ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Συνθήκες κόλασης για εξαθλιωμένους μετανάστες!

Απαράδεκτη η κατάσταση των εγκαταστάσεων διαμονής των μεταναστών στο νησί, όπως διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που τους επισκέφτηκε

Ανθρωποι - θύματα του ΝΑΤΟικού και του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, χαρακτηρίζονται «παράνομοι», επειδή προσπαθούν να διαφύγουν από τους πολέμους, τη φτώχεια και την ανεργία. Και, τώρα, βρίσκονται έγκλειστοι στη Φυλακή - Γκέτο που έχει στηθεί στη Μυτιλήνη (φυλακή που μάλλον για ποντίκια αρμόζει...).

Αυτή τη φυλακή για τους «παράνομους» μετανάστες επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Σταύρο Σκοπελίτη, τον Βαγγέλη Παλαιολόγο, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και επικεφαλής της ΝΑΣ και δύο ακόμα μέλη του Νομαρχιακού Γραφείου.

Κατ' αρχήν, απαγορεύτηκε η είσοδος στην αντιπροσωπεία! Για μια και πλέον ώρα ανάγκασαν τον βουλευτή και την υπόλοιπη αντιπροσωπεία να περιμένουν! Επρεπε, λέει, να πάρουν την έγκριση του αρχηγού της Αστυνομίας για να επιτραπεί η είσοδος. Στοιβαγμένοι μέσα σε απαράδεκτους θαλάμους πάνω από 260 Αφγανοί, Παλαιστίνιοι και άλλοι μετανάστες. Οι οποίοι, μόλις είδαν την αντιπροσωπεία έτρεξαν στα σιδερόφραχτα παράθυρα για να μιλήσουν.

Κοίταζαν στα μάτια τα μέλη της αντιπροσωπείας. Με μάτια που μίλαγαν: «Μας ανάγκασαν να έρθουμε εδώ. Γιατί στη χώρα μας ήρθαν στρατοί για να μας πάρουν τον πλούτο της γης μας. Σ' αυτό είστε συνυπεύθυνοι και εσείς. Γιατί και εσείς συμφωνήσατε! Και εμείς είχαμε σπίτια που μέναμε και φτιάξαμε με τον ιδρώτα μας, αλλά μας τα βομβαρδίσατε, γιατί τάχα ψάχνατε έναν τρομοκράτη. Δεν είμαι εγώ όμως αυτός! Και εμείς έχουμε παιδιά όπως εσείς, και γυναίκες και μάνες όμως μας αναγκάσατε να τις αφήσουμε μόνες πίσω για να αναζητήσουμε μια καλύτερη ζωή και για αυτούς»!

Τώρα παραμένουν στοιβαγμένοι σε τεράστιες αίθουσες, με βρώμικα στρώματα για κρεβάτια, με κρεμασμένα στους τοίχους ρούχα και μπροστά σ' αυτές τις σιδερόφραχτες αίθουσες οι τεράστιοι κάδοι σκουπιδιών για να «πετάνε τα σκουπίδια από τα παράθυρα, κατευθείαν μέσα», όπως είπαν οι φύλακες. Το χειρότερο; Σε όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ζουν και μικρά παιδιά.

Στο χώρο αυτό που στεγάζει αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους με τα τόσα προβλήματα δεν υπάρχει καμιά κοινωνική υπηρεσία, καμιά ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Μόνο ένας γιατρός για τις επείγουσες ανάγκες...

Ομως, δε φτάνει που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τους εξαναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Δε φτάνει που οι δουλέμποροι τους παίρνουν και την τελευταία δραχμή που μπορεί να έχουν. Δε φτάνει που μεγάλος αριθμός από αυτούς αφήνουν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο «μεγάλο» όνειρο μιας άλλης πιο «ανθρώπινης» ζωής. Αλλά, δε φτάνουν όλα αυτά! Οταν τελικά πατήσουν το πόδι τους στη στεριά έρχεται να τους αποτελειώσει το «ανθρώπινο» σύστημα «φύλαξης» των «λαθρομεταναστών» που έχουν φτιάξει στη Μυτιλήνη. Δεν υπάρχει ντροπή, δεν υπάρχει τσίπα! Δεν υπάρχει ούτε καν προσωπική ανθρωπιά από τους κρατούντες την εξουσία νομαρχέους και λοιπούς. Γι' αυτούς τους ανθρώπους έρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσει ακόμα πιο ασφυκτικά μέτρα. Πιο ασφυκτική θηλιά στους μετανάστες. Φυλάκιση και απαγόρευση εισόδου προβλέπει η νέα Οδηγία.

Η απόφαση έρχεται να επικυρώσει κυνικά τον απάνθρωπο και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα της ΕΕ, με αποκορύφωμα τις διατάξεις της οδηγίας που προβλέπουν την 18μηνη κράτηση των μεταναστών, ακόμη και ανήλικων παιδιών, και την απαγόρευση ακόμη και της νόμιμης επανόδου τους στο κράτος - μέλος που τους απέλασε για τουλάχιστον 5 χρόνια. Μάλιστα, από την ΕΕ χαρακτηρίζεται ως εκούσια επιστροφή των μεταναστών, τη στιγμή που έχουν να «επιλέξουν» ανάμεσα στην επιστροφή και τη φυλάκιση!

Αυτό είναι ακριβώς το πρόσωπο του καπιταλισμού. Ή είσαι μαζί του ή είσαι απέναντί του. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Για το ΚΚΕ, η εργατική τάξη είναι ενιαία, ανεξάρτητα από φυλή, γλώσσα, χρώμα, θρήσκευμα. Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, της παγκόσμιας εργατικής τάξης και κοινός εχθρός Ελλήνων και μεταναστών είναι ο ιμπεριαλισμός.


Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον καπετάν Διαμαντή

Εγινε στη Λιλαία, στο πλαίσιο των 90χρονων του ΚΚΕ και των 40χρονων της ΚΝΕ

Από την εκδήλωση στη Λιλαία, την Κυριακή 29 του Ιούνη. Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Από την εκδήλωση στη Λιλαία, την Κυριακή 29 του Ιούνη. Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Σε ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, της πραγματικής ιστορίας των αγώνων του ΚΚΕ και των εργαζομένων, εξελίχτηκε, ιδιαίτερα για τους νέους κομμουνιστές αγωνιστές που συμμετείχαν μαζικά, η εκδήλωση προς τιμήν του σταυραϊτού του ΔΣΕ στη Ρούμελη, μιας από τις κορυφαίες μορφές του κομμουνιστικού - λαϊκού κινήματος, του Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας, την περασμένη Κυριακή, στη Λιλαία, τον τόπο καταγωγής του, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ. Και ήταν πλήθος οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που έφθασαν από τις γύρω περιοχές και άλλοι αγωνιστές κομμουνιστές και νεολαία, με τα λάβαρα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της Αντίστασης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Αγγελόπουλος, Γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι ο Διαμαντής και χιλιάδες άλλοι απλοί άνθρωποι έγιναν ήρωες μέσα από τους αγώνες του ΚΚΕ και του λαού μας παλεύοντας για να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Βούζας - Λαδιάς, πρόεδρος της Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ηρωική δράση του: Από τα μαθητικά του χρόνια στην ΟΚΝΕ, στη δικτατορία του Μεταξά, κομματικό μέλος του ΚΚΕ, πολεμιστής στο Αλβανικό μέτωπο, στον ΕΛΑΣ, όπου αναδείχτηκε αρχηγός - καπετάνιος του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα, στο ΔΣΕ, όπου αναδείχτηκε, διαδοχικά, διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας που μετονομάστηκε σε 126 Ταξιαρχία και σε συνέχεια διοικητής του Αρχηγείου Ρούμελης που μετονομάστηκε σε 2η Μεραρχία του ΔΣΕ. Ονομάστηκε υποστράτηγος και, μετά το θάνατό του, τιμημένος νεκρός - αντιστράτηγος του ΔΣΕ. Ο λαός μας έχει τοποθετήσει τον Διαμαντή, πραγματικό διαμάντι του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στο πάνθεον των ηρώων και μαρτύρων του λαϊκού μας κινήματος.

Από το ΚΣ της ΚΝΕ χαιρέτισε ο Αντώνης Κούκουρας, ο οποίος έδωσε υπόσχεση οι νέοι κομμουνιστές να διδάσκονται από την ιστορία του ΚΚΕ και να εμπνέονται από τους αγώνες των προηγούμενων γενιών.

Με το ΚΚΕ για το Μέτωπο

Ο κεντρικός ομιλητής, Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, στην αρχή της ομιλίας του θα σημειώσει: Νιώθουμε υπερηφάνεια για την 90χρονη ιστορία του Κόμματός μας, γιατί όλα αυτά τα χρόνια σημαδεύονται από έναν αδιάκοπο αγώνα για τα δικαιώματα της εργατιάς, της αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, της νεολαίας και των γυναικών. Εναν αγώνα αφιερωμένο σε έναν τελικό σκοπό: Την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων από τα δεσμά του κεφαλαίου με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας ισότιμων και ελεύθερων ανθρώπων, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Ενώ σε άλλο σημείο θα υπογραμμίσει: Στην 90χρονη ηρωική πορεία του το ΚΚΕ έβαλε τη σφραγίδα του σε κάθε λαϊκή -εργατική κατάκτηση. Πρωτοστάτησε, οργάνωσε τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, όπου έδωσε τα καλύτερα παιδιά του, όπως ο Διαμαντής, αλλά και τους κοινωνικούς αγώνες για τα λαϊκά δικαιώματα.

Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα και στην αντιλαϊκή πολιτική, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ΚΚΕ λέει στον εργαζόμενο λαό: Απόρριψε τις ψεύτικες ελπίδες που σπέρνουν τα κόμματα του κεφαλαίου. Για να πάμε μπροστά πρέπει: Ισχυρό λαϊκό κίνημα, συνδικάτα ταξικά. Απόδραση μαζικά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσπέρασμα του ΣΥΝ. Να σταματήσουν οι αυταπάτες με την ΕΕ γιατί λαϊκή ευημερία και ΕΕ δε συμβιβάζονται. Χρειάζεται σύγκρουση, απειθαρχία, ανυπακοή. Στις ευρωεκλογές με το ΚΚΕ και το Μέτωπο που προτείνει, Λαϊκή Συμμαχία - Λαϊκή Οικονομία».

Και κατέληξε: «Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια ήρθαμε σήμερα εδώ να πούμε ως ΚΚΕ: Σύντροφε Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, αϊτέ της Ρούμελης, διδαχθήκαμε πολλά, δεν τα παραδώσαμε και δεν τα παραδίνουμε τα όπλα μας που είναι οι ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Περνάμε στην αντεπίθεση. Τιμή και δόξα στο ΔΣΕ, στον Διαμαντή και στους χιλιάδες ήρωές μας! Ζήτω τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, ζήτω τα 40 χρόνια της ΚΝΕ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ