ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΕΠΙΛΕΚΤΟ»
Αναμασά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Με απάθεια, που στην πράξη σημαίνει στήριξη της εργοδοσίας, παρακολουθεί η κυβέρνηση την κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας στο κλωστοϋφαντουργείο «Επίλεκτος», στο νομό Λάρισας. Οπως κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, η επιχείρηση συγκέντρωσε τους εργαζόμενους και τους ανακοίνωσε ότι πριν από τις καλοκαιρινές άδειες θα τους δώσει υποχρεωτικά δεκαπενθήμερη άδεια άνευ αποδοχών και με την επιστροφή τους στην εργασία θα δουλεύουν μόνο τέσσερις μέρες την εβδομάδα! Μάλιστα η εργοδοσία απαγόρευσε την είσοδο στο εργοστάσιο του προέδρου της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που πήγαν εκεί για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους.

Απαντώντας η υφυπουργός Απασχόλησης, Σ. Καλαντζάκου, απέδωσε την κρίση στην κλωστοϋφαντουργία στις παγκόσμιες εξελίξεις και γενικά και αόριστα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Εκανε λόγο για επισκέψεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπου διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνται με τους όρους εργασίας που ίσχυαν σύμφωνα με τις ατομικές τους συμβάσεις και οι όποιες απολύσεις έγιναν στα πλαίσια του νόμου. Για δε την απαγόρευση εισόδου των συνδικαλιστών, ισχυρίστηκε ότι έγινε με απαίτηση του επιχειρησιακού σωματείου και όχι από τον εργοδότη.

Το υπουργείο σηκώνει τα χέρια ψηλά και αναμασά ό,τι ισχυρίζονται η διεύθυνση του εργοστασίου και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος λέγοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια το προσωπικό στο συγκεκριμένο εργοστάσιο μειώθηκε κατά 350 εργαζόμενους. Για τους ελέγχους που έγιναν, είπε ότι παρόντες σε αυτούς ήταν μόνο οι εκπρόσωποι του εργοστασιακού σωματείου, οι οποίοι είναι εκπρόσωποι του εργοδότη που είπε στους εργαζόμενους ότι θα δουλεύουν τέσσερις ώρες την ημέρα.

Είναι απαράδεκτο, είπε ο βουλευτής να μην εφαρμόζεται τουλάχιστον η εργατική νομοθεσία και κατήγγειλε ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης πήρε άδεια να κάνει εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και φαίνεται ότι θα κλείσει το εργοστάσιο, ή θα το μεταφέρει στο εξωτερικό, κρατώντας μόνο την παραγωγή ενέργειας.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Στη Βουλή το θέμα των 600 εργαζομένων

Τη δέσμευση ότι οι εργαζόμενοι στον «Οργανισμό Εργασίας» του Δήμου Αμαρουσίου θα έχουν το δικαίωμα να απορροφηθούν στις υπηρεσίες του δήμου ή να προσληφθούν στην Περιφέρεια, τη Νομαρχία ή σε ΔΕΚΟ, έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Α. Νάκος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Ε. Μελά. Είπε ότι αυτό θα γίνει με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Η Ε. Μελά τόνισε ότι πάνω από 600 οικογένειες των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου βιώνουν μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας μια ομηρία, συνέπεια μιας γενικότερης πολιτικής που ασκείται χρόνια τώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Υπάρχουν, είπε, τεράστιες ευθύνες και στα όργανα της Αυτοδιοίκησης που εφαρμόζουν αυτές τις ελαστικές σχέσεις, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Οργανισμός Εργασίας» του Δήμου Αμαρουσίου είναι οργανισμός ενοικίασης εργαζομένων. Εμείς, τόνισε η βουλευτής, αμφισβητούμε αυτές τις μορφές εργασίας και προτείνουμε να υπάρξει μέριμνα ώστε να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΑΓ. ΣΑΒΒΑ»
Διπλασίασε τις έδρες η ΕΣΑΚ-Σ

Η ΕΣΑΚ-Σ διπλασίασε τις έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στον «Αγιο Σάββα». Στις εκλογές που έγιναν η ΕΣΑΚ-Σ πήρε 116 ψήφους και 4 έδρες - έναντι 92 και 2 εδρών το 2006 - και η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων πήρε 171 ψήφους και 5 έδρες. (Στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει μέρος οι παρατάξεις Ανεξάρτητη Κίνηση - στηρίχτηκε απ' τη ΔΑΚΕ - και πήρε 138 ψήφους και 5 έδρες καθώς και η Ενότητα -στηρίχτηκε απ' την ΠΑΣΚΕ - και πήρε 72 ψήφους και 2 έδρες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ