ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών και της υποβάθμισης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στη Βουλή, καλεί η Πανσπουδαστική ΚΣ

Για άλλη μια φορά, φοιτητές και σπουδαστές θα διαδηλώσουν αύριο έξω από τη Βουλή, ενάντια στις αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης
Για άλλη μια φορά, φοιτητές και σπουδαστές θα διαδηλώσουν αύριο έξω από τη Βουλή, ενάντια στις αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης
Παράσταση διαμαρτυρίας, παράσταση καταδίκης του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή και καλεί τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να πάρουν σχετικές αποφάσεις και να συμμετάσχουν μαζικά, απαιτώντας να μην ψηφιστεί, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΚΣ τονίζει ότι «το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση των σπουδών και της έρευνας μέσα στα Πανεπιστήμια. Είναι νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών και της υποβάθμισης! Είναι κοροϊδία για τα ΤΕΙ! Ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν εξελίξεις και στον προπτυχιακό κύκλο με δίδακτρα, κατάργηση της δωρεάν Παιδείας, επιχειρηματίες και χορηγούς. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των μέτρων που έχουν προωθήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εκείνων που έχουν στα σκαριά για να προωθήσουν».

Προσθέτει ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί τη στρατηγική της Μπολόνια «προωθεί τη διάσπαση των σπουδών σε δύο κύκλους, βάζει ακόμα πιο σκληρά ταξικά φίλτρα, υποβαθμίζει τον πρώτο κύκλο», ενώ μετατρέπει τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα εξ ολοκλήρου σε ΝΠΙΔ «για να μπορούν ακόμα πιο εύκολα και αποτελεσματικά, χωρίς ούτε καν το στοιχειώδη έλεγχο, να παραγγέλνουν οι κεφαλαιοκράτες έρευνα για την κερδοφορία τους».

«Εχοντας τη συναίνεση, για μια ακόμη φορά του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφισή του το κατακαλόκαιρο, ξανά σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα, χωρίς καν να ενημερωθούν οι φοιτητές και σπουδαστές, αλλά και οι απόφοιτοι, τους οποίους πλήττει το νομοσχέδιο αυτό», σχολιάζει η ΠΚΣ.

Και επισημαίνει ακόμα ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά, οι παρατάξεις του τυχοδιωκτισμού ΕΑΑΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι "κυνηγοί της χαμένης κάλπης", συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της, όπως φαίνεται και από τα σημερινά (σ.σ. χτεσινά) γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η τακτική τους έχει χρεοκοπήσει και λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για να ψηφίζει νέα μέτρα, όπως το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά. Αποπροσανατολίζουν για μια ακόμη φορά. Την ώρα, λοιπόν, που χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι φοιτητές, να καταδικάσουν το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, αποκαλύπτεται ποιος συγκρούεται με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και ποιοι με την τακτική τους "κουκουλώνουν" όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις και κατευθύνσεις για να πάρουν "βραβεία" δήθεν αγωνιστικότητας από τα συγκροτήματα του Τύπου».

Τέλη Αυγούστου οι βάσεις

Eurokinissi

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας και αναρτήθηκαν στα σχολεία οι βαθμολογίες των υποψηφίων των γενικών λυκείων για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Ωστόσο, οριστικό τέλος στην αγωνία τους θα μπει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Στις εξετάσεις πήραν μέρος 90.508 υποψήφιοι, κατά 3.374 λιγότεροι από πέρσι (ήταν 93.882). Οπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα μεγαλύτερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση συγκεντρώνονται στα μαθήματα Ιστορία γενικής παιδείας (54,28%), Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης (43,61%), Λατινικά (41,06%), Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης (48,16%), Μαθηματικά τεχνολογικής 1 (52,62%), Μαθηματικά τεχνολογικής 2 (75,7%), Φυσική τεχνολογικής 2 (58,66%) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 (46,79%).

Παρουσιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων, ο γγ του υπουργείου Παιδείας Δ. Πλατής εξέφρασε την ικανοποίηση του υπουργείου Παιδείας για το αυτονόητο, δηλαδή την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα ότι τα θέματα που επελέγησαν ήταν «σαφή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία» και σημειώνοντας ότι το ζήτημα είναι η προετοιμασία του υποψηφίου και όχι το θέμα που επιλέγει η επιτροπή. Στην πραγματικότητα, οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι εξετάσεις επιλογής και κατάταξης των υποψηφίων σε σχολές και τμήματα και δεν προσφέρονται για την αποτίμηση των επιδόσεων των υποψηφίων για τους οποίους η προετοιμασία σημαίνει όχι απλά εξοντωτικό διάβασμα, αλλά κυρίως οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, μέχρι τις 7 Ιούλη περίπου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες όσων εξετάζονται σε ειδικό μάθημα, καθώς και οι βαθμολογίες των αποφοίτων ΤΕΕ στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Από 1 έως και 15 Ιούλη οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα κληθούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης ημερήσιου Λυκείου σε εθνικό επίπεδο σε προηγούμενο έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων.

Αναβολή λόγω μη... προσέλευσης!

Η... επιτυχία της καθολικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπως προβλέπει ο αντιδραστικός νόμος πλαίσιο, φάνηκε και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Τμήμα Χημείας. Οι προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για προχτές αναβλήθηκαν «λόγω μη προσέλευσης ικανού αριθμού μελών του εκλεκτορικού σώματος»! Η μηδαμινή συμμετοχή πανεπιστημιακών και φοιτητών, οφείλεται και στο κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ, του Συλλόγου ΔΕΠ του Ιδρύματος και της ΠΚΣ για αποχή. Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι η πολυδιαφημισμένη (από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ) «δημοκρατική», «καθολική» ψηφοφορία γελοιοποιείται εν τη γενέσει...

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εκλογές προγραμματίζονται για τις 27 Ιούνη, μέρα που δίνεται το τελευταίο μάθημα της εξεταστικής και πέρα από τους φοιτητές που θα δίνουν το συγκεκριμένο μάθημα, όλοι οι υπόλοιποι δε θα βρίσκονται στο πανεπιστήμιο, ενώ θα λείπει και μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών σε ένα συνέδριο που πραγματοποιείται εκείνη τη μέρα στην Αθήνα. Αντίστοιχα, οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροέδρου του τμήματος προγραμματίζονται για τις 30 Ιούνη! Ο,τι πρέπει δηλαδή για να ψηφίσουν ακόμα λιγότεροι φοιτητές... Η αποθέωση της «συμμετοχικής δημοκρατίας» σε όλο της το μεγαλείο!

ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ
Συνεχίζονται οι τυχοδιωκτικές ενέργειες

Τις τυχοδιωκτικές ενέργειες που προβοκάρουν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος συνεχίζουν οι ομάδες των ΕΑΑΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Το γνωστό θέατρο με το κυνήγι της κάλπης στις προεδρικές εκλογές έπαιξαν για άλλη μία φορά οι τυχοδιώκτες, ΕΑΑΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στις προεδρικές εκλογές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι γνωστές ομάδες μπήκαν στην αίθουσα, όπου θα γίνονταν οι εκλογές, απέσπασαν βίαια τις κάλπες, έσπασαν δύο από αυτές και σκόρπισαν τα ψηφοδέλτια, ενώ κανένας φοιτητής δεν είχε πάει μέχρι εκείνη τη στιγμή να ψηφίσει. Την ίδια στιγμή, στη συνέλευση Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με αφορμή το θέμα των συγγραμμάτων φοιτητές της ΕΑΑΚ, κράτησαν ομήρους τους καθηγητές μέχρι τις 5 περίπου το απόγευμα, για να αναιρέσουν την απόφαση που πήρε η συνέλευση για τα συγγράμματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ στις χτεσινές εκλογές στο Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) σημείωσαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Δημοκρατικής Συνεργασίας», που έλαβαν 22 ψήφους (από 12 πέρσι) και μια έδρα στο ΔΣ του Συλλόγου.

Στις εκλογές συμμετείχαν 119 μέλη του συλλόγου και βρέθηκαν 116 έγκυρα ψηφοδέλτια. Ελαβαν: «Αγωνιστική Δημοκρατική Συνεργασία» 22 ψήφους (από 12) και 1 έδρα, «Νέα Πνοή» (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) 50 ψήφους (50 και πέρσι) και δυο έδρες και «Πρωτοπορία» (ΝΔ) 45 ψήφους (από 42 πέρσι με άλλη ονομασία) και δύο έδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ