Απαιτείται πλέγμα μέτρων αντισεισμικής προστασίας της χώρας, δήλωσε στο «Ρ» ο σεισμολόγος - ερευνητής Στ. Τάσσος
Eurokinissi |
Κατά σειρά οι σεισμικές δονήσεις που «χόρεψαν» τη Μεθώνη ήταν: Το Σάββατο 5,4 Ρίχτερ στις 8.57', 5,9 Ρίχτερ στις 14.36 και 5 Ρίχτερ στις 16.43'. Και την Κυριακή 4,7 Ρίχτερ στις 3.40 και 5,1 Ρίχτερ στις 10.22'. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πρόκειται για μετασεισμούς του κύριου σεισμού 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14 Φλεβάρη 2008.
Ο σεισμολόγος - ερευνητής Σταύρος Τάσσος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», δήλωσε τα εξής: «Η τελευταία σεισμική δραστηριότητα νότια της Μεθώνης, σε συνδυασμό με τη γενικότερη σεισμική δράση στην περιοχή της Πελοποννήσου, πιστοποιεί τα παρακάτω:
Πρώτον, η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου βρίσκεται σε διέγερση από τότε που έγινε στις αρχές του χρόνου ο σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο.
Δεύτερον, οι περιοχές νότια της Μεθώνης και της Ανδραβίδας, φαίνεται ότι έχουν διαφορετική σεισμική ταυτότητα. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή της Μεθώνης, όταν γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, συνοδεύεται με μια πλούσια σεισμική ακολουθία με μεγέθη που πλησιάζουν το μέγεθος του κύριου σεισμού. Ας θυμηθούμε ότι στις 14 Φεβρουαρίου, έγινε ο σεισμός που εκ των υστέρων προσδιορίστηκε στα 6,7 Ρίχτερ και δύο ώρες μετά έγινε ένας σεισμός με παρόμοιο μέγεθος (6,6 Ρίχτερ). Κάτι ανάλογο είχαμε και την περασμένη Κυριακή. Είχαμε ένα μπαράζ σεισμών από 5 μέχρι 5,9 Ρίχτερ. Αντίθετα, στην περιοχή της Ανδραβίδας, ο σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ δε συνοδεύτηκε από έναν ισχυρό μετασεισμό. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός της περιοχής ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ. Το γεγονός ότι δεν έγινε ισχυρός μετασεισμός, σημαίνει ότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει.
Τρίτον, ότι αυτό που καθορίζει την καταστρεπτικότητα ενός σεισμού είναι η εγγύτητά του σε κατοικημένες περιοχές.
Και τέταρτο, ότι με δεδομένη την αδυναμία ακριβούς πρόγνωσης σεισμών με πρακτική αξία, ο μόνος τρόπος για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές του είναι ένα πλέγμα μέτρων αντισεισμικής προστασίας, που περιλαμβάνει και μέτρα πρόληψης αλλά και μέτρα γρήγορης και ολοκληρωτικής αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων».
Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ
Σε αγωνιστική διεκδίκηση για την πλήρη καταγραφή και άμεση αποκατάσταση των πληγέντων καθώς και για έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας καλεί το λαό της περιοχής η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.
Με ανακοίνωσή της καλεί τους σεισμόπληκτους «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των καταστροφών με παράλληλα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία. Να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη και ανοχή σ' αυτούς που με την πολιτική τους καθημερινά τους βασανίζουν. Δεν είναι οι σεισμοί μονάχα. Ούτε οι πυρκαγιές το προηγούμενο διάστημα. Η ακρίβεια, η ανεργία, το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, η Υγεία, η Παιδεία, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που πλήττει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».
«Το ΚΚΕ λέει καθαρά: Καμία συγκάλυψη - Κανένα αλισβερίσι», επισημαίνει η ΝΕ Ηλείας. Και συνεχίζει: «Χρήματα υπάρχουν και να δοθούν στους πληγέντες (στην κατοικία, στην περιουσία, στον επαγγελματικό εξοπλισμό, κ.α.). Με πλήρη πραγματική καταγραφή και ολική αποζημίωση από κρατικούς πόρους, κανένας στη θηλιά του τραπεζικού δανεισμού. Να ενισχυθούν τώρα όσοι έμειναν άνεργοι λόγω του σεισμού. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τοπικές φορολογίες (δημοτικά τέλη), δάνεια, κ.ά. Να αρχίσουν τώρα οι εργασίες αποκατάστασης από κρατικούς φορείς όλων των δημόσιων υποδομών που επλήγησαν».
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο» ζήτησε χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως στο κείμενο «περιέχονται οι γενικές κατευθύνσεις και στρατηγικές του κεφαλαίου που θα εφαρμοστούν την επόμενη 15ετία». Αναφερόμενος στην επίκληση της ανάπτυξης και της αειφορίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «αποτελεί στάχτη στα μάτια των εργαζομένων».
Ειδικά για το θέμα της διαχείρισης της γης ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «το ΚΚΕ ξεκινά από τη θεμελιακή αρχή ότι η χρήση και η γη πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό» ζητώντας την «κοινωνική αξιοποίηση της γης», κάτι το οποίο «προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία της γης». Πρόσθεσε ότι η διαχείριση της γης «στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής εντάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου» και ως εκ τούτου «επιβάλλει την κατάργηση του όποιου πλαισίου έχει υπάρξει για τη μικρή, ανεπαρκή προστασία του περιβάλλοντος». Τόνισε παράλληλα ότι «οι βασικοί στόχοι και άξονες δεν είναι άλλοι από τη διεύρυνση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη» και «τη συγκέντρωση σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις». Εστιάζοντας στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα στον δυτικό και τον ανατολικό άξονα» στο πλαίσιο της ΕΕ, αφού «προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικές αντιθέσεις».
Μέλος της ΚΝΕ από το 1974 και του ΚΚΕ από το 1975, διατέλεσε στέλεχος της Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ. Είχε μεγάλη συνδικαλιστική δράση και επί σειρά ετών ήταν στέλεχος της ΕΣΑΚ, ενώ ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος στο μαζικό κίνημα, σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, της περιοχής, συμμετέχοντας στο ΔΣ του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ν. Ιωνίας, ως εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας».
Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ», εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του αγαπημένου μας συντρόφου, φίλου και συναδέλφου.
Τραγική κατάληξη με τον τραυματισμό τριών αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, ένας εκ των οποίων με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, είχε επιχείρηση της αστυνομίας μετά τον εντοπισμό χασισοφυτείας στην περιοχή Μαλάδες Ηρακλείου.
Αστυνομικοί που παραφύλαγαν σε χασισοφυτεία δέχτηκαν επίθεση από έναν τουλάχιστον ένοπλο άνδρα την Κυριακή το βράδυ. Από καταιγισμό πυροβολισμών τραυματίστηκαν ο 38χρόνος Θοδωρής Γεννιτσαρίδης στο κεφάλι, ο Γιώργος Πουλιανάκης στο πόδι και ο Γιάννης Τσιμινικάκης (υποδιοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών) στην ωμοπλάτη.
Ο πρώτος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σοβαρή κρίνεται και η κατάσταση του δεύτερου τραυματισμένου, ενώ διέφυγε τον κίνδυνο ο τρίτος.
Ο θεσμός του αυτοδιοίκητου και ειδικά η εκλογή των διοικήσεων των μεγάλων δικαστηρίων και Εισαγγελιών είναι στο στόχαστρο της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που «μαγειρεύει» σχετικές νομοθετικές μεταβολές.
Η Ενωση Εισαγγελέων σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι «απολύτως αντίθετη σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης ή αλλοίωσης των εκλογών και στο διορισμό τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο». Επίσης, επισημαίνει ότι ο θεσμός του αυτοδιοίκητου και η εκλογή των διοικήσεων «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυτοτέλεια και τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών». Τέλος, οι εισαγγελείς δηλώνουν πως θα αντιδράσουν «με κάθε νόμιμο τρόπο σε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης του θεσμού», ενώ ζητούν την άρση των περιορισμών του αυτοδιοίκητου που επιβλήθηκαν με το νόμο 3388/2005, όπως η απαγόρευση των μελών των ΔΣ των δικαστικών ενώσεων να εκλέγονται στη διοίκηση των δικαστηρίων.