ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Τα μέτρα συρρίκνωσης δεν είναι για πανηγύρια

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει όσους πανηγυρίζουν για τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας που αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με την ψήφο της κυβέρνησης. Καταγγέλλει τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΕΑΣ Λάρισας κι από κοντά και τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ που περηφανεύονται ότι δικαιώθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας να κατεβάσει το πλαφόν των επιδοτούμενων στρεμμάτων κατά 1.200.000, μειώνοντάς τα από 3.700.000 στα 2.500.000 στρέμματα.

Ο λόγος που πανηγυρίζουν και χαίρονται, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι γιατί τα ίδια χρήματα της συνδεδεμένης επιδότησης θα τα μοιράζονται τώρα λιγότεροι και άρα θα παίρνουν περισσότερα. Το ότι χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί θα κοπούν από το δικαίωμα της επιδότησης από την 1η Γενάρη του 2009 και μετά εξαιτίας του νέου αυτού κανονισμού, που θα καθιερώνει ελάχιστη στρεμματική απόδοση καθώς και άλλα κριτήρια και τερτίπια αποκλεισμού τους, όχι μόνο δεν τους στενοχωρεί, αντίθετα είναι αυτό που τους κάνει να χαίρονται».

Οπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, «κατά κανόνα αυτοί που θα κοπούν θα είναι οι πιο αδύνατοι, που δεν έχουν όλα τα μέσα και εφόδια που διαθέτουν οι πλουσιότεροι αγρότες και άρα δε θα πιάσουν τα κριτήρια. Ταυτόχρονα, θα συντελεστεί και με τη δικά τους βούλα νέα συρρίκνωση της δυναμικής αυτής καλλιέργειας που πριν λίγα χρόνια ξεπερνούσε τα 4.700.000 στρέμματα και έδινε χρήμα και ζωή όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και στις βιομηχανίες και στο εμπόριο και σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα της περιοχής».

Η ΕΟΑΣΝ Λάρισας καλεί τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς:

  • Να καταγγείλουν και να καταδικάσουν πολιτικά - συνεταιριστικά και συνδικαλιστικά αυτούς που στήριξαν και αποφάσισαν τέτοια μέτρα.
  • Να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του που είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αφαιρώντας τη δύναμη που τους έδωσαν από κόμματα, συνεταιριστές και συνδικαλιστές που αποφασίζουν ενάντιά τους και υπέρ των πλούσιων αγροτών και των μεγάλων συμφερόντων.
  • Να οργανωθούν σε αγροτικούς συλλόγους και να ενταχθούν στη δύναμη της ΕΟΑΣΝ Λάρισας για να έχουν τη δικιά τους φωνή και δύναμη.

Η ΕΟΑΣΝ Λάρισας θα περιοδεύσει σε όλα τα βαμβακοχώρια και μαζί με τους αγρότες θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Βορά στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

«Την ολοκλήρωση της άλωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ από το μεγάλο κεφάλαιο προετοιμάζει το πακέτο των πέντε προτάσεων της τρίτης νομοθετικής δέσμης που πρότεινε η Επιτροπή», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση με θέμα την Εσωτερική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οπως επισήμανε, στόχος είναι «η μετατροπή ενός κοινωνικού αγαθού σε προϊόν αγοράς και η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον χώρο της Ενέργειας μέσω μαζικών ιδιωτικοποιήσεων της παραγωγής και διανομής ενέργειας».

Ο Κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «η πρόταση επιβάλλει τον άκρατο ανταγωνισμό, κυρίως στη χονδρική αγορά ενέργειας, υποχρεώνει πλήρη διαχωρισμό των δικτύων (συστημάτων μεταφοράς ή διαχειριστικών συστημάτων μεταφοράς) από την προσφορά και την παραγωγή και την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε οι δημόσιες επιχειρήσεις να χάσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και να διασφαλιστούν οι ανταγωνιστές που θα μπουν στην αγορά».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «σε μία περίοδο που οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αυξάνονται ραγδαία και η ακρίβεια μαστίζει τους εργαζόμενους, η ΕΕ προτάσσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών του. Θύματα αυτής της πολιτικής οι εργαζόμενοι στον τομέα της Ενέργειας, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα που θα αντιμετωπίσουν αύξηση τιμών και υποβάθμιση των υπηρεσιών, όπως συνέβη παντού όπου η αγορά Ενέργειας ιδιωτικοποιήθηκε». Και πρόσθεσε ότι «οι μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων και τα τρανταχτά OXI των λαών σε δημοψηφίσματα δείχνουν τη διόγκωση της λαϊκής αγανάκτησης για αυτή την πολιτική και ανοίγουν το δρόμο της ανατροπής της».

ΔΗΜΟΣΙΟ
«Εξοικονόμηση ενέργειας» με επιπτώσεις στις προμήθειες

Η έννοια της «εξοικονόμησης ενέργειας» αξιοποιείται δεόντως από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της - μη εξαιρουμένης της ελληνικής - για τη διαμόρφωση σκληρότερης τιμολογιακής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών εντάσσεται και η χτεσινή κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, με τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Μία από τις σοβαρότερες ρυθμίσεις αφορά τις προμήθειες του Δημοσίου για τεχνικό εξοπλισμό, μέσω της οποίας αποκλείονται πλέον προϊόντα που δεν πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία. Η ρύθμιση αυτή ενδέχεται να ανατρέψει εντελώς το μέχρι σήμερα καθεστώς προμηθειών, με αλλαγές προμηθευτών, «αποκλειστικότητες», και ανυπολόγιστο κόστος για τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι πιθανό να κληθούν σε αναπροσαρμογή προϋπολογισμών, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Από την έναρξη της απόφασης οι προμήθειες που δε συνάδουν με τα προβλεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ενεργειακές απαιτήσεις, προδιαγραφές και πρότυπα δε θα θεωρούνται δημόσια δαπάνη και δε θα αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Με την ίδια απόφαση, ορίζονται ο «Ενεργειακός Υπεύθυνος» που θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και άλλες λεπτομέρειες, όπως η εγκατάσταση οικονομικών λαμπτήρων, σύνδεση των κτιρίων με το δίκτυο φυσικού αερίου όπου υπάρχει κλπ.

ΔΕΗ
Ζητά «αποσαφηνίσεις» για τη μονάδα Μυτιληναίου

Στην ...«παρενόχληση» του ομίλου Μυτιληναίου προχωρεί η διοίκηση της ΔΕΗ, που ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης να «τροποποιήσει - διορθώσει» τη σχετική Υπουργική Απόφαση, με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της «Αλουμίνον της Ελλάδας» (ΑτΕ). Η ΔΕΗ θα υποβάλει «διοικητική προσφυγή - αίτηση θεραπείας», με την οποία θα ζητηθεί «η αποσαφήνιση της ιδιότητας και του τρόπου λειτουργίας των μονάδων της ΑτΕ (αυτοπαραγωγός/ανεξάρτητος παραγωγός), προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα περαιτέρω στρέβλωσης της αγοράς, λόγω της τυχόν επιλεκτικής λειτουργίας των εν λόγω μονάδων, άλλοτε με τη μία και άλλοτε με την άλλη ιδιότητα».

Ο όμιλος Μυτιληναίου προγραμμάτιζε, αρχικά, τη μονάδα στην ΑτΕ ώστε να καλύπτει τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της επιχείρησης. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε γνώμη, όταν η χονδρική τιμή εκτινάχτηκε με κυβερνητική ρύθμιση υπέρ των ιδιωτών παραγωγών, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο κερδοφόρα η πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα και η αγορά του στη συνέχεια από αυτό! Το αίτημα έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου θα διοχετεύσει όλα τα ενεργειακά έργα του στην κοινή εταιρεία που σύστησε με την ισπανική «Endesa». Εχει προχωρήσει μάλιστα και στην ...ενοικίαση χώρων στις εγκαταστάσεις της ΑτΕ στη νέα εταιρεία, προκαλώντας αντιδράσεις κατοίκων που καταγγέλλουν ότι διαστρεβλώνονται οι όροι της σύμβασης του '60 με το δημόσιο, στη βάση της οποίας έγιναν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης αποκλειστικά για τις ανάγκες της ΑτΕ.

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, όπου το Λαύριο θα συνδέεται μέσω υποθαλάσσιων γραμμών με τη Σύρο και αυτή με Πάρο, Νάξο, Μύκονο και Τήνο ή Ανδρο. Αναμένεται η υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ότι η κατασκευή υποσταθμού στη Σορωνή Ρόδου ανατέθηκε - μέσω του σχετικού διαγωνισμού - στην εταιρεία ΑΒΒ, για 12,3 εκατ. ευρώ.

Στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ τοποθετήθηκε ο Π. Ευθύμογλου, στέλεχος της επιχείρησης, ο οποίος θα έχει την εποπτεία των Επιτελικών Γενικών Διευθύνσεων.

ΑΛΟΥΜΙΝΟ-ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Ψηφίζουν για νέα διοίκηση στην Ενωση

Στις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο, 25 και 26 του Ιούνη, τα μέλη της Ενωσης Αλουμινο-Βιοτεχνών Αθήνας, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του σωματείου τους. Οι εκλογές πραγματοποιούνται στα γραφεία της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ