ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον αέρα η χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών

Ενίσχυση της «απασχολησιμότητας» στις γυναίκες και χρηματοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, προβλέπονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα

Στον αέρα παραμένει η χρηματοδότηση μέρος των προνιακών δομών (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κλπ.), καθώς η κυβέρνηση αντί για την εξασφάλιση πάγιας και σταθερής χρηματοδότησής τους, απαντά με προσωρινά «μπαλώματα». Ετσι ουσιαστικά αρνείται να δώσει λύση στο επιτακτικό αίτημα και την ανάγκη χιλιάδων εργατικών οικογενειών για δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή.

Χτες με κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσαν ένα νέο πρόγραμμα συνέχισης, ουσιαστικά, της χρηματοδότησης μέρους των προνιακών δομών μέχρι το 2013, των οποίων η χρηματοδότηση από τα ΚΠΣ έληγε στα τέλη του Αυγούστου. Στο «παιχνίδι» της χρηματοδότησης, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, μπαίνουν πια και οι ιδιωτικοί σταθμοί! Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, καθώς οι γυναίκες που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης θα έχουν προτεραιότητα (μέσω και μοριοδότησης) στο πρόγραμμα!

Η νέα αυτή εξέλιξη προωθεί πια ευθέως την ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής, καθώς οι ιδιωτικοί σταθμοί «υπερέχουν» σε υποδομές και υπηρεσίες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι πληρώνουν ήδη αδρά. Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνείται την υποχρέωσή της να παρέχει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στον τομέα αυτό. Εξάλλου το νέο πρόγραμμα αποτελεί μια ακόμα «ασπιρίνη» στις ήδη τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες. Επιδιώκεται να «κουκουλωθεί» η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Στόχος, επίσης του υπουργείου Απασχόλησης και μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι η «τόνωση» των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αφού προτεραιότητα σε αυτό το πρόγραμμα θα έχουν οι γυναίκες με προσωρινή ή μερική απασχόληση. Δηλαδή βαθύτερος στόχος και αυτού του δήθεν «κοινωνικού προγράμματος» είναι η επέκταση της «απασχολησιμότητας».

Το νέο πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» θα εκτελεστεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Με βάση αυτό θα επιδοτούνται κάθε χρόνο, και μέχρι το 2013, 16.000 θέσεις παιδιών. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι, δημοτικοί, αλλά και ιδιωτικοί βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα επιλέγει, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τους σταθμούς που θα συμμετέχουν και αυτοί θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Οργανισμό.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Σεπτέμβρη, ενώ από τις 28 Ιούλη ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους στο πρόγραμμα δίνεται προτεραιότητα στις γυναίκες με το μικρότερο χρόνο απασχόλησης στη θέση που κατέχουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Στα χαμηλά εισοδήματα και στις γυναίκες με μερική και προσωρινή απασχόληση (διαζευγμένες, χήρες, πολύτεκνες κλπ.). Από όσους θα επιβάλουν αιτήσεις πάλι με βάση τα κριτήρια και τα μόρια που θα συγκεντρώνουν θα μπαίνουν στο πρόγραμμα.

Φτώχεια και ανεργία ωθούν στην περιθωριοποίηση

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Εύα Μελά στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθήνας

«Ο καπιταλισμός και οι δομές του, η ακρίβεια, η φτώχεια και κυρίως η διαρκώς ανερχόμενη ανεργία, γεννούν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα και ωθούν μεγάλες μάζες του πληθυσμού στην περιθωριοποίηση». Με τα λόγια αυτά η βουλευτής του ΚΚΕ, Εύα Μελά, περιέγραψε το οξύτατο πρόβλημα των αστέγων και της συνολικής περιθωριοποίησης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ στα γραφεία του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθήνας (ΚΥΑΔΑ).

Στο χώρο αυτό παρέχονται δύο γεύματα το μεσημέρι και το βράδυ σε 1.400 - 1.450 άστεγους. Εκεί, επίσης, στεγάζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και λειτουργεί και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με τη χορηγία της μεγάλης πολυεθνικής «Καρφούρ».

Μια τέτοια υπηρεσία, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, «θα έπρεπε να υπάρχει, όχι χάριν μιας εταιρείας, αλλά χάρη σε μια δημόσια πολιτική να υπάρχει μια παροχή προς τους έχοντες πραγματική ανάγκη σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο. Την κατάσταση αυτή που ωθεί τον κόσμο σε αυτά τα κέντρα, τη δημιουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, με τον ανταγωνισμό του, και η λύση δεν είναι στην ελεημοσύνη. Η λύση είναι στην ανατροπή του συστήματος», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Ενδεικτικό της κατάστασης των ανθρώπων που αναζητούν τις υπηρεσίες του ΚΥΑΔΑ, είναι και τα όσα είπε ένας άστεγος προς μια εκ των εργαζομένων του Κέντρου, παρουσία του κλιμακίου του Κόμματος. «Καμιά δουλειά θα βρείτε και για μας; Εφτά χρόνια είμαι άνεργος!».

Στη διάρκεια της περιοδείας της, η Ε. Μελά, διαπίστωσε πως υπάρχει έλλειψη στο προσωπικό του Κέντρου, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων είναι με συμβάσεις έργου. «Αυτά τα κέντρα που λειτουργούν πρέπει να είναι αποκλειστικής δημόσιας φροντίδας. Πρέπει το κράτος να πάρει την απόφαση να τα λειτουργήσει με μια επάρκεια», σημείωσε η βουλευτής.

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Σκιαδάς, αντιδήμαρχος Αθήνας και πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων είπε πως κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων. «Κι αν θέλετε κι ένα περισσότερο στοιχείο, που είναι εντυπωσιακό είναι ότι αυξάνονται οι νέες ηλικίες», είπε.

ΕΠΩΝΥΜΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Να μην κατατεθεί η τροποποίηση ζητά το ΚΚΕ

Να αποσυρθεί η προτεινόμενη διάταξη που καταργεί την υποχρεωτική διατήρηση του πατρικού επωνύμου της γυναίκας και μετά το γάμο, ζητά με ανακοίνωσή της η Διατμηματική Επιτροπή για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τροποποίηση του άρθρου 1388 Α.Κ. που αναμένεται να ενταχθεί σε ν/σ για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, προτείνεται η προαιρετική αλλαγή του επωνύμου της γυναίκας. Θυμίζουμε ότι από το 1983 προβλέπεται η υποχρεωτική διατήρηση του επωνύμου που αποκτά μια γυναίκα όταν γεννιέται. «Στις σύγχρονες συνθήκες όμως, δεν είναι δυνατόν να ρυθμίζονται κοινωνικά και νομικά ζητήματα με την επιστροφή στο παρελθόν, ακυρώνοντας νομικές αναπροσαρμογές που έγιναν κάτω και από την πίεση του λαϊκού κινήματος», σημειώνει η Διατμηματική Επιτροπή του Κόμματος για την τροποποίηση. Η οποία, συν τοις άλλοις, λειτουργεί εντελώς αποπροσανατολιστικά για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αφού το ίδιο διάστημα κλιμακώνεται η επίθεση ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους (με αιχμή το νέο αντιασφαλιστικό, που αυξάνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, «χτυπά» το δικαίωμα στην πρόωρη σύνταξη κλπ.).

Συμπληρωματικά, η Διατμηματική Επιτροπή για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών υπογραμμίζει: «Ζητάμε να καταστεί υποχρεωτικός ο θεσμός του πολιτικού γάμου, γιατί η "ισότητα" του θρησκευτικού με τον πολιτικό γάμο, που καθιερώθηκε από την αρχή, αποδυνάμωσε το θεσμό του πολιτικού γάμου. Η δημόσια συμβίωση δύο ανθρώπων ότι θα ζήσουν μαζί πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας».

Η ΟΓΕ

«Με τον προσχηματικό λόγο της δήθεν διευκόλυνσης διενέργειας διαφόρων συναλλαγών στο εξωτερικό, η κυβέρνηση επιδιώκει να υποχρεώσει τις γυναίκες, υπό το βάρος οικογενειακών και κοινωνικών πιέσεων, να αλλάξουν επώνυμο φέροντας πλέον αυτό του συζύγου τους», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για το ίδιο ζήτημα.

Η ΟΓΕ «καταδικάζει αυτή και κάθε άλλη μεθόδευση που γυρνάει τις Ελληνίδες πολλά χρόνια πίσω, τους αφαιρεί ακόμα και το δικαίωμα να διατηρούν το επώνυμό τους, στοχεύοντας και σε ό,τι έχει κατακτηθεί στο πλαίσιο της τυπικής νομικής ισότητας».

ΥΠΕΧΩΔΕ
Και «φερετζές» της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής

Η κυβέρνηση, δημιουργώντας μια Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων στο πλαίσιο του ΠΕΧΩΔΕ, προσπαθεί να αποδείξει ότι ασκεί φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, την ίδια στιγμή που με τις ενέργειές της παραδίδει τα δάση της χώρας στην εμπορευματοποίηση, ενώ με τα χωροταξικά σχέδια δημιουργεί νέα πεδία κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο, με αντικείμενο το φυσικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ Η νέα Υπηρεσία «είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της εναρμόνισης των περιβαλλοντικών δράσεων με τις προτεραιότητες της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής και την υφιστάμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία». Επίσης, θα συνεργάζεται με όλες τις εθνικές αρχές που έχουν αντικείμενο το περιβάλλον, αλλά και «με άλλους περιβαλλοντικούς φορείς όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Θα απασχολεί 37 εργαζόμενους διάφορων ειδικοτήτων και σε τακτά χρονικά διαστήματα θα συντάσσει εκθέσεις και αναφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ