ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
«Αποστάσεις ασφαλείας» από τον Μιχ. Λιάπη

ICON

«Αποστάσεις ασφαλείας» από τον Μιχ. Λιάπη κρατά τώρα το Μέγαρο Μαξίμου μεταφέροντας στον υπουργό Πολιτισμού το βάρος της απόδειξης των ισχυρισμών του για τα «ταξίδια» με τη φροντίδα της «Ζήμενς».

Ο ίδιος ο υπουργός, κάτω από την πίεση των αποκαλύψεων, έδωσε χτες το απόγευμα τα παραστατικά για το επίμαχο ταξίδι, που όμως δεν απαντούν στα ερωτήματα που έχουν προκληθεί, κυρίως για τις «συναναστροφές» του με το αφεντικό της «Ζήμενς» στην Ελλάδα, Μ. Χριστοφοράκο, που μοίραζε τις μίζες στη χώρα μας, αλλά και με τον μεγαλομέτοχο της «Aegean» Α. Λασκαρίδη την εποχή που ως υπουργός Μεταφορών ο Μιχ. Λιάπης χειριζόταν την υπόθεση της «Ολυμπιακής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε χτες σε ρόλο «μεταφορέα» των διαβεβαιώσεων του υπουργού Πολιτισμού, επαναλαμβάνοντας συχνά ότι απλά «μεταφέρει αυτό που ο κ. Λιάπης του είπε», ενώ σημείωσε με νόημα ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ζητήσει, ούτε έχει δει τα παραστατικά που επικαλείται για το ταξίδι στη Γερμανία. Καθιστώντας σαφές ότι η στήριξη του Κ. Καραμανλή στον ξάδελφό του έχει όρια, μέχρι δηλαδή του σημείου που δε θα παρασύρει και τον πρωθυπουργό σε «περιπέτειες», ο Θ. Ρουσόπουλος μετακύλησε την ευθύνη στον υπουργό και στην «αξιοπιστία» του, επαναλαμβάνοντας βέβαια το αυτονόητο ότι έχει την κάλυψη της κυβέρνησης. «Επικοινώνησα με τον κ. Λιάπη, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι αυτός οργάνωσε το ταξίδι και αυτός πλήρωσε τα δικά του έξοδα και του γιου του. Να σημειώσω ότι τα υπόλοιπα, όπως μου δήλωσε με παρρησία, αν έχουν συμβεί, έχουν συμβεί εν αγνοία του», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του εκπροσώπου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν αμφισβητώ την αξιοπιστία του κ. Λιάπη, ενός πολιτικού ο οποίος είναι περισσότερο από 30 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου». Βγάζοντας απέξω τον πρωθυπουργό σε άλλο σημείο είπε ότι «δε ζητήθηκε από τον κ. Λιάπη να αποδείξει στο Μέγαρο Μαξίμου αυτά τα οποία έχει δηλώσει με παρρησία και σαφήνεια στη δημόσια δήλωσή του».

Πάντως, ο Θ. Ρουσόπουλος κάλυψε τον Μιχ. Λιάπη για τις «προνομιακές σχέσεις» που είχε ως υπουργός Μεταφορών με τον εφοπλιστή Λασκαρίδη, που είναι μεγαλομέτοχος της «Aegean», την περίοδο που χειριζόταν το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής». Παριστάνοντας τον ανήξερο ο εκπρόσωπος δήλωσε αντίθετος με την ...ποινικοποίηση της φιλίας και των κοινωνικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, άφησε να εννοηθεί ότι από τις αποφάσεις του Μιχ. Λιάπη στο υπουργείο Μεταφορών δεν προκύπτει ότι η «φιλία» αυτή επηρέασε την τύχη της «Ολυμπιακής», πράγμα που δεν επαληθεύεται από τη ζωή αφού την περίοδο εκείνη η ανταγωνίστρια αεροπορική εταιρεία κέρδισε έδαφος και ξεπέρασε την «Ολυμπιακή» στην εγχώρια αγορά...

«Λειψά» παραστατικά

Στα παραστατικά που εμφάνισε χτες ο υπουργός Πολιτισμού περιλαμβάνονται αποδείξεις για τη διαμονή του στο ξενοδοχείο «Westin» στη Λιψία, στις 16 και 17 του Ιούνη του 2005, και στο «Ιντερκοντινένταλ» του Μπερχτεσγκάντεν τις επόμενες δύο μέρες. Οι αποδείξεις είναι στο όνομα του Μ. Λιάπη.

Εδωσε επίσης φωτοαντίγραφα των αεροπορικών του εισιτηρίων με την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τη σχετική απόδειξη πληρωμής από τον ίδιο, από ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας.

Τα παραστατικά ωστόσο δεν αναιρούν ότι το ταξίδι στη Γερμανία οργανώθηκε από τη «Ζήμενς» καθώς και ότι στην παρέα του υπουργού, και μάλιστα σε διπλανά δωμάτια, ήταν το πρώην αφεντικό της «Ζήμενς» στη χώρα μας, Μ. Χριστοφοράκος, και ο εφοπλιστής Α. Λασκαρίδης.

ΠΑΣΟΚ
Πρωτοβουλίες «αναγέννησης» του σάπιου συστήματος

Προωθεί δήθεν την ...κάθαρση

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις επιθέσεις ενάντια στη ΝΔ, με αφορμή το κλείσιμο της προανάκρισης για την υπόθεση «Ζήμενς» και τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης είχε στενές σχέσεις με το αρχιστέλεχος της εταιρείας στην Ελλάδα Μ. Χριστοφοράκο.

Στη Χ. Τρικούπη επιμένουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να «κουκουλώσει» την υπόθεση μόλις οι αποκαλύψεις άρχισαν να αγγίζουν στελέχη της. Οτι στόχος της ΝΔ ήταν να πείσουν πως η υπόθεση αφορά μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ελέω καταθέσεων Θ. Τσουκάτου). Οτι η κυβέρνηση έχει βεβαρημένο πολιτικό μητρώο συγκαλύψεων: «Κουμπάροι», υποκλοπές, ομόλογα, απαγωγές Πακιστανών, ΟΤΕ, Μαξίμου DVD-Gate με εμπλεκόμενους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, Ζωνιανά και τώρα «Ζήμενς».

Εκφράζοντας ουσιαστικά την ανησυχία τους για την απαξίωση του δικομματισμού, ζητούν «να τελειώνουμε με το γαϊτανάκι της διαφθοράς και της διαπλοκολογίας που κατατρώει τη χώρα μας. Και να γίνει με τρόπο που θα την πληρώσουν όσοι πραγματικά εμπλέκονται, όπου κι αν βρίσκονται, από όπου κι αν προέρχονται. Να μην καούν μαζί με τα λίγα, ευτυχώς, ξερά τα πολλά χλωρά. Δεν είναι δυνατόν πλέον η χώρα να είναι όμηρος λίγων επίορκων». Βολικό γι' αυτούς να περιορίσουν και ελέγξουν το θέμα, αποσιωπώντας τη σαπίλα του συστήματος που υπηρετούν. Ελπίζοντας μάλιστα και σε αναβάπτισή του/τους μέσω τάχα μιας διαδικασίας κάθαρσης, που θα αποπροσανατολίσει τα πλατιά λαϊκά στρώματα από τη ρίζα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα χτες η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού Μ. Δαμανάκη επανέλαβε το αίτημα του κόμματος να συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία των Επίκαιρων Ερωτήσεων το θέμα των συμβάσεων που έχει υπογράψει το υπουργείο Πολιτισμού με τη «Ζήμενς». Είπε: «Από τη στιγμή που η "Ζήμενς" έχει ομολογήσει, είναι εξακριβωμένο αυτό, ότι έχει δωροδοκήσει το ελληνικό δημόσιο (σ.σ: στην πραγματικότητα στελέχη της "Ζήμενς" κατέθεσαν ότι στάλθηκαν χρήματα σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ένα μικρότερο κόμμα που σήμερα δεν υπάρχει) με 100 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον, με σκοπό να προωθήσει τα προϊόντα της, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη οι συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί, τουλάχιστον να ελεγχθούν για την αποτελεσματικότητά τους και για το κατά πόσο το δημόσιο έχει όφελος από αυτές τις συμβάσεις».

Επικεντρώθηκε σε μια σύμβαση εκατομμυρίων ευρώ στο ΥΠΠΟ, η οποία αφορά την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για αυτόματη ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και η οποία σύμβαση δεν έχει εκτελεστεί. Οτι θα έπρεπε το έργο να έχει παραδοθεί από τον περασμένο Απρίλη, αλλά αυτό δεν έγινε, ενώ η «Ζήμενς» έχει προεισπράξει ως προκαταβολή 3,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 40% της συνολικής σύμβασης. Επέμεινε να δημοσιοποιηθεί η σύμβαση.

Επίσης προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ καταθέτει την επόμενη βδομάδα νέα Επίκαιρη Ερώτηση, που αφορά την παραχώρηση του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης για διαφημιστική καμπάνια της «Ζήμενς». Συμπλήρωσε ότι υπήρξε σχετική εισήγηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο δεν ενέκρινε τη διαφήμιση.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη που καλύπτει τον Λιάπη, που θα έπρεπε να του ζητηθεί να παραιτηθεί και ανήγγειλε «πρωτοβουλίες» του ΠΑΣΟΚ προκειμένου «να αναγεννηθεί το πολιτικό σύστημα». Ερωτηθείς για τις πληροφορίες εκ Γερμανίας που θέλουν χρήματα της «Ζήμενς» να έχουν μπει στα ταμεία και του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι η υπόθεση δεν εξαντλείται στον Θ. Τσουκάτο, «είναι προφανές ότι υπάρχουν άλλα ζητήματα».

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να πουν τι έγιναν τα 100 εκατ. ευρώ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση «Ζήμενς», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αν καλά έχω καταλάβει, η "Ζήμενς" έδωσε 100.000.000 ευρώ και συζητάμε τώρα πότε για 500.000 ευρώ, πότε για 100.000 ευρώ, πότε για μια γραφομηχανή και πότε για ένα ταξίδι. Χωρίς να σημαίνει ότι μας είναι αδιάφορο, εάν υπάρχουν πολιτικοί και βουλευτές οι οποίοι - εν πάση περιπτώσει - δεν πληρώνουν τίποτα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στα γραφεία, αλλά τι έγιναν τα 100.000.000 ευρώ, που ήρθαν στην Ελλάδα για να ενισχυθούν κόμματα εξουσίας για να τα βγάλουν πέρα στις εκλογές και να έχουν χρήματα για τη δραστηριότητά τους; Αυτό είναι το κυριότερο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ