ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απελευθέρωση της Ι. Μπετανκούρ

Πολλές οι άγνωστες πτυχές της επιχείρησης που παρουσιάζει η κυβέρνηση Ουρίμπε

Στο μέσον η Μπετανκούρ ανάμεσα σε στρατιωτικούς

Associated Press

Στο μέσον η Μπετανκούρ ανάμεσα σε στρατιωτικούς
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η επιχείρηση απελευθέρωσης των 15 κρατουμένων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) - της γαλλοκολομβιανής πολιτικού Ινγκριντ Μπετανκούρ, 3 Αμερικανών που εργάζονταν για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δηλαδή πρακτόρων και 11 Κολομβιάνων στρατιωτικών - έληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης, όπως ανακοινώθηκε από την κολομβιανή κυβέρνηση. Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου καθώς αξιοποιείται από την κολομβιανή κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν (κυρίως τους ιμπεριαλιστές), ως επίδειξη δύναμης απέναντι στο ένοπλο αντάρτικο κίνημα. Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτηματικά και οι σκοτεινές πτυχές της επιχείρησης αυτής, που μπορεί να αποκαλυφθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της χώρας, Μανουέλ Σάντος (γνωστού αντιδραστικού πολιτικού και γόνου οικογένειας που κατέχει πολλά ΜΜΕ, εμπλέκεται με ναρκέμπορους και παραστατιωτικούς) Κολομβιάνοι στρατιώτες, που παρίσταναν τα μέλη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης φιλικά προσκείμενης προς τους αντάρτες των FARC, με πρόσχημα ότι θα μετέφεραν με ελικόπτερο τους ομήρους σε στρατόπεδο για να συναντήσουν τον ηγέτη των FARC, Αλφόνσο Κάνο, ουσιαστικά έστησαν παγίδα στους αντάρτες, αφοπλίζοντας και συλλαμβάνοντας τους δύο αντάρτες που συνόδευαν τους κρατούμενους. Η όλη επιχείρηση παρουσιάστηκε με φανφάρες ως διείσδυση στα ανώτερα κλιμάκια των ανταρτών. Εγινε επίσης γνωστό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από ανεξάρτητες πηγές, ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχαν κινήσεις και επαφές απεσταλμένων της γαλλικής και ελβετικής κυβέρνησης με τους αντάρτες πιθανά για ενδεχόμενη συμφωνία απελευθέρωσης κρατουμένων. Ωστόσο και πάλι τα ερωτηματικά παραμένουν, σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Πάντως η γαλλοκολομβιανή πολιτικός Ι. Μπετανκούρ που κρατούνταν από τους αντάρτες για 6 χρόνια, ανακοινώθηκε ότι σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Στις πρώτες της δηλώσεις κάλεσε τους Κολομβιανούς «να εμπιστευτούν το στρατό της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη» ενώ εκθείασε την κυβέρνηση του Α. Ουρίμπε.

Την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των κρατουμένων, ιδιαίτερα της Ινγκριντ Μπετανκούρ, έσπευσαν να εκφράσουν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και φυσικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, η κυβέρνηση του οποίου ήταν ενήμερη για τη στρατιωτική επιχείρηση. Επιπλέον, την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Βολιβίας, του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας διατυπώνοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι πρέπει να προχωρήσει η ειρήνη στην Κολομβία και ταυτόχρονα να τερματιστεί το ένοπλο κίνημα.

Οπως σημειώνει το Κολομβιάνικο ΚΚ ανάμεσα σε άλλα: «Για τον Ουρίμπε αυτή η εξέλιξη παρουσιάζεται ως σανίδα σωτηρίας, για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται λόγω των ερευνών που διεξάγει το Ανώτατο Δικαστήριο για βουλευτές που δωροδοκήθηκαν για την επανεκλογή του το 2006» και καταλήγει ότι «εξακολουθεί να υπάρχει η αναγκαιότητα να προχωρήσει μια ανθρωπιστική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, πράγμα που μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για προοπτική μιας πολιτικής διεξόδου και διαπραγμάτευσης για τη μακροχρόνια εσωτερική ένοπλη σύγκρουση. Με αυτή την έννοια πρέπει να συνεχιστεί η πίεση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να επιτευχθεί ειρήνη με δημοκρατία, ακεραιότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Απόφαση να αυξήσει την οικονομική «βοήθεια» προς την κυβέρνηση του Πακιστάν, στο διπλάσιο, αγγίζοντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανακοίνωσε η Βρετανία, διά του υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Ντάγκλας Αλεξάντερ, προκειμένου «να συμβάλλει αποφασιστικότερα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που επιχειρούν στη χώρα οι ισλαμιστές αντάρτες».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο δικηγόρος Ομομπόνο Αντάζα - μεταξύ των γνωστότερων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - και τέσσερις απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας συνελήφθησαν χτες στις Φιλιππίνες με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης της προέδρου Αρόγιο.

ΟΥΛΑΝ ΜΠΑΤΟΡ.-- Επανήλθε η ηρεμία στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, μετά τα επεισόδια και τις βίαιες συγκρούσεις στις κινητοποιήσεις οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, που υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών νοθεύτηκαν από το Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Μογγολίας, το οποίο και αναδείχτηκε τελικά νικητής της αναμέτρησης.

ΜΟΣΧΑ.-- Αποδέχτηκε την παραίτηση του Ρομάν Αμπράμοβιτς, του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Τσέλσι», από τη θέση του κυβερνήτη της περιφέρειας της Τσουκότκα στη ρωσική Απω Ανατολή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

ΣΟΦΙΑ.-- Ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη παλαιών πυρομαχικών συγκλόνισαν νωρίς χτες το πρωί τα ανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια εκατοντάδων κτιρίων, να προκληθεί πανικός στους κατοίκους και να κλείσει για λίγο το διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας.

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-- Η χτεσινή έκρηξη στην πόλη Ντμενίσι της Νότιας Οσετίας είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο τοπικός αστυνομικός αξιωματούχος, ενώ οι αρχές της Ν. Οσετίας υποστήριξαν πως πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια» των μυστικών υπηρεσιών της Γεωργίας.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς» ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 17% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή 250 εργαζόμενούς της σε όλη την εταιρεία, από τους οποίους οι 150 στο δημοσιογραφικό τμήμα, ισχυριζόμενη ότι οι αναγνώστες προτιμούν να ενημερώνονται από το διαδίκτυο. Επίσης ανακοίνωσε και τη μείωση κατά 15% του αριθμού των σελίδων της σε εβδομαδιαία βάση.

ΛΟΥΖΑΚΑ.-- Διέψευσε ο αντιπρόεδρος της Ζάμπια, Ρουπία Μπάντα, τις φήμες που κατέκλυσαν, χτες, ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, και μιλούσαν για θάνατο του Προέδρου της χώρας, Λεβί Μουαναουάσα, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού μετά από σοβαρό εγκεφαλικό που υπέστη, την Κυριακή, στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ενταση της βίας καταγγέλλει η αντιπολίτευση

ΧΑΡΑΡΕ.--

Διακόσια άτομα, στελέχη και υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος MDC, του Μόργκαν Τσβάνγκιραϊ, ζήτησαν, χτες, άσυλο στην αμερικανική πρεσβεία στη Χαράρε. Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέιμς ΜακΓκι, που συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για το πού ακριβώς θα μείνουν οι άνθρωποι αυτοί. Πριν από μία εβδομάδα, άλλοι 300 υποστηρικτές του Τσβάνγκιραϊ είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία της Νότιας Αφρικής και μετά από λίγες μέρες εγκαταστάθηκαν σε ειδικούς καταυλισμούς ανθρωπιστικών οργανώσεων λίγο έξω από την πόλη.

Το κόμμα του Τσβάνγκιραϊ, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι μετά τη «χαλκευμένη» εκλογική νίκη του Μουγκάμπε, στις 27 Ιουνίου, το κύμα βίας ενάντια στην αντιπολίτευση και τους υποστηρικτές της έχει ενταθεί. Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται ξυλοδαρμοί, βιασμοί και απαγωγές, ενώ αναφέρεται ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η απαγωγή, από τη Δευτέρα, του βουλευτή της αντιπολίτευσης Ναϊζόν Νεμαντζίβα, ο οποίος αγνοείται έκτοτε. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μέχρι τις εκλογές είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 80 άνθρωποι και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι από την περασμένη εβδομάδα δολοφονήθηκαν άλλοι 10.

ΠΕΡΟΥ
Πανεθνική απεργία στις 9 Ιούλη

Εφτά στους δέκα εργάτες δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα, καταγγέλλει η ΠΣΟ, εκφράζοντας πλήρη στήριξη στην απεργία που διοργανώνει η CGTP

Πλήρη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Περού - τους οποίους η πολιτική του κεφαλαίου έχει καταδικάσει να δουλεύουν κατά 70% (!) χωρίς δικαιώματα και μέσα σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης - και στην πανεθνική απεργία που διοργανώνει στις 9 Ιούλη η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Περού (CGTP) εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Η κυβέρνηση του Αλαν Γκαρσία Πέρες εξαπάτησε τους εργαζόμενους και το λαό του Περού, δεν τήρησε προεκλογικές της υποσχέσεις, τονίζει η ΠΣΟ και ανάμεσα σ' άλλα υπογραμμίζει: «Η κατάσταση των εργαζομένων χειροτερεύει, η οικονομία δεν αναπτύσσεται προς όφελος των φτωχών, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια βρώμικη καμπάνια για τη δυσφήμιση του συνδικαλιστικού και του κοινωνικού κινήματος, η CGTP έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση του Αλαν Γκαρσία δουλεύει μόνο για τις πολυεθνικές».

Η CGTP, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Τον τερματισμό του καθεστώτος των εργολάβων, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των ιδιωτικοποιήσεων, την ουσιαστική αύξηση των μισθών, την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Καταγγέλλοντας την καταστολή του κινήματος και τους κρατικούς μηχανισμούς που φτάνουν ακόμα και σε δολοφονίες πρωτοπόρων εργατών, ζητά να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων κτλ.

ΙΤΑΛΙΑ
Σε ιδιώτες η πολιτιστική κληρονομιά;

ΡΩΜΗ.--

Σε ιδιώτες προτείνει να δοθεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια η διαχείριση της γνωστής «Κοιλάδας των Ναών» του Ακράγαντα - που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ - ο Αντονέλο Αντινόρο, αρμόδιος σύμβουλος για θέματα τουρισμού της περιφέρειας της Σικελίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα».

Οπως δημοσίευσε χτες η συγκεκριμένη εφημερίδα, ο Αντινόρο προτίθεται να ζητήσει από την ιδιωτική εταιρεία που πρόκειται να επιλεγεί να καταβάλλει σε αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό ετησίως και παράλληλα να αναλάβει με δικά της έξοδα την εκτέλεση μιας σειράς δημόσιων έργων στην ευρύτερη περιοχή, όπως, π.χ. τη διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου Ακράγαντα - Παλέρμο και την οικοδόμηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από το χώρο της διανόησης, ενώ σχολιαστές τονίζουν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να προκαλέσουν την άμεση δραστηριοποίηση και ανάμειξη μαφιόζικων εταιρειών, σε μια περιοχή όπου το οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει σε όλο, σχεδόν, τον οικονομικό χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ