ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Νέες αρμοδιότητες και πιο στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας

Eurokinissi

Τη στενότερη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί όλο το 24ωρο, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

«Η Ελληνική Αστυνομία παρέχει συνδρομή στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά την άσκηση του έργου της και ειδικότερα σε προγραμματισμένους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας ή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπου τούτο προβλέπεται», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο. Η στενή αυτή σχέση επικυρώνεται και από τον τρόπο με τον οποίο καλείται να λειτουργήσει το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, δηλαδή με κανόνες πειθαρχίας και συγκεκριμένη ιεραρχία. Εγγύηση γι' αυτό η εκπαίδευση του προσωπικού που γίνεται σε ειδικές σχολές στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ...

Τη στενότερη συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. - Δημοτικής Αστυνομίας είχε άλλωστε προαναγγείλει και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, την προηγούμενη βδομάδα, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, «για την εκτέλεση των καθηκόντων του, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας εφοδιάζεται με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό», τα οποία δεν προσδιορίζονται στο σχέδιο νόμου. Αυτά θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κάτι που δεν αποκλείει στο μέλλον την οπλοφορία.

Στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα δει κανείς από τον έλεγχο της λειτουργίας των παιδότοπων μέχρι την τήρηση των μέτρων για την πρόληψη πυρκαγιών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους και τη συμμετοχή του προσωπικού στην εφαρμογή σχεδίων πολιτικής προστασίας. Επίσης σε αυτές περιλαμβάνονται η τήρηση των διατάξεων που αφορούν ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, τη χρήση αλσών, πλατειών, παιδικών χαρών και γενικά κοινόχρηστων χώρων, το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, την υπαίθρια διαφήμιση, τη συλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων. Η Δημοτική Αστυνομία ελέγχει τη λειτουργία των παιδότοπων, των καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Επίσης είναι αρμόδια για τον έλεγχο της ηχορρύπανσης και επιβολής της κοινής ησυχίας και τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα και τα δημόσια κέντρα. Ακόμη, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας θα ελέγχει τους οργανωμένους από τους δήμους χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακά ομάδων, τις επικίνδυνες οικοδομές, τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, την τήρηση των μέτρων για την προστασία των μουσείων, μνημείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ., θα αφαιρεί την άδεια οικοδομής για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.

Παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ. θα ασκούνται οι αρμοδιότητες που αφορούν στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχονται από κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσες υπηρεσίες δήμων είναι στελεχωμένες με προσωπικό που υπερβαίνει τα 50 άτομα, θα ασκούν όλες τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες. Οσες είναι στελεχωμένες με λιγότερο προσωπικό δε θα ασκούν κάποιες αρμοδιότητες, που θα εξακολουθούν να ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης και τους όρους της ιεραρχικής ανέλιξης των υπαλλήλων.

Βαριές οι ποινές για το παραδικαστικό

Κάθειρξη 20 χρόνων στον Καλούση, 12 χρόνων στην Μπουρμπούλια, 6 χρόνων στον Κεχαγιόγλου

Ποινές - πρόκριμα και για τις άλλες δίκες των ενεχομένων σε παραδικαστικά κυκλώματα είναι αυτές που επέβαλε χτες σε επτά από τους εννέα πρώτους κατηγορούμενους το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι Ευάγγελος Καλούσης και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, αφού το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η δίκη αφορούσε στο σκέλος της δικογραφίας σχετικά με δωροδοκίες και επενδύσεις βρώμικου χρήματος στο χρηματιστήριο, καθώς και κρουαζιέρα των δύο πρώην δικαστικών λειτουργών με κότερο επιχειρηματία του οποίου χειρίζονταν υποθέσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει ως εξής:

-- Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, κάθειρξη 12 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας.

-- Ευάγγελος Καλούσης, κάθειρξη 20 ετών και δύο μηνών για παθητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε αυτήν και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης.

-- Σάκης Κεχαγιόγλου, δικηγόρος, ποινή κάθειρξης έξι ετών για συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

-- Γιώργος Νικολακόπουλος, δικηγόρος, αθώος λόγω αμφιβολιών.

-- Σωτήρης Κρητικός, επιχειρηματίας, φυλάκιση τεσσάρων ετών και ενός μηνός για ηθική αυτουργία σε απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς).

-- Θωμάς Αμοργιανός, πρώην σύζυγος της Κ. Μπουρμπούλια, φυλάκιση τεσσάρων ετών για συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ελαφρυντικά μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και του πρότερου εντίμου βίου).

-- Ευστράτιος Βαλυράκης, επιχειρηματίας, φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για ενεργητική δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης, άμεση συνεργία σε παράβαση καθήκοντος και συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

-- Αντώνης Γεωργίου, επιχειρηματίας, φυλάκιση δύο ετών για δωροδοκία.

-- Βάιος Ευαγγελόπουλος, καπετάνιος του κότερου, αθώος λόγω νομικής πλάνης.

Αστυνομικοί κατηγορούνται για κατάχρηση

Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί ένας αξιωματικός και ένας αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. καθώς κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν περίπου 700.000 ευρώ από το ταμείο του Αρχηγείου.

Οι δύο άνδρες φέρονται να πλαστογραφούσαν τιμολόγια δαπανών της υπηρεσίας, πολλαπλασιάζοντας τα οφειλόμενα ποσά. Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι η τελευταία φορά που έγινε οικονομικός έλεγχος στη συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν πριν από 13 χρόνια, δηλαδή το 1995. Ο αξιωματικός ήταν μέλος επιτροπής για την παραλαβή υποσυστημάτων του C4i.

Πυρκαγιές

Υπό έλεγχο τέθηκαν αργά χτες το απόγευμα, οι τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική και στη Λακωνία. Συγκεκριμένα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.45 χτες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιφέρεια του χωριού Πετρίνα στο Γύθειο. Η φωτιά, λόγω της έντονης βλάστησης, είχε πάρει διαστάσεις στην περιοχή του χωριού Ασήμι, χωρίς όμως να απειληθούν κατοικίες. Μάχη με τις φλόγες έδωσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, ενώ συμμετείχαν και τρία αεροσκάφη.

Παράλληλα, υπό έλεγχο τέθηκε σχετικά γρήγορα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα στο ρέμα της Γιαννούλας στον Ασπρόπυργο. Επιτόπου έσπευσαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα. Λίγο αργότερα, φλόγες ξεπήδησαν στο Πανόραμα Παλλήνης, αλλά η επέμβαση των δύο αεροπλάνων και των 30 πυροσβεστών ήταν έγκαιρη και απέτρεψαν την περαιτέρω επέκτασή της.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Οδηγίες προστασίας για τα τσιμπούρια

Ο ιός του κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού ήταν η αιτία θανάτου ασθενούς που κατέληξε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η ταυτοποίηση του ιού έγινε στο Μικροβιολογικό Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο παραπάνω ιός μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να διεξαχθεί επιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στις εκτροφές μικρών μηρυκαστικών και στρουθοκαμήλου για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Επίσης, έχει αποσταλεί εγκύκλιος με οδηγίες προς τις Νομαρχίες και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας. Στη σχετική οδηγία ως μέτρα προστασίας αναφέρονται τ' ακόλουθα: Αποφυγή, κατά το δυνατόν, περιοχών όπου υπάρχουν τσιμπούρια. Χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά μέρη του σώματος. Κατάλληλο ντύσιμο όσων ασχολούνται με κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες (να καλύπτεται όλο το σώμα, μακριά μανίκια που να τοποθετούνται μέσα σε γάντια και το παντελόνι μέσα στις κάλτσες). Αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη τσιμπουριών στο δέρμα. Σε περίπτωση που εντοπιστούν τέτοια, η αφαίρεσή τους να γίνεται σε νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ