ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
Οχι άλλος χρόνος χαμένος

Αποσπάσματα απ' τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βέροια, το Σάββατο το μεσημέρι

«Είμαστε εδώ για να καλέσουμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βάλουν σταυρό, δηλαδή να ξεμπερδέψουν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να τελειώσουν οι ελπίδες και αυταπάτες. Κάθε ανοχή στα κόμματα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο τουριστικό περίπτερο «ΕΛΗΑ», στη Βέροια, το Σάββατο το μεσημέρι. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται «να κρατούν τα μάτια ανοιχτά μπροστά στα εναλλακτικά σχέδια της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, με αλατοπίπερο το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑ.Ο.Σ. που είναι διαθέσιμα υποστυλώματα για αντιλαϊκές λύσεις».

«Είμαστε εδώ - συνέχισε - για να πούμε ότι μπορεί να γίνει το διαφορετικό πρώτο βήμα, να αλλάξει ο λαός δρόμο, να διαλέξει διαφορετική ράγα. Πρώτο βήμα είναι το μέτωπο εργατών, αγροτών με τα μικρομάγαζα, να γίνει ενιαίο λαϊκό μέτωπο αναμέτρησης με τα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους, να ανοίξει ο δρόμος για νίκη λαϊκή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Οχι άλλος χρόνος χαμένος. Ερχονται χειρότερα και πρέπει να μας βρουν σε εγρήγορση, σε δράση, σε αντεπίθεση».

Να αξιοποιηθεί η 90χρονη εμπειρία μας

Στην εισηγητική της ομιλία σημείωσε: «Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες, αυτοί που έχουν μικρομάγαζα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που περνούν δύσκολα - ανεξάρτητα εάν είναι κομμουνιστές ή όχι ή εάν συμφωνούν με το ΚΚΕ - πρέπει να πάρουν υπόψη σοβαρά τη συνεχή 90χρονη εμπειρία μας. Σε αυτά τα 90 χρόνια είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε σε δοκιμασία τις θέσεις μας, τις εκτιμήσεις μας, τις προβλέψεις μας.

Πρέπει να σας πω ότι - ανεξάρτητα απ' τις κάποιες στιγμές που μπορεί να μη σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, να μην ήμασταν επαρκώς προετοιμασμένοι, να μην κάναμε σωστές εκτιμήσεις - ποτέ δε δράσαμε κάτω από συμβιβασμούς, προδοσίες, φόβο και υποχώρηση. Σε αυτή τη 90χρονη πορεία αισθανόμαστε ότι ποτέ δεν είπαμε ψέματα στον ελληνικό λαό, ποτέ δεν τον ξεγελάσαμε. Ποτέ δεν του είπαμε υπερβολικά πράγματα. Σε κρίσιμες στιγμές είπαμε την αλήθεια, διαγνώσαμε τα προβλήματα, προβλέψαμε».

Δεν υπάρχουν άνθρωποι με εποχιακές ανάγκες

Αυτά που θα πούμε - πρόσθεσε - «αφορούν την περιοχή σας και όχι μόνο. Ζητάμε να τα πάρουν υπόψη και αυτοί που δεν είναι κομμουνιστές. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αγωνιστική μας συμπαράσταση, όχι με λόγια και με εντυπώσεις, στους εργάτες και τις εργάτριες που δουλεύουν εποχιακά, γιατί τα προϊόντα με τα οποία ασχολούνται - αναφέρομαι στα διαλογητήρια - είναι μια εποχιακή δουλειά. Δουλεύουν μισοασφαλισμένοι, σχεδόν ανασφάλιστοι.

Τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα γιατί με τον καινούριο νόμο της Κοινωνικής Ασφάλισης χρειάζονται 100 ένσημα το χρόνο για να έχει κανείς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάποια δικαιώματα στα επιδόματα, κτλ. Βεβαίως υπάρχουν και εποχιακές δουλειές, αλλά δεν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εποχιακές ανάγκες. Ο εργαζόμενος νιώθει ανάγκη 365 μέρες το χρόνο. Η θέση η δική μας είναι ότι και οι εποχιακά εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την κρατική κοινωνική πολιτική ως άνθρωποι με συνολικές ανάγκες. Επομένως, πρέπει να έχουν εισόδημα 12 μήνες το χρόνο - δε λέω να το πληρώνει ο συνεταιρισμός εάν τους θέλει εποχιακά -, πλήρη ασφάλιση για να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους.

Είμαστε εδώ - επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα - για να δηλώσουμε την αγωνιστική μας συμπαράσταση και συμπαράταξη με τους μικρούς παραγωγούς, την αγροτιά. Οι μικροί παραγωγοί παραμένουν η πλειοψηφία της αγροτιάς. Είμαστε μαζί τους συνειδητά, γιατί για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι βρίσκονται κάτω απ' το έλεος του υψηλού κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, καθώς ο τομέας αυτός είναι μονοπωλημένος (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, γεωργικά εφόδια και μηχανές). Αγοράζουν ακριβά, πληρώνονται κάτω απ' το κόστος, κι αν υπάρχει κάποιο κέρδος δεν τους δίνει τη δυνατότητα της αναπαραγωγής. Την ίδια ώρα αγοράζουμε προϊόντα πανάκριβα απ' τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, απ' τις επιχειρήσεις που έχουν σχεδόν μονοπωλήσει όλους τους κλάδους της οικονομίας και τώρα διεισδύουν πολύ βαθιά και στον τομέα των υπηρεσιών.

Μέτωπο εργατών - αγροτών - μικρών επαγγελματιών

Είμαστε εδώ επίσης για να δηλώσουμε ένα ισχυρό ενιαίο συντροφικό μέτωπο των εργατών, των αγροτών και των μικρών επαγγελματιών. Να μην υπάρχει καμία διατάραξη της κοινής τους δράσης γιατί είναι σύμμαχοι μεταξύ τους. Αυτό το μέτωπο μόνο όταν γίνει ενιαίο, κοινό - εμείς το λέμε λαϊκό μέτωπο - μπορεί να γεννήσει σημαντικούς και μεγάλους αγώνες, ικανούς να φέρουν κάποια αποτελέσματα. Ο αγρότης να μη μένει μόνος του στη διεκδίκηση, ο εργάτης μόνος του στη διεκδίκηση, ο ιδιοκτήτης του μικρομάγαζου επίσης.

Αυτό το μέτωπο δεν έχει συγκροτηθεί στον τόπο μας. Αντίθετα, κάτω απ' την κυρίαρχη προπαγάνδα καλλιεργούνται και αντιθέσεις, οι οποίες δεν είναι πραγματικές. Είναι ψεύτικες γιατί ο ενωμένος αγώνας είναι πιο δυνατός, κι ο αγώνας που δεν είναι ενωμένος δεν μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες».

Για τον τουρισμό

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του τουρισμού και στις λεγόμενες εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται. Σημείωσε: «Οπως προτείνουν σε πολιτικό επίπεδο την κεντροδεξιά, την κεντροαριστερά, λίγο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, λίγο ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., έτσι και σε οικονομικό επίπεδο σας προτείνουν ως εναλλακτική λύση την ανάπτυξη του τουρισμού. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη του τουρισμού. Η Ελλάδα έχει σοβαρές δυνατότητες, γι' αυτό πρέπει να προστατεύεται και το περιβάλλον, γιατί ο τουρισμός έχει σχέση και με το κοινωνικό και το φυσικό περιβάλλον.

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις που ακούγονται, όμως, για το Νομό Ημαθίας, είναι εναλλακτικές λύσεις τουρισμού, στις οποίες θα διατεθεί και ένα μεγάλο πακέτο του Δ΄ ΚΠΣ, ο λεγόμενος δεύτερος πυλώνας, όπου θα είναι τουρισμός που θα πέσουν πάνω για να κερδοφορήσουν μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται για έναν τουρισμό που θα οδηγήσει στη διάχυση εισοδημάτων στους εργάτες και στους αγρότες της περιοχής. Να ξέρετε, βέβαια, ότι ακόμα και το τουριστικό εισόδημα δεν αντισταθμίζει το αγροτικό εισόδημα ή το εργατικό εισόδημα.

Δεν αντισταθμίζεται το τουριστικό εισόδημα με το αγροτικό και το εργατικό

Εάν αυτό διαχυθεί σε ένα μικρό μέρος αγροτών και εργατών θα είναι μικρό, δηλαδή εποχιακή δουλειά στα ξενοδοχεία, εποχιακή δουλειά παντού. Δε θα είναι δηλαδή ένα πλήρες εισόδημα. Με αυτή την έννοια τα εναλλακτικά σχέδια που έρχονται στην περιοχή, και πρωτοστατούν και τοπικές αρχές, είναι σχέδια που αφορούν τους λίγους. Εμείς θα προτείναμε, για μια σωστή ανάπτυξη του τουρισμού, τον εσωτερικό τουρισμό των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι, βέβαια, δεν έχουν να κάνουν καθόλου διακοπές. Θα προτείναμε τον τουρισμό των εργαζομένων της Ευρώπης, και όχι τον τουρισμό των πλουσίων που κλείνονται στα μεγάλα ξενοδοχεία με τις πιστωτικές τους κάρτες και δεν αφήνουν στα μικρομάγαζα.

Για να μην είμαι απόλυτη, ξαναλέω. Θα βρεθούν, ίσως, κάποιες θέσεις για καμαριέρες, ξενοδοχοϋπαλλήλους κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως δουλεύουν σε αυτό τον τομέα. Κάποιοι θα κάνουν μια δουλειά της λάντζας, αλλά δεν αντισταθμίζεται με τα εισοδήματα που μπορεί να έχει η αγροτιά και όλοι οι εργαζόμενοι, απ' αυτό τον πλούτο που υπάρχει σε τούτο το νομό που μπορεί να θρέψει με τα προϊόντα του όλη την Ελλάδα. Εδώ έχετε έναν τόπο που μπορεί να δώσει πλεονεκτήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Και σε φθηνή και καλή διατροφή, αλλά και σε εξαγωγές που μπορούν να γίνουν, απ' τις οποίες πρέπει να κερδίζουν οι πολλοί, κι όχι οι λίγοι».

Πρωτοπόρες ιδέες - πρωτοπόρες πράξεις

Τέλος, υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα 90χρονα, για να θυμηθούμε τους μεγάλους αγώνες και τις θυσίες των κομμουνιστών, αλλά και να υπογραμμίσουμε το εξής: Οι κομμουνιστές δεν πρωτοστάτησαν μόνο σε θυσίες, πρωτοστάτησαν και σε νέες και ριζοσπαστικές ιδέες. Αυτά τα δύο έχουν τη σημασία τους. Δεν αρκεί μόνο η θυσία, όπως δεν αρκεί μόνο η ριζοσπαστική ιδέα, η φιλολαϊκή ιδέα. Πιστεύουμε ότι αυτά, με αδυναμίες, τα δέσαμε άρρηκτα, πρωτοπόρες ιδέες, πρωτοπόρες πράξεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ