ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Βιβλία - «όπλο» για κάθε εργαζόμενο

Ο «Ρ» και η «Σύγχρονη Εποχή» προτείνουν βιβλία για το καλοκαίρι που έρχεται

Οι διακοπές, εκτός από χρόνος ξεκούρασης και χαλάρωσης, είναι επίσης και μια θαυμάσια ευκαιρία για τη διεύρυνση των γνώσεών μας. Η ανάγνωση και η μελέτη βιβλίων μπορεί να γίνει κάτω από άλλες συνθήκες, χωρίς την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας. Ετσι, σήμερα, ο «Ρ» και η «Σύγχρονη Εποχή» προτείνουν στους αναγνώστες της εφημερίδας, μια σειρά από βιβλία ιδεολογικού, πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η μάθηση, η αυτομόρφωση, για τους κομμουνιστές, για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, είναι βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Εξάλλου, ακόμη και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σε μια δημιουργική κατεύθυνση, στην προοπτική της πνευματικής του ανάπτυξης, αποτελεί μια ουσιαστική ανάγκη, την οποία αισθάνεται ένας άνθρωπος.

Τα βιβλία, για τα οποία θα διαβάσετε σήμερα κάποιες βασικές πληροφορίες, αποτελούν, εκτός των άλλων, και ένα καθημερινό όπλο δουλειάς. Αφορούν, πρώτα απ' όλα, ζητήματα για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όπως οι οικονομικές συζητήσεις που διεξάγονταν τη δεκαετία του 1920 στο νεοσύστατο σοβιετικό κράτος, το Δεύτερο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η συμμετοχή των Ελλήνων στη διαδικασία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και οι δύο τελευταίοι τόμοι των «Απάντων» του Στάλιν (14ος και 15ος) που ρίχνουν φως σε μια σειρά από θέματα. Θέματα, που απασχολούν όχι μόνο τους μελετητές, μα και κάθε άνθρωπο που θέλει, χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά και χωρίς μηδενισμούς, να μάθει για την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης Σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία υπάρχουν, επίσης, και ζητήματα από την Ιστορία του λαϊκού μας κινήματος, με την έκδοση των δύο τόμων της «Νέας Γενιάς», του περιοδικού της ηρωικής ΕΠΟΝ. Τέλος, ιδεολογικά θέματα, που αφορούν το σύγχρονο δεξιό οπορτουνισμό, τα σύγχρονα αστικά ιδεολογήματα, αλλά και τον αντικομμουνισμό χτες και σήμερα, αποτελούν την τρίτη ενότητα της σύντομης βιβλιογραφίας.

Διαβάζοντας τα βιβλία αυτά, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Κερδισμένοι σε γνώση, στη διεύρυνση των πνευματικών μας οριζόντων. Και αυτή είναι μια δουλειά, που αποτελεί μόνιμη ανάγκη, για κάθε κομμουνιστή, για κάθε άνθρωπο ο οποίος θέλει να λέγεται Ανθρωπος...

Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ
Απαντα - Τόμος 14ος

Η έκδοση αυτή είναι παγκόσμια πρώτη, τουλάχιστον για την ελληνική γλώσσα.

Περιέχει τα έργα που έχουν γραφεί από τον Ιούλη του 1934 έως τον Απρίλη του 1941.

Εχει ιδιαίτερη σημασία η έκδοση αυτή, μια και ο Ι. Β. Στάλιν, ως επικεφαλής της ΚΕ του ΠΚΚ (μπολσεβίκων), της ΕΣΣΔ και του σοβιετικού κράτους, μετά το θάνατο του Λένιν, συνδέθηκε τόσο με τις επιτυχίες των οικοδόμων του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όσο και με την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού συστήματος σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Οι πολέμιοι και επικριτές του, τόσο όσο ζούσε, όσο και μετά το θάνατό του, εξαπόλυσαν και εξαπολύουν αδυσώπητη αντικομμουνιστική επίθεση έως τα σήμερα στο πρόσωπο του μπολσεβίκου επαναστάτη.

Επιδιώκουν με αυτήν την επίθεση να σβήσουν από το νου και την καρδιά των προλεταρίων την υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, προκειμένου να ορθώσουν ένα ακόμη εμπόδιο στη δράση τους για το νομοτελειακό άλμα της ιστορικής εξέλιξης προς τα μπρος.

Τα κείμενα αυτά, που παρουσιάζονται στον 14ο τόμο των «Απάντων» του Ι. Β. Στάλιν, αλλά και στους επόμενους που θα ακολουθήσουν, συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τη συγκεκριμένη περίοδο σχετικά με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, το ρόλο και τη δράση του Ι. Β. Στάλιν ως Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος των μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ.

Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ
Απαντα - Τόμος 15ος

Ο 15ος τόμος των «Απάντων» του Ι. Β. Στάλιν περιέχει τα έργα της περιόδου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945) και αντανακλούν την πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και του σοβιετικού λαού για τη νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο της Σοβιετικής Ενωσης.

Βάση του τόμου αποτελούν τα έργα του βιβλίου του Ι. Β. Στάλιν «Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος». Επίσης συμπεριλαμβάνονται τηλεγραφήματα του Ι. Β. Στάλιν προς εργαζόμενους στα μετόπισθεν, ξένους ανταποκριτές, πολιτικούς παράγοντες κλπ.

Σ' αυτά τα έργα παρουσιάζεται ο αποφασιστικός ρόλος του σοβιετικού λαού - των εργατών, των κολχόζνικων και της διανόησης - στην εξασφάλιση της στρατιωτικής, οικονομικής και ηθικοπολιτικής νίκης κατά του φασισμού, το μεγάλο κατόρθωμα του σοβιετικού λαού, ο οποίος έσωσε την ανθρωπότητα από την απειλή της φασιστικής υποδούλωσης.

Σ' αυτά παρουσιάζονται οι βασικές πηγές της δύναμης και της ισχύος του σοβιετικού κράτους, η μεγάλη σημασία του Κομμουνιστικού Κόμματος ως οργανωτικής και καθοδηγητικής δύναμης στην πάλη του σοβιετικού λαού για τη συντριβή των Γερμανοφασιστών κατακτητών και των Ιαπώνων ιμπεριαλιστών.

Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ
Οι Θέσεις και το Καταστατικό της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όπως ψηφίστηκαν στο Β` Συνέδριο της Πετρούπολης - Μόσχας (6-25 Ιουλίου 1920)

Η παρούσα έκδοση πρόκειται για πιστή επανέκδοση της αντίστοιχης έκδοσης του 1921, από το Εκδοτικό Τμήμα του «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδας (Κομμουνιστικού)», έκδοσης που περιλαμβάνεται στο «Αρχείο ΚΚΕ». Η παρούσα έκδοση είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία και στα 90 χρόνια του ΚΚΕ.

Λόγω της αρχειακής σημασίας της έκδοσης βασικά διατηρήθηκε η μετάφρασή της (έγιναν ελάχιστες διορθώσεις), καθώς και η αναγραφόμενη (παλαιά) ημερομηνία διεξαγωγής του Β` Συνεδρίου, που, σύμφωνα με το διορθωμένο ημερολόγιο, οι εργασίες του διεξήχθησαν από 19 Ιούλη έως 7 Αυγούστου 1920.

Ιστορική και εκδοτική σημασία έχει το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα της παρούσας έκδοσης δεν περιλαμβάνονται στα «Απαντα» Λένιν, είτε με αυτήν τη μορφή τους (π.χ., «Οροι για την παραδοχή των κομμάτων στην Κομμουνιστική Διεθνή»), είτε καθόλου (π.χ., «Ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Προλεταριακή Επανάσταση», «Τα συνδικάτα και οι Επιτροπές των εργοστασίων», «Πότε και με ποιους όρους μπορούν να ιδρυθούν σοβιέτ εργατικών αντιπροσώπων», «Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και ο κοινοβουλευτισμός»).

Αξεπέραστη είναι η σημασία θέσεων που περιέχονται σε κεφάλαια αυτής της έκδοσης που περιλαμβάνονται και στα «Απαντα Λένιν, όπως «Η ουσία της δικτατορίας του προλεταριάτου και της εξουσίας των Σοβιέτ», «Οι όροι εισδοχής των κομμάτων στην Κομμουνιστική Διεθνή».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός

Συλλογή κειμένων

Ανεξάρτητα από τις διαθέσεις και ιεραρχήσεις του ΚΚΕ, επανέρχονται ως ζητήματα του ιδεολογικού και πολιτικού μετώπου τα εξής ερωτήματα:

  • Τι είναι «αριστερά»;
  • Μπορεί να συγκροτηθεί «αριστερή» συμμαχία και για ποιο σκοπό;
  • Από πού εκπορεύεται η ειδική στάση (αποκλεισμού και τυπικών σχέσεων) του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΝ;
  • Πώς εμφανίζεται ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός;

Πρόκειται για ερωτήματα εν πολλοίς απαντημένα από το ΚΚΕ.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, αμβλύνεται η ατομική και συλλογική ευθύνη για την αναζήτηση της ταξικής, της επαναστατικής αλήθειας και με τη βαθύτερη γνώση της Ιστορίας του κομμουνιστικού, γενικότερα του εργατικού κινήματος.

Επομένως, υπάρχει αναγκαιότητα να επανέρχεται το Κόμμα στα ιστορικά δεδομένα, να πλουτίζει τα ιδεολογικά και πολιτικά συμπεράσματά του.

Τα κείμενα που πρωτοδημοσιεύονται σε αυτή τη συλλογή είναι ταξινομημένα στις εξής τρεις θεματικές ενότητες:

1η ενότητα: Η παρουσίαση του δεξιού οπορτουνισμού ως αριστερού πολιτικού συμμάχου του ΚΚΕ.

2η ενότητα: Για το μεταπολεμικό δεξιό οπορτουνισμό στην Ελλάδα.

3η ενότητα: Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο αντικομμουνισμός χθες και σήμερα

Ο αντικομμουνισμός σήμερα ως κυρίαρχο στοιχείο της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής ενισχύεται από όλες τις πλευρές. Στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας βρίσκονται ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, που δεν έχουν την ανάλογη ιστορική, κοινωνική και πολιτική πείρα, ώστε να μπορούν να κρίνουν και να απορρίψουν τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις.

Η πάλη, λοιπόν, ενάντια στις αντικομμουνιστικές θεωρίες, η υπεράσπιση της Ιστορίας του επαναστατικού εργατικού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της προσφοράς των σοσιαλιστικών χωρών στον 20ό αιώνα δεν είναι απλά πάλη για την αποκατάσταση της Ιστορίας. Είναι πάλη για το παρόν και το μέλλον, για την ανάδειξη και τη συνειδητοποίηση της επικαιρότητας και ρεαλιστικότητας του Σοσιαλισμού.

Η έκδοση επικεντρώνεται στα εξής ζητήματα:

  • Στην παρουσίαση του αντικομμουνισμού ως ιδεολογίας και πολιτικής της άρχουσας τάξης.
  • Στην αντιπαράθεση με αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα και θεωρίες.
  • Στην αντιπαράθεση με αντικομμουνιστικές διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας.
  • Στις εκδηλώσεις του αντικομμουνισμού στην Ελλάδα.
  • Στο ρόλο του οπορτουνισμού στην αντικομμουνιστική εκστρατεία.
  • Στις σχετικά πρόσφατες εξελίξεις με αιχμή το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι. ΓΚΙΚΑΣ
Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

Το παρόν έργο αποτελεί μια διεισδυτική και αναλυτική ματιά στη διαδικασία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ειδικότερα μέσα από τη συμμετοχή των Ελλήνων. Θεμελιωμένο σε πληθώρα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών (πολλών εκ των οποίων αδημοσίευτων ως τα σήμερα ή άγνωστων στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό), επιχειρεί να ρίξει φως σε πτυχές του ιστορικού παρελθόντος, που βρίσκονται τις μέρες μας στο επίκεντρο της αντικομμουνιστικής αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας.

Η συζήτηση, βέβαια, ούτε αρχίζει ούτε και τελειώνει εδώ. Εχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού, η ερευνητική μας προσπάθεια δεν αποσκοπεί στο να καταλήξει σε τελεσίδικα και απόλυτα συμπεράσματα αναφορικά με διάφορες πτυχές του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Τουναντίον, στοχεύει σε μια μαρξιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση ιστορικών γεγονότων και διαδικασιών, μακριά τόσο από εξιδανικευμένες ωραιοποιήσεις, όσο και από ισοπεδωτικούς μηδενισμούς, η οποία θα συμβάλει - ελπίζουμε - στην περαιτέρω μελέτη και ανάλυσή τους.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Τόμοι πρώτος και δεύτερος

(συλλογή φύλλων σε φωτογραφική ανατύπωση)

Φύλλα 39-56 (τ. 1) και Φύλλα 57-68 (τ. 2)

Πρόκειται για δύο τόμους. Ο πρώτος περιλαμβάνει τα φύλλα 39-56 (Νοέμβρης 1844 - Σεπτέμβρης 1945) και ο δεύτερος τα φύλλα 57-68 (Σεπτέμβρης 1945 - Μάρτης 1946).

Η έκδοση των φύλλων έγινε με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) και αφιερώνεται στα 90 χρόνια του ΚΚΕ.

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα είδος γέφυρας του χθες και του σήμερα, σε μια περίοδο που αξίζει να θυμόμαστε και να μελετάμε το παρελθόν, για να γινόμαστε καλύτεροι, μαχητικότεροι και ικανότεροι στο σύγχρονο αγώνα. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη στα νιάτα της ΕΠΟΝ για τους αγώνες και τις θυσίες τους, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και στα επίσης δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση.

Είναι σίγουρο ότι οι νέοι άνθρωποι, σε κάθε χρονική φάση, διακρίνονται από τη δίψα για το καινούριο, για το νέο, το πρωτοποριακό.

Οσες φορές και να διαβάσει κανείς τη «Νέα Γενιά» σε όλο το χρονικό διάστημα της έκδοσής της, σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες, δε χορταίνει να θαυμάζει και κυρίως να βγάζει πολύτιμα συμπεράσματα διαχρονικής σημασίας, όσο και αν έχουν ορισμένα στοιχεία διαφοροποιηθεί.

Προκαλεί θαυμασμό και αίσθηση η φροντίδα της ΕΠΟΝ μέσα από το όργανό της να συμβάλλει στην πολιτιστική και αισθητική καλλιέργεια των μελών και αναγνωστών της. Λογοτεχνία, ποίηση, όλες οι μορφές της Τέχνης περνάνε μέσα από τις σελίδες της «Νέας Γενιάς», η ανθρώπινη και νεανική ευαισθησία σε όλο τον πλούτο της.

Η καλλιτεχνική εμφάνιση των εκδόσεων και ιδιαίτερα των εξωφύλλων αποκαλύπτει ότι η Τέχνη είναι ο καλύτερος φίλος του αγώνα, αδιάσπαστη με το σκληρό αγώνα για την ελευθερία, την πρόοδο, για το σοσιαλισμό.

Την έκδοση (στον πρώτο τόμο) προλογίζουν η Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, και ο Νίκος Καραντηνός, αντιστασιακός - δημοσιογράφος.

Συζήτηση για θέματα Πολιτικής Οικονομίας στα τέλη της πρώτης δεκαετίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ

Τη δεκαετία του 1920, το σοβιετικό κράτος, έχοντας καταρχήν εξασφαλίσει τη στρατιωτική νίκη, αντιμετώπιζε τη διεθνή απομόνωση και προσπαθούσε, αξιοποιώντας τις μεταπολεμικές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, να προχωρήσει στο δρόμο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Την περίοδο μεταξύ του 1918 και του 1930, πραγματοποιήθηκαν 8 συνέδρια του Κόμματος (VIII - XV), έγινε ο εξηλεκτρισμός της χώρας, τέθηκαν οι βάσεις της σοσιαλιστικής εκβιομηχάνισης και της κολεκτιβοποίησης της αγροτικής παραγωγής. Τα τεράστιας και ιστορικής σημασίας καθήκοντα, που αντιμετώπισε και επέλυσε ο σοβιετικός λαός, απαιτούσαν ένα θεωρητικό επιστημονικό υπόβαθρο, ικανό να στηρίξει με επιτυχία την πρακτική του κοινωνικού μετασχηματισμού. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σειρά συζητήσεων, που αφορούσαν τα πιο επίκαιρα και άμεσα ζητήματα της οικονομικής θεωρίας και πρακτικής.

Στις συζητήσεις της δεκαετίας του '20 διακρίνουμε τη διαπάλη, που σημάδεψε όλη την πορεία της οικονομικής σκέψης των κομμουνιστών, τουλάχιστο στις χώρες όπου ο σοσιαλισμός ήταν το αντικείμενο και το ζητούμενο της δράσης. Το γεγονός ότι για πολλά χρόνια και για μια σειρά λόγους το υλικό αυτό δεν ήταν πλατύτερα γνωστό (ιδιαίτερα στους μαρξιστές της Δύσης) δεν ωφέλησε την ανάπτυξη της μαρξιστικής σκέψης. Σήμερα, το υλικό αυτό μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή άντλησης τεκμηριωμένων συμπερασμάτων, σχετικά με τις απαρχές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και τις πραγματικές αιτίες της αντεπανάστασης, αφορμή να ξανασκύψουμε με ανανεωμένο σεβασμό και ανανεωμένη ερευνητική ματιά στις προσπάθειες και το θεωρητικό έργο των πρωτοπόρων, σημείο αναφοράς στη δική μας πάλη με τον κάθε είδους αναθεωρητισμό.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνοπτική κριτική προσέγγιση σύγχρονων αστικών ιδεολογημάτων και γενικότερων θεωρητικών ζητημάτων

Στο παρόν κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ παρατίθεται επιγραμματικά η κριτική για τα κυριότερα ιδεολογήματα, αστικής και μικροαστικής προέλευσης, τα οποία προπαγανδίστηκαν και προπαγανδίζονται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και ασφαλώς έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική αντιπαράθεση που διεξάγεται και στην Ελλάδα.

Στην έκδοση συγκεντρώνεται η παρουσίαση των ιδεολογημάτων και η δική μας επιχειρηματολογία που έχουμε επεξεργαστεί σε πιο εξειδικευμένα κείμενα ή άρθρα. Σκοπός της έκδοσης δεν είναι η ενδελεχής ανάλυσή τους και η πλήρης παράθεση της δικής μας επιχειρηματολογίας, αλλά η παρουσίαση σε μια κωδικοποιημένη μορφή τόσο των κύριων επιχειρημάτων που διατυπώνονται για τη στήριξή τους από την πλευρά των πολιτικών και θεωρητικών εκπροσώπων αστικών και μικροαστικών ρευμάτων, όσο και των απαντήσεων που δίνονται από τη δική μας πλευρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ