ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ
Ενωσαν τη φωνή τους για τη Σύμβαση

Συγκεντρώσεις και κοινή πορεία χτες με κάλεσμα των ταξικών Ομοσπονδιών των κλάδων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Τη φωνή τους και τη δύναμή τους ένωσαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα και Ποτά και οι λογιστές, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και στη συνέχεια κοινή πορεία, με κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους. Το αίτημα των εργαζομένων κοινό: υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να απαντούν στις ανάγκες τους.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια του αγώνα που δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι κλαδικές Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων. Οι λογιστές και οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα - Ποτά συναντήθηκαν στην οδό Σταδίου και πορεύτηκαν μαζί μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα όπως: «1.400 βασικό μισθό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό».

Στα γραφεία του ΣΕΒ, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Τρόφιμα - Ποτά, μίλησε ο Παναγιώτης Λιόλιος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και ο Δημήτρης Βαρελάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την προκλητική στάση των βιομηχάνων που αρνούνται να συζητήσουν τα αιτήματα των Ομοσπονδιών για τη νέα ΣΣΕ, ενθαρρημένοι από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που, όπως υπογράμμισαν, έσπευσε «άρον - άρον» να υπογράψει «αυξήσεις» κάτω από ένα ευρώ. Ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ελαιουργοσαπουνοποιίας ΜΙΝΕΡΒΑ. Χτες και σήμερα κάνουν στάσεις εργασίας ανά βάρδια. Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ζητάει τα στοιχεία όσων απήργησαν!

Στην τρομοκράτηση των υπαλλήλων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταφεύγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με προφανή σκοπό την πειθαρχική δίωξη όσων συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκιαδάς, απέστειλε έγγραφο προς τις υπηρεσίες του υπουργείου, με το οποίο τις καλεί να του γνωστοποιήσουν και μάλιστα εντός προθεσμίας δύο ωρών, τα ονόματα των υπαλλήλων γεωπόνων που συμμετείχαν στην απεργία - αποχή, την οποία είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων ΔΥ, από 2-6-08 μέχρι 26-6-08.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, το σχετικό έγγραφο «προαναγγέλλει με τρόπο σαφή και απροσχημάτιστο ότι τα ζητούμενα από τις Υπηρεσιακές Μονάδες στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για άσκηση πειθαρχικών διώξεων εναντίον εκείνων των υπαλλήλων που άσκησαν το δικαίωμα της απεργίας». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι με την παραπάνω ενέργεια «τίθεται η άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας στο στόχαστρο των ποικίλων ιδιωτικών συμφερόντων, με τα οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προαναγγέλλει σύμπραξη και συνεργασία».

Τέλος, καλούνται οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιακών Μονάδων, Κεντρικών και Περιφερειακών, που είναι αποδέκτες του παραπάνω εγγράφου, «να το αφήσουν αναπάντητο και, όπως άλλωστε επιβάλλει ο δημοσιοϋπαλληλικός όρκος, να μη συμπράξουν στη χαλκευμένη ποινικοποίηση της απεργίας μας και στην καταστρατήγηση βασικών συνταγματικών διατάξεων».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ»
Παραμένει δεμένο στο λιμάνι

Δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου έμεινε χτες το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ». Οι ναυτεργάτες του πληρώματος, με απόφαση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ξεκίνησαν από χτες απεργιακή κινητοποίηση, καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΣΙ ΛΙΝΚ - θυγατρική της ΝΕΛ, με μεγαλομέτοχο τον Απ. Βεντούρη, πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας - έχει κάνει σύστημα την κατάφωρη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας. Στην αυθαιρεσία της ΣΙ ΛΙΝΚ συμβάλλει το ΥΕΝ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, που, όπως καταγγέλλουν τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, παριστάνουν τους «Πόντιους Πιλάτους»... Οι ναυτεργάτες απαιτούν τα δεδουλευμένα τους από υπερωρίες, διανυκτερεύσεις και το επίδομα άγονης γραμμής. Στο πλευρό των ναυτεργατών πάνω στον καταπέλτη του πλοίου πήραν θέση και εργαζόμενοι κλάδων της στεριάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Οι ναυτεργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω αν δεν εφαρμοστεί η ΣΣΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων τη Δευτέρα 30 του Ιούνη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος). Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι η καλπάζουσα ακρίβεια και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Συγκέντρωση και συναυλία οργανώνει τη Δευτέρα 30 του Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία (σταθμός ΗΣΑΠ) το Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ) του Δήμου Ηρακλείου, που μαζί με τα ταξικά Συνδικάτα και τους Συλλόγους της περιοχής παλεύουν για το κλείσιμο των παιδικών σταθμών-«επιχειρήσεων», το πέρασμα των εργαζομένων και των υπηρεσιών τους στο δήμο, την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κοινωνική πολιτική.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Τη δικαστική απόφαση που καταδικάζει σε ποινές φυλάκισης το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Νίκαιας, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τρεις εργαζόμενους του δήμου, επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση κατοίκων της πόλης για απενεργοποίηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, καταγγέλλει με ψήφισμά της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»: Τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και αποκλεισμό της λεωφόρου Συγγρού πραγματοποιούν την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην «Αγροτική Ασφαλιστική», ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή της. Την Τετάρτη 2 του Ιούλη θα γίνει νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας.

ΟΑΕΕ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες μέρες, το 34ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το οποίο ήταν και το πρώτο ενωτικό συνέδριο, μετά τη συνένωση των δυο Πανελλαδικών Ομοσπονδιών ΤΕΒΕ και ΤΣΑ. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους: Παντελή Τάτση, πρόεδρο, Ερωτόκριτο Ποταμιάνο, Α΄ αντιπρόεδρο, Θεόδωρο Γηρούση, Β΄ αντιπρόεδρο, Δημήτρη Γιαννούκα, Γ΄ αντιπρόεδρο, Βασίλη Πεσματζόγλου, Δ΄ αντιπρόεδρο, Σταύρο Κωνσταντά, γενικό γραμματέα, Παναγιώτη Κουρεμένο, οργανωτικό γραμματέα, Κωνσταντίνο Κουλούρη, ταμία, Βλαδίμηρο Βογιανίδη, έφορο, Δημήτρη Τσιτσάνη και Αποστόλη Μπεζεβέγκη, μέλη του προεδρείου.

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την 1η του Ιούλη η κλήρωση

Τρεις μέρες απομένουν μέχρι το κλείσιμο (30 Ιούνη) της Οικονομικής Εξόρμησης του ΠΑΜΕ, που διεξάγεται με τη μορφή της λαχειοφόρου. Την 1η Ιούλη θα αναδειχτεί ο τυχερός που θα κερδίσει ένα αυτοκίνητο με τον πρώτο λαχνό στην κλήρωση του λαϊκού λαχείου. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους συνδικαλιστές και τις Τοπικές Γραμματείες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για ένα απόλυτα επιτυχημένο κλείσιμο της Οικονομικής Εξόρμησης.

Αθώος ο κατηγορούμενος...

Ποιος θα σώσει τους εργαζόμενους από το Μεσαίωνα του 65ωρου; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος φταίει για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την οδηγία Μπολκεστάιν; Οι «κυρίαρχοι κύκλοι» της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή είναι κωδικοποιημένη η ανάλυση που κάνει ο ΣΥΝ σε χτεσινό άρθρο στην «Αυγή». Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΣΥΝ, στην καπιταλιστική ΕΕ υπάρχουν οι «καλοί» και οι «κακοί» θεσμοί. Στους «καλούς» ο ΣΥΝ συμπεριλαμβάνει όλους εκείνους που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ΕΕ, την οποία υπηρετούν πιστά οι «κακοί»! Γιατί και η ΣΕΣ και το ΚΕΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ και - πολύ περισσότερο - το Ευρωκοινοβούλιο, ελάχιστα έως τίποτα έχουν να ψελλίσουν για το στρατηγικό χαρακτήρα της Ευρωένωσης, ο οποίος αποτελεί και πηγή όλων των δεινών για την εργατική τάξη. Παλιά και δοκιμασμένη η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο ΣΥΝ. Δεν είναι κακό το σύστημα, αλλά ορισμένοι από τους φορείς του. Αρα, αθώος ο κατηγορούμενος, στο απυρόβλητο το έγκλημα. Και οι εργαζόμενοι σταθερά στα εννιά βήματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ