ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ζήτημα είναι να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία

Η δευτερολογία της Αλέκας Παπαρήγα στη συζήτηση για την ακρίβεια, στη Βουλή

Eurokinissi

Με την απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι διαφθορά υπήρχε και στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, ξεκίνησε τη δευτερολογία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και τόνισε:

«

Η πορεία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού ήταν 70 χρόνια. Να πούμε γενικά για "διαφθορά" στο Σοσιαλισμό; Οι διάφοροι κύριοι Αμπράμοβιτς και οι άλλοι - και όχι μόνο στη σημερινή Ρωσία αλλά και ευρύτερα σε όλες τις πρώην - εμφανίστηκαν και άνθισαν την περίοδο της περεστρόικα, που ήταν πραγματικά το όχημα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Υπήρχαν προηγούμενα φαινόμενα διαφθοράς; Ναι, υπήρχαν. Πότε εμφανίστηκαν αυτά; Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι πονηροί, παντού. Υπήρχαν, λοιπόν, φαινόμενα; Ναι, υπήρχαν. Πού ήταν αυτά τα φαινόμενα κυρίως; Οταν οι διευθυντάδες των εργοστασίων - συγκεκριμένα πράγματα - απόκτησαν δικαιοδοσίες και δικαιώματα που δεν τα είχαν πριν». Στην ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη «γιατί τα έδωσαν», η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Κακώς τα έδωσαν! Με συγχωρείτε, δεν τους χειροκροτούμε γιατί τα έδωσαν. Μιλάμε τώρα κάτω από ποιες προϋποθέσεις άνθισαν τα φαινόμενα της διαφθοράς. Προηγουμένως οι διευθυντές εκλέγονταν και ανακαλούνταν από τους εργάτες και δεν είχαν κανένα ιδιαίτερο προνόμιο. Οταν πήραν μεγαλύτερους μισθούς, όταν άρχισαν τα κριτήρια της απόδοσης του εργοστασίου να μην έχουν σχέση με σοσιαλιστικά κριτήρια, βεβαίως διαμορφώθηκε ένα στρώμα διεφθαρμένων, που δεν άντεχαν να ζήσουν μέσα στις συνθήκες του Σοσιαλισμού. Βεβαίως υπήρξαν φαινόμενα διαφθοράς και υπήρχε και μαύρο χρήμα και παράλληλη αγορά. Να δούμε πώς άνθισαν αυτά! Οταν ακριβώς υπέκυψαν στους νόμους της αγοράς, που εσείς όλοι εδώ μέσα πιστεύετε. Αλλά εν πάση περιπτώσει! Εάν θέλετε πολύ ευχαρίστως να τα συζητήσουμε, γιατί πραγματικά όλοι μας πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα και να διδαχθούμε».

Αντιλαϊκά τα μέτρα της κυβέρνησης

Η Αλ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του δεν πήρε μέτρα σε βάρος του λαού, τόνισε:

«Κατ' αρχήν εμείς φιλολαϊκά μέτρα λέμε εκείνα τα μέτρα τα οποία όχι απλά και ονομαστικά είναι μέτρα υπέρ του λαού, αλλά είναι μέτρα που αφαιρούν, όσο γίνεται μέσα στις σημερινές συνθήκες, κέρδη και δικαιώματα από το κεφάλαιο, από τα μονοπώλια. Δεν μπορεί να υπάρχουν φιλολαϊκά μέτρα μόνο για το λαό. Από κάπου θα αφαιρεθούν. Και δεν μπορεί παρά να αφαιρεθούν από αυτούς που εκμεταλλεύονται και εμπορεύονται την εργατική δύναμη.

Δε βάλατε νέους φόρους άμεσους στους χαμηλόμισθους, αλλά τι κάνατε:

Πρώτον, δώσατε προνόμια και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματίες. Αυτό από χέρι είναι εναντίον των εργαζομένων.

Δεύτερον, εμείς προτείναμε το εξής: Στις σημερινές συνθήκες, με το σημερινό επίπεδο της αγοραστικής ικανότητας και με το σημερινό βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, το αφορολόγητο πρέπει να είναι για την τετραμελή οικογένεια 30.000 ευρώ το χρόνο και όχι 15.000 ευρώ. Τι σημαίνει 30.000 ευρώ το χρόνο; Σημαίνει 2.500 ευρώ η οικογένεια. Για σκεφθείτε, 2.500 ευρώ για μια οικογένεια είναι μεγάλο το ποσό; Είναι πλούσια και πρέπει να φορολογείται; Τι είναι 2.500 ευρώ το μήνα για μια οικογένεια; Δε λέμε να έχει λεφτά να πηγαίνει να παίρνει και να αλλάζει κάθε μέρα μοντελάκια η κυρία ή ο κύριος. Είναι πολλά 2.500 ευρώ το μήνα; Επομένως, πήρατε αντιλαϊκά μέτρα.

Δε μιλάτε για τους έμμεσους φόρους που αυξάνονται. Επομένως, εάν πάρουμε απομονωμένους δείκτες, δεν έχουμε ολοκληρωμένη πραγματικότητα. Είπατε μία σειρά μέτρα που παίρνετε για τα νοσοκομεία, για εκείνα, για τα άλλα, για τον έλεγχο των τιμών. Τι ζητάτε; Λογιστικά μέτρα είναι αυτά. Μία λογιστική απεικόνιση, η οποία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κάνει σύγκριση τιμών. Είναι η λογική που λέει "κοίταξε να δεις, σε ένα σούπερ μάρκετ θα είναι πέντε προϊόντα πιο κάτω από ένα άλλο, σε ένα άλλο σούπερ μάρκετ θα είναι σε άλλα πέντε προϊόντα χαμηλότερη η τιμή" και θα πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα τις τσάντες και να τρέχουμε να πηγαίνουμε στο ένα σούπερ μάρκετ να παίρνουμε τρόφιμα και στο άλλο να παίρνουμε απορρυπαντικά. Κάπως έτσι γίνεται και σήμερα.

Δε μιλάμε για τέτοια μέτρα. Μιλάμε για μέτρα μείωσης των τιμών, δηλαδή μείωσης των κερδών. Μπορείτε να τα πάρετε αυτά; Οχι. Το πολύ - πολύ που μπορείτε είναι να μην αυξάνονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα απότομα οι τιμές. Αυτό μπορείτε να κάνετε».

Για τις εκλογές

Αναφερόμενη στα όσα κυκλοφορούν τελευταία για τη διενέργεια εκλογών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε: «Απ' ό,τι κατάλαβα, όχι μόνο από αυτά που ακούσαμε εδώ, αλλά και από αυτά που τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μέσα από τις δηλώσεις των κομμάτων, των αρχηγών, των στελεχών, υπάρχει μια διάθεση να πάμε γρήγορα για εκλογές. Βέβαια, η κυβέρνηση θα καθορίσει ανάλογα τους ανακριτές, τους μη ανακριτές. Υπάρχει μία διάθεση και ζητούνται εκλογές. Να γίνει εξεταστική επιτροπή και πάμε για εκλογές.

Οποτε θέλουν ας γίνουν. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν μπορούμε να αποπροσανατολίζουμε το λαό ότι ο χρόνος των εκλογών είναι που θα λύσει τα ζητήματα. Ας γίνουν τώρα, ας γίνουν κανονικά. Δεν είναι εκεί το ζήτημα, τουλάχιστον για εμάς. Εμείς, καλώς ή κακώς - όπως θέλετε πάρτε το - επιλέγουμε τα ζητήματα που βάζουμε μπροστά. Δεν μπορούμε κάθε μέρα να ζαλίζουμε το λαό ότι μία μέρα θέλουμε εκλογές, την άλλη δε θέλουμε, τη μία θέλουμε ανακριτική, την άλλη θέλουμε το άλλο. Απ' ό,τι κατάλαβα όμως, υπάρχει και μία διάθεση, ιδιαίτερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - νομίζω ότι και της κυβέρνησης της αρέσει αυτό - να πάμε σε εκλογές, ζυγίζοντας στη ζυγαριά ποιος έκανε περισσότερα σκάνδαλα, το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία.

Κοιτάξτε, έχουμε και την πείρα του 1989 που τότε για πρώτη φορά πήρε μια τέτοια διάσταση το σκάνδαλο Κοσκωτά, το οποίο τώρα είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά που έχουν γίνει, διότι με γεωμετρική πρόοδο εξελίσσονται τα πράγματα. Εχω την εντύπωση ότι μεγάλο μέρος του λαού δε θα παρακολουθήσει αυτή την ιστορία. Εχει άλλα προβλήματα. Οχι ότι πρέπει να συγκαλυφτούν ή να κρύψουμε τα σκάνδαλα, σε καμιά περίπτωση, αλλά, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά, θα είναι ένα πολύ μικρό μέρος και κυρίως σαν ένα απόστημα μιας γενικότερης κατάστασης, σαν ένα σύμπτωμα βαρύ, ασήκωτο, ναι. Στο κάτω - κάτω σας συμφέρει τα άλλα κόμματα - εγώ θα το πω καθαρά - να γίνει εναλλαγή κομμάτων και όχι ουσιαστικά αλλαγή και σας συμφέρει να καλλιεργείται η αντίληψη στο λαό ότι εάν πάψουν να υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, τότε ο λαός θα τρώει με χρυσά κουτάλια. Μα, όλες τις μίζες να μαζέψουμε για να τις βάλουμε στην τράπεζα για να τις κόψουμε - και πρέπει να τις κόψουμε για άλλους λόγους - ούτε μία κωμόπολη δεν πρόκειται να βελτιώσει τη ζωή της. Αλλά έτσι καλλιεργείτε στον ελληνικό λαό: Να, γιατί δεν έχουμε καλές συντάξεις, γιατί υπάρχουν οι μίζες. Να, γιατί δεν έχουμε καλούς μισθούς.

Δεν είναι έτσι. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι από τα υπερκέρδη τους κρατάνε ένα μέρος οι επιχειρηματίες, γιατί θέλουν να τα αναπαράγουν και δεν μπορούν να τα αναπαράγουν μόνο με τα καλά προϊόντα. Θα τα αναπαράγουν με τη βιομηχανική κατασκοπία - μέχρι και δολοφονίες κάνουν - με την εξαγορά στελεχών από την άλλη επιχείρηση και με την εξαγορά πολιτικών παραγόντων. Και δολοφονίες οργανώνουν, προκειμένου να γλιτώσουν. Με τη μαφία ή με τους μαφιόζους, με καθέναν απ' αυτούς, υπάρχουν πάρα πολύ ισχυρές διασυνδέσεις. Δεν τα ξέρουμε αυτά;

Δε θέλουμε, λοιπόν, να κουκουλωθούν αυτά, γιατί μετά θα γίνει μαζικό το φαινόμενο, θα πάει μέσα στο λαό. Ομως, το να καλλιεργούμε την άποψη ότι η ηθική εξυγίανση του πολιτικού συστήματος θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, αυτό είναι ψέμα. Το πολύ - πολύ να κοπεί αυτό, ο χρηματισμός των πολιτικών και, εν πάση περιπτώσει, αντί να τα παίρνει η SIEMENS, να τα παίρνει μια άλλη εταιρεία. Δεν αλλάζει, όμως, τη γενική γραμμή πλεύσης.

Ωστόσο, τα φαινόμενα του χρηματισμού, της δωροδοκίας, δεν μπορεί να συγχωρούνται σε καμία περίπτωση, γιατί, εάν θέλετε, θολώνουν τα νερά και καλλιεργούν ένα μαζικό κύμα διαφθοράς, αλλά δεν αλλάζουν το πολιτικό σύστημα. Παραδείγματος χάρη, εάν κατάλαβα καλά, ακούσαμε εδώ ότι, όταν γίνουν εκλογές και δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πρέπει να αναλάβει κάποια εντολή για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ετσι κατάλαβα. Μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω. Μπορεί να γίνει και αυτό, να καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και να πει "αυτά και αυτά, κάνουμε μια κυβέρνηση". Μπορεί να γίνει. Εμάς δε μας έχει πιάσει κανένας πανικός. Τίποτα δεν αποκλείεται. Γιατί τέτοιες αλλαγές σκυτάλης, χωρίς να αλλάζει η πορεία, δεν είναι ούτε η πρώτη φορά ούτε η δεύτερη φορά που είχαμε.

Εμείς, όμως, βάζουμε το εξής ζήτημα: Θα αλλάξει και η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία; Δεν είναι ένα κόμμα απλώς στην εξουσία. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να είναι στην εξουσία μόνο του, αλλά αντικειμενικά υπάρχει και μία τάξη. Εμείς προσβλέπουμε σε τέτοια αλλαγή. Ετσι είναι. Να αλλάξει και το κόμμα ή τα κόμματα - γιατί μπορεί να είναι συνεργασία - να αλλάξει όμως και η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία. Και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ενδιαφέρον».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Φταίει... η διεθνής συγκυρία

Eurokinissi

Στη «διεθνή συγκυρία», στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων απέδωσε ο πρωθυπουργός το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει όλα τα δυνατά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Υπέρμαχος της «ελεύθερης αγοράς», είπε ότι για την ακρίβεια φταίνε «οι στρεβλώσεις της αγοράς» και οι «ολιγοπωλιακές καταστάσεις» που αντικατέστησαν «τον υγιή ανταγωνισμό», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που προώθησε η κυβέρνηση έχουν ως στόχο την εξυγίανση της οικονομίας και τη διασφάλιση «βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον».

Κατά τον Κ. Καραμανλή η ενίσχυση του «υγιούς ανταγωνισμού» θα προστατεύσει τον πολίτη, όπως επίσης υπέρ του θα αποβούν και μια σειρά «θεσμικά μέτρα» που πήρε η κυβέρνηση, όπως ο «Συνήγορος του καταναλωτή» και η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού...

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προϊόντα που στη χώρα μας πουλιούνται ακριβότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι υπάρχουν και προϊόντα που πουλιούνται φθηνότερα. Εσπευσε να αποδώσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι υπήρχε ένα καθεστώς ατιμωρησίας, το οποίο σταμάτησε με τη σημερινή κυβέρνηση.

Θεοποίησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού λέγοντας ότι θωρακίστηκε με σοβαρές αρμοδιότητες και σε μια προσπάθεια να διασπείρει τις ευθύνες για το φαινόμενο της ακρίβειας, είπε ότι «ο πολίτης που επιλέγει, είναι το ισχυρότερο ανάχωμα στην ακρίβεια».

Κατά τον Κ. Καραμανλή, η ΕΕ δείχνει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όμως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα όποια μέτρα «εισοδηματικής ενίσχυσης» παρθούν δε θα πρέπει να στρεβλώνουν την αγορά και να μην οδηγούν σε δημοσιονομική εκτροπή. Δηλαδή στην πράξη δε θα πρέπει να θίγουν τα «κεκτημένα» του κεφαλαίου. Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός διαφήμισε το «Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής» που θα ενεργοποιηθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και το οποίο στην ουσία θα λειτουργεί με λογική «πτωχοκομείου» δίνοντας «ψίχουλα» στα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πάνω απ' όλα η ελεύθερη αγορά

Eurokinissi

Στην πλήρη αθώωση της ελεύθερης αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών δεν την τροφοδοτεί η ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ. Εκανε λόγο για απογοήτευση της «μεσαίας τάξης που πίστευε ότι είχε ένα ευρωπαϊκό μέλλον», το οποίο «εξανεμίζεται» και ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του διαθέτει προτάσεις για μία «άλλη πολιτική», που θα καταπολεμήσει «τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια». Χωρίς να αμφισβητήσει, όπως είναι φυσικό, την «ελεύθερη αγορά», στη γραμμή Καραμανλή υπεραμύνθηκε της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην άμεση αναδιάρθρωσή της και την ανάπτυξή της σε όλη τη χώρα. Καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο της «αγοράς», είπε ότι πρέπει να «προχωρήσουμε σε μια εθνική συμφωνία για τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη σούπερ μάρκετ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε υπέρμαχος του «Ταμείου κατά της Φτώχειας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν το έχει ακόμα ενεργοποιήσει.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Μεγάλος καημός η συμμετοχή σε «αντιδεξιά» κυβέρνηση

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του διαθέτει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και είπε ότι αυτό που απαιτείται είναι «να φύγει όσο πιο σύντομα γίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ και να κλείσει επιτέλους ο κύκλος του δικομματισμού και να διαμορφωθεί μια άλλη πλειοψηφία με άλλες δυνατότητες με ουσιαστικό ρόλο της Αριστεράς, να αλλάξει το πολιτικό τοπίο». Φάνηκε, έτσι, πως ζητά εναγωνίως συμμετοχή του κόμματός του σε κυβερνητική πλειοψηφία, - με ποιους άλλους άραγε; - κόντρα στη ΝΔ.

Καλλιεργώντας, ως συνήθως, αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έκανε τίποτα στα όργανα της ΕΕ και δεν παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα ούτε ζήτησε νέα αγροτική πολιτική στις νέες συνθήκες.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Με... ατράνταχτα επιχειρήματα

Με επιχειρήματα του τύπου να αφαιρέσει η κυβέρνηση από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα χρήματα που παίρνει η ΕΡΤ, προκειμένου να ανακουφιστεί ο λαός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ