ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, σχετικά με την απόφαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν κανένα σεβασμό στις αποφάσεις της ΕΕ, ούτε να της αναγνωρίσουν δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα», τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή την απαίτηση της ΕΕ να επιστραφούν στο Δημόσιο ποσά από χρηματοδοτήσεις που είχαν δοθεί στο παρελθόν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στο σχόλιο αναφέρεται:

«Η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο 230.000.000 ευρώ στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για επιχορηγήσεις που είχαν λάβει από το Δημόσιο στρέφεται κυρίως κατά των εργαζομένων των ναυπηγείων. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα αξιοποιήσουν την απόφαση κατά των εργατών και του ελληνικού Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων δικαιολογημένα πρέπει να νιώθουν εξαπατημένοι από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις που τις υπηρετούν μέσα στα ναυπηγεία. Η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων και συνολικά ο ευρωμονόδρομος αποδεικνύεται επικίνδυνος για τα δικαιώματά τους και συνολικά για το μέλλον των ναυπηγείων στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν κανένα σεβασμό στις αποφάσεις της ΕΕ, ούτε να της αναγνωρίσουν δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα. Σε αυτό έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι ο λαός. Το ΚΚΕ τούς καλεί να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους των άλλων ναυπηγείων κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της πολιτικής της ΕΕ, για ενιαίο δημόσιο φορέα βιομηχανίας ναυπηγείων».


ΕΛΠΕ- EDISON
Στον ηλεκτρισμό με νέα κοινοπραξία

Χοντραίνει το παιχνίδι στην ενέργεια. Υπέγραψαν τη συνεργασία τους και ανακοίνωσαν τη σύμπραξη με Ελληνική Τεχνοδομική και ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Την πρόθεσή τους να κατακτήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το 10 - 15% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσοντας μονάδες ισχύος 1.500 - 2.000MW, κυρίως καύσης φυσικού αερίου, αλλά και από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξέφρασαν χτες οι επικεφαλής των εταιρειών Edison (στην οποία συμμετέχει η EdF) και ΕΛΠΕ, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η κυβερνητική πολιτική στο μεγάλο κεφάλαιο για μεγάλα κέρδη, γεγονός που ενισχύεται και από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Με πανηγυρικό χαρακτήρα, με την παρουσία και τον χαιρετισμό του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια - τον οποίο όλοι ευχαρίστησαν για τη συμβολή του στη συμφωνία - ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Edison Ου. Κουαντρίνο, υπέγραψαν τη συμφωνία με την οποία οι δύο εταιρείες ιδρύουν κοινή εταιρεία συμμετοχών (50 - 50). Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας με τη σύμπραξη της Ελληνικής Τεχνοδομικής (όμιλος Μπόμπολα) και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (Στασινόπουλος). Η κοινή εταιρεία Edison - ΕΛΠΕ θα συμμετέχει στην κοινοπραξία με 75%, η εταιρεία HE&D (Ελληνική Τεχνοδομική 66,67% και ΙΝΤΡΑΚΟΜ 33,33%) με 23% και η ΧΑΛΚΟΡ (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) με 2%.

Σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών, το νέο σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι συνεργαζόμενοι, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα μετά τη ΔΕΗ. Το κοινοπρακτικό αυτό σχήμα θα αναλάβει το σύνολο των δραστηριοτήτων των δύο εταίρων στην Ελλάδα. Η εταιρεία των Edison - ΕΛΠΕ θα αποτελέσει βάση εξόρμησης στα Βαλκάνια με δραστηριότητες στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και αλλού, όπως είπε ο Τ. Χριστοδούλου. Ο Ιταλός επικεφαλής της Edison, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία στην Ιταλία μετά την ENEL, Ου. Κουαντρίνο, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη της εταιρείας του. Εφτασε στο σημείο να πει ότι η Edison θεωρεί «δεύτερη πατρίδα» την Ελλάδα.

Στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα αναλάβει την Ελλάδα, τα ΕΛΠΕ θα εισφέρουν την ηλεκτροπαραγωγική τους μονάδα 390MW στη Θεσσαλονίκη. Η Edison θα συνεισφέρει το μερίδιό της (65%) στην υπό κατασκευή μονάδα 420MW στη Θίσβη Βοιωτίας. Οι HE&D και η ΧΑΛΚΟΡ θα συνεισφέρουν το μερίδιό τους (35%) στην ίδια μονάδα. Οπότε το νέο σχήμα ξεκινά με μια μονάδα εν λειτουργία, μια υπό κατασκευή και κάποιες μελέτες για άλλες μονάδες. Αντίστοιχα, τα ΕΛΠΕ θα εισπράξουν 55 εκατ. ευρώ από την Edison και η κοινή εταιρεία τους θα εισπράξει 30,7 εκατ. ευρώ από τις HE&D και ΧΑΛΚΟΡ.


ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ - ΒΕΑ
Συγκλίνουν για κεφάλαια κίνησης

Την εγγυοδοσία για τραπεζικό δανεισμό που θα αφορά και σε κεφάλαια κίνησης πέρα από τα πάγια, προωθεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Τη συμφωνία του εξέφρασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, το οποίο επισκέφτηκε ο νέος πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ Ν. Δομίνικος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΕΜΠΜΕ εξετάζει και την αύξηση της επιδότησης επιτοκίου (4% σήμερα), μήπως και καταφέρει η κυβέρνηση να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι στηρίζει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους.

Ηδη η εγγυοδοτική δράση του ΤΕΜΠΜΕ έχει επεκταθεί και σε «μικρές» επιχειρήσεις που μόνο μικρές δεν είναι συγκρινόμενες με τη συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ. Σε κάθε περίπτωση, το δάνειο εγκρίνεται από τις τράπεζες, οπότε και στην περίπτωση της εγγύησης για δάνεια κεφαλαίου κίνησης θα φροντίσουν να χρηματοδοτήσουν μόνο εκείνες τις περιπτώσεις που θα κρίνουν ότι υπάρχουν μεγάλες εξασφαλίσεις.


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Μακριά από το μικρομεσαίο αγρότη

Να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου κάλεσε τους μικρομεσαίους παραγωγούς ο Στ. Σκοπελίτης, από το βήμα της Συνέλευσης

Κάλεσμα συστράτευσης με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ απηύθυνε προς τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας, ο βουλευτής του Κόμματος Στ. Σκοπελίτης, μιλώντας χτες το πρωί στην 56η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντού, και του υπεύθυνου Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, Β. Εξαρχου, οι οποίοι ενώ προχώρησαν σε κοινές διαπιστώσεις περί των «δυσκολιών» που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι και οι συνεταιρισμοί, στη συνέχεια επέρριψαν εναλλάξ, ο ένας στον άλλον τις ευθύνες των προβλημάτων, για τα οποία φυσικά ευθύνεται η... «κακοδιαχείριση». Βγάζοντας, βεβαίως «λάδι» την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που από κοινού τα δύο αυτά κόμματα ψηφίζουν και εφαρμόζουν, τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια. Αναλόγως κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχα, ο οποίος, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, αποποιήθηκε πλήρως τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η μικρομεσαία αγροτιά τα τελευταία χρόνια.

Ο Στ. Σκοπελίτης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «η φράση «κάθε πέρσι και καλύτερα» βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στη γεωργία», προσθέτοντας ότι «η σημερινή κατάσταση που δοκιμάζει σκληρά τη μικρομεσαία αγροτιά δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι τα προβλήματα των μικρών και φτωχών αγροτών εντάθηκαν μετά την τελευταία ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, και βεβαίως ο λεγόμενος «έλεγχος υγείας της ΚΑΠ» τα επιτείνει ακόμη περισσότερο. Στόχος των αποφάσεων αυτών, τόνισε, είναι να οδηγηθούμε στη συρρίκνωση των καλλιεργειών, αλλά και οι μικροί παραγωγοί να οδηγηθούν σε βίαιο ξεκλήρισμα. «Αυτή η πολιτική, σκοτώνει τη ζωή στην ύπαιθρο, ερημώνει τα χωριά», επισήμανε ο Στ. Σκοπελίτης, υπογραμμίζοντας ότι η προωθούμενη πολιτική θέλει τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια. Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν να βάλουν φραγμό, με την αγωνιστική τους συστράτευση στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για την ίδρυση του παραγωγικού συνεταιρισμού, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ