ΔΑΣ.

Στην πραγματικότητα, την πρόταση της εργοδοτικής πλευράς για την υπογραφή διετούς σύμβασης στηρίζει και το άλλο κομμάτι της ΠΑΣΚΕ όπως και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ). Κάτω όμως από την αντίδραση των εργαζομένων και τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα, οι παραπάνω δυνάμεις αναπροσάρμοσαν την τακτική τους στη Γενική Συνέλευση.

«ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ»
Συνεχίζεται ο αγώνας

Με τις ταξικές δυνάμεις να βρίσκονται στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ, στο Δρέπανο της Πάτρας συνεχίζουν τον αγώνα για να σώσουν το ψωμί των οικογενειών. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση που οργανώθηκε στην Πάτρα στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ με αιχμή την ακρίβεια και τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου χαιρέτισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου στη «Βοσινάκης» Μάκης Ηλιόπουλος. Στο μεταξύ, η εργοδοσία εμφανίζεται αμετακίνητη από το «λουκέτο» που ετοιμάζει, όπως δήλωσε και σε χτεσινή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη συλλογική σύμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ