ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Προς νέο αποσχιστικό δημοψήφισμα

Λαϊκές δυνάμεις προετοιμάζουν τη δράση τους ενάντια στο αυριανό αποσχιστικό δημοψήφισμα

Associated Press

Λαϊκές δυνάμεις προετοιμάζουν τη δράση τους ενάντια στο αυριανό αποσχιστικό δημοψήφισμα
ΛΑ ΠΑΣ.--

Τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, σχεδίαζαν να δολοφονήσουν δύο άτομα που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ελ Τρομπίγιο της Σάντα Κρους, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Προεδρίας Σάσα Λορέντι, σύμφωνα με το «Τελεσούρ».

«Πρόκειται για μέλη της φασιστικής Ενωσης Νεολαίας της Σάντας Κρους, ενώ οι αρχές κατέσχεσαν επίσης ένα πολυβόλο, ένα αυτόματο με τηλεσκόπιο και 300 σφαίρες», τόνισε ο Λορέντι, ενώ τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται καθώς οι αρχές φοβούνται ότι υπάρχει ευρύτερο σχέδιο όπου ενέχονται πολύ περισσότερα άτομα και οργανώσεις.

Η είδηση αυτή λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς την Κυριακή είναι προγραμματισμένο το τελευταίο αποσχιστικό δημοψήφισμα στην περιφέρεια της Ταρίχα, όπου λαϊκές και συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με ηγετικό στέλεχος της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Μικροκληρούχων Αγροτών (CSCB), σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε προχτές αποφασίστηκε ο αποκλεισμός των οδικών αρτηριών την ημέρα του δημοψηφίσματος, που έχει κηρυχτεί παράνομο από το Κογκρέσο και από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Επίσης καλούνται οι πολίτες της Ταρίχα να απέχουν από την ψηφοφορία, ενώ απαιτείται από τις αρχές, τις οργανώσεις, αλλά και το δήμαρχο να κρατήσουν μακριά τα μέλη της Ενωσης Νεολαίας της Σάντας Κρους ώστε να μην τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και προκαλέσουν επεισόδια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Περισσότερες από 200 συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάμεσά τους και η Ενωση Αγροτών Καρδενίστα, με 1,5 εκατομμύριο μέλη, στηρίζουν μέχρι στιγμής την πρόταση της Εθνικής Ενωσης Εργαζομένων του Μεξικού για προσφυγή σε δημοψήφισμα όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση ή όχι της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Δεν πρόκειται να λάβει δημόσια χρηματοδότηση για την προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απόφαση που του επιτρέπει να συγκεντρώσει ιδιωτικά, ένα απεριόριστο ποσό χρημάτων, δηλαδή απευθείας από το κεφάλαιο... Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος για την προεδρία λαμβάνει μία τέτοια απόφαση από το 1976, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η σχετική πρόβλεψη για χρηματοδότηση.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Για τα εγκλήματα που συντελούνται στην Κολομβία ευθύνεται ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε δήλωσε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εκστρατεία τρομοκρατίας ενάντια του λαού, με στόχο την κατάπνιξη του ένοπλου αντάρτικου κινήματος και των FARC.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας, στο πρωθυπουργικό γραφείο της Ταϊλάνδης, προκειμένου να απωθηθούν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τέταρτη βδομάδα, ενώ δημιουργούνται φόβοι για πραξικόπημα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στα βενζινάδικα της Κίνας, μετά τη διαρροή της πληροφορίας για επικείμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα να παρέμβει και η αστυνομία, προς αποφυγή επεισοδίων μεταξύ των οδηγών.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Το θάνατο 26 ανταρτών των Τίγρεων των Ταμίλ ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός στρατός στη Σρι Λάνκα, σε μάχες που διενεργήθηκαν στην Τζάφνα, τη Μανάρ και τη Βαβουνίγια. Η πληροφορία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τις τάξεις των ανταρτών.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες 1.157 συλληφθέντες, όπως ανακοινώθηκε από κινεζικά ΜΜΕ, που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή τους στις εξεγέρσεις στη Λάσα, στο Θιβέτ, το Μάρτη.

ΧΑΡΑΡΕ.-- «Κύμα βαρβαρότητας» κατά στελεχών και υποστηριχτών της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε κατήγγειλε χτες ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στη χώρα, Μόργκαν Τσβανγκιράι, επιφυλασσόμενος για την τελική συμμετοχή του στον προγραμματισμένο για τις 27 του μήνα δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Παράλληλα, ο αρχηγός της ζιμπαμπουέζικης αστυνομίας ανταπέδωσε την κατηγορία, καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση σαν την «κύρια υπεύθυνη των πολιτικών βιαιοτήτων»...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική περικύκλωση της Κούβας και με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση των 5 Κουβανών αγωνιστών που κρατούνται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, διοργανώνουν την Τρίτη 24 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του KKE, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος φιλίας και αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

ΤΣΕΧΙΑ
Εργατικός αναβρασμός

ΠΡΑΓΑ.--

Μαζική και μαχητική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεθνική απεργία που έχουν κηρύξει τα εργατικά σωματεία της Τσεχίας για την Τρίτη, 24 Ιούνη, ενάντια στις επιχειρούμενες τροποποιήσεις του Εργατικού Κώδικα, στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο, στα τραμ και στα λεωφορεία στην Πράγα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, καθώς και οι γιατροί οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των περιφερειακών αρχών και έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις. Μετά την πετυχημένη απεργιακή τους κινητοποίηση στις αρχές του Ιούνη, και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της ερχόμενης Τρίτης.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΟΗΕ
Τάντιτς: Παράνομη η τροποποίηση της αποστολής του ΟΗΕ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νομιμοποιείται να τροποποιήσει την αποστολή του οργανισμού στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), σημείωσε χτες κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Σώματος στη Ν. Υόρκη ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς. Μ' αυτόν τον τρόπο εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, για «απονεύρωση» της αποστολής «UNMIK» σε όφελος της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EULEX).

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπερασπίστηκε την πρότασή του για «τροποποίηση» της αποστολής «UNMIK», προσποιούμενος ότι δεν υπάρχει τάχα νομικό ή άλλο ζήτημα με την (επί της ουσίας) αντικατάστασή της από εκείνη της ΕΕ, κωφεύοντας έτσι στις γνωστές αντιρρήσεις Βελιγραδίου και Μόσχας. Σε άλλο σημείο, ο Μπαν επρόκειτο χτες να ανακοινώσει τον νέο διοικητή της UNMIK, τον Ιταλό διπλωμάτη Λαμπέρτο Ζανιέρ, που βρίσκεται ήδη στην Πρίστινα προκειμένου να εξοικειωθεί με πρόσωπα και πράγματα της περιοχής...

Τέλος, χτες, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατάταξε τη Σερβία μεταξύ των πρώτων πέντε χωρών που έχουν μακροχρόνιο θέμα αποκατάστασης προσφύγων, που υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 200.000.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνία για κοινή κάθοδο στις τοπικές εκλογές

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι δυνάμεις που απαρτίζουν την «Πατριωτική Συμμαχία» κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή κάθοδο και στήριξη ενός κοινού υποψηφίου κατά τις προσεχείς τοπικές εκλογές της 23ης Νοέμβρη, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση και η εγχώρια ολιγαρχία να χρησιμοποιήσουν τις τοπικές εκλογές ώστε να προωθήσουν υποψηφίους τους και σχέδια αποσταθεροποίησης ή ακόμη και αποσχιστικά κινήματα όπως γίνεται σήμερα στη Βολιβία.

Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV), το ΚΚ Βενεζουέλας, το κόμμα «Πατρίδα για όλους» (Patria para Todos) και άλλα κόμματα που απαρτίζουν την «Πατριωτική Συμμαχία» ή έχουν προσχωρήσει σε αυτή, κατέληξαν σε συμφωνία ότι προβλέπεται μία διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων σε τέσσερα στάδια, κυρίως όσον αφορά τους υποψηφίους όπου υπάρχει ομόφωνη συναίνεση στον κοινό υποψήφιο ή όταν δεν υπάρξει ομόφωνη συναίνεση τότε ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι την ανάδειξή του.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, συντονιζόμενος με τους ηγέτες της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, της Αργεντινής και της Βραζιλίας, που κατήγγειλαν την ντιρεκτίβα της ΕΕ, όχι μόνο την κατήγγειλε, αλλά προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα σταματήσει την προμήθεια της Ευρώπης με πετρέλαιο εάν τεθεί τελικά σε ισχύ «η οδηγία επιστροφής», δηλαδή ο νόμος απέλασης των «λαθρομεταναστών». Χτες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα χαρακτήρισε «απολύτως δυσανάλογη» την προειδοποίηση του προέδρου της Βενεζουέλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ